Jump to content
Ménemszól.hu

DARK POP

  • bejegyzés
    7
  • hozzászólás
    12
  • megtekintés
    20.300

STORY 2 - Straight


KOLDUSH

1.018 megtekintés

1798509_621228497955160_1376001960541522591_n.jpg

 

"A félelem mozgat, a szerelem megtör" - ugye nem túl derűs megállapítás? Mégis ezzel folytatjuk történetünket az új Koldush albumról: ez ugyanis a "Straight" refrénje. A dal szövege (ld. YouTube) a fenti komor sor ellenére Tius egyik olyan alkotása, melyben a szomorkás világmagyarázat mellett az irónia is megjelenik. ("Az irónia olyan közlésmód, amelyben a kimondott jelentést felülírja a közlés módja által hordozott jelentéstartalom." - Wikipédia)

 

 

 

A hangszerelés sem komor: inkább olyan, mintha egy szintipop musicalhez készült volna.

Viszont merész. Például azért, mert a verzében a lábcin helyett egy macskakonzerv fedele szól, amit Casey pengetett az Octatrack-be. A refrénben pedig NINCS DOB. Ez utóbbitól először mi is megilletődtünk, és Casey okos kis lúpokat gyártott ide gyorsan, de aztán ráébredtünk, hogy ez a rész épp a hiányuktól erős. A zenei kíséret mindössze két sáv Moog-basszus, meg Yamaha CP-70 elektroakusztikus zongi. A basszusokat Tius a keveréskor trükkösen panorámázta szét: a sztereó mixben az egyes sávok irányérzetét nem csak hangerő, hanem időkülönbségi és EQ eszközökkel alakította ki, mintha a Moog basszusok egyenként is sztereó mikrofonpárral lettek volna rögzítve. A CP-70-et Tius gitárszerűen torzítva csépelte (courtesy of Roland GP8 + TC FireworX).

A refrén-vokáloknak kicsit ufó eleme Tius páppáppá-szólama, amit a felvételi szessönön improvizált, és amire Casey első gondolata az volt, hogy egyszem társa a Koldush-ban meghibbant. A második gondolata szerencsére nem.

 

A dal nagyot gyorsult a demó verzióhoz képest: 96 BPM-ről 114-re. Máskor is tapasztaltuk már, hogy az alkotóműhely nyugalmában jóval lassabb daltempó áll be, mint ami pl. a koncertszínpadon működik, de ekkora különbség már inkább újraértelmezésnek számít. A "Straight"-ben Betti a vendégénekesünk; ővele hármasban, koncertszerűen játszogattuk a dalt, amíg biztosak nem lettünk az új tempóban. Utána vettük csak fel az album verziót.

 

A dalban - főleg a vége felé - Betti hatalmasat teljesít, fel is áll tőle minden erre képes testrészünk (pl. a karunkon a szőr).

Ha kíváncsi vagy a refrénnek egy radikálisan más hangszerelésére is, nézd meg

az első percét, de aztán egyből gyere vissza Koldush-t hallgatni! Hadd pörögjön a nézettségünk.

 

 

Tius & Casey

 

koldush.com

facebook.com/koldush

0 hozzászólás


Recommended Comments

Még nem érkezett hozzászólás

Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...