Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Pro Tools 11


xbitz

Kérdés

  • Válaszok 52
  • Created
  • Last Reply

Recommended Posts

én is szinte mindíg csak Cubase-el dolgoztam, zenekészítésre nem is fogok egyenlőre mást használni, mert nagyon megfelel. Az utómunkákra ahol már csak szinte audiok vannak, ott pedig a pro tools. Eleve a gyári pluginek másképpen dolgoznak mint a VST-k, az effektek kompressorok a 10-esben már nagyon szépen dolgoznak, emellett nagyon jó pl az automatizációs része, meg minden mása.... az insertek, sávok, csoportok kezelése, sokkal átláthatóbb számomra mint pl a Cubase-ben. én mindekttő daw-ot szeretem, és el sem tudnám ezek nélkül képzelni a munkát.... tehát szubjektív a dolog

Link to comment
Share on other sites

Q. Will my new Pro Tools license expire at the end of the one-year support period?
A. No, you own the software and can continue to use your Pro Tools license with your software. However, if you want to continue receiving updates/upgrades, you will need to renew your support plan for $199 (Pro Tools) or $599 (Pro Tools | HD) a year. Pro Tools upgrades will no longer be offered outside of a support plan.

 

Ebből, és a Media Composer aktuális feltételeiből szűrték le a DUC-on, hogy ha nem újítod meg folyamatosan az éves előfizetést (vagyis kiszállsz), akkor később nem tudod újra felvenni a fonalat, csak egy új teljes licensz megvásárlásával.

 

 

http://duc.avid.com/showpost.php?p=2193259&postcount=283

 

That's exactly why everyone's freaking out. If Avid follow the direction of Media Composer, where if you don't tenew your subscription your license will be locked to the version you stopped at, and if you want to jump on the train again you have to buy a complete new software license. At least that's how I've understood it.

 

 

Link to comment
Share on other sites

No, megjelent tegnap este az új ProTools update/upgrade csomag.

Akinek már megvan korábbról a PT11, annak 2015. végéig van ideje gondolkodni, hogy belép-e, vagy sem. Ha nem, akkor "befagy" a PT11-ese, és nem lesz mód upgrade-elni, csak új "előfizetésel" lehet feljebb lépni.

 

Továbbá - ez is új infó - aki Express, LE, M-Powered/MP verziókról szeretne crossgrade-elni, annak igyekeznie kell, mert csak 2014.dec.31-ig lehet ezt meglépni.

 

Please note if you own Pro Tools Express, Pro Tools LE, and Pro Tools M-Powered/MP you must complete the upgrade before December 31st 2014. After that the only way to get Pro Tools 11 will be to buy a full version.

Link to comment
Share on other sites

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy a trial nem pont ugyanaz, mint a "full". Ugyanis - úgy tűnik - a full sokkal "okosabban" kezeli a CPU erőforrásokat. 128-as latencynél nincsenek meg azok a "tüskék", amik a trial verziónál előjöttek. (A rendszer semmit nem változott, semmilyen frissítés nem volt azóta a Yosemite-en. Maximum annyi, hogy "kézzel uninstalláltam" a ProTools Express és ProTools 11 Trial verziókat, és "nulláról" telepítettem a 11.2.1-et).

Egyelőre elégedett vagyok vele, és ha egyrészt tényleg jön 2015-ben a PT12, másrészt tényleg érdemes lesz a "gondos upgrade-ek" miatt fizetni az éves 199USD "standard support díjat" - magát a supportot valószínűleg soha nem fogom igénybe venni -, akkor megérte a mostani jelentősen "ócsított" crossgrade.

Link to comment
Share on other sites

Nem tudok állást foglalni.. még. Jelen pillanatban a trial, teljes értékű, nincs korlátozás, csak a 30 nap. Nekem sikerült összehoznom Digi002-vel. A digi 11.2 drivert szűzen telepítve megy minden rendesen. Teljesítményre sincs panaszom. Megvárom a black friday-t hátha (nem sok esély van rá, hogy erre az árra még adjanak kedvezményt), aztán belecsapok az upgrade-be..

