Jump to content
Ménemszól.hu

Mészáros Nándor

Regisztrált tag
 • Tartalom számláló

  188
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Days Won

  10
 • Ennyit fórumozott

  1564d 6h 51m 29s

Mészáros Nándor összes megnyilvánulása

 1. V-link

  Hmmm a Massive Attack-ről nem feltételezek ilyet, ez nagyjából a vidéki hakni színvonal
 2. V-link

  Több Roland terméken (MC-X0X groovebox család, V-Synth) van ilyen funkció. MIDI üzeneteket küld ki a hangszerből, amik videóeszközök vezérlésére valók. A gond csak az, hogy külön video-kontroller eszköz kell a működtetéséhez (Edirol DV-7DL ), közvetítőként a hangszer és a videolejátszó rendszer között, ez már kifutott terméknek számít, de különböző honlapokon kétmillió forint értékben láttam őket használtan (ami elég durva). A kérdéseim: 1. Használható még ez a funkció valamilyen új eszközzel? Én nem találtam sehol semmit. Gyártanak valamit mostanában, lehetőleg a Rolandnál, ami kiváltja a DV-7-eseket? Ha igen, mibe fáj ez anyagilag? 2. Kiváltható valami létező, akármilyen drága PC-s app-pal egy ilyen DV-7DL? Mondjuk a Roland MC-808 összeköthető számítógéppel vagy tablettel úgy, hogy képes legyen videofájlokat vezérelni? Egy DAW szoftver képes lehet ilyesmire? 3. Létezik a V-link használatára valamilyen házilag barkácsolható megoldás? 4. Akik élőben fellépnek és azt akarják, hogy a hangszerüknek aktíve köze legyen a fellépésen háttérben vetített videósávhoz (tippelek itt pl. a Chemical Brothersre vagy a Massive Attack-re, az ő koncertjeiken már láttam párszor kivetítőt, amin a képek valószínűleg szinkronban voltak a zenével) , azok hogy oldják ezt meg V-link eszköz nélkül? mert biztosan létezik ilyesmi, de abban is biztos vagyok, hogy a V-Link technológiának ebben nem sok szerepe lehet, fórumokon böngészgettem és felületes kutatásom alapján soha a büdös életben nem használta még senki. Köszi mindenkinek, aki próbál válaszolni. U:I: Ez az első általam indított fórumposzt. ha valamit elrontottam volna (rossz helyre küldés, hiányzó akármik), elnézést.
 3. V-link

  Erre meg ezt találtam egészen véletlenül Livid Union 2.5. : http://www.musiciansfriend.com/pro-audio/livid-union-v2.5-video-mixing-software Ez nem V-link, hanem "tiszta" MIDI alapú. Kérdés, hogy kompatibilisak-e, nem valószínű. További kérdés, hogy gyártják-e még, mert a gyártó Livid honlapján nem szerepel (már?).
 4. V-link

  Ehhez a kérdésemhez egyelőre ezt találtam: http://www.rodgers.hu/product.php?node_id=2004381 Habár a Roland honlapján már ez is kifutottnak van írva : https://proav.roland.com/global/products/pr-50/ Hasonlóképp ez is: https://www.roland.com/us/products/md-p1-s/
 5. V-link

  Én is pontosan így gondoltam, de lehet, hogy én akarok lenni az első. Persze én nem lépek fel sehol és nem is akarok (és nem is nagyon tudnék :-D ), inkább maga a technológia mint olyan érdekel. Pl. esetleg írnék róla Wikicikket, vagy ilyesmi. Amúgy nem a fény-és füstvezérlésre gondoltam, mert DJ-s boltokban ahhoz sok helyen hirdetnek eszközöket, hanem kifejezetten videolejátszók és projektorok vezérléséről, amihez viszont nem nagyon látok kütyüket.
 6. Végül is, amit mondani tudunk egymásnak, azt a fórumon is elmondhatjuk. Mondjuk egy klubnak lenne pl. olyan értelme, hogy ki lehetne próbálni egymás szintetizátorait, már aki nem félti a sajátját, vagy nem féltékeny rá.
 7. Úgy látom, túl nagy élete nincs a klubnak, de egy facebook csoportnak talán lenne értelme.
 8. Nem azt hallod

