Ugrás a tartalomhoz

MIDI billentyűzetek

• Please log in to reply
95 válasz érkezett erre a témára

#81 Kárpáti Zoltán

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 46 hozzászólás

Elküldve: 16 május 2012 - 09:24

Az MC-1000/2000/3000 a maga idejében egy nagyon jó billentyűzet volt. Olasz gyártmány, a Viscount gyártotta. Maga a mechanika nagyon hasonló volt a 2000/3000-ben, elektronikában voltak nagyobb különbségek. Belső, szabványos hangkártyával lehetett bele hangot is applikálni, így zongora vagy szintetizátorként is működött.
Gyártásban volt ezelőtt még 8 évvel is, pontosan nem tudom meddig, a konstrukció kb. 2000-es.
A konkrét darab fizikai állapota döntő lehet vásárláskor. Mivel Fatar alap, lehet hogy a ma kapható kopó alkatrészek is használhatóak javításhoz (?).
Sok hiba nem merült fel annak idején.

#82 l.gyuri17

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 13 hozzászólás

Elküldve: 16 május 2012 - 10:32

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Ezek szerint használtan ha kapok akkor az jó vétel. 2000-es olyan 130 ért láttam, 3000-est meg 190 körül
Még viszonylag jó is.!
Mégegyszer köszönöm! Üdv.: Gyuri

#83 LP-filter

Káplár

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 95 hozzászólás

Elküldve: 16 május 2012 - 02:02

Üzenet megtekintéseIdézés: Kárpáti Zoltán - Dátum: 16 május 2012 - 09:24

Az MC-1000/2000/3000 a maga idejében egy nagyon jó billentyűzet volt. Olasz gyártmány, a Viscount gyártotta. Maga a mechanika nagyon hasonló volt a 2000/3000-ben, elektronikában voltak nagyobb különbségek. Belső, szabványos hangkártyával lehetett bele hangot is applikálni, így zongora vagy szintetizátorként is működött.
Gyártásban volt ezelőtt még 8 évvel is, pontosan nem tudom meddig, a konstrukció kb. 2000-es.
A konkrét darab fizikai állapota döntő lehet vásárláskor. Mivel Fatar alap, lehet hogy a ma kapható kopó alkatrészek is használhatóak javításhoz (?).
Sok hiba nem merült fel annak idején.

Én sajnálom hogy ezek az Oberheim master billentyűk is megszűntek. Nem is nagyon divat ma már ilyesmiben fejleszteni. Talán egyedül a Doepfer és az M-audio mozog még a pályán, ami funkciógazdag kalapácsmechanikás mastereket gyárt, a lekarcsúsított szolgáltatású Fatarokon kívül, de ott is asszem az Oxygen 88 az egyedüli ilyen termék, amit ráadásul itthon senki nem ismer, mert nem keresik, a boltok nem tartják, a Doepfer meg tök ismeretlen sokaknak. Vagy ugye ott volt régen a Yamaha KX88 is pl., mai napig megbecsüli aki hozzájutott. A Peavey DPM-C8-ról nem is beszélve, pláne a Wersi Z-One-ról!!!

Szerkesztve LP-filter által: 16 május 2012 - 02:07

#84 l.gyuri17

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 13 hozzászólás

Elküldve: 17 május 2012 - 01:38

Nem rosszak tényleg ezek a Peavey-k sem valóban, sőt én sajnos most hallottam róla előszőr. Azt hittem csak hangcuccokban utaznak :)
Annyit nem tudom ki tud segíteni, hogy az Oberheimnek (2000/3000 mindegy) hányfelé osztható a billentyűzete?? Négy, mint az A-90-esnek???

#85 Kárpáti Zoltán

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 46 hozzászólás

Elküldve: 17 május 2012 - 04:23

http://freetechebook...rheim-mc-1.html

#86 l.gyuri17

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 13 hozzászólás

Elküldve: 18 május 2012 - 06:57

Köszöntem szépen!

#87 LP-filter

Káplár

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 95 hozzászólás

Elküldve: 18 május 2012 - 03:48

Üzenet megtekintéseIdézés: Kárpáti Zoltán - Dátum: 17 május 2012 - 04:23

Megnézegettem ezt az MC3000-et és bizony most sajnálom csak hogy nem volt szerencsém még ilyen cucchoz, ui. 64 féle! dinamikaérzékenységi fokozata van, amiből 48 programozható is! Hasonlóan aftertoucha is... http://www.soundonso...es/oberheim.htm
Ez azért nem semmi a testreszabhatóság terén, nem úgy mint a mai cuccoknál ami 3-4 görbénél megáll. Szerintem nincs is ma ilyen komplexitású masterkeyboard, bár a kalapácsmechanikája azért kérdéses már mai szemmel milyen minőségű lehetett, de anno 10-15 éve 200e.Ft feletti ára azért elég sokat elárul a dologról. Egyedül azt nem értem minek kellett ehhez egér?! :)

