Jump to content
Ménemszól.hu

Dyno's Blog

  • bejegyzés
    2
  • hozzászólás
    15
  • megtekintés
    29.210

Emu 1820m A/D-D/A teszt


Dyno

5.106 megtekintés

Egy régi tervemet ma végre megvalósítottam. Már régóta dolgozok Emu 1820m hangkártyával és több itteni fórumozótól olvastam, hogy jók az A/D-i, de a D/A-i gyengusok. Csináltam egy egyszerű tesztet. CD-ről bekonvertáltam egy számot, abból kivágtam egy részt és a hangkártyám 2 L/R ki- és bemeneteit összekötöttem vezetékkel (hála a dsp patchmixnek, könnyen mute-olható és nem gerjed vissza az új felvett sáv) és kiexportáltam 44.1kHz 16 biten mások örömére is. 40x újravettem az utoljára felvett sávot és figyeltem a hatást, mikortól kezd el használhatatlanná válni a sáv, illetve mennyire roncsolja a hangot ennyi átalakítás ezen a berendezésen. Értelemszerűen az 1 nevű minta közvetlen a cd-ről került a Cubase 4-re és egyből kiexportáltam. 10, 20, 30, 40 pedig azt mutatja, hányszor küldtem ki a gépből és vettem újra (ennyinél meguntam az újravételt).

Arra voltam kíváncsi, hogy mennyit ront az A/D-D/A konverziója ennek a berendezésnek, érdemes-e egyáltalán kiküldeni a jelet egy külső vasra és utána visszaküldeni a jelet.

Másik gondolatom az volt, hogy egy kisebb stúdiónak (ha kihagyjuk az emberi tényezőt és a felvevőhelység akusztikája is rendben van) a digitalizáló része vagy a mikrofon/preamp része meghatározóbb minőségileg, mert fejleszteni szeretnék, de ha lehet minél értelmesebben elköltve a pénzemet.

Érdeklődve várom a kommenteket, kinek mi a véleménye a sávok meghallgatása után.

  • Like 2

15 hozzászólás


Recommended Comments

Hasznos, köszi! Én egyszer a valós roundtrip latency értékeket tesztelgettem korábban, az eredmények itt vannak (köztük a teszteléshez létrehozott PatchMix session-ök is, szintén jók lehetnek más célra):

Latency teszt

Link to comment

Hmmm, egészen látványos a minőségromlás, igaz, csak laptopon hallgattam meg egyelőre, de még így is jól hallható, és mivel hangerőkülönbség gyakorlatilag nincs, egyértelmű a dolog...

Link to comment

Igen, ezt a jelenséget az E-MU tulajdonosok már régen ismerik. Ami nekem érdekes volt, vagy újdonság, a tesztben, hogy - legalábbis úgy tűnik - a romlás nagy része az első mintáknál már bekövetkezik; az azt követő újabb ismétlések talán relatíve egyre kevesebbet változtatnak ehhez képest már.

Link to comment

Köszi a tesztet, tényleg hasznos.Kicsit tovább gondoltam a dolgot és egész kerek kis történet lehetne belőle, ha találnánk még vállalkozó kedvű embereket, akik megcsinálnák pontosan ugyan ezt a tesztet RME, APOGEE,AVID,MOTU,FOCUSRITE...fronton.Jó kis összehasonlítási alap lenne.Én is 1820m-el dolgozm, így én sajnos nem tudom folytatni a dolgot, de ha valamelyik illetékes úriembernek van a tesztre ideje, szerintem sokunknak hasznos info lenne.

Link to comment

Príma, végre nálam ismét működik a blogbeírás (utóbbi "beszólásaimat" Ádám csinálta amikor tesztelte a rendszert a felhasználónevemmel). Hála a segítségért. :)

Amit korábban írtam volna az, hogy lenne még pár másik teszt is amit meg fogok csinálni. Ha itt érdekel valakit, szívesen közzé is teszem. Az első ötlet: felvett ének részletet meg dobot visszajátszok ládán (BM15) és újravéve 6-7 féle előfokon visszaveszek. Ha szerintetek már az Emu konvertálásai miatt kár, csak írjátok meg.

Link to comment

Érdekes a felvetés. Még nem hallgattam meg a mintáidat, de én is 1820m-et használok, és régóta gyanítom ezt. Amikor végzek egy keveréssel és kiírom cédére, ellenőrzés céljából mindig beteszem az egyszerű Technics asztali lejátszómba, és ugyanazon a rendszeren hallgatva az az érzésem, hogy valahogy jobban szól, mint a projectben. Ezek szerint (vagyishogy másoknak is feltűnt már) nem csal a fülem. Azért ez jó hír...:-)

