Ugrás a tartalomhoz

Gitár sound - házi stúdióban

• Please log in to reply
68 válasz érkezett erre a témára

#1 DKK

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 11 hozzászólás
  • Lakhely:Budapest

Elküldve: 22 március 2011 - 10:57

Sziasztok!

Ezt a témát Zerobit tanácsára egy másik fórumról költöztetem ide, hátha szembejönnek errefelé olyan szakértők, akiknek már sikerült házi körülmények között vállalható minőségű gitár soundot készíteniük (jómagam finoman fogalmazva csak közepesen vagyok sikeres ebben). Ugyan így egy kicsit hosszú lesz a bejegyzés, de megpróbálom összefoglalni a problémát, a korlátokat és az eddig beérkezett megoldási javaslatokat. Lehet, hogy a felvetés néhány pontja másoknak triviális lesz, de én nem vagyok nagy szakértő, így inkább leírok mindent.

Az alapprobléma:

Technikai hátterem:
- Logic, iMAC
- Hangkártya: M-audio Firewire Solo
- A felvétel a Firewire Solo normál guitar in-jén történik
- Az "előerősítés" annyiból áll, hogy meddig tekerem a Solo input potméterét :-)
- Amp designer-el és Amplitude 3-al próbálok gitár soundokat “készíteni”. Az ezek közül az Amplitube tűnik jobbnak.
- Próbálkozom double tracking-el (nem a felvett részt duplázom és panorámázom, hanem kétszer játszom fel az adott témát és ezt panorámázom)
- A sávokra (vagy külön BUS-ra) space designer-t, compressort, EQ-t szoktam tenni, ezzel kicsit tudok javítani a soundon
- 2 gitárral dolgozom, egy olcsóbb Ibanez GRG 270 és egy elvileg jobb minőségű Ibanez AF 105 jazz gitárral. Az előbbinek magas, az utóbbinak kifejezetten alacsony az alap jelszintje.

Az alapvető problémám, hogy bármilyen beállítással, EQ, compressor verzióval próbálkozom, a gitár soundot tompának, erőtlennek értékelem. Távol áll a stúdió minőségtől.
A probléma még tisztábban látszik, ha software instrument-ek is szólnak mellette (a midi szépen “csilingel”, az élő hang pedig erőtlennek tűnik). Próbáltam a logic gitár sound sablonját is, de ettől sem ájultam el…

Furcsa, hogy korábban ugyanezzel a külső hangkártyával, eszközökkel egy PC-n más DAW alatt elfogadható soundokat tudtam készíteni, de az is lehet, hogy az csak nem jöttek ki még igazán a hiányosságok.
Ha valaki, aki szokott élő gitárt rögzíteni Logic-ban leírná a módszerét, az nagy segítség lenne, de persze bármilyen tanácsot szívesen veszek.

Az eddigi megoldási javaslatok, észrevételek: - Zerobit, Broweny

- "Az Amp Designer egy vicc"... :-)

- "A Firewire Solo DI bemenete nagyon ergya, a hang már itt tönkre is ment menthetetlenül."

- "Előfokra lenne szükség?"

- "Felejtsük el a digitális megoldásokat, használjunk gitárkombót, erősítő szimulációs kimenetet"

- "Kitartóan próbálkozzunk EQ, compressor kombinálciókkal"

"A lényeg mindenesetre az, hogy a gitárnak már magától jól kell szólnia. Pluginekkel és egyéb eszközökkel már csak módosítani tudod. Pl. dinamikát valamibe tenni nem lehet, ahogy pl. hiába nagyítasz kétszeresére egy képet, további részletek nem jönnek elő. Ha kompresszort használsz, akkor dinamikát vesztesz, illetve ezzel párhuzamosan hangosodsz. Van aki ezt úgy értelmezi, hogy dinamikusabb. De ez tévedés. Valami akkor dinamikus, ha egyidejűleg vannak a hangnak alig észrevehető részletei, a hangos csúcsai meg “arconrúgnak”, konyhanyelven fogalmazva."