  A kábeltéma tényleg érdektelen, de EZ jó.
 9. Schwarzonator II, azaz ne tanuljunk meg zenélni

  Semmi köze hozzájuk (egyedül a "Nosztalgia c. dalnál volt enyhe ilyen érzésem, de az egy a húsz közül). Valójában ezek a zenék (különösen pl. az Untouchable és a RockSynthRoll) számomra inkább a késő kilencvenes évek Amiga/Demoscene/MOD/Tracker zenéit idézik, csak azok trackerekkel készültek, ezek meg "vas" szintetizátorokkal. Ilyen nevek jutnak eszembe, mint Peter Hajba meg Andrew Sega. Hogy valaki másról ( -> következő bekezdés) más ne is beszéljünk. Benditől azt szeretném kérdezni, hogy hallottál-e már Alexander Brandonról (na az a fickó számomra egy legenda, Schwarzról meg szerencsére még nem sokat hallottam ). PL. ennek a cuccnak a közepénél: hátast dobtam, annyira Brandon-feeling az egész - és itt természetesen nem lopással akarlak gyanúsítani vagy epigonsággal vádolni, csak a korszellemre (kilencvenes évek) rámutatni. Az jó kérdés, hogy ez a dolog akár hangszín, akár más tekintetben "avíttasnak" nevezhető-e. Szerintem ma már minden jó popzene avíttasnak mondható. A rádiókat meg a tizenéves ismerőseim zenéit hallgatva az az érzésem, hogy a kétezertízes évek (populáris) zenéje (végleg) belefulladt valami egészen igénytelen uptempo primitivitásba és uniformitásba, és főleg dallamtalanságba. Gondolom, ezt egy idő után majd követi valamiféle 80s retro hullám, én már nagyon várom. Addig is minden zene és hangszín maradjon olyan avíttas, mint Bendié ... Ennyi erővel akár egész műfajokat "avíttasnak" mondhatunk, pl. a synthwave-et úgy, ahogy van, pedig az pl. más topikokban fel lett dícsérve. De ahogy a Bendi-kritikus hozzászólók is mondták, ez ízlés kérdése, nem érdemes vitatkozni rajta.
 10. Kezdeti lépések iOS-en

  "Avast Antivirus: A kapcsolat nem biztonságos. Rolandeastereurope tulajdonosa a weboldalát helytelenül állította be. Az Ön adatainak ellopását megakadályozandó, a Firefox nem nyitotta meg ezt a weboldalt."
 11. Szintetizátor tipusok és kezelésük

  https://yamahasynth.com/tutorial-2/assets/player/KeynoteDHTMLPlayer.html#0 Ez csak egy rövid pps, de számomra alapvetően hasznosnak bizonyult, különösen a 2. rész. Az 1. részében echte hülyeségek is vannak, pl. hogy az analóg szinti azért analóg, mert a voltage kontroll a pitch változás analogonja (vagy mifene). A 2. rész azonban élvezhető. Természetesen csak a legalapvetőbb kifejezések vannak benne (additív- fm szintézis - modellezés stb.), de legalább ad némi kiindulópontot annak, aki totál új a témában.
 12. Nem azt hallod

  Az agyat? Attól függ, hogy értjük a modellezés fogalmát. Ha arra gondolsz, hogy az agyat fizikailag működő rendszerként modellezzük, akkor talán igazad van, bár ebben sem vagyok biztos. De nem biztos, hogy erre szükség van. Lehet, hogy pusztán elég egy "logikai gépet" építeni (ezt simán meg lehet oldani egy közönséges számítógépházon belül, sőt valószínűleg egy okostelefon méretében is), ami az emberi agy fogalmi struktúráját és fogalomképző mechanizmusát modellezi, csak lazán tekintetbe véve az agy fizikai felépítését. Egyébként szóbeli dádát kaptunk pár fórumtárstól, amiért AI-ről beszélünk és nem kábelekről, és én nem szeretek útban lenni másoknak. Lehet, hogy nem szabadna folytatni ?
 13. Nem azt hallod

