Jump to content
Ménemszól.hu

Bendi

Moderators
 • Tartalom számláló

  2.219
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Days Won

  192
 • Ennyit fórumozott

  405d 7h 4m 34s

Bendi last won the day on August 7

Bendi had the most liked content!

Megbízhatósága

939 Megbízható

1 követő

Bendi tagunkról:

 • Rang
  Generális

További Információ

 • Érdeklődési kör
  Zeneszerzés, hangszerelés

Kapcsolatfelvétel

 • Weboldalam
  http://soundcloud.com/bendi64

Legutóbb az adatlapod nézték:

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Enable
 1. (Azért így is elég gazdag a felhozatal..) Lehet, hogy a D-05 boutique-kal kevertem össze...
 2. Bendi

  Élet a DAW előtt.

  Azért ma már olyan - nagyon is komoly - hangszereket lehet venni, mint pl, a minilogue, novation bass station, vagy még mindig emészthető áron a MiniBrute. Rengeteg olcsó. de jól használható plug-in is elérhető, sokszor akciókkal tovább "ócsítva". Ha valaki elég komolyan veszi a "home stúdiózást", akkor egy-két havi fizetéséből egész komoly komplett cuccot tud összerakni (hangszer, hangkártya, monitor). Ja, és pl. arról ne is beszéljünk, hogy pont a héten jelentették be, hogy ingyenes a Tracktion T7 DAW, ami indulásnak tökéletes! (Azért azt se felejtsük el, hogy ma már szinte mindenhol van otthon egy közepesnél jobb számítógép. Használtan fillérekért lehet jó belépő szintű hangkártyát lelni... Szóval ma sokkal-sokkal kevésbé az anyagi lehetőségek jelentik a gátat az elinduláshoz. Jó, persze nem kell rögtön Genelec (vagy ATC!!) monitorokban gondolkodni, meg Apogee hangkártyában...
 3. Bendi

  Élet a DAW előtt.

