Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    30
  • hozzászólás
    222
  • megtekintés
    85.484

Eurorack 4 channel mixer module


vinnui

1.408 megtekintés

Eljött az idő egy újabb eurorack modul elkészítésére, úgyhogy nekiálltam egy 4 bemenetű monó keverőnek. :)

Az eurorack sűrűsége miatt teljesen egyedi nyákokat kell készíteni, így egy ilyen egyszerű kapcsolás, mint ez is, elég sok munkát igényel. A buktatók főleg abban rejlenek, hogy az előlapnak ergonómikusnak kell lennie (már ha euroracknél lehet ilyenről egyeltalán beszélni), a modulnak nem szabad nagyon mélyre sikerülni, hogy a skiff házakba is beleférjen, és az sem hátrány ha a belső szerelhetőség, javíthatóság is megmarad.

A modulhoz való nyákok végül 2 darabból tevődtek össze, az elsőn a keverő potik, és maga a mixer kapcsolás foglal helyet, a másodikon pedig a bemeneti és kimeneti jack aljzatok, az euro tápcsatlakozó, és egy kis belső tápelosztósín. Ez utóbbi azért kell, hogy később más egyszerűbb modulokat is ide tudjak majd kötni (a nyákok között látszik két preamp nyák, például őket), így nem szükséges majd mindegyikhez külön szalagkábelt vezetni.

A kimaratott nyákok így néznek ki:

euro_mixer_05.jpeg

Ültetés, és belső vezetékelés után pedig így:

euro_mixer_06.jpeg

Ezen a ponton már műkdőképes a modul, az előlaptervet viszont nagyon pontosan kell elkészíteni. Nem lóghat túl a nyák az előlapon, és lehetőség szerint a modulnak nem szabad túl szélesnek se lenni. A Doepfer keverője hasonló, szintén 8HP széles, viszont nem rendelkezik invertált kimenettel. Én ehhez azért ragaszkodtam, mert így a modul inverterként is működhet, így például egy burkológörbéből könnyen lehet fordított jelalakút készíteni.

Az összeállított, végleges előlappal szerelt modul ilyenre sikerült:

euro_mixer_01.jpeg

euro_mixer_02.jpeg

euro_mixer_03.jpeg

euro_mixer_04.jpeg

Mint látszik, belül picit zsúfolt a modul, de ez nem számít, így is könnyen szerelhető marad, és minden bontható csatlakozókkal készült.

Ezután beépítettem, és alaposan végigteszteltem az egész modult. Mivel ez egy barátomnak készült példány, így hamarosan az ő rackjében landol, viszont magamnak is készítek egy saját darabot, a régi "you can't have enough vcas/mixers/whatever" szlogen alapján. :)

euro_mixer_07.jpeg

 

  • Like 5

8 hozzászólás


Recommended Comments

Köszi! :)

Nos, mivel a kis dobozként funkcionáló táskámban nem sok hely van, így ez nem igazán nevezhető átállásnak, főleg hogy ezeket nem is igazán magamnak építem. :) Magamnak elsősorban a doboz felső 1U magas részére fogok építgetni, de oda is egyszerű, kiegészítő modulokat.

Komolyabb, öltözőszekrény méretű eurorack project nincs tervben. :) 

Link to comment

Tényleg szép munka. Én mondjuk nem tudnám magam rávenni, hogy két PCB-ből csináljak mixert, még a VCO-im is 1 PCB-n vannak. Egyedül azért csináltad így, hogy ne kelljen kábelezni a csatikat?

Link to comment

Igen, jól látod, a csatik kábelezése miatt. Így egyébként mechanikailag is stabilabb a konstrukció, mert jobban egybetartja a nyák a csatlakozósort, és könnyebb volt szerelni, építeni. Mivel az alapnyákot egyébként is maratni kell, már mindegy, ha az aljzatoknak is készül közben egy nyák. :)

A másik ok pedig, hogy azon van egy kis tápelosztó sín, amivel több modult is akaszthatok rá, anélkül, hogy elpocsékolnék egy második eurorack tápcsatlakozót. Így került beépítésre most egy dupla preamp modul, és kerül még bele pár hasonló nyák, mindez egyetlen eurorack táp csatlakozást igényel. :)

Persze az elegáns megoldás a Doepfer féle kétoldalas nyák lenne, amin az egyik oldalon a potik, a másikon a jack-ek lennének, de jó ez így is :)

Link to comment

Még egy kérdés - milyen fajta wire-to-board csatikat használtál? Eddig próbáltam eurorack szabvány szerint építeni a cuccaimat, aztán rájöttem, hogy semmi értelme, mert amíg nem nyerek a lottón addig nem lesz kommersz modulom :) Így sokkal egyszerűbb, és most kezdek egy új racket, így nem ártana már az elején eldöntenem milyen header illetve csatlakozó fajtát fogok használni (elsősorban táp osztásra, de adott esetben PCB-front panel csatlakoztatásra is. Van esetleg erre javaslatod?

Link to comment
1 órája írta vinnui:

Én ezeket használom, 2.54-es gridre jók. Forrasztani szoktam a sarukba a vezetékeket, mindent ezzel szerelek.

Soha nem volt vele gond.

Köszi, ilyesmire gondoltam. Nem tudod, van-e esetleg ennek valamilyen szabvány elnevezése? Amiket itthon találtam rövidebb keresgélés után, mind 2mm-es gridre mennek, nem is értem.

Szerk.: Közben megtaláltam, csak rossz helyen kerestem :)

Szerkesztette galingong
Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...