Kérdések, kieglészítések:

- A Firewire Solo-t nem feltétlenül szeretném egyből a kukába dobni, jó lenne ezzel valamilyen eredményt elérnem. Persze ha nincs más megoldás keresek jobb vasat, szívesen vennék erre vonatkozó tanácsokat is.
- Nem vagyok tökéletesen tisztában a preamp fogalmával. Ha ezen keresztül érem el a hangkártyám inputját számíthatok jelentős javulásra? Ha igen, milyen eszköz lenne megfelelő?
- A szoftveres modellezés a házi studiózás korlátai miatt lenne fontos, kevéssé megoldható egy társasházban egy csöves erősítőt bemikrofonozni. Nem utolsó sorban pedig több stílusban, több sounddal is próbálkozom, így örülök, ha nincsenek korlátaim.
- Azt gondolom, hogy a gitárjaim alapvetően jól szólnak. Megvannak a korlátaik, de normál felhasználással (kombóna tudtam már jó soundokat készíteni. A problémát nem itt keresném.
- A dolog azért is dühítő, mert inkább szeretnék zenélni, mint "a hangzással matekozni", viszont a sound hiányosságai nem kifejezetten támogatják az alkotói folyamatot.
A későbbiekben beillesztek majd hangmintákat is a probléma pontosabb érzékeltetésére.

Kérlek írjátok le milyen felszereléssel és módszerekkel szoktatok otthoni körülmények között jó minőségű gitár soundokat rögzíteni, hátha nem csak az én botladozásaimat segítik a hozzászólások, de esetleg összejöhet egy olyan tudásbázis is itt, ami másnak még jobban megkönnyíti majd a dolgát.

Szerkesztve DKK által: 22 március 2011 - 10:57

#2 A/D

Administrator

• Administrators
  • 631 hozzászólás
  • Lakhely:Péterfy S. u. 9. Budapest Hungary

Elküldve: 22 március 2011 - 01:57

Még azt sikerült megtudni, hogy ugyanebben a setupban az Amplitube / PC eredménnyel elégedett volt.
Én körülnéztem fórumokon, az emberek nem tudtak megegyezni melyik a jobb (Amp Designer v. Amplitube).

Valószínűleg ez a "jobb" definiálásának problémaköre, úgyhogy azt kérem, ha valaki csinált olyasmit ami ezekkel a pluginekkel szerinte jól sikerült, az ossza meg velünk!

Perpill Youtube-on találtam ezt, amin nem hallok kategóriányi különbséget, egyik kutya, másik eb:

Head of Sales | Apple Certified Logic Trainer | Apple Certified Support Professional
HIT SPACE | Sound . Spirit . Science

#3 groundloop1

Gitár Huszár

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 58 hozzászólás

Elküldve: 22 március 2011 - 05:49

Szia DKK!

Az otthoni gitársound hegesztés története nálam elég régre nyúlik vissza, és én szívesen megosztom az idők során szerzett tapasztalatokat, hátha tudok segíteni. Legutóbb a Solar Scream - Bare To The Bone lemezén használtam gitár plugint, és arra a feladatra a Peavey Revalver bizonyult a legjobbnak.

Végigpróbáltam már az összes ilyen szoftvert, és nekem a Revalver megvásárlása hozta meg az áttörést. Az Amp Designer számomra a rosszabbak közé tartozik, az Amplitube-nak imádtam az 1.0-s verzióját (ha valakinek van MAC OSX-re én megvenném!), de az újabbakkal általában hiába próbálkozom, eleinte jópofának tűnik, de mindig találok jobbat. A Native Instruments Guitar Rig egy érdekes teremtés. A hangfalszimulációi egész jók (szerintem sokkal jobbak az Amplitube-nál, lemezkészebb soundot ad, főleg a Mesa és az Ultrasonic), de maguk az erősítőmodellek egészen élettelenek tudnak lenni, bár érezhető a fejlődés az újabb változatoknál. Az effekteket ez utóbbinál kifejezetten szeretem - a rotary speaker szimuláció pl. nagyon király.

Általánosságban elmondható, hogy a rosszabbul sikerült erősítőmodellek nem azért szólnak tompán és élettelenül, mert nincs rajtuk elég magas, hiszen általában komoly eq-zással sem javul a hangjuk, sőt. A probléma a torzítás szövetében van, amit könnyen feldobhatsz pl. egy treble booster modellel, vagy egy overdrive-al, amin megcsavarod a tone potmétert - mindezt az erősítőmodell előtt. Ezzel ki tudod hangsúlyozni a gitárhang tranzienseit, vagyis a pengetéseket, így az eredeti gitárjáték dinamikája sokkal jobban átjön majd a végső hangképben.

Utólag leginkább azért érdemes hangszínezni, hogy a gitárhangnak meg legyen a helye a mixben, a hangszín karakterének legfontosabb részét (ami időben változik - ergo a dinamikaérzetet adja) ezzel már nem tudod megjavítani. Az EQ abban is segít, hogy a denfeléseknél esetlegesen túlreprezentált mélyfrekvenciákat mérsékelni tudd.

