Jump to content
Ménemszól.hu

Mészáros Nándor

Regisztrált tag
 • Tartalom számláló

  288
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Days Won

  14
 • Ennyit fórumozott

  2550d 16h 45m 47s

Mészáros Nándor összes megnyilvánulása

 1. Novation KS5

  Érdekelne Novation KS5 virtual analóg szinti, csak KS5, és nem K-Station; lehetőleg nem rack, hanem billentyűs formában. Az ár természetesen csak irányár, feljebb is lehet menni állapottól és jókedvemtől függően.
 2. Orosz cucczok

  http://cdm.link/2017/09/here-are-the-best-new-russian-music-electronics-youve-never-heard/ A link egy éves, de hátha érdekel valakit és még nem látta.
 3. Behringer UB-Xa

  Nem is olyan vicces (úgy értem, szemmel láthatóan akad, aki komolyan gondolja ezt, vagy legalábbis azt szeretné sugallni, hogy komoly dolog) , a facebookon pont ilyen képes mémek terjengenek. Mondjuk a varrógéppel készített Minimoog érdekes ötlet
 4. Behringer UB-Xa

  Gyerekrabszolgákkal, ráadásul.
 5. A nagybillentyűs Ultranovát szvsz ne hasonlítsuk a kiegészítő jellegű, minibillentyűs Mininovához, már azon az alapon, hogy ha az egyik rossz, a másik is. Én éppen úgy tapasztaltam, hogy a kis Mininova hangban sokkal durvább és erősebb tud lenni, mint a kb. háromszor akkora JDXA (ami nagyjából egy JDXI, csak megháromszorozva), és a kezelése is sokkal egyértelműbb. elektronikus zenére én mindenesetre melegen ajánlanám mind a jdxi-t, mind a mini/ultranovát (ha nem gyűjtenék Karmára éppen, akkor meg is venném az aprókban elég kedvezményesen hirdetett jdxi-t nagyjából rögtön, Novám már van) . Annyi különbséggel, hogy a Mininova akkor tud igazán kibontakozni, ha van mellette pár szekvenszer vagy szekvenszeres szinti, mivel ilyen funkció nincs benne, a jdxi-ben meg van (habár amennyire én tudom, elég minimalista kivitelű). Hangban viszont szerintem a Nova magasan veri a Rolandot.
 6. Akkor megkérdezném ugyanezt az R16-tal kapcsolatban is ( https://hitspace.hu/zoom-r16.html ) mivel gondolkozom/gondolkoztam rajta, hogy veszek egyet.
 7. V-link

  Több Roland terméken (MC-X0X groovebox család, V-Synth) van ilyen funkció. MIDI üzeneteket küld ki a hangszerből, amik videóeszközök vezérlésére valók. A gond csak az, hogy külön video-kontroller eszköz kell a működtetéséhez (Edirol DV-7DL ), közvetítőként a hangszer és a videolejátszó rendszer között, ez már kifutott terméknek számít, de különböző honlapokon kétmillió forint értékben láttam őket használtan (ami elég durva). A kérdéseim: 1. Használható még ez a funkció valamilyen új eszközzel? Én nem találtam sehol semmit. Gyártanak valamit mostanában, lehetőleg a Rolandnál, ami kiváltja a DV-7-eseket? Ha igen, mibe fáj ez anyagilag? 2. Kiváltható valami létező, akármilyen drága PC-s app-pal egy ilyen DV-7DL? Mondjuk a Roland MC-808 összeköthető számítógéppel vagy tablettel úgy, hogy képes legyen videofájlokat vezérelni? Egy DAW szoftver képes lehet ilyesmire? 3. Létezik a V-link használatára valamilyen házilag barkácsolható megoldás? 4. Akik élőben fellépnek és azt akarják, hogy a hangszerüknek aktíve köze legyen a fellépésen háttérben vetített videósávhoz (tippelek itt pl. a Chemical Brothersre vagy a Massive Attack-re, az ő koncertjeiken már láttam párszor kivetítőt, amin a képek valószínűleg szinkronban voltak a zenével) , azok hogy oldják ezt meg V-link eszköz nélkül? mert biztosan létezik ilyesmi, de abban is biztos vagyok, hogy a V-Link technológiának ebben nem sok szerepe lehet, fórumokon böngészgettem és felületes kutatásom alapján soha a büdös életben nem használta még senki. Köszi mindenkinek, aki próbál válaszolni. U:I: Ez az első általam indított fórumposzt. ha valamit elrontottam volna (rossz helyre küldés, hiányzó akármik), elnézést.
 8. V-link