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok. Bocs hogy ide írok, de nem tudom hová tegyem. Van egy eleven rack-em. Jó is,szuperül megy. De van hozzá egy editor, ami néha fogja magát és egyszerűen indítás utáncsak egy fehér képernyő. Mi okozhatja ezt? Máskor meg működik rendesen.

Link to comment
Share on other sites

Nálam még csak 10.9 van telepitve, meg digi002 kártyám van, ami már hivatalosan nem támogatott, viszont nálam megy rendesen az oprendszer alatt a digi003 driverrel. Ezért van hogy inkább tesztelem előtte. Bár már tervben van a hangkártya csere, csak még azt nem tudom mire. 

Link to comment
Share on other sites

Egyébként még egy érdekes következménye lesz ennek a licensz politikának:

Mivel a felhasználók kiesnek az "olcsó" update jogosultságból, ha kiszállnak az előfizetésből, nem igazán éri meg fenntartani egy (alapvetően tökéletesen működő) PT9HD-t OSX Leoparddal / SnowLeoparddal, mert nem bazírozhat arra az ember, hogy majd 6-8 év múlva megveszi az akkori aktuális (PT14? PT15?) update-et. Tehát "kényszerupdate-el". (Vagy fizeti az előfizetést a semmire, még ha nem is kell neki a frissítés; lásd a következő pontot.)

Viszont azzal, hogy update-nél az előző licenszek elvesznek (PT11 törli az összes előzményt, kivéve a PT10-et), megszűnik a korábbi verziók használhatósága, az újak viszont nem futnak a régi platformon. (Pl. a PT11 nem supportált Leopardon, SnowLeopardon.)  

Ebből aztán az következik, hogy a platformot is frissítenie kell. 

Na és akkor eljutottunk oda, hogy esetleg az új op.rendszer, ami az új PT miatt kell, már nem fut a régi gépen, tehát új gép is kell...

Mintha csak az AVID, Apple, Microsoft plusz PC gyártók "kartelljét" látnánk :D :D :D

Link to comment
Share on other sites

Nem feltétlenül.

 

A felhasználónak esetleg rosszabb lehet, ha valójában semmit nem kap a pénzéért, mert mondjuk továbbra is 2-3 éves ciklusokban jönnek ki az újabb főverziók. Reméljük, hogy ez nem így lesz. 

Viszont a cég részéről sokkal jobban tervezhetőek a kültségek, mert előre tudják az elkölthető pénz nagyságát.

A DUC-on egyes vélemények szerint azért is lépte meg ezt az Avid, mert a P11-et gyakorlatilag alig vették "a népek", sőt, igazából a P10 sem nagyon tarolt (elsősorban a profeszsionális HD-re gondolnak), mert hogy teljesen jól működtek a korábban vásárolt 8-as és 9-es verziók.

Így a bevételek nem jöttek, a piac - és a befektetői stáb - viszont várta az újdonságokat.

 

A felhasználói oldalról jogos az az ellenvetés, hogy miért is fizessenek valamiért előre, ami 

- nem biztos, hogy lesz egyáltalán

- nem biztos, hogy kell nekik.

Akkor fizetnének valamiért, ha látják, hogy mit kapnak a pénzükért.

 

Én valahol a kettő között látnám a jó megoldást: az eddigi gyakorlat mellé be lehetne vezetni egy lényegesen kevezőbb árú, a megelőlegezett bizalomra alapuló üzleti modellt, ami nagyjából megfelelne a most bemutatott előfizetéses rendszernek. Mert hogy a legnagyobb "genyaság" ebben a konstrukcióban az, hogy ha egyszer kiszállsz,akkor nem tudsz kedvezményesen visszaszállni.

 

Ugyanakkor valahol nem értem a sok angol és amerikai hőbörgőt. Ez az éves díj nekik havi szintre lebontva nagyjából egy heti cigaretta adagjukat (vagy azt sem) fedezei. ( 17USD / hó.) Azt mondom, ez az összeg még MO-on sem sok. Kevesebb, mint havi 5.000 ft. Egy doboz cigaretta több, mint 1.000 Ft itthon...