Link to comment

én nemrég szereztem be 1820m-et - előtte egy ideig csak sima 1212m volt. így az audiodockkal ez az első profi/félprofi cucc, amit használok, így a hangminőséggel nekem bajom nincs, sőt, bárminél jobban szól, mint amivel eddig dolgom volt (ami nem jelent sokat, lévén azok alaplapi cuccok voltak, meg olcsó usb-s cuccok, még a legjobb közülük talán egy mixtrack pro volt. de az emu-hoz képest az is hulladék. szóval nincs nagyon összehasonlítási alapom).

lehet valahol olvasni az emu-nak erről a problémájáról (gyenge d/a)?

ami biztos, hogy felvételeket nagyon jókat lehet vele csinálni! ált. 2 mikrofont szoktam felvenni vele az 2 előlapi xlr-be kötve, és ezerszer jobbak a felvételek a 1820-szal, mint akár a 1212-vel készültek, amikor ugyanezek a mikrofonok 1 keverőbe voltak kötve és onnan mentek az 1212 I/O-ba (rca-val....). most gyak. zajtalan a felvétel (semmi zúgás, digitális zaj, stb.. csak amit a mikik vesznek).

ami furcsa, hogy az audiodock rákötve a keverő/végfok-ra felveszi és jó hangosan le is adja a számítógép zajait (vinyó, egér/ablakmozgatás, scroll, stb... + mint amikor laptoptápot dug be az ember a stúdióba), míg a 1212m-el nem volt ez a probléma ha jól emlékszem. szűrőt használva megszűnik teljesen, csak furcsa, hiszen nincs is a gépben a dock, míg a 1212 meg igen. (vagy az, a kettőt összekötő udp kábel vinné így a zajt, ami elvileg übermódon árnyékolt?)

tehát nem nagyon vagyok még otthonos az emu meg a pro audio világban, de remélem a 1820m jó iskola lesz...

szóval elnézést ha kicsit lémer kérdéseket teszek most fel:

1.: mi az a műveleti erősítő és hogy lehet azokat upgradelni?:)

2.: ha a bemeneteken a jel túl erős, akkor a sáv bemeneti szintjét +4db-re kell állítani, ha gyengíteni szeretném (és pl. máshogy már nem is lehet)?

azonban még a wave out 1/2-n jövő hangok is olyan hangosak, hogy ami a windowsból jön hang, az clippel rendesen. a winamp-ot olyan 10-20%-on lehet hallgatni, ha torzításmentes hangot akarok. a wave sávnál meg ugye nincs is ilyen +4/-10db állítási lehetőség (gondolom a windows mixer-t kellene lehúzni..).

3.: audition-ben hogy vehetel fel emu asio sávot? ugyanis nálam csak az audiodock bemeneteket látja, azokon kívül semmit, még az AUX sávokat és a WAVE-et sem. hiába van pl. az aux SEND inserttel vmelyik emu ASIO sávra kiküldve, egy ASIO sáv sem jelenik meg bemenetként, így nem is választható az audition-ben. (audition 3-as verzió, ami biztos számít, mert úgy olvastam, hogy régebbiekben még ennyire sem ment az emu, szóval lehet a 3-assal ennyit tud, de ha tudtok okosabbat, ne kíméljetek:)

3.: aki ilyen rendszert használ, az a patchmix-ben a főmix kimeneti jelszintjét milyen erősre szokta állítani, ill. munka közben folyamatosan állítja, vagy fixen van?

másszóval a patchmixben a 0db-es állásra kell törekedni és az erősítőn/mixeren/végfokon/stb.. állítani a végső, hallható hangerőt, vagy nyugodtan lehet a végfokot/stb... beállítani fixre és a patchmixben állítani a hallható jelszintet?

(azért kérdem, mert a keverő/végfoknak "normális" - vagyis ahogy eddig használtam - helyzetben az emu-ból 0db-en kijövő jel is túl erős, hiába van -10db/consumer szintre állítva a kimenet) és így még kisebb a tartomány, amiben a szoftverekben állítható a hang. én meg ahhoz vagyok szokva, hogy a hangkártya kimenet maxra van állítva - szóval nem tudom ez az emu-nál (vagy más profibb cuccoknál) hogy kéne.)

kösz előre is, aki válaszol vmelyik kérdésre!

elnézést hogy szétoffoltam a topikot, igazából a műveleti erősítőkre voltam kíváncsi, de a többi meg jött közben magától..:)

ha van neki alkalmasabb topik, kérek szépen egy mod-ot, hogy pakolja át!

Link to comment

OFF: ehh.. a hozzászólásom teljes mértékben törölve lett?? ez gyors volt.... vagy rendszerhiba?

kérném a kedves webmester/mod illetéskest, hogy egy pm-ben tájékoztasson, mi lett vele... thx!

remélem nem lett törölve, vagy ha igen, visszaszerezhető vhogy, egyrészt félórát írtam,

másrészt szeretnék választ kapni rá ha lehet, term. akkor a megfelelő topikba.

mellesleg ehhez a posthoz kapocsolódó rész is volt benne...

előre is kösz!

ez a post term. nyugodtan törölhető:)

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...