  http://whorld.org/ Ezt véletlenül találtam. "Szakrális geometria vizualizáló program" (ettől a kifejezéstől nem kell megijedni, nem valami ezo cucc, hanem) egy leíró nyelv, ami villogó pszichedelikus alakzatokat rajzol, amelyek előre programozhatóak is, és pl. elmenthetőek képernyőkímélőként, animációként stb. Annyiban kapcsolódik a V-link kérdéséhez, hogy MIDI üzeneteket is fogad, állítólag. A részletekbe belekukkantani nincs időm, de hátha érdekel valakit.
 9. Az igazi MŰVÉSZET! Csak igényeseknek!!!

  Virtuóznak semmiképp sem virtuóz, de a videosávtól eltekintve, értékelhető. Ti. jó hallgatni.
 10. Az igazi MŰVÉSZET! Csak igényeseknek!!!

  Szerintem sem vészesen rossz. Mondjuk szívesebben hallgatnám ezeket, mint bármit a Daft Punktól. Amíg nem dobják meg őket egy Grammyvel, és a helyén kezelik őket, addig azt mondom, izgalmas kis minimal elektro ez.
 11. Én megértem a ventilátorral való fekáliakavarás elleni érzéseket, és a fenti akadémikus Hammond porszívókoncert sem tetszik, de szvsz azért létezik értékelhető kísérleti zene. Erről pl. mi a véleményetek? Szerintem kifejezetten jó, szoktam CTV-ot hallgatni. Lásd még:
 12. Majd töltesz fel a Novation oldalára patcheket?
 13. Letompult lehetek, de nekem most ennyi az átjövő tartalom ebben az okfejtésben.
 14. Korg Prologue

  Nincs kizárva. De a Mininova és hasonló miniszintik pont arra lennének jók, hogy könnyű legyen őket gyakran hurcolászni. Pár embertől azt is hallottam, hogy tíz-húsz éves Roland MC-?0? grooveboxokkal járkál, sose hallottam, hogy bármelyikükön eltört vagy tönkrement volna valami (pedig pl. a motoros faderektől pont ilyesmit várna az ember). Igen, persze. Nem kívánom azt állítani, hogy a kis billentyűk eleve, valamely fizikai törvény alapján szerkezetileg instabilak. De a gyártók gyakran leszarják a minőségüket, mert "úgyis csak minibillentyű ... kit érdekel"? Gondolom, az ok emögött, hogy a miniszintit eleve olcsóra tervezik, tehát egy csomó dolgon spórolni kell. És a "csomó" mindenekelőtt a billentyűzetet jelenti, hiszen azon viszonylag könnyű spórolni: ha pl. a tápegységen vagy más lényegi alkatrészen spórolnak, és nem indul be a szinti, vagy recseg a hang, az nagyobb gáz, mintha egy billentyű letörik. Persze csak találgatok, nem tudom a valódi okot, hogy a minibillentyűzetek miért ócskábbak, de nekem az a tapasztalatom, hogy általában ócskábbak. Persze én nem ismerek olyan sokfajta szintetizátort, lehet, hogy ebben is tévedek.
 15. Korg Prologue

  Nem csak a méret a gond, hanem a minőség, tipikusan pl. a Mininova esetében. Számos tulajdonos panaszkodik, hogy a kis billentyűk rigidek, és a kis tapadási / érintkezési felület miatt könnyebben - tehát gyakran - törnek. Egy külföldi ismerősöm egy mininova face csoportban bevallotta, hogy ő már régóta csak kontroller billentyűzettel tudja használni a sajátját, annyiszor kellett szervizelni.
 16. Korg Prologue

