Jump to content
Ménemszól.hu

Mítoszok: rosszul szól az iTunes?


A/D

Recommended Posts

Új sorozatot indítok, melyben népszerű, vita tárgyát képező kérdésekben fogom elvállalni a döntőbíró szerepét. 

 

Mivel az üzletben sokszor kerül sor összehasonlító tesztekre, ez magával hozza azt, hogy időnként találkozunk "furcsa" szokásokkal.

 

Az egyik ilyen, mikor valaki azt állítja, hogy az iTunes rosszul játszik le, de neki van egy rendes high end lejátszója, és használjuk inkább azt, nem is volt túl drága.

 

Nos, az Apple-t ismerve ez akár nem is lenne lehetetlen, úgyhogy úgy döntöttem, teljesen kizárom a szubjektív részt, és egy objektív összehasonlításban egyszersmindenkorra eldöntöm a kérdést.

 

Az AES egyetlen tesztet ismer el összehasonlításra, ez pedig az ún. nullteszt. Két audiót egyszerre lejátszunk, de az egyik fázisát megfordítjuk. Ha a kettő eredője nulla, vagyis egy nagy csend, akkor a két hangfile azonos.

 

A teszt így néz ki: SoundfFower letölt. A rendszer hangkimenete a SoundFlower bemenete, és a Logic bemenete a Soundflower kimenete.

 

post-1-0-60417600-1375285845.jpgpost-1-0-33810700-1375285906_thumb.jpg

 

A rendszer hangerőt és az iTunes hangerőszabályzóját a maximumra rakjuk. Felvesszük az iTunes-ból lejátszott zenét a Logicban, mellérakjuk az eredetit, samplepontosan egy helyre húzzuk őket, fázisfordítjuk, és már halljuk is, hogy a kimenet teljesen nulla. A következtetés ez:

 

AZ iTUNES (11.04) NEM VÁLTOZTATJA EL A ZENÉNKET.

 

(kisbetűs megjegyzés: mindez ha kikapcsoljuk az iTunes gyárilag bekapcsolt sound enhancert és crossfadert, illetve nem használjuk a hangszínszabályzóját)

 

post-1-0-53092900-1375285412.jpg

 

Fileokat mellékelem, bárki egymás mellé rakja őket DAW-ban, és csöndet kell hallania. (Ha igény van rá felteszem, de végül nem töltöttem fel, mert a fórum nem támogatja az aif tipusú csatolmányokat)

 

Ez így oké? HM! Majdnem. Az új Logic Pro X okozott némi fejfájást. Ezek az alábbiak.

 

1) Baromi nehéz vele sample pontosan összehúzni hangfileokat (más szoftverekhez képest). Úgy tűnik, erre a sample editor rész nem az igazi, viszont az arrange ablakban többé-kevésbé sikerrel járunk. Előfordul sajnos az, hogy bár grafikailag két audiofile teljesen fázisban van, valójában van köztük egy minta eltérés.

 

Ez a két file csak úgy szól egyszerre, ha beiktatunk egy minta késést, pedig a grafika alapján ezek együtt vannak:

 

post-1-0-21763800-1375279452_thumb.jpg

 

2) A teszthez akartam mellékelni az eredeti és fázisfordított mintát, hogy aki le akarja ellenőrizni az állításomat, annak ne kelljen se a mintákat huzogatni, se pluginnel fázistfordítani. Ekkor jött a meglepetés: sem az export track audio sem a bounce nem azt mentette mint ami szólt: 16 bites sessionben, 16 bites bounce-nál dither nélkül úgy tűnik a Logic elrontja az utolsó bitet, így 90dB jelet mutatott a...