Szerkesztve LP-filter által: 18 május 2012 - 03:51

#88 kurzcsa

Strázsamester

• Regisztrált tag
  • PipaPipaPipa
  • 230 hozzászólás
  • Lakhely:Hungary

Elküldve: 18 május 2012 - 04:41

Csak egy tipp: az egér nem a masterkeyboardhoz kellett, hanem a PC-hez, amit vezéreltek vele :-)
Amúgy találni ilyen eladó billentyűt használtan?

Meg egy kis tipp:
Az ilyen korú hangszert érdemes nagyon körüljárni, sőt igazából oldalról nem ártana bekukkantani a kalapácssorra. Ha egy ilyen régi évjáratú FATAR mechanika van benne, akkor kinézhet pontosan ugyanúgy, mint az én K2500X-emben lévő kalapácssor. Az öntött vast körülölelő műanyagok tele vannak az öregedésből eredő hajszálrepedésekkel, amelyek mentén lassacskán el is törnek. Amikor hozzájutottam a hangszerhez, már csereberéltek benne kalapácsokat és egy éppen el is volt törve... csak lifegett rajta a súly, ami beakadt felül az aftertouch szalagba, a billentyű meg beesett egy fél centit. Az egész hangszert szétaprítottam és epoxi ragasztóval befolyattam az összes kis kalapácson a repedéseket és megragasztottam a törött kalapácsokat.
Ezzel szerencsére sikerült úgy megoldanom a dolgot, hogy lassan egy éve problémamentes, viszont a kis kalapácsok bizonyára teljesen eltérő súlyozásúak lettek a művelet végére, amiből természetesen az ég világon semmit nem lehet érezni játék közben, de így kérdéses lehet például egy 64 lépcsős velocity görbe hatékonysága :-)

A szerelést lásd a galériámban:

http://www.menemszol...0x-nagygeneral/

#89 l.gyuri17

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 13 hozzászólás

Elküldve: 18 május 2012 - 07:51

Hát én azért már nem szerelgetnék meg ragasztgatnék. Én úgy vagyok vele ha már megveszem, és ennyi pénzt kiadok érte, ne kelljen már ott ragasztgatni :) Akkor inkább keresek egy másikat......Bár ilyen fehér hollóknál elég necces egy másikat találni, de inkább, mint valamit elrontson az ember.
Viszont tényleg egyre jobban kezd ez a 3000-es tetszeni :) Úgy látom felkerül szépen lassan a GOD listámra :D
(Roland A-90, D-50, Hammond B3....stb.....stb.....)
Üdv

#90 LP-filter

Káplár

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 95 hozzászólás

Elküldve: 18 május 2012 - 08:27

Üzenet megtekintéseIdézés: kurzcsa - Dátum: 18 május 2012 - 04:41

Csak egy tipp: az egér nem a masterkeyboardhoz kellett, hanem a PC-hez, amit vezéreltek vele :-)
Amúgy találni ilyen eladó billentyűt használtan?

Meg egy kis tipp:
Az ilyen korú hangszert érdemes nagyon körüljárni, sőt igazából oldalról nem ártana bekukkantani a kalapácssorra. Ha egy ilyen régi évjáratú FATAR mechanika van benne, akkor kinézhet pontosan ugyanúgy, mint az én K2500X-emben lévő kalapácssor. Az öntött vast körülölelő műanyagok tele vannak az öregedésből eredő hajszálrepedésekkel, amelyek mentén lassacskán el is törnek. Amikor hozzájutottam a hangszerhez, már csereberéltek benne kalapácsokat és egy éppen el is volt törve... csak lifegett rajta a súly, ami beakadt felül az aftertouch szalagba, a billentyű meg beesett egy fél centit. Az egész hangszert szétaprítottam és epoxi ragasztóval befolyattam az összes kis kalapácson a repedéseket és megragasztottam a törött kalapácsokat.
Ezzel szerencsére sikerült úgy megoldanom a dolgot, hogy lassan egy éve problémamentes, viszont a kis kalapácsok bizonyára teljesen eltérő súlyozásúak lettek a művelet végére, amiből természetesen az ég világon semmit nem lehet érezni játék közben, de így kérdéses lehet például egy 64 lépcsős velocity görbe hatékonysága :-)