  Nem konkrét problémára utaltam, hanem a Behringer hírnevére. "Rossz hírű" alkatrészek - ez nem azt jelenti, hogy az alkatrészek rosszak, hanem hogy a hírük rossz, akár indokoltan, akár indokolatlanul.
 17. Inkább kíváncsiságból kérdezem (nem vagyok szakértő, úgyhogy segíteni kevéssé tudok): milyenek a retro sci-fi hangok? Tudsz példákat mondani, linkelni?
 18. Korg Prologue

  Tényleg gyönyörű. És divatos is. Egyszerre akar versenybe szállni a Rolanddal (JDXI ill. JDXA hibrid szinti - remélhetőleg kevesebb konstrukciós hibával), a Behringerrel (olcsó valódi analóg, remélhetőleg jobb hírű alkatrészekből ) és a Moog-gal (polifon analóg!, de remélhetőleg földi halandó számára is elérhető áron) ??? Hajrá! Lesz mire gyűjteni, mire ez év, mi most még oly fiatal, újra fáradtan hanyatlik az ünnepi dömpingbe, és utóján fekete péntek virrad.
 19. A Te álom szekvenszered

  Én egy olyan szekvenszerről álmodozom, amely képes algoritmikus zene előállítására. Mindig is érdekelt az algoritmikus művészet (fraktálozás, generatív festészet és generatív zene, stb.) Ez a szekvenszer tartalmazna egy olyan vezérlőprocesszort, amely alkalmas a zenei szignálok vezérlésére egy formális (algebrai jellegű) nyelvet implementáló programozási nyelv (mondjuk BASIC, LISP, LUA, LOGO vagy ilyesmi - csak C és társai ne legyenek ;-D ) által leírható utasítástérben. Ebben a formális nyelvben minden hangesemény egy többparaméteres objektum lenne. Az objektum paraméterei pedig valahogy offline és online is előre beállíthatóan programozhatóak lennének a szekvenszer menürendszere által. Pl. írhatnék olyan kódokat, hogy Program Sequence-0003 01 START Counter-i (1...20). START. ; i:=1. ; IF POTMETER-1 > 0.1 THAN HITKEY(C-i) ELSE HITKEY(B-i). <! - - remark: Mivel az első potmétert "nagyra" állítjuk, Note 1 = C1 --> ; IF POTMETER-2 > frequency(NOTE-1/ 200) THAN PLAY(Sequence-0001) ELSE PLAY(Sample-B16). ; SETKEY C-i 440+10×i Hz. ; i:=i+1 ; END Counter-i ... és ígytovább. Lehetőség lenne számos dologra, pl. az oszcillátorok beállítására, a billentyűk (ha vannak) tetszőleges kiosztására (SETKEY), egy adott ütemnél vagy egy adott időben játszott hang paramétereinek lekérdezésére stb. Esetleg az így írt dalkódok átvezethetőek lennének egy groovebox szekcióba,. ahol pedig online (játék közben) lehetne buherálni őket, pl. rájuk ereszteni egy globális tempónövelést, frekvenciavágást, stb. A szekvenszerhez természetesen gyárilag járna számítógépes algoritmusszerkesztő program, ami megkönnyítené a kódok szerkesztését, tartalmazna automatikus ellenőrző funkciót stb. A programokat USB-pendrive-on lehetne tárolni. Nem vagyok benne biztos, hogy hasonlót nem találtak már ki mondjuk személyi számítógépre vagy hasonló hardwerre. Az tuti, hogy hardwerszekvenszer viszont nem létezik ilyen. Állítólag a SSEYO nevű cég egyik programja, a KOAN PRO valami hasonló elven működő szoftverszekvenszer volt a kilencvenes években, nekem a demója megvolt, de a működésébe természetesen nem tekinthettem bele. Az biztos, hogy nem programozni kellett (a felszínen), hanem zenei beállításai voltak. Tudom, hogy ez esetleg nem tűnik annyira komoly válasznak, túlságosan a fellegekben jár, de egyszer talán megvalósít valaki valami ilyesmit.
 20. Február: A Novation számológép és diéta menedzser app funkciókkal bővíti híres-nevezetes Circuit modelljét. Március: Ingyen Circuit jár ajándékba minden megvásárolt Circuit modell mellé. Április: Ingyen Circuit jár mindenkinek, aki lájlkolja a Circuit facebook-oldalát. Május: Elkészül a Novation ezredik demóvideója, amiből kiderül, hogy hogyan kell a minden háztartásban megtalálható rohadt narancs, szigetelőszalag és légkondicionáló-kivezetőcső segítségével "professzionális minőségű house-számot" készíteni - a Mininova vokóder funkciójára alapozva. Ja, és persze kell hozzá egy Circuit is.
 21. Yamaha CS80 újra? - Deckardsdream

