Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Mopho X4


recsa99

Kérdés

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

  • 0

Én nem rég jutottam hozzá, egy Tetra-hoz, ami végül is a billentyűzet nélküli multitimbrális verziójának tekinthető. Mi érdekelne?

Szia, igazabol minden olyan, ami az altalanos jellemzesekbol hianyzik...megeri e az arat? Konnyu e a hasznalata? Osszehasonlitva egyeb analog polifon szintikkel?

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Hát, hogy megéri-e az árát azon én is sokat filóztam. Ha más analóg gyártókhoz képest nézzük akkor szerintem egyáltalán nem vészes az ára. Vetélytársa a maga kategóriájában nem nagyon van, hiszen 4 hang polifón, gyakorlatilag egy fél Prophet 08. Sőt szintézis terén tud pluszban felmutatni két sub oszcillátort, meg egy oszcillátor feedback funkciót is a nagytestvérhez képest. 4 hanggal azért már lehet padeket is játszani, meg persze unisónóval vastagítani a hangzást a leadeknél és a basszusoknál. A Tetrához képest a kezelőfelület ugyebár ég és föld. Tetrával csak egy jó MIDI kontrollerrel lehet megközelíteni, és akkor is sok programozás kell hozzá. Ráadásul olyan kontroller kell ami tud NRPN-t is küldeni, ugyanis a szűrőt nem 0-127-ig állíthatod, mint normál CC-nél, hanem 0-160-ig.

Azután van mindegyik DSI géphez a Soundtowernek egy-egy editor plugin-je, ami a DAW-ba beépülve ugyanazt a kezelhetőséget automatizációt nyújtja amit a szoftver szintik, hasonlóan mint a Virus Control a TI modellekhez. (Csak itt az audiót külön vissza kell vezetni a rendszerbe a hangkártyán, mert ugy eze csak MIDI vezérlés.) Sajnos ezt külön meg kell venni, és van benne néhány bug is, de azokkal együtt lehet élni. Én gyakorlatilag így használom a Tetrámat, még megbolondítva egy Novatios SL MKII-es kontrollerel és automappal.

A hangja elég karakteres, erőteljes A mellette lévő Virus TI Snow-t simán leüvölti. Szépen hozza a 80-as évek hangzását, nagyon hasonlít a Prophet 5-re vagy Pro One-ra a netes demóik alapján. Sőt engem az Oberheimekre is emlékezetet.  Persze simán lehet vele modern soundokat is csinálni, elég sok és elég rugalmas modulációs lehetőséget építettek bele, de nekem a vintage hangulat miatt jön be nagyon. 
Az X4-ben én csak a multitimbralitást hiányolom nagyon. Nem értem miért nem csinálták meg, hiszen ez szerintem szoftver kérdése lehet, hiszen az engine valószínűleg megegyezik a Tetráéval. (Gondolom valami üzletpolitikai megfontolás lehet a dolog mögött.)

A fizikai kialakításáról jókat írnak, állítólag a billentyűzete is elég jó. Az biztos, ha annyira jól össze van rakva mint a Tetra akkor, elég felső kategóriás ilyen szempontból, és úgy érthető is az ára.

Szerkesztette G.t.
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Szia, igazabol minden olyan, ami az altalanos jellemzesekbol hianyzik...megeri e az arat? Konnyu e a hasznalata? Osszehasonlitva egyeb analog polifon szintikkel?

Nekem volt alkalmam kb. 20-25 percig nyomogatni Németországban, sajna csak arra volt elég ez az idő, hogy a Presetekbe belehallgassak, és sajna azt kell mondjam nekem nagyon nem tetszett (tudom itt mindenki magának tekeri ki a hangot, és nem érdekes a gyári hangszín):) sound tekerésben biztos szuper lehet, de ahogy G.t. is írja full 80-as évek, én nem hallottam benne csak elvétve modern soundot, viszont gyönyörűszép, és szól, mint az állat.
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Nekem Mopho Keyboardom van, ami ugyanaz csak 1X. 

Nagyon szeretem, könnyű használni, logikus. Szoktam layerezni a hangját.