  Egy kis kiegészítés a másik topikban felvázoltakhoz: Valamikor '78 - '82 között - fiatalkorú "elkövetőként" - a Havanna lakótelepen egy hajdani építkezési felvonulási épületben "koncerteztünk" a helyi ifjúságnak. Nagyjából kéthetente-havonta hétvégén "buliztunk" "koszt-kvártély"-ért. (Nullszaldós volt a buli, pénzt nem kaptunk, de fizették a motyó szállítását, és pár üveg sört/üdítőt is kaptunk.) Minden hangszer vitte a saját erősítőjét, plusz a mikrofon a gitár mellé lett bedugva. Ennyi. Egy alkalommal már felnőttként (akkor már volt egy ARP PRO-DGX szintim is a Vermona orgona mellé) a Belgrád rakparton (talán a Mini klubjában?) játszottunk egy másik hasonszőrű bandával együtt, és - röhögni fogtok - 100 jegyet kellett eladni, hogy megérje a klubnak megtartani a rendezvényt. (Rezsi, büfésnéni, stb.sb.) 99 jegyet adtak el, úgyhogy - azért, hogy a 99 fizető néző se járjon pórul, és mi is zenéljünk egy jót - összedobtuk tizen (a két banda) a századik jegy árát. Akkora bulit csaptunk, hogy csak csuda! És bizony a felvételek úgy készültek, hogy - jobb esetben sztereo, de inkább mono - kazettás magnóval felvettül a bulit, illetve amikor megjelentek az első hordozható VHS kamerák, akkor szereztünk egyet kölcsön, és azzal vettük fel. Olyanról szó nem lehetett, hogy soksávos felvételt készítsünk. Egyszer csináltunk egy "komoly demó kazettát", amit egy belvárosi lakásban kialakított házi stúdióban vettünk fel, de az már akkor is az "alsó kategória" volt. De - amatőrként - csak arra volt pénzünk. Azért ez a mai világ a ma kezdőknek nagyon-nagyon könnyűvé teszi a dolgot azon a téren, hogy "fillérekért" jut hozzá az eszközökhöz. Én '86-ban a 3.500 Ft-os fizetésemből kuporgattam össze a 25.000 Ft-ot a használt ARP PRO-DGX-re (Tehát mintha ma 2,5 millióért lehetne megkapni a legolcsóbb használható hangszert.) Egy Korg poly-800-as 45.000 volt használtan. Ja, és egy IBM-XT kombatibilis számítógép 2.000.000 Ft.ba került. (kettő millió forintba! A 3.500 ft-os fizetéshez.) Ehhez képest ma egy átlagosan jól fizetett fejlesztő egy havi fizetéséből vesz egy közepes Mac-et! (PC-t meg csúcsot rak össze!) Régen minden jobb volt, na!
 4. A kedvenceim a Legendary cuccok közül a D-50 és a JV-1080 plusz most az új SRX-Keyboard. De nagyon tetszik a többi is, és - szerintem, de elég sok más tag szerint is - ,az egyik legjobb hangú plug-in család. Alapvetően 20$ ( < 6.000 Ft) egy hónapra bagó érte, ha azt veszem, hogy egy doboz cigaretta 1.000 Ft, ráadásul minden egyes évfordulókor "örökbe" választhat az ember egy plug-int. (Ezt megtarthatod akkor is, ha megszünteted az előfizetést, de szerintem nincs értelme megszakítani. Én decemberben kezdtem az előfizetést, kiváncsi leszek, hogyan értesítenek, hogy választhatok egyet. még azt nem tudom, hogy a JV-1080 vagy a D-50 legyen... ) A System-1 és a System-8 alap presetészlete kicsit "túl trendi, túl modern, túl harsány", de elég jó hangokat ki lehet belőle csavarni, ha az embernek van ideje erre. Én sokkal inkább a készen kapott presetek közül mazsolázok, és azok a fenti két hangszernél igencsak "fincsik". (Ha jól tudom, a D-50-ben pl. az összes eredetileg kiadott bővítő kártya benne van.) Ezen a "demo/prezi videón - a TR-808-at kell "promózni" - hallható zenében csak RolandCloud hangszerek szólnak, mindenféle master nélkül, egyedül két tracken van egy kis reverb. (Az insta motorja kicsit - lehelletnyit - loudnessezte a hangot.)
 5. Az a baj, hogy az ember sokszor nem tud ellenálni a "soha vissza nem térő akció"-nak. Én a legtöbb szoftver-hangszert így vettem. (Harmadáron crossgrade-del, vagy BlackFriday alkalmával.) Off Kiegészítettem a listámat a Roland Clouddal. Nekem az a "meghallásom", hogy a Roland és a Korg határozottan jobb, mint az Arturia és a NI. Azok valahogy olyan "bombasztikusnak" tűnnek", de amikor "hangszerelek", akkor valahogy végül - az esetek 85-90%-ában - valamelyik Korg vagy Roland "marad" a rostán. On