  Valójában teljesen félreértetted a szakod elnevezését. A programozó /tervező matematikus szak sohasem a számolás miatt volt "matematikus" szaknak elnevezve. Az egész informatika szemléletmódja matematikai. Pl. hogy véges-e egy program/eljárás végrehajtási struktúrája vagy sem. Vagy hogy algebrailag milyen struktúrát valósít meg egy programnyelvnek ez vagy az a modulja. Kommutatív-e két eljáráshívás konkatenációja vagy sem? Az egész matematikát félreértetted az egyetemen, ha azt hiszed, az a számolást jelenti. Ezen a szemléleten az 1800-as évek közepén túllépett az emberiség ...
 14. Nem azt hallod

  Ebben a hozzászólásban csak az "inkább" szó szerepe nem világos - ugyanis én is hót ugyanezt állítottam/kérdeztem.
 15. Nem azt hallod

  OFF: Ismerek egy másik fórumon egy admint, aki mesterien válaszol az ilyen kérdésekre. User: "Megkérdezhetem, hogy ezt miért itt beszélitek meg?" Admin: "Meg." ------------- ---------------- -------------------- (A többi néma csend ...)
 16. Ménemszól.hu

  Tegnap teljesen megváltozott a fórum "teteje", a menük, a gombok ... ez kísérlet volt egy új rókabőr kifeszítésére? Ha számít a véleményem: a jelenlegi jobb volt. Ma reggelre minden visszaállt, szerencsére. Szerintem ami bevált és működik, azon ne változtatgassunk kér(d)és, egyeztetés nélkül. Azt hagyjuk meg a Facebooknak, a Deviantartnak és a Soundcloudnak, ahol épp elég szándékos, de kéretlen visszafejlesztés történik minden hónapban. Ha csak valami üzemzavar volt, akkor nem szóltam.
 17. Nem azt hallod

  A fizikai felépítés lényegtelen vagy kevéssé lényeges. A neuronok pl. modellezhetőek neurális hálókkal, illetőleg a neuronok elektrokémiai működését valószínűleg simán modellezni lehet más módon is akár matematikailag, akár informatikailag (ez utóbbi a matematikai modellhez vizuális, szemléletes kiegészítést is képes adni). Én nem úgy értettem, amikor az agyról beszéltem, hogy egyedül az emberi agy lehet intelligens, és más semmi, soha. Sőt: valószínűleg bármilyen adadfeldolgozó rendszer intelligenssé, mondjuk pl. gondolkodóvá tehető (a szó akár legemberibb értelmében) a megfelelő kiegészítésekkel, amennyiben rendelkeznénk egy megfelelő, legalább kiindulásképp elfogadható, szélesebb körben elfogadott intelligencia-definícióval. De ilyen jelenleg nem nagyon van. Sajnos (vagy szerencsére) jelenleg az emberi agy a magasfokú intelligencia egyetlen konkrétan megvalósuló példája, de jelenleg nem igazán értjük, hogy amit általában csinál, abban hol van az intelligencia (alapkoncepció, alapparadigma, definíció hiányában, ez nem is csoda, hiszen így végül is azt sem tudjuk, mit keresünk). De ha "megértjük", amennyiben ez lehetséges, akkor ez alapja lehet a további általánosításnak, és akár nagyon intelligens és nagyon érző Davideket, vagy akár Davideket, vagy akár Caprica Sixeket is gyárthatunk. A korszellemről annyit, hogy szerintem létezik rossz tudomány meg jó tudomány. A jelenlegi AI-kutatás valahol a kettő között lebeg egyfajta köztes állapotban. Rengeteg jó dolgot csinál, de ideje lenne, hogy egy két tapasztaltabb üzletember végre leüljön egy íróasztal elé és nekikezdjen az alapokat tisztázó monográfiákat írni. Jóval nehezebb feladat, mintsem bárki gondolná. McCarthyk is kellenének, nemcsak Kurzweilek és Elon Muskok. Szerintem pont a tanulás fogalma az és ennek azonosítása az intelligens viselkedéssel, ahol a MI-kutatás tévútra ment. Nagyon primitív rendszerek is képesek tanulásra, ld. pl. baktériumtörzsek kontra antibiotikumok. De azt senki sem mondaná (kivéve az MI kutatókat, sajnos), hogy egy baktérium, vagy akár egy baktériumtörzs, intelligens. A dolog ennél mélyebb kellene, hogy legyen.
 18. Nem azt hallod