  Ott a pont. Én még hozzátenném: Mondj öt modern hegedűdarabot, amit anyám is ismer. Vagy a ganxsztás / oglidzsís szomszédcsaj.
 22. Yamaha CS80 újra? - Deckardsdream

  Ott a pont. Én még hozzátenném: Mondj öt modern hegedűdarabot, amit anyám is ismer. Vagy a ganxsztás / oglidzsís szomszédcsaj.
 23. Yamaha CS80 újra? - Deckardsdream

  Szerintem a mondandómnak ezt a vonalát nem értetted, ezért megismétlem: Hiába szól rohadt "jól" vagy '"vastagon" akár a Minimoog, akár a nagyobb célközönséget megcélzó társaik, mondjuk egy Arp Odyssey. Elismerem, hogy kivételes élmény lehet eljátszani vele és hallani. Igen, egyszer az interaktív szintimúzeumban. Annyira viszont egészen egyszerűen nem szól jobban, hogy emberek nagy tömegei, akár szakmabeliek, hosszabb távon milliós nagyságrendű összegeket fizessenek érte. Hiába mondod, hogy a feature nem szól jól. Ez nagyon egyoldalú szemlélet. Ha nekem van otthon tíz középkategóriás virtuálanalóg szintetizátorom, egyik sem rendelkezik CV/Gate slotokkal, akkor a méregdrága analóg számomra csak kuriózum. Nem tudom hozzá csatlakoztatni a kontrollereimet, nem tudom beintegrálni szegénykét a hangszerparkba, nem tudom egy Roland MC-303-mal meghajtani ... egyszerűen nem opció. Akármilyen vastag is a hangja. És igen, vannak MIDI / CV átalakítók, csakhogy ez azt jelenti, a milliós álomszintimhez még külön kiegészítő kütyüket kell venni (további százezrekért). Tudom, hogy roppant ijesztően hangzik, de el kellene fogadni, hogy a hangzás csak egy a sok fontos dolog közül - és számos ok miatt még csak nem is a legfontosabb. Egyrészt a technológia fejlődik, tehát a jó hangminőség egyre és egyre olcsóbb lesz: nem kizárt, hogy tíz éven belül egy közép-árkategóriás hangkártya chip is tud ugyanolyan hangzást produkálni, mint egy Moog szinti. ** Másrészt az igények a professzionális hangzás iránt szvsz egyre alacsonyodnak (nem állítom, hogy ez jó dolog). Oké hogy egy zenészt érdekel a jó hangzás. De ha az lesz a popzene jövője, hogy mp3 albumokat töltesz fel a bandcampra (alapból csökkentett hangminőség), havonta elmész haknizni egy plázába nagyjából kamaszkorú közönség elé (és ez még a jobbik eset, legalábbis pl. egy nyugdíjasklubhoz képest :-D ), évente meg fellépsz a Dürer kertben, akkor lehet, hogy a zenészeket sem fogja már érdekelni annyira a hangzás. Egyszerűen nincs hol érvényesülnie, akkor meg minek rá annyit költeni. Persze nem mondom, hogy a Casio a jövő: nyilván mindig lesznek, akik megveszik az Arp-ot meg a Model D-t. Jól teszik. Egy viszonylag stabil réteg. Csakhogy sosem lesznek túl sokan. ** nagyon mellékvágány, de abba meg már belegondolni sem merek, mi lesz húsz év múlva, amikor veszel egy 3D nyomtatót, és pár óra alatt kinyomtatsz vele egy 1970-es évekbeli, életnagyságú, működőképes Buchla modellt ...
 24. Yamaha CS80 újra? - Deckardsdream