Kompresszort durván torzított hangszínekre én egyáltalán nem használnék (hacsak nem valami nélkülözhetetlen color-t ad hozzá a hanghoz), hiszen a torzítás eleve leeszi a csúcsokat, ami megmarad, annak meg inkább örülni kell, nem irtani. Kivétel ezalól az előbb említett ügy a denfelt hangoknál, amit EQ-val érdemes orvosolni. Tiszta hangszíneknél persze van, hogy maga a kompresszor határozza meg a hangszín jellegét, pl. lassú felfutási idővel (attack) szép pattogós hangszíneket készíthetünk stratós csattogtatásokhoz.

A másik fontos dolog a felvételi lánc: az általad említett hangkártya sajnos valóban nem a hangjáról híres, sem előfok (preamp), sem konverterek terén. A konverter végzi az analóg jel mintavételezését, és ez sok helyen elbukhat, de még fontosabb egy tisztességes előfok, mivel az általa végzett tetemes jelerősítés során iszonyú károkat szenvheted a hang, ha nem megfelelő az eszköz. A gitár jelének erősítéséhez pedig megfelelően magas bemeneti impedanciára van szükség, hogy a pickup-ot ne terheljük (ez szintén magasveszteséggel jár!).

Én mindenképp kipróbálnám a helyedben az Apogee kisebb interfészeit (One és Duet), illetve kipróbálnám a Focusrite Isa One előfokot is. Ez utóbbiból van egy A-D konverterrel ellátott változat is, amit SPDIF-en keresztül hozzáköthetsz az interfészedre, így megkerülheted a konverterét.

Hozzá kell tennem, hogy a legjobb eredményeket eddig én is úgy értem el, hogy bemikrofonoztam egy jó erősítőt jó mikrofonokkal, amik jó előfokokba voltak bedugva, de ha pár dologra odafigyelsz, és tudod, hogy mit keresel, akkor némelyik ilyen szoftverből pl. a Revalverből simán kihozhatsz értelmes hangokat.

#4 DKK

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 11 hozzászólás

Elküldve: 22 március 2011 - 05:58

Üzenet megtekintéseIdézés: A/D - Dátum: 22 március 2011 - 01:57

Még azt sikerült megtudni, hogy ugyanebben a setupban az Amplitube / PC eredménnyel elégedett volt.
Én körülnéztem fórumokon, az emberek nem tudtak megegyezni melyik a jobb (Amp Designer v. Amplitube).

Valószínűleg ez a "jobb" definiálásának problémaköre, úgyhogy azt kérem, ha valaki csinált olyasmit ami ezekkel a pluginekkel szerinte jól sikerült, az ossza meg velünk!

Még annyival ezt kiegészíteném, hogy az "elégedett volt" a kategórián belül értendő. De nem is az Amplitube, Amp designer vagy Guitar Rig között való választás lenne a lényeg, valószínűleg azért tetszik jobban az Amplitube, mert ezzel kezdtem és jobban "benne van a fülemben".

A lényeg, hogy mi lenne a következő szint, amivel minőségi előrelépést lehetne elérni a házilag előállítható stúdió hangzás irányában. Az sem baj, ha el kell felejtenünk ezeket a plugineket, vagy legalábbis nem erre alapozzuk a soundot. Valójában az érdekelne, hogy más hogyan szokta ezt csinálni...

Próbáltam utánaolvasni időközben a témának, találtam egy olcsó, okos kis cuccot ami javíthatja a hatást:
MOTU ZBOX

#5 A/D

Administrator

• Administrators
  • 631 hozzászólás

Elküldve: 22 március 2011 - 06:21

Idézet

Próbáltam utánaolvasni időközben a témának, találtam egy olcsó, okos kis cuccot ami javíthatja a hatást:
MOTU ZBOX

A MOTU az egyik legrégebbi hangkártyagyártó cég, és ennek ellenére fixen nekik voltak a legrosszabb preampjaik és DI-i. A ZBOX tehát egy próbálkozás olyan cég részéről, akik ebben a műfajban leghátul voltak. Ha valami, akkor talán az Apogee GiO, vag az Apogee JAM. (Mindemellett én is inkább outboard irányba tolódnék).

