Mészáros Nándor

Regisztrált tag
 • Tartalom számláló

  82
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Days Won

  1
 • Ennyit fórumozott

  449d 9h 56m 17s

Mészáros Nándor összes megnyilvánulása

 1. "lesz egy editor, és hangszínrendszerező szoftver nemsokára." - már ismét letölthető, egy kisebb ünnepi honlapkarbantartási szünet után.
 2. "Ami formátumában újdonság, de az Ultranovában is már megvolt, az az "animate" funkció. Míg az Ultranovánál érintésérzékeny potméterekkel, addig a MiniNovában 8 háttérvilágításos gombbal indíthatunk el egy modulációs mátrixot, ami ijesztő nevét onnan kapta, hogy egyszerre a programozásnak megfelelően egy gomb lenyomásával komplex modulációt hozhatunk létre. Nagyon szórakoztató, és látványos a megfelelő pillanatban (vagy egyáltalán nem akkor) lenyomni egy világító gombot, miközben a hangszín kifordul önmagából. Ez a nyolc gomb azonban nem csak modulál, hanem az arpeggiatort is ugyanezek vezérlik, ilyenkor más színnel világítanak ezek a gombok, a mellettük található kapcsolót kell "arpeggiator"-ra állítani (az egyes step-ek ki-, és bekapcsolhatók). " A beépített "animációk" mondjuk elég gagyik, igazából parasztvakításnak mondanám, de mivel állítólag lecserélhetőek illetve editálhatóak (én ezt még nem próbáltam), inkább nem szólok. Egyébként tényleg cukiklafa kis gép, vannak hibái vagy inkább hiányosságai, de részben ezért az árért nem tekinthetőek súlyosnak, részben pedig sok ilyesmi editálható, lecserélhető és pótolható benne, és hát ugye miért vesz egy nem profi """"""zenész"""""" szintit, ha nem azért, hogy kísérletezzen, editáljon és fejlesszen. Ha az ember szem előtt tartja, hogy elsősorban kiegészítő szinti (tehát kell hozzá egy másik, és/vagy, szekvenszer, na meg hangszóró stb. hogy teljes értékű élményt nyújtson), akkor nem okoz csalódást. A minap csavargatva a tekerjeit, és tekergetve a csavaróit, gyakorlatilag teljesen véletlenül reprodukáltam rajta a Tangerine Dream "Thief" c. lemezén hallható basszus alap hangszínt, előző este meg az arpeggiatorral szórakozva, Gary Numan "Random" (vagy az Engineers?) c. dalában a fúrógépre hasonlító basszust (sajnos nem emlékszem és mentettem el). Azóta még jobban szeretem a kicsikét.
 3. Köszi a kedves hozzászólást, de valószínűleg előbb fogok szoftveres plugineket virtuális kábelekkel összekötni (bár jelenleg nem csinálok ilyesmit), mintsem vas modulok építésébe fogni. Bár nálam sosem lehet tudni ... ez egyáltalán nem averzió, érdekelne is a moduláris dolog (majd, egyszer, talán alapon), de időigényes és hát persze iszonyúan drága is. Én jelenleg jobban hiszek az előregyártott vasszintikben. Ráadásul, ha valaha is modul-legózásba fogok, akkor ahogy ismerem magamat, kis idő után már nem is a zenei végeredmény fog érdekelni benne, hanem maga a folyamat (afféle matematikus agyam van): hogy milyen rendszer milyen inputra milyen outputtal válaszol. Ha én valaha is zenét fogok gyártani modulokkal, akkor az afféle noise-ambient vagy méginkább amolyan minimál-szeriál artos cucc lesz, márpedig az utóbbi mint zenehallgatót, kevéssé vonz ... Jelenleg viszont jobban érdekel maga a zenegyártás, abból is elsősorban az új