 

Nem véletlenül szeretnél analógot, úgyhogy a hangja tetszeni fog, VA-val vem lennél boldog.

Nem csak nyolcvanas évek! Pont a sok modulációs lehetőség miatt lehet mai hangzásokat kialakítani.

A HPF nekem hiányzik róla.

 

Egyéb analóg polifón szintik? Nem nagyon van más gyártó! A Pulse 2 is csak korlátozott, parafónikus lesz.

Szerintem egyértelműen megéri, mert sokan majdnem ennyiért adnak monofón szintiket.

4 poli sokmindenre elég, ha mégse, akkor bővítheted, megduplázhatod egy Tert4val.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Nagyon jó cucc, megérte az árát (még decemberben, most sajnos jóval drágább). Polifónikus analóg szintit nem nagyon láttam ennyiért.

És különösen jól megépített masszív jó minőségű szinti. Úgy tudom ez nem volt igaz a DSI korábbi termékeikre (a billentyűsökre), de úgy tűnik összekapták magukat.

A hangja is szuper, bár ez lehet szubjektív. Nekem előtte egy Mopho Keyboard volt, és azt cseréltem le a polifónia miatt egy X4-re.

Egy Strymon Timeline-al használom, és alig tudok tőle felállni. Vannak persze még jobb analóg poli masinák a piacon, de azok jóval drágábbak.

Nagyon nagy és szép mélyeik vannak az X4-nek, de szerintem néha egy kicsit vágni kell belőle, viszont ez még a jobb verzió, mintha kevés lenne.

Leginkább azt szeretem benne, hogy egyszerre tud vintage, és modern is lenni a hangja. A Mopho Keyboardhoz képest számomra a legnagyobb plusz

funkció a sztereó unison mód, mert ez veszettül meg tud dobni pl. egy bass szekvenciát.

Szerkesztette Hadron
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Jómagam inkább preferálnám a Tetrát, nekem szimpatikus volt a multi patch opciója, ellenben a Tetra botrányosan rossz kezelő felületű. Ilyen szempontból abszolút megértem hogy a kényelmes megoldást választod. Zenélni jobb mint a Tetrával.

Nekem pl. eddig Virus rack xl volt többször is, most KC van és bár ugyanaz a hang meg belső specifikáció mégis ég és föld zenélni a két hangszerrel. Sokkal inspiratívabb a teljes kezelő felületű hangszer. Néha magam sem értem miért ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Látom.. eltelt 5 év az utolsó komment óta, de hátha valakinek hasznos lehet még egy hozzászólás. Saját tapasztalat: 3 napja van nálam az x4. Moog Subsequent 37 mellé kerestem analóg poly szintit. Prophet 6-re fájt/fáj a fogam, de egymillijót leakasztani koronavírus idején, lakás felújítás közepén nem a legegyszerűbb dolog 🙂 Úgyhogy péntek délután pörgetem a ménemszól hirdetéseit, amikor felbukkan egy hirdetés. Egy órán belül sikerül telón megegyezni, indulás Komáromba. Megérkezek, egy egyéves, dobozos hangszer vár rám. Nem hogy karc, de ujjlenyomat sincs a hangszeren. Megvette, nem használta, eladta. Kis csavargatás után, meg némi témázást követően kifizettem az összeget. Hajnali fél3.. hazaérek Békés megyébe hulla fáradtan. Ilyenkor aludni szokás, de nem akkor, ha egy Mopho X4 friss tulajdonosa vagy.. Úgy, hogy álljunk neki csavargatni. 😉 Ár/érték arányban szerintem zseni egy cucc. Nekem nagy átjön a vintage feeling. Vaskos DSI sound, kezelhetősége is teljesen áttekinthető. Maga a kialakítása, anyagfelhasználása picit nekem olcsósított (potik, gombok), de ennyi kompromisszum bőven belefér. És igaz, hogy még az elején tartunk a barátságnak, de úgy érzem hosszan tartó lesz. Moog Sub 37-tel kiegészítik egymást. Nálam mindenképp szerelem. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Válaszolok a kérdésre...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...