  Én most kiszálltam, reggel folytathatjuk, kristálytiszta (és nem tisztakristály) tudattal.
 19. Nem azt hallod

  Én? Ezt az állítást meg honnan a fenéből szoptad? Sohasem elleneztem az önvezérlő autókat, és most sem ellenzem, valójában örülök nekik. Szívesen kipróbálom majd őket, ha meg tudom fizetni. Csak épp nem szeretném, ha valaki azt állítaná, hogy gondolkodnak. A chatrobotokat meg nem említeném a helyedben. Bármelyik leköröz téged társalgási színvonalban. A kutya meg még náluk is sokkal okosabb - ha már mindenképp ehhez az állathoz akarsz hasonlítani, és azt hiszed, megsértesz ezzel.
 20. Nem azt hallod

  Ez is egy álláspont, de egyrészt a filozófiában nagyon nehéz komolyan bizonyítani egy olyan állítást (érvelni egy olyan állítás mellett), hogy "nem lehet", mert talán csak nem tudjuk elképzelni, de mégis lehet valahogy. Másrészt nem biztos, hogy tökéletes rálátás kell. Lehet, hogy a vizsgált rendszernél (agy) valamivel egyszerűbb modellek is egész jól megteszik. Például ha egy AI ágens olyan intelligens, mint egy ló, már az is egész jó dolog és nagy dolog lehet.
 21. Nem azt hallod

  "Este van, este van, kiki nyúgalomba, Ilyenkor tolja a szert Draco, s ír a blogra." A ma esti pszichedelikus kényszerkulcsszavaid a "kutya" és az "önvezérlő"? Mert minden este, amikor nekiállsz kiröhögtetni magad és nekem támadsz, kettőt szoktál választani, és azokat ismétled megállás nélkül. (pl. legutóbb a "lila" meg a "rovar" voltak sztárok, hova lettek?). Elon Musk kiugrott fizikus, üzletember tutira ért az MI-hez. Hawking, a fizikus szintén megrögzött MI-szakértő. Kurzweil, a szintén többé-kevésbé képzett MI-iparos, az egyetlen, aki többé-kevésbé komolyan vehető a témában, meg tudod mit mond? Jövőbeli látomásait. Amiben MI-gyárosként hinni szeret(ne). Ami vagy igaz lesz, vagy nem. Nálad az AI/intelligencia is érzékeny téma, nem csak a hit/vallás? Tudod, kiknél érzékeny téma pl. a láb? Akiknek nincs. De bocsánat ... természetesen az elméleti fizikus diplomád mellett rejtegetsz egy AI programfejlesztői diplomát is ... Elnézést, Dracóleon Úr! Veled persze csak azért állok szóba, hogy kiröhöghesselek. De amint sejtheted, ez nem lesz hosszú párbeszéd ...
 22. Nem azt hallod

  És máris egy nagy kérdésnél tartunk: az érzelmek része-e az intelligenciának, vagy a két dolgot külön kell választani? Szerintem a filmek azért feszegetik inkább az érzelmek témakörét, mert az intelligencián vélhetően nincs mit feszegetni (filmes eszközökkel). A film alapvetően művészeti műfaj, a művészetet meg az érzelem ill. a szubjektivitás dominálja, még az intellektuálisabb fajta művészetet is. A legtöbb jó film, illetve komoly film alapból dráma, azaz érzelmi hatást szeretne kiváltani. Az intelligenciát max. dokumentumfilmekben lehetne feszegetni. Bár én nem nagyon tudok ez ügyben sem jófajta műveket, vagy legalábbis nem jutnak eszembe.
 23. Nem azt hallod