A szerelést lásd a galériámban:

http://www.menemszol...0x-nagygeneral/

Már bocs, de a számítógépnek eleve van egere, ennek meg ott a hátulján az RS232! És elég nagy kijelzője van, szerintem a kurzorozgatás helyett tették bele, de tényleg nem tudom valójában.
Az a Kurzweil nagy merénylet mai szemmel! A világ legócskább mechanikáját szerelték bele az biztos hogy én se foglalkoznék vele, pláne a ragasztgatással.
A 64 pontos velocity az MC3000-nél az nem 64 pontos velocity, félreértetted. Az 64 különböző billentésérzékenységi karakterisztika, amit eddig hangszerben én még nem láttam, és ahogy Zoltán írta, volt bele kapható egy zongorabővítő is. Mellesleg kinézetre is pofásabb egy A90-től.
Én kacsingatok egy Maudio Oxygen 88 felé, ha már master, csak sajnos sehol nem lehet itthon kipróbálni, még a hangfoglaláson sem láttam. Egyébként mindenkinek csak masterkeyboardot javaslok kalapácsmechanikában, mert egy ilyen egy jó vezérlőközpont is egyben. Egy sima digit zongi v kalapácsos szinti nem túl jó egyéb hangszínekre, sőt midi vezérlőként nagyon buta is! Bár aki 1 szál zongorát használ annak biztos nem lesznek ilyen igényei. Talán még a Rolandokat lehet ide venni a jó mechanika miatt, pl. RD300 család, de ezek már drága motyók egy mast.keyboardhoz képest.

Szerkesztve LP-filter által: 18 május 2012 - 08:31

#91 kurzcsa

Strázsamester

• Regisztrált tag
  • PipaPipaPipa
  • 230 hozzászólás

Elküldve: 19 május 2012 - 08:37

Üzenet megtekintéseIdézés: l.gyuri17 - Dátum: 18 május 2012 - 07:51

Hát én azért már nem szerelgetnék meg ragasztgatnék. Én úgy vagyok vele ha már megveszem, és ennyi pénzt kiadok érte, ne kelljen már ott ragasztgatni :) Akkor inkább keresek egy másikat...
Épp ezért gondoltam megosztani hogy mire érdemes figyelni egy ilyen korú Fatar mechanikánál. Értelemszerűen az eladásnál én sem szétkapva kaptam, hogy átnézhessem, meggyőződhessek az állapotáról. Aztán azt dobta a gép hogy kibukott a hiba, mert ezek szerint tényleg merénylet ez a mechanikatípus egy ilyen drága eszközbe. Ekkor meg már ugyebár nem opció másikat keresni és egyébként lehet, hogy az is ilyen lesz. Persze ha már ennyi pénzt kiadunk, az ember hibátlan eszközt vár el, de ne feledjük, hogy használt piacról és évtizedes cuccokról beszélünk, ahol már nem beszélhetünk garanciáról és szavatosságról.

Ettől függetlenül nem bánom, hogy megvettem. Megjavítottam, plusz vettem egy pótmechanikát alkatrésznek, amiből még sokáig, akár újabb 10 évig életben tudom tartani a hangszert és azt nyújtja, amit szerettem volna. Ehhez viszont arra a rengeteg plusz szolgáltatásra volt szükség, amit egy K2500X nyújt a hangjával, a KB3-al, a V.A.S.T.-vel, a samplerrel, a 8 kimenettel, a digitális csatlakozásokkal, a winyóval. Ha mindezek a szolgáltatások nem lennének benne, csak a masterkeyboard funkció, és úgy futnék bele egy ilyen mechanikai hibába, akkor lehet, hogy az egész cuccot letoltam volna az erkélyen.

Szóval ezért mondtam el, hogy érdemes egy ilyen korú kalapácsos mechanikát már jól megnézni, meggondolni.

#92 Kárpáti Zoltán

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 46 hozzászólás

Elküldve: 20 május 2012 - 09:32

Már bocs, de a számítógépnek eleve van egere, ennek meg ott a hátulján az RS232! És elég nagy kijelzője van, szerintem a kurzorozgatás helyett tették bele, de tényleg nem tudom valójában.

Az egér a keyboard saját képernyőjén működik, ami megkönnyíti a menüben a navigálást és nincs köze a PC-hez. A PC használata egyébként sem kötelező, az MC 3000 jól használható egyéb MIDI eszközökkel számítógép nélkül is.

Az egér viszont a régi, soros csatlakozón keresztül dugható be.

A korábban belinkelt gépkönyv mindezeket részletesen taglalja.