 

3) ...A Level Meter plugin! Ez azért érdekes, mert a csatorna kivezérlésmérője SEMMIT nem jelzett, pedig jeleznie kellett volna hogy a 16. bit változik a hibás track bounce miatt.. Csak mikor kibounce-oltam a teszt eredményét (csönd volt), majd normalizáltam, véletlen sem nullát kaptam. Tehát a Logic Pro X-ben úgy tűnik a bounce funkció is hibázik (a 9-esben nem volt baja!), a csatorna mérője pedig nem elég pontos.

 

Ezt úgy oldottuk meg, az Ableton Live-ban csináltuk a fázisfordítást, és azt importáltuk vissza Logicba. Úgy tűnik, sok víz kell lefollyon a Dunán, hogy az új Logic Pro X-et komoly bevetésekre engedjük, de legalább megtudtuk, amiért jöttünk. Az iTunes nem gáz szólásra. A válaszunk tehát az, hogy ha valaki úgy hallja, hogy másképp szól mint más szoftver, ott valami egyéb gond lesz.

 

(Megj:  az iTunes is, mint bármilyen más szoftver a hangkártya driver lejátszóbufferébe pakol, ezért ha odáig nincs különbség, utána sem lesz. Nem beszélve arról, hogy a soundflower teszben még az OS-X rendszer hangerőszabályzója se tudta elrontani a hangot, mert az a soundflower ELŐTT van!)

 

Update: úgy tűnik, a Logic bounce-kor csak a 16 bitre térést téveszti el. 24 biten korrektül bounce-ol, ergó 16 bitre dithert éredemes másik szoftverre bízni.

Link to comment
Share on other sites

Köszi a tesztet.

 

Sejtettem, hogy az ájtunsz rosszul szólása urban legend. Persze valóban ki kell kapcsolni a "hangszépítő" dolgait, de ez meg alap.

 

Szegény LogicX soká lesz még hibátlan, ahogy látom. Biztos lesz jó sok update. Megspóroltam egy rendszerupgrade-et, egyenlőre....:)))

Link to comment
Share on other sites

Update, a Logic Pro X bounce-ja pont olyan mint a 9-é. Utolsó bit ficeg. Frissítem a cikket.  

 

De a probléma elkerülhető: 24 biten kell exportálni és másik szoftverrel kell 16 bitre ditherelni. (Nem, csak azért mert a Logic nem jól ditherel NEM fognak az emberek DAW-ot váltani :) ).

 

Az audio editor továbbra is gigagázgujdó, olyan mint régen, sőt, most ezzel a sub-sample osztással megkoronázva. Az arrange ablakban kisebb egységnyivel is lehet mozgatni az audiót mint 1 sample (!), ami "csak" annyit okoz, hogy végül nem ott szólal meg, ahol grafikailag meg van jelenítve.

Link to comment
Share on other sites

Szemét fázisok :) Múltkoriban szoptam azzal, hogy egy megrendelőm jelezte, hogy a html5 videoi nem szólnak mobilon. Számítógépen ok, tableteken ok, de a legtöbb telefonon nem. Vakartam a fejem egy-két napig, hogy mi lehet, aztán felfedeztem, hogy csak a hangszórón nem szól, fülesen remek. Onnantól persze gyorsan megvolt, hogy a jobb és bal csati nagyjábol ugyanazt tartalmazza fordított fázissal, ezért a mono mixdown-ban csak némi zajocska maradt.

Ennek persze semmi köze az iTunes-hoz, csak gondoltam, megosztom kalandjaimat, hátha más is szembetalálja magát a problémával :)

Link to comment
Share on other sites

Nem tudom, nálam a Main window-ban (Arrange window) az Edit/Move/First Transients to the Nearest Beat opció (persze audio track kiválasztva), teljesen rendben helyretesz két sávot, fázist fordítva nullát ad ki.

 

1) ez a funkció rendkívül pontatlanul dolgozik. persze ugyanazon a két sávon ugyanott fog hibázni, ezért fázispontos lesz, de ettől nem leszünk boldogabbak.

2) nincs ellentmondásban az elhangzottakkal. olvasd el miért.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...