hangszínek kreálása, ami a legjobban foglalkoztat. Bár elismerem, ehhez a "hangmérnöki" vonalhoz a moduláris szintik ismerete esetleg valami olyan szinten járulna hozzá, hogy ihaj, azt azonban nem vallom, hogy feltétlenül szükséges lenne (ebből a szempontból tulajdonképp a szoftveres pluginek virtuális kábelekkel való összekötözgetése ugyanolyan hatékony lenne, hiszen elméleti szinten ugyanarról van szó - csak ezt a virtuális vonalat meg egyelőre túl "hidegnek" érzem, rájöttem, hogy szükségem van a billentyűkre, az érintésükre, a látványukra ahhoz, hogy zenei koncepciókról gondolkodjak). Ennyi lenne az én véleményem a moduláris-vasas-virtuális trilemmáról ...
 4. 200 ezret megad-nák/-nék érte (hogy simán megadnám-e, vagy grimaszolnék közben? Nem tudom. Tényleg csak egy monofon miniszintiről van szó, ha a kulturális referenciákat kiiktatjuk a háttérből). Talán még 1 milliót is, bár szívnám a fogam. De az a plusz félmillió! Csak azt tudnám feledni! (Fél millió! egy normális szintetizátor - mit szintetizátor, 128 polifóniás, 80 billentyűs arranger, ami nemcsak helyetted zenél, de jó reggelt kíván és online befizeti a rezsicsekkjeidet is - az kerül ennyibe. Itt meg ez az összeg (vagy még több) csak a sáp! Sajnos nem tűr nyomdafestéket, amivel most folytatnám ezt a hozzászólást, úgyhogy nem is folytatom. De köszönöm a vigasztaló szavakat, szükségem van rájuk ...) U.I: A mobilokról és autókról annyit, hogy nekem egyik sincs - autóm talán lehetne, ha megerőltetném magam, de nincs rá igazából szükségem egyelőre, mobilra pedig egyáltalán nincs.
 5. Biztos szentségtörő vagyok, de számomra felfoghatatlan (sőt felháborító), hogy egy vezetékekkel teletűzdelt, három és fél oktávos monofón fa éjjeliszekrény másfél millió HUF-ba kerül. Nem látok sehol gyémánt intarziákat meg az asztromech navigációs részleget, tehát mire föl? Semmi nem szólhat elég jól ahhoz, hogy ennyibe kerüljön. Ha van a sznobizmust kihasználó üzleti mentalitásnak pofátlanságba hajló fajtája, akkor ez az. Komolyan nem csinálhatok jó zenét, ha nem "eredeti múgosan vastag" basszusra építem? Ne mááá! Tény, hogy cseszettül jól szól a Minimúg Gary Numan lemezein, és van egyfajta szentségérzése ezzel a szintivel kapcsolatban az embernek, de szerintem ez akkor is legalább kétszeres ár ahhoz képest, amennyit reálisan érne, ha nem lenne rajta a márkajel. Inkább faragok magamnak egy csicserirúd-t, szerintem jobban járok, de ennyire nem akarok egy céget sem túlszponzorálni.
 6. Elnézést, hogy némileg kívülállóként és rögtön elsőre mindenkinek beszólok, de ennek az egész beszélgetésnek az eredeti címe az volt: "hangszínkészítés szintetizátoron kezdőknek". A címmel megszólítva éreztem magam, de szvsz ide olyan tartalmak és videók illenének, minthogy mi az a hullámforma, a wave table, az additív és szub(sz)traktív, ésígytovább, ehelyett egy vitát lehet olvasni arról, hogy modulár?! vagy !!?fix. Nem lehetne továbblépni az általam javasolt irányba (akár videólinket is elfogadok)? Amúgy a kezdetben belinkelt videó számomra 100%-ban érdekes volt, és úgy 50-80%-ban hasznos is, de mégsem igazán arról szól, amit a cím egy (többé-kevésbé intelligens) kezdő számára ígér.