  Én ezt a jelenséget egyébként nem a zenei kreativitás kifulladásának (távolabbról pedig a modellek változatlanságának) tulajdonítanám, hanem egyszerűbb magyarázatot keresnék: a "boutique" vonallal ellentétben ezek a remake hangszerek egyszerűen irgalmatlanul drágák, és ahhoz képest pedig nagyon keveset tudnak. De a hangsúly a "drágán" van. Ha a Minimoog D reissue háromszor ennyit tudna (ld. a te soraid: 2017-et írunk, eltelt pár évtized), akkor se lenne üzlet. Tudom, hogy ezt a Minimoog reissue kapcsán már átbeszéltük, de egy monofon hangszer másfél millióért 2017-ben szerintem nevetséges, amíg tizedannnyiért vehetek egy virtuálanalóg vagy egy digitális szintetizátort (vagy akár egy szoftverszintit), ami - A ) nem szól sokkal rosszabbul az emberek 80%-ának fülében (szerintem ezt a "jujdevastagon szól a Model D"-féle feelinget a zenészeken kívül nagyjából senki sem érzi, különösen egy popzenei rendezvényen, ahol már eleve lebutított hangzásokkal operálnak); - B ) szinte minden téren (polifónia, presetek/patchek, memória, kezelés, PC integráció, MIDI stb.) kb. húszszor annyira sokat tud, mint a divatanalóg, divatreissue cucc. Ez a reissue mánia - ahogy ezt már korábban is mondtam - az én szememben egyrészt a marketingnek (gyártói oldalról), másrészt a sznobizmusnak (vásárlói oldalról) egy viszonylag elviselhető vagy megérthető fajtája. Mindenképp jó dolog, hogy a régi modelleket felújítják, már csak az elhasználódó nyolcvanas évekbeli gépek pótlása miatt is. Viszont: értelme ennek igazán akkor lenne, ha a régi oligofon hangszereket egyrészt jó minőségben, viszont huszonegyedik századi, versenyképes áron, a jelenlegi ár legfeljebb feléért, harmadáért kezdenék árulni. Mert addig csak egy pénztárcában és életkorban is viszonylag szűk réteg passziója lesz. Ugyan az a zene, amit Prophet 5-tel meg Jupiter 4-gyel, és a hasonló, még régebbi legendás analóg gépekkel csináltak (mondjuk Gary Numan vagy a Kraftwerk munkássága), tényleg egy elmúlt korszak része, ugyanakkor ennek kevesebb a jelentősége szerintem. Néhány ügyes producer bármikor csinálhat retro hullámot. (Nem is lenne rossz) Úgyhogy attól nem félek, hogy nem lehet ezekre a divatanalóg reissue cuccokra jó zenéket írni. De ehhez valamiféle ösztönzés kellene. Pl. hogy üzletileg megérje a "zenészek" egy nagy tömege - ide értve a hálószobai ministúdiókat is (ezért az idézőjel) - számára. Leegyszerűsítve, az üzleti siker azt jelenti, hogy sokat adunk el, viszont ha sokat adunk el, akkor nem a vásárlóközönség legeslegtetejét célozzuk - árban - hanem a közepét, vagy ez alatt. Amíg ezt a gyártók nem értik meg, addig elsöprésben ne is reménykedjenek. Nekem circa öt évig kellene kenyéren és vízen élnem, hogy vehessek egy Model D-t, és az aztán következő két-három évben ne mezítláb járjak dolgozni, mivel nem tudok cipőt venni a tartalékaimból. Sokan fogják ezt a szintidiétát végigcsinálni? nem hiszem ... Ha jól tudom, a Minimoog D is elsősorban azért volt forradalmi - a jó minősége mellett - a hetvenes évek fordulóján, mivel mérete kapcsán ez volt az első igazán elérhető árú szintetizátormodell, így a menő progresszívrock-zenekarok mellett, akik már régebben is használtak szintit, egy csomó feltörekvő popcsapat is meg tudta engedni magának. Tehát töredék árért nemhogy ugyanannyit, hanem jóval többet tudott (nemcsak a hangja volt jó, de a könnyű hordozhatóságot és a modularitás elvétől felszabadulva, az egyszerűbb kezelhetőséget is jelentette) , mint az előző modellek. Persze hogy vitték, mint a cukrot! Ez okozta a nagy elektro robbanást a nyolcvanas évek elején. (?) A divatreissue modellek viszont háromszoros árért nyújtanak háromszor kevesebbet.
×