Viszont hogyha a jelen interfészével már tudott jó eredményt csinálni, akkor a szoftverre ill. a beállításokra redukálódik a probléma.
Head of Sales | Apple Certified Logic Trainer | Apple Certified Support Professional

#6 comp

Strázsamester

• Regisztrált tag
  • PipaPipaPipa
  • 159 hozzászólás

Elküldve: 22 március 2011 - 06:26

Jók még a Magix Samplitude egyes pluginjai is erre a célra (vagy az olcsóbb kistestvére a Magix Music Maker is elég jó megoldás).
Mindenesetre a következő szinthez elgondolkodnék azon hogy nem közvetlen line-inre kötném a gitárt hanem kombó/miksi párossal venném fel a hangját. A/D-ék nemrégiben egy elég meggyőző tesztet közöltek egy olcsóbb mikrofonról (a nevére sajnos nem emlékszem).

#7 A/D

Administrator

• Administrators
  • 631 hozzászólás

Elküldve: 22 március 2011 - 08:34

Üzenet megtekintéseIdézés: comp - Dátum: 22 március 2011 - 06:26

Jók még a Magix Samplitude egyes pluginjai is erre a célra (vagy az olcsóbb kistestvére a Magix Music Maker is elég jó megoldás).
Mindenesetre a következő szinthez elgondolkodnék azon hogy nem közvetlen line-inre kötném a gitárt hanem kombó/miksi párossal venném fel a hangját. A/D-ék nemrégiben egy elég meggyőző tesztet közöltek egy olcsóbb mikrofonról (a nevére sajnos nem emlékszem).
Az eredeti beszmac kérdésben kifejtette, hogy hangerő para van, mint általában az otthoni gitár rögzítésekkel.

Erre több kerülő van!

1: ISOBOX. Itt látható, kipróbáltuk, rohadtjó felvételeket lehet vele készíteni, és tényleg semmi nem szól ki belőle. Ki lehet próbálni az üzletben. Eredmény tekintetében konkrétan itt hallható:

Listen on Soundcloud.com

2: Powerbreaker, itt látható. Ez úgy halkítja le az erősítőt, hogy nem rontja le a hangját! Szintén használtuk, ugyanis vannak olyan erősítők, amiket képtelenség kimikrofonozni, olyan hangos.

3: Erről nincs videóm, de vannak ládaszimulátoros erősítők, pl. Blackstar HT-5. Ebben a videóban sajnos pont nincs ez bemutatva, de istenbizony nagyon jó, kipróbálható nálunk.

#8 DKK

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 11 hozzászólás

Elküldve: 31 március 2011 - 12:04

Köszönöm a sok tanácsot, csak összefoglalásképpen a következőkre jutottam:

- interface (M-Audio Firewire Solo)

Kicsit lelomboztak a vélemények, mert azt hittem, hogy ennél többre képes ez az eszköz. Egy dolog mellett nem mennék el viszont szó nélkül:

"A gitár jelének erősítéséhez pedig megfelelően magas bemeneti impedanciára van szükség, hogy a pickup-ot ne terheljük (ez szintén magasveszteséggel jár!)."

Milyen bemeneti impedancia értéket tekintünk elfogadhatónak?
Egyre inkább kezdek megbarátkozni a gondolattal, hogy kellene egy új eszköz. A fentebb ajánlott Apogee cuccok furcsa módon nekem egy kicsit túl kompaktnak tűnnek, bár biztos élet az élet speakon és XLR bemenetek nélkül is (szóval még megfontolom).

- Előfok

Lehet, hogy ez másoknak triviális, de a fenti beszélgetések döbbentettek rá, kössek egy erősítőt a Firewire solo elé, úgyhogy átköltöztettem a gépem közelébe a korábban csak porosodó Behringer GMX210-et, aminek van is left-right kimenete, de az interface hátoldali inputjait ezzel nem tudtam használni, fülhallgató kimenetről pedig érthetően elég ronda eredményt kaptam. Jobb lenne egy "célszerszám" előfok csak jelszintet emel, hogy az interface-nek ne kelljen silányabb minőségben. Erre lehet, hogy jó lenne a Focusrite Isa One, de ehhez még gyűjtenem kell pár hasas bankót.

- Szoftver

Köszönöm a ReValver tippet, letöltöttem egy demo-t és nagyon meggyőző, még a jelenlegi cuccaimmal is. Egyelőre csak a gyári preseteket próbálgatva messze az egyik legizgalmasabban hangzó erősítőszimuláció. Vissza is hozta a hitemet a szimulációs műfajt illetően, be fogom szerezni.

