Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    30
  • hozzászólás
    222
  • megtekintés
    85.481

Egy kis moduláris doboz építés


vinnui

2.132 megtekintés

Mivel az előző, gyorsan összedobált, aktatáska jellegű doboz nem volt kényelmes, és a pontatlanságaim miatt a harmadik sorba már nem fértek be az új modulok, így belekezdtem egy új, állítva használható doboz építésébe. Sajnos még mindig nem vagyok asztalos, úgyhogy a sztori a képeken látható eredményt hozta.

Az új doboz keskenyebb a réginél, és úgy lett méretezve, hogy alá becsúszhasson a Minibrute (elférjenek a kábelei is), vagy a kisebb Eurorack szintim doboza (amit egy picit átalakítottam - szélesebb lett). Ezen kívül kapott még egy erősebb tápegységet, ami nem forrósodik fel annyira.

A doboz enyhén döntött előlapú kialakítást kapott, és nagyrész hulladékfából készült (elbontott emeletes ágy fenyőlécei, és egyéb faanyagok). Ha már mindent szét kellett szedni, a modulsorrendet is logikusabbra variáltam át. A felső sorban a VCO-k, waveshaperek, majd a filterek (plusz ADSR), VCA-k, ringmod, és sample and hold, az alatta lévő sorban pedig az LFO-k és a keverők.

b_doboz00s.jpeg

A tápegység, és a tápelosztó sínek a következő kialakítást kapták: Mivel tervezem, hogy később külső házakat is üzemeltetek majd erről, így egy combosabb megoldás került bele. A hagyományos 7815/7915-ös kapcsolás lett duplikálva, megfelelő hűtéssel, így nagyjából 4x0,8A DC lesz a maximális leadott áramerőssége, bár ezt nem szeretném kihasználni. A tápelosztó sínek szét vannak szórva a házon belül, és maguk a modulok is tartalmaznak 1-1 ilyet, úgyhogy ez egy "fa topológiájú" vezetékelés. Nyilván az ideális a teljes csillag topológia volna, de amíg nincs gond ezzel, addig így marad. :) A modulok nagyjából áramerősség szerint elosztva kerültek a tápsínekre, így az összes hűtőborda langyos. (megj.: a képen látszó, tápegységből kiálló, össze-vissza lógó szalagkábeleken a tápsínek ledjei lógnak, ezek később kikerülnek az előlapra) 

b_doboz03s.jpeg

b_doboz05s.jpeg

Végül a többi cucc közé beépítve így fest a dolog:

b_doboz01s.jpeg

b_doboz02s.jpeg

Az új doboz könnyen kivehető a helyéről, és ha kell, teljesen be lehet tolni a hátsó falhoz, így elég sok hely marad elöl (erről nem csináltam fotót). 

Természetesen a 240V-os előlapi kapcsolórész, illetve a mellette található jack-banán konverter rész hamarosan szépen kidolgozott előlapot kap majd, viszont addig is így használható.

A következő blogbejegyzés egy polifónikus Midi2CV konverterről, és a köré épülő segédmodulokról fog szólni, addig is mindenkinek kellemes zenélést, építést, fórumozást! :)

  • Like 3

5 hozzászólás


Recommended Comments

22 bejegyzés, 208 hozzászólás, 75435 megtekintés... - tudhatjuk meg a felső sorból. és tökéletesen érthető :) Fel is iratkoztam...

Link to comment

22 bejegyzés, 208 hozzászólás, 75435 megtekintés... - tudhatjuk meg a felső sorból. és tökéletesen érthető :) Fel is iratkoztam...

Zavarbahozol teljesen, köszönöm! :)

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...