 6. Hogy visstatérjek a topik témájához, jelenlegi "stúdióm": - iMac 2017 27" Corei7 40GB RAM, 1TB SSD (a fusion drive parasztvakítás) - Presonus Caret 4Pre Thunderbolt - Logic Pro X - Kurzweil PC361 - Kurzweil SP3X - Novation MiniNova - iPad 2018 3 Korg plugkey - iPad2 dokkolóval (nem fogom eladni bagóért, mikor teljesértékű hangszer!) - Roland Cloud (szerintem az egyik legjobb hangú szoft szinti) - Korg Collection + Gadget - Arturia VCollection 6 - NI Komplete - AIR Musictech - Instrument Expansion Pack 3 Complete - Mackie CR4 - AKG Q701 és K550 Atyaég, ha ennek csak töredéke lett volna a kezemben '78-ban, micsoda iskolabulikat lehetett volna csinálni!!!!
 7. Hú, de bizony, hogy így volt! Annakidején így készítettünk demo kazettát. Semmi stúdió, meg soksávos felvétel, meg pluginek... Egy hordozható kazettás a szoba közepére, aztán ami kijött a Vermona erősítőből, meg a - "jobbaknak" - Peavey-ből... Amati dobok, Vermona kétmanuálos orgona, Jolana gitár... Csak csorgattuk a nyálunkat a Korg MS-10-re, Rolandra, de még egy Solinara is...
 8. Mostantól a Tracktion 7-es ingyenes. Akinek végképp nincs DAW-ra áldozható zsebpénze, és MIDIzik, annak sokkal-sokkal jobb választás lehet, mint sok ingyenes vagy nagyon olcsó - csökkentett képességű - DAW. https://sonicstate.com/news/2018/08/13/tracktion-t7-is-out-and-its-free/ Ráadásul akciósan 59$ az upgrade Waveform 9-re.
 9. Sőt...!! Én gimisként még egy szál mono kazettás magnóval és egy sztereo szalagossal (orsóssal) készítettem otthoni ("többsávos") felvételeket. A "harmadik" sávnál már olyan mértékű volt a szalagzaj, hogy nem volt értelme több sávot még felvenni mellé. (Volt egy preparált sztereo tuhel csatlakozó, amibe két kábel ment, és mindkettő kábel másik végén egy-egy mono csati volt. A sztereo ment a szalagos magnóba, az egyik mono a hangszer erősítőjébe, a másik meg a kazettásba. Nem tudom, el tudja-e ezt még képzelni valaki az itt jelenlévők közül.) Ha akkor lett volna olyan eszközparkom ('78-'82 !!!!), mint ami akár 10 évvel ezelőtt volt, az a kánaán a köbön lette volna! A Gravis Ultrasound - egy 386-DX-es PC-vel, 2MB(!!!!!) RAMmal, 300MB-os(!!!!) HDD-vel - a '90-es évek elején istencsászárkirályság (= ultramodern überprofesszionális hangstúdió) volt a fentiekhez képest.
 10. Az a helyzet, hogy igazából ha jó zenetanárt sikerül kifogni, akkor az a tudás, amit kap a "tanítvány", pótolhatatlan a későbbiekben, vagy csak kinkeservesen. (Egy elronott billentési technika pl. folyamatos fájdalmakat, görcsöt jelenthet... Gondolom, hasonló létezik gitáránál is..) Viszont kérdés az, hogy jó zenetanárt fog-e ki az ember. A másik, hogy a kezdet mindig nehéz. Az alapok elsajátítása "unalmas, idegőrlő". Kinek mikor, de nagyjából 6-8 év hangszeres tanulás után jut el oda az ember, hogy komolyabb darabokat is le tud játszani. Másik aspektus: a hangszeres zenélés - de akár a kóruséneklés is - nagyon jól stimulálja az agyat. Több érzékszerv együttes használata: hallás (a zene "hallgatása"), látás (a kotta és a szöveg olvasása), hangszeres zenélésnél még a tapintás is... Ja, és még egy fontos dolog (aminek a "liberálisok" nem nagyon fognak örülni): a hangszeres tudás megszerzése sajnos nem googlizható ki, egy Haydn szonáta előadása nem megy úgy, hogy "kilesem a gugliról", azt bizony naponta - félórákon, órákon át - gyakorolni kell, mechanikusan ismételni, ismételni, ismételni... borzalom, na!
 11. Bendi

  Waterfall értelmezés

  Ha csak ez nem az... http://www.tubetrap.com/
 12. Örülök, hogy segíthettem!
 13. Ez nem az? http://download.solodrivers.com/gestor_downloads/helpdrv/Tarjetas-de-sonido/Emagic/85113/a26_a62m.dmg
 14. Újabb Pluginboutique akció: vacuum pro 1 font, vacuum classic mono crossgrade (pl. a Vacuum Pro-ról) 10 font. https://www.pluginboutique.com/product/1-Instruments/4-Synth/1558-Vacuum-Pro-
 15. Nekem semmi gondom nincs Mac vonalon, az is igaz viszont, hogy Logic Pro X, Final Cut Pro X, XCode, Android Studio "körben mozgok". A PreSonus Studio One 3.5 grafikus motorja kicsit "elnagyolt" nekem. Sok sávnál már "szaggat" a GUI.
×