#93 LP-filter

Káplár

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 95 hozzászólás

Elküldve: 20 május 2012 - 11:44

Üzenet megtekintéseIdézés: kurzcsa - Dátum: 19 május 2012 - 08:37

Épp ezért gondoltam megosztani hogy mire érdemes figyelni egy ilyen korú Fatar mechanikánál. Értelemszerűen az eladásnál én sem szétkapva kaptam, hogy átnézhessem, meggyőződhessek az állapotáról. Aztán azt dobta a gép hogy kibukott a hiba, mert ezek szerint tényleg merénylet ez a mechanikatípus egy ilyen drága eszközbe. Ekkor meg már ugyebár nem opció másikat keresni és egyébként lehet, hogy az is ilyen lesz. Persze ha már ennyi pénzt kiadunk, az ember hibátlan eszközt vár el, de ne feledjük, hogy használt piacról és évtizedes cuccokról beszélünk, ahol már nem beszélhetünk garanciáról és szavatosságról.

Ettől függetlenül nem bánom, hogy megvettem. Megjavítottam, plusz vettem egy pótmechanikát alkatrésznek, amiből még sokáig, akár újabb 10 évig életben tudom tartani a hangszert és azt nyújtja, amit szerettem volna. Ehhez viszont arra a rengeteg plusz szolgáltatásra volt szükség, amit egy K2500X nyújt a hangjával, a KB3-al, a V.A.S.T.-vel, a samplerrel, a 8 kimenettel, a digitális csatlakozásokkal, a winyóval. Ha mindezek a szolgáltatások nem lennének benne, csak a masterkeyboard funkció, és úgy futnék bele egy ilyen mechanikai hibába, akkor lehet, hogy az egész cuccot letoltam volna az erkélyen.

Szóval ezért mondtam el, hogy érdemes egy ilyen korú kalapácsos mechanikát már jól megnézni, meggondolni.

Igen, azt osztom, hogy a több 10 éves darabok elég lutri kategória és lehet hogy csak én vagyok a túlinformált, de a K2500, K2600 már új korában is ismeretes volt hogy szállításkor darabokra hullik, törik belül, meg miegymás... Ez elég közkeletű infó azért, így mások is inkább a rack verziókat keresték belőle. De biztos jó cucc ha azt mondod, mindenesetre én Kurzweilben kizárólag csak az újakat keresném, bár a PC3-ra is rengeteg a panasz szoftveres bugok miatt. (mondjuk updatelik is bőszen szerencsére!)

Szerkesztve LP-filter által: 20 május 2012 - 11:47

#94 kurzcsa

Strázsamester

• Regisztrált tag
  • PipaPipaPipa
  • 230 hozzászólás

Elküldve: 20 május 2012 - 07:53

Üzenet megtekintéseIdézés: LP-filter - Dátum: 20 május 2012 - 11:44

...lehet hogy csak én vagyok a túlinformált, de a K2500, K2600 már új korában is ismeretes volt hogy szállításkor darabokra hullik, törik belül, meg miegymás... Ez elég közkeletű infó azért, így mások is inkább a rack verziókat keresték belőle. De biztos jó cucc ha azt mondod, mindenesetre én Kurzweilben kizárólag csak az újakat keresném,...

Sajna az egész Kurzweil világgal 2011-ben találkoztam először, amikor a K2500X beköltözött a szobába, így a "közkeletű infó"-ból kimaradtam... talán más is lehet így.
De semmi vész, egy lottó 5-ös után, vagy ha esetleg valaki megob kb. félmillió forintal, én is "kizárólag" csak új Kurzweilt fogok keresni :-D

#95 l.gyuri17

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 13 hozzászólás

Elküldve: Tegnap, 02:04

Na én ezért járok nagyon utána hogy mit akarok venni
kb fél éve nézegetek olvasgatok hogy nekem mire mit kéne vennem és szépen lassan rajzolódik hogy mi lenne a jó.
Úgy vagyok vele, ha kétszer is kell felmennem miatta pestre akár még akkor is jobban megéri mint hogy beleugorjak valami rosszba.
Pedig tőlem még pestnek híre hamva sincs olyan messze van.
Különben visszatérve ezekre az Oberheimekre nem nagyon olvastam rosszakat a billentyűjükről így x év távlatából sem. Itt most nem a mechanikára gondolok hanem a elhasználódottságára. Na mindegy egyszer csak lesz valami. :)

#96 l.gyuri17

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 13 hozzászólás

Elküldve: Tegnap, 02:06

Ja ha meg lottó ötösöm lenne nem gondolkodnék annyit a hangszereken. Ami tetszik és szeretem már venném is meg. Dehát sajna még a hatost sem én vittem el. :(

1 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 regisztrált tag, 1 vendég, 0 anonim felhasználó