#9 tomarobi

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 5 hozzászólás
  • Lakhely:Gyula

Elküldve: 13 április 2011 - 06:14

DKK!

Végre találtam itt egy embert aki Firewire Solo-t használ.Van egy nagy problémám könyörgöm segíts ha tudsz vagy van valami ötleted mert már a világból kifutok.Én pro tools m-powered 7.4-t használok xp-n, feltelepítem a kártyához kapott cd-t ahogy kell van is hang de így a pro tools még nem látja az m-audio drivert ami érthető hisz sp2-es az xp. Letöltöm a hivatalos oldalról az sp2-es drivert, felrakom a végén update-eli is magát. Így már betölt a pro tools felismerve a kártyát,viszont akárhogy szeretném és próbálom nem tudom átállítani a buffer size-t a playback engine-ban,hiába váltom a control panel-en belépés előtt vagy közben per pillanat 512 sample-ről mozdulni sem akar a programban...már próbáltam mindenféle telepítés sorrendet stb-t de egyszerűen semmi változás. Mi lehet a gond?

U.i.: Megértem a problémád én bőgős vagyok ampeg svx-ből meg amplitube 3-ból egész elfogadható soundot kevertem de a gityósok nálam is panaszkodnak,hogy nem valami jó a sound pláne,hogy elég erős zenét játszunk és kell a craft. Én is próbálkozom mindennel egyelőre Amplitube Metal meg 3-nál maradtunk de a peavey demo nekem is tetszik,be kell szerezni.

#10 DKK

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 11 hozzászólás

Elküldve: 14 április 2011 - 11:50

Üzenet megtekintéseIdézés: tomarobi - Dátum: 13 április 2011 - 06:14

DKK!

Végre találtam itt egy embert aki Firewire Solo-t használ.Van egy nagy problémám könyörgöm segíts ha tudsz vagy van valami ötleted mert már a világból kifutok.Én pro tools m-powered 7.4-t használok xp-n, feltelepítem a kártyához kapott cd-t ahogy kell van is hang de így a pro tools még nem látja az m-audio drivert ami érthető hisz sp2-es az xp. Letöltöm a hivatalos oldalról az sp2-es drivert, felrakom a végén update-eli is magát. Így már betölt a pro tools felismerve a kártyát,viszont akárhogy szeretném és próbálom nem tudom átállítani a buffer size-t a playback engine-ban,hiába váltom a control panel-en belépés előtt vagy közben per pillanat 512 sample-ről mozdulni sem akar a programban...már próbáltam mindenféle telepítés sorrendet stb-t de egyszerűen semmi változás. Mi lehet a gond?

U.i.: Megértem a problémád én bőgős vagyok ampeg svx-ből meg amplitube 3-ból egész elfogadható soundot kevertem de a gityósok nálam is panaszkodnak,hogy nem valami jó a sound pláne,hogy elég erős zenét játszunk és kell a craft. Én is próbálkozom mindennel egyelőre Amplitube Metal meg 3-nál maradtunk de a peavey demo nekem is tetszik,be kell szerezni.

Nem mondom, hogy fogok tudni segíteni, nem vagyok nagy szakértő, de leírom én mivel próbálkoznék (még ha ezek jórészt a ráolvasás/esőtánc kategóriájú gyógyerővel hatnak csak):

- Próbáld meg a sima XP drivert, felejtsük el az SP2-t
- Próbáld meg az SP2 drivert, de ne hagyd updatelni (én használtam a FW SOLO-t XP SP2 alatt és minden rendben volt vele, de én Cubase-ben próbálkoztam, viszont egyáltalán nem használtam a gyári CD-t)
- Van a FW solo-nak is egy vezérlőprogramja, benne néhány kapcsolóval (internal/external, monitoring, stb.), nyomkodj szét mindent, hátha történik valami nagy jóság :-)
- Bár sosem próbáltam a Pro Tools-t, de rémlik valami olyasmi, hogy pl. a sample-t belülről, a belső settingsben lehet állítani (ha jól értettem te is ezzel próbálkozol), viszont ugyanezt lehet az M-Audio vezérlőprogramjában is. Lehet, hogy ezek az értékek akadnak össze valamiért, érdemes lehet mindkét oldalon próbálkozni.

Mivel a fentiek erősen szakbarbár megközelítések, bízzunk abban, hogy van itt esetleg komolyabb szakértő, aki segíthet.