  Valójában a mesterséges intelligencia / AI esetében szó sincs intelligenciáról, pusztán a "dinamikus automatizálás módszertana" nyert egy jobban hangzó és emészthetőbb nevet. A század közepén még "kibernetikának" hívták, ami sokkal őszintébb, rövidebb, találóbb név. Bár a mai Ai-kutatás módszertanában, fogalmaiban is jelentős átalakuláson ment át azóta. Elméleti szempontból, azt kell mondjam, sajnos. Tudományból rövidlátó iparossággá vált. Ez nem jelenti azt, hogy az ún. "MI" ne volna képes igencsak bonyolult feladatok elvégzésére, akár olyanokéra is, amire ember nem képes (lopakodó vadászbombázók navigációja. Vagy pl., igen, jó zenék írása). Viszont gondolkodni sohasem fog, intelligens sohasem lesz, amíg művelői megmaradnak a mai paradigmák mellett (amelyek az AI-t lényegében azonosítják a gondolkodás szimulációjával, az automatizálással - és nem a gondolkodás algoritmizációjával. Az utóbbival érdekes módon sokkal inkább foglalkoznak nyelvészek, mint AI-kutatók). Az igazság az, hogy egyelőre rohadtul nem vagyunk képesek a saját agyunk működését sem átlátni egy bizonyos kémiai szint felett. Nem tudjuk, lényegében mitől "intelligens" az emberi agy. Amíg ez nincs meg, természetesen beszélni sem szabadna AI-ről, hanem csak automatizációelméletről. Az egész problémát egyik részletében kiválóan ragadja meg a Will Smith főszereplésével készült Én, a robot (sajnos semmi vagy nagyon kevés köze van Asimov regényeihez, a címe ellenére, de ettől még nem rossz film). Amikor Smith felesége és gyereke megfulladtak egy baleset során, a közelben lévő robot Smithet mentette ki, mert úgy ítélte meg, hogy neki a legmagasabb esélye a túlélésre. Egy normális ember természetesen a gyereket próbálta volna menteni, akár sikerül, akár nem. Két radikálisan eltérő "gondolkodásmód". Ha egy közeljövőben készült robotot intelligensnek is nevezhetünk majd, az nem feltétlenül emberi módon működő intelligencia lesz.
 24. Maga az editor nekem is elég jól működik, az "anyaprogram", az Ableton rendetlenkedik inkább (ezt fentebb félreérthetően írtam). Megpróbálom, amit mondtál.
 25. No, Windows 10 alatt végre hajlandó települni és "működni" az Ableton LL, illetve a MN Editor. A "működni"-t azért tettem idézőjelbe, mert 1). kb. negyvenszer fagyott le pár óra leforgása (mondjuk úgy negyed óránként, illetve ha a MIDI beállításokat bu.erálja az ember, akkor azonnal). Ha ez ilyen, akkor zeneszerkesztésre nem lesz alkalmas valamiféle megoldás nélkül; 1a) Ha a Windows képernyő "alvó" módba kerül (nem arról beszélek, amikor az oprendszer állítja takarékra magát, mert az könnyen beállítható, hanem amikor csak a képernyő pislant álmosan), akkor megáll a MIDI kommunikáció, elhallgat az Ableton LL-vel hajtott, USB-kábellel géphez kötött szintetizátor (van úgy, hogy csak egy pillanatra, de az is előfordul, hogy teljesen, és újra kell indítani a szintetizátort, hogy ismét hallja a számítógépet). Miért? Ez normális így? (gondolom, teljesen ki kellene kapcsolni mindenfajta képernyővédést, de ez így akkor se normális). 2) A Mininova Editor megnyitott állapotban nem kicsinyíthető le. Ha meg bezárja az ember (piros x a címsor tetején), mert épp útban van, akkor csak az egész Ableton újraindításával lehet ismét előhívni. Így ez sem igazán kellemes.
×