Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

DIY Expression Poti


Koródi Csaba

Kérdés

Sziasztok!

ROLAND VR-09-hez szeretnék egy Expression potit szerkenteni. A pedált nem szeretem, mert cipőben, mocorgás közben nem tudom precízen használni, ha lelépek róla, majd visszalépek, óhatatlanul kibillentem valamelyik irányba satöbbi. Ezért jobb szeretem kézzel belőni a kívánt hangerőt és nem a főhangerő csavargatásával, hanem egy különálló Expression potival. Nem értek az elektronikához, de ilyen potit már számtalanszor készítettem korábbi KORG, ROLAND, TECHNICS, NORD, YAMAHA hangszereimhez és mind jól működtek olyan potikkal, amikről azt sem tudtam hogy mi fán teremnek :) (Lásd képmelléklet.)

Most azonban ezzel a VR-09-el nem boldogulok. Ez nem reagál megfelelően az eddig elkészített potijaimra. A hangszerhez ajánlott gyári pedálról nem tudok semmit megállapítani. És az eddig használt BESPECO hangerőpedálom sem jó hozzá, ami eddig minden hangszeremhez jó volt, beleértve a korábbi ROLAND-okat is.

Valaki foglalkozott ilyesmivel, fabrikált már új ROLAND hangszerhez ehhez hasonló expression cuccot? Lehet hogy csak a poti ellenállását nem választom meg jól?

expoti.jpg

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Szeva!

Én is ilyennel küzdök most épp. :) Nekem van egy Vermona orgona pedálom. Bedugtam egy Roland G70-be... semmi! Bedugtam egy Korg i30-ba, ott már vezérel, de kb. max és fél hangerő között. Nem emlékszem, de olyan 45-50 kohm körül van a max ellenállásértéke.

A témában már elkezdtünk értekezni, valszeg 100k-