Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    6
  • hozzászólás
    50
  • megtekintés
    30.339

DIY Novation Xio controller


Vlaca

4.622 megtekintés

Sziasztok!

 

Ez a történet úgy kezdődött hogy vettem egy Novation Xio 25 VA szintit. A gyári presetek próbálgatása után nekiláttam a programozgatásnak. Na itt mindjárt el is akadtam. Biztos létezik ember aki tud úgy szintit programozni hogy al-al menükben kotorászik, de én nem. Találtam editort windowsra de osx-re nem. Első nekifutásra logicban csináltam hozzá egy environmentet:

 

environment+copy.jpg

 

A manualban minden le van írva szépen, a paraméterek egy része CC-vel a többi NRPN-el vezérelhető. Na így már tök jól lehetett programozni csak most meg az volt a gond hogy nem szeretek egérrel potikat buzerálni, illetve jó lenne egyszerre több paramétert tekerni. Midi controllerrel fel lehet a logicos potikat programozni azzal már lehetne boldogulni.

 

Eközben már egy ideje játszogattam egy Teensy nevű microcontroller board-al. (Ez az arduinokhoz hasonló usb developer board.) Tud usb és natív midit is, rá kell kötni a potikat pár soros progit írni hozzá és már van is egy usb class complient midi controller.

 

IMG_0196.JPG

 

2 potival már működött. Ekkor jött az ötlet mi lenne ha csinálnék egy dedikált kontrollert a Xio-hoz. A Teensy-n 12 analog bemenet van, mondjuk ha mindegyikre kötök egy 8 csatornás multiplexert akkor 12*8=96db potit tudnék kezelni :))))) A gyártó oldalán fent van egy elvi kapcsolási rajz és egy példa program is azt kellet csak egy kicsit bővíteni.

https://www.pjrc.com/teensy/td_midi.html

 

Az első lépés az volt hogy a kb 200 paraméter közül amivel a xio-t lehet vezérelni ki kellet választani a legfontosabb 96-ot. Ebben nagy segítség volt a logic environment. Itt pár napig játszogattam huzkodtam ki a listáról a kevésbé lényeges dolgokat. A van 11 poti a szintin is, azokat kihúztam felesleges még egy poti ugyanannak a funkciónak.

Meg lett a lista, jött az előlap tervezés.

 

IMG_0026+copy.jpg

 

Próbáltam kicsire csinálni, a sima potikat kb 25mm-re raktam egymástól ez így még éppen elfér. 5 sor lett és 19 oszlop ez 95 paraméter. 91 poti és 4 kapcsoló.

 

Potik.

 

IMG_0017.JPG

 

A potik tengelye 5mm-el hosszab a kelleténél, fürészelés :)))))

 

Előlap, potik, gombok.

 

IMG_0045.JPG

 

IMG_0060.JPG

 

IMG_0071.JPG

 

Nyák.

 

IMG_0079.JPG

 

IMG_0093+copy.jpg

 

Mivel ez egy kisérleti project nem terveztem hozzá nyákot, egy próbanyákon kötözgettem össze a teensy-t és a 12db multiplexer IC-t és a 3db csatlakozó aljzatot.

Az áramkört floppy szalagkábelek kötik össze a potikkal.

 

Első teszt, 4 multiplexer, 1 szalagkábel. Működött frankón.

 

IMG_0090.JPG

 

IMG_0092.JPG

 

Még pár forrasztás, dobozolás és már kész is :)))))

 

IMG_0028+1.JPG

 

IMG_0062.JPG

 

 

IMG_0042+copy.jpg

 

IMG_0051+copy.jpg

IMG_0275+copy.jpg

 

Így lett egy dedikált usb-s midi controllerem a xiohoz :)) Lehet máshoz is használni de fix CC és NRPN üzeneteket küld.

 

Csináltam pár demó videót.

 

Az első egy 303 szerűség:

A második egy supersaw próbálkozás:

A harmadik egy világegyetem hang :)))))

 

  • Like 9

7 hozzászólás


Recommended Comments

Nagyon inspiráló build. Nekem egy Mininovám van, lehet jó lenne ahhoz épitenem egy ilyet. Miért pont teensy amúgy? Arduino olcsóbb és ahhoz is van MIDI support, nem?

Link to comment

Nagyon inspiráló build. Nekem egy Mininovám van, lehet jó lenne ahhoz épitenem egy ilyet. Miért pont teensy amúgy? Arduino olcsóbb és ahhoz is van MIDI support, nem?

köszi!

Teensy-hez volt a leírás:

https://www.pjrc.com/teensy/td_midi.html

 

Natívan tud USB midi-t, biztos lehet portolni arduinora is, de 6-7k volt postával együtt, ezen már nem nagyon van mit spórolni :) Illetve időt spóroltam mert így nem kellet kísérletezgetni.

Link to comment

Köszi, Arduinohoz is találtam library-t, úgyhogy lehet neki gyürkőzöm majd én is egyszer, ha kellő tudással rendelkezem. Arduino-t amúgy azért is preferálom mert már ~600 forintért lehet rendelni Nano-t ebayről.

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...