Link to comment
Share on other sites

Nagyon nagy a pezsgés a DUC-on :D

A legtöbben eléggé fel vannak háborodva az új "licensing policy"-n.

Ami biztos: a következő főverziók csak az előfizetők számára lesznek elérhetőek. A legutolsó "megszerzett" licensz "örökéletű" függetlenül attól, hogy van-e élő előfizetés, tehát ha valaki a PT12-nél "kiszáll", minden későbbi PT12.x frissítést meg fog kapni, amíg lesz egyáltalán, de a 13-at nem.

Ami kérdéses, hogy ha valaki "kiszáll", aztán két év múlva szeretne újra "beszállni", megteheti-e a 199USD-s éves díjért, vagy újra meg kell vennie egy teljes licenszet 899USD-ért? (Illetve HD esetén 599USD helyett x.xxxUSD-ért ... nem tudom, mennyi.) A FAQ-ban a sorok között olvasva nagyon úgy tűnik, hogy ez utóbbi a helyzet.

Tehát - ahogy látom - igazából két jó lehetőség van:

- Most "fillérekért" beszállni a PT11-be, remélve, hogy egy éven belül (ill. 2016.márc.31,-ig, vagyis 17 hónapon belül) kijön a PT12, és nem hosszabítani az előfizetést. Így nagyon kedvező áron jut hozzá az ember a PT10+PT11+PT12 kombóhoz, de ezzel vége a dalnak. (A PT10 teljes értékű, de nem önálló licenszként jár a PT11-hez.Hogy a PT12-höz is járni fog-e, azt nem tudni egyelőre.)

- Fenntartani az évi 199USD / 599USD előfizetést, és remélni, hogy évente TÉNYLEG jó frissítések, hasznos újdonságok jönnek ki.

 

A harmadik út (kiszállni az előfizetésből, majd pár év múlva beszállni újra teljes áron) a legrosszabb döntésnek látszik.

Link to comment
Share on other sites

http://goo.gl/R84lVP

 

Ez az upgrade opció - szerintem - rendkívül kedvező.

Szinte már befektetésnek is jó.

 

Ha dec. 20-ig megrendelem a PT11 upgrade-et, és dec. 31-ig aktiválom/regisztrálom, akkor 2016.március 31-ig jogosult leszek az upgrade-(ek)re. 

 

Már csak az a kérdés, hogy mi az oka ennek a nagyon jelentős árcsökkenésnek? Kicsit olyan, mintha "kétségbeesett" akció lenne... Vagy ügyes üzleti húzás?

Link to comment
Share on other sites

A kérdéssel arra akartam utalni, hogy a pt-t pont azért forgja kevesebb zenész hasnzálni mert nem futtathatók vst-s szoftverek. Más szavakkal: a szoftverek zöme vst formátumra íródik.

Még volt (van?) a dxi is de az sem fut csak a sonar-ban.

Persze ez a kérdés csak akkor kérdés ha szoftver hangszerekről beszélünk vagyis használunk.

Link to comment
Share on other sites

xinu,

 

A VST a Steinberg szellemi tulajdona, az AAX (és az RTAS / TDM) az Avid (Digidesign) saját tulajdona. Üzletileg nem lenne értelme a VST támogatásnak, mivel ezzel a saját plug-injeiknek teremtenének azonnal (még nagyobb) konkurrenciát.

Ezzel az erővel azt a kérdést is feltehetnéd, hogy pl. a Steinberg Cubase / WaveLab miért nem támogatja a VST-n kívüli egyéb formátumokat? (AU, RTAS)

 

A "third party" DAW gyártóknak elemi érdekük, hogy támogassák a lehető legtöbb formátumot, mert csak így maradhatnak versenyben. Nem véletlen, hogy a Steinberg a virtuális hangszereiből AU verziót is készít. (RTAS-t sajnos nem...) 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.




×
×
  • Create New...