BTW mindenkinek aki segíteni próbált a gitár sound problémámmal kapcsolatban, próbáltam a szoftveres beállításokból kihozni a legjobbat, és sikerült egy ilyen (ez már a technika adta szűk lehetőségeken belül nekem egészen elfogadhatónak tűnt):

Listen on Soundcloud.com

Tudom, hogy ez nem a zene mutatós fórum, de ez inkább idevágó volt (a felvétel egyelőre csak egy zenei ötlet, és bár minden tanácsot szívesen veszek, de kérlek elsősorban a soundot véleményezzétek).

Szerkesztve DKK által: 14 április 2011 - 11:51

#11 groundloop1

Gitár Huszár

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 58 hozzászólás

Elküldve: 14 április 2011 - 02:12

Üzenet megtekintéseIdézés: DKK - Dátum: 14 április 2011 - 11:50

Nem mondom, hogy fogok tudni segíteni, nem vagyok nagy szakértő, de leírom én mivel próbálkoznék (még ha ezek jórészt a ráolvasás/esőtánc kategóriájú gyógyerővel hatnak csak):

- Próbáld meg a sima XP drivert, felejtsük el az SP2-t
- Próbáld meg az SP2 drivert, de ne hagyd updatelni (én használtam a FW SOLO-t XP SP2 alatt és minden rendben volt vele, de én Cubase-ben próbálkoztam, viszont egyáltalán nem használtam a gyári CD-t)
- Van a FW solo-nak is egy vezérlőprogramja, benne néhány kapcsolóval (internal/external, monitoring, stb.), nyomkodj szét mindent, hátha történik valami nagy jóság :-)
- Bár sosem próbáltam a Pro Tools-t, de rémlik valami olyasmi, hogy pl. a sample-t belülről, a belső settingsben lehet állítani (ha jól értettem te is ezzel próbálkozol), viszont ugyanezt lehet az M-Audio vezérlőprogramjában is. Lehet, hogy ezek az értékek akadnak össze valamiért, érdemes lehet mindkét oldalon próbálkozni.

Mivel a fentiek erősen szakbarbár megközelítések, bízzunk abban, hogy van itt esetleg komolyabb szakértő, aki segíthet.

BTW mindenkinek aki segíteni próbált a gitár sound problémámmal kapcsolatban, próbáltam a szoftveres beállításokból kihozni a legjobbat, és sikerült egy ilyen (ez már a technika adta szűk lehetőségeken belül nekem egészen elfogadhatónak tűnt):

Listen on Soundcloud.com

Tudom, hogy ez nem a zene mutatós fórum, de ez inkább idevágó volt (a felvétel egyelőre csak egy zenei ötlet, és bár minden tanácsot szívesen veszek, de kérlek elsősorban a soundot véleményezzétek).

Én a következő dolgokat érzem:

- Azt hiszem, hogy karakter szinten már kezded elérni a szoftverek nyújtotta lehetőségek határait, innentől arra kell figyelned, hogy jól helyezd el a mixben a gitárokat. Ebben az esetben eléggé eluralja a zenét a gityó, én visszavenném és adnék rá egy kis tetejét, hogy a definíciója megmaradjon, de ne lapítsa ki ennyire az egész zene dinamikáját, hogy ott van végig az arcodban.

- A dobon is lehetne mit fejleszteni. A room és a lecsengések tetszenek, de az attack-okon még lehetne dolgozni. A dobnak kell meghatároznia a szám lüktetését.

- A nagydobon az sem segít, hogy a basszgitár nagyon mélyen szól, szerintem túl szubos, illetve egyenetlen is a sub tartománya. Itt vághatnál 50Hz körül, és emelhetnél 150-nél egy keveset, de akár 500 körül is. Kell, hogy legyen közepe, mert attól lesz érthető, illetve ebben a zenében semmi nem indokolja. hogy ne legyen.

- Amikor több gitártéma szól egy időben, akkor eléggé összemosódnak. A kiegészítő gitárdallamoknak ki kell találnod valamilyen egzotikusabb hangszínt (wah, lofi-ra ekuzás, ilyenek) amitől elválik a ritmusgitártól, illetve ezt térben is másképp illik elhelyezni - tehát ha van egy duplázott ritmusgitárod kétoldalt, akkor pl. az elejetéma lehetne monóbb, de el is oszthatod a két szólamot egy-egy oldalra, ha az jól szól.

Egyelőre ennyi, amúgy jó lesz ez, csak így tovább!

#12 A/D

Administrator

• Administrators
  • 631 hozzászólás

Elküldve: 14 április 2011 - 02:16

Üzenet megtekintéseIdézés: DKK - Dátum: 14 április 2011 - 11:50

Listen on Soundcloud.com

nagyon jó ötlet volt megosztani a problémát, szerintem is jókat mondott Gábor.

A dob nagyon el van tévesztve ritmikailag is, és ha jól hallom, akkor valamiért szinte csak room hang szól. A másik dolog a tempók jó kitalálása és eljátszása. Ha ez megvan, akkor a nagyja már oké, és utána érdemes eq-zgatni és hangszerelni.

#13 tomarobi

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 5 hozzászólás
  • Lakhely:Gyula

Elküldve: 15 április 2011 - 05:29

DKK!

Köszi a segítséget a sync source-nál az internal, external váltásnál történt egy kis jóság:), ha external-ra teszem belépés előtt akkor a pro toolsban kiválaszthatom 128 samples-től 2048-ig amelyiket csak akarom de ilyenkor bármelyiket választom ki azt írja,hogy nem kompatibilis a 44.1 khz-val.Megpróbáltam 48-al is ugyanúgy nem szerette. Viszont ha le okézom a hibaüzenetet és kilépek,majd átrakom a panelen internalra és újból belépek a buffer azon lesz amit a legutóbb kiválasztottam és le okéztam tehát ha máshogy nem, így közvetve tudom váltogatni.Majd eljátszok vele,hogy hogy lesz a legjobb.

#14 sonnyCoca

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 21 hozzászólás

Elküldve: 01 június 2011 - 11:49

DKK:

kissé régi topic, gondolom azóta már felvetted és lekeverted, amit kellett :)

szerintem az igazán fajsúlyos gitárok, amikkel kereskedelmi CD-ken összefuthatsz egy felvételből készített kompozitok (multi-band distortion)
Egy egyszerű lánc, amit erre szoktam használni:

- gitár hang megérkezik digitálisan (azaz felvetted. ehhez nem értek, nem akarok beleszólni).
- berakod logic-ba, egy sávra.
- a sávot duplikálod sokszor.
- kitalálod, hogy mit szeretnél, és megnézed az eddigi mix spektrumát, hogy hol van sok hely a gitárnak. Nálam ez tipikusan a mély-középtől az alsó magasakig tart.
- erre a helyre igyekszem koncetrálni a gitár keményen torzított részét: az egyik sávon eq-val kivágod kb. ezt a freki tartományt, és ráraksz egy erősítő szimulátort, a kellő krafttal meghajtva. A szimulátor kiválasztása egyéni izlés kérdése...
- a magasakat egy másik sávon kiszűrve ráteszel arra is egy erősítőt, illetve opcionálisan egy torzítót. Ezt általában jobban megküldöm, hogy kellően agresszív legyen a hang.
- a mélyeket én speciel nem szeretem torzítani, max egy basszus-erősítő szimulátor megy rá, diszkréten. Ha ezt is torzítod, általában halál lesz középen.

Ezen a ponton neki kell esned, és addig húzogatni a potikat a pulton, amíg a három (vagy több) sáv egységes egészet nem alkot. Ez nem lesz egyszerű, mert szinte mindig fázisproblémáid lesznek a natúr keverésnél (legalábbis nekem szinte mindig vannak). Ennek a legyűréséhez én rövid, pár ms-es delay-eket javaslok, olykor leheletnyit eltérő jobb és bal oldallal. Általában kis EQ is kelleni fog a magasakra a torzító után, hogy ne lyukassza ki az agyad hosszú távon a gitár amikor kevered (listener fatigue vagy mi).

Ha megvan a fázisprobléma-mentes mix, akkor kezdj el zengetőket, delay-eket, egyéb dolgokat pakolni a már meglévő sávokra, hogy meglegyen a stadion is a gitár mögött. Hogy egyben legyen, érdemes a mixet átfuttatni egy lágy kompresszoron (csak pár dB kell).

A jó végeredmény baromi nagynak fog szólni. Mivel semmi köze az élő gitár-soundhoz, fagyasztva tálalandó :)

Szerkesztve sonnyCoca által: 01 június 2011 - 11:51

#15 DKK

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 11 hozzászólás

Elküldve: 02 június 2011 - 08:43

Urak, köszönöm a hozzászólásokat mindenkinek, a kis hangmintámra küldött ötletekkel máris rengeteget sikerült fejlődni ezen a téren.

SonnyCoca, a topic ugyan régi, de a tanulás igénye állandó. Kösz a tippet, megpróbálom ezt az utat is, de azt már előre látom, hogy elfogyhat a türelmem a folyamat végére... :-) Legyen kész majd egyszer egy dal teljesen, minden elemében, és akkor jöhetnek ezek a varázslatok.

#16 Ákos

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 21 hozzászólás

Elküldve: 23 június 2011 - 09:24

A németek nem normálisak:
(kb. 2:30-tól)

#17 Weechoo

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 24 hozzászólás

Elküldve: 05 július 2011 - 08:29

Szerintem a legjobb megoldás erre a házi gitárhangra egy aprócska ingyenes pluginben rejlik. Az amplitube-ot meg guitar riget szerintem magasan veri.
A dinamikát se öli meg mint a többi, meg a torzítása is elég jó. Kb a revalverrel egy szinten lehet, csak másabb a hangja.

Itt van egy keményebb műfajból való teszt, egymás után váltakozik a mixben a kis plugin meg egy engl powerball hangja. Bár hallható a különbség, mégis
nagyon kell fülelni. Amúgy szerintem lágyabb gitárhangzásra is nagyon jó.

http://lepouplugins.blogspot.com/

Itt meg a plugineket lehet megtalálni. Ez annak a srácnak a honlapja, aki készíti. Vannak fej modellek meg láda modellek. A láda impulzust használ, van
sajátja is vagy lehet bele tölteni. Mostanában készülnek a maces verziók, a ládából per pillanat még csak vst van, de bármilyen impulzust kezelő reverb
pluginnel össze lehet házasítani.

http://www.redwirez.com/

Itt pedig nagyon jófajta impulzusok vannak, ez már fizetős, de van ajándék ládájuk is.

Szerintem itt már eléggé kezd összemosódni a határ az igazi meg a plugin között.

#18 gorgo73

Káplár

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 62 hozzászólás

Elküldve: 05 július 2011 - 09:02

Helló, most tök lusta vagyok linket keresgélni, de ha ezekre rákeresel a neten és főleg a Youtube-on, és a szomszédos és válaszvideókat is megnézed, akkor találsz egy pár ingyenes és tök jó erősítő és hangfal szimulációt és egy csomó jó tanácsot, hogy hogyan kell felvenni és keverni a gitárhangot.

Revolutionz, Poulin amp simulator
catharsis, guitar hack impulses- hangfal IR szimulációk
KeFIR- az IR-t ide töltheted be.

Az viszont tényleg az alap, hogy a bemenő jelnek jónak kell lennie. Egy focusrite ISA ONE-nal nem fogsz mellé, később is jó lesz énekre, bármire, de ha nincs ennyi pénzed, akkor nézz használtan valami előfokot, stripet.

#19 Cserfalvi Töfi Zoltán

Káplár

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 61 hozzászólás
  • Lakhely:Szolnok

Elküldve: 05 július 2011 - 11:27

Na most erről nehogy megmagyarázzátok, hogy jól szól, mert menten fejbelövöm magamat.
Egy elég rosszul szóló zenei környezetben van elhelyezve egy ótvarul szóló gitár.
Mindez egy torz, recsegő, széttaknyolt mp3-ban, amiből az égvilágon semmit sem lehet megállapítani,
csak azt, hogy szarul szól.
Oké, hogy ez egy házistúdiós topic lenne, de ennyire?
Ennél egy walkmannel is lehet jobb gitárhangot rögzíteni.
Ilyen marhaságok helyett inkább gyúrjatok egy rendes lehallgató rendszerre,
mert amíg nem halljátok, hogy ez gagyi, addig erdő van.
Tudom, hogy manapság lemezek is jelennek meg ilyen förtelem sounddal,
de így ne csodálkozzunk, ha már senki nem vesz CD-t.

#20 sushibalazs

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 13 hozzászólás

Elküldve: 06 július 2011 - 09:45

Nem kívánlak hatalmas beruházásokba verni,és nem ismerem a szomszédaidat se,de szerintem bármilyen csöves erősítő,akár 5wattos,vagy 2,5wattos és egy sm57 megoldja bármilyen problémádat! 2,5watt VOX Night train lil' 5watt:marshall class5 4watt:VOX AC4. A Night train tisztája remek!!!!! SM57 után nem nagy baj,ha van egy jó minőségű előfok,de ha nincs,még akkor is jobb mint bármilyen vonalhang!!!! Nyilván minél nagyobb az erősítő annál jobb,de sebaj!
Tisztelettel: Győri B.

0 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 regisztrált tag, 0 vendég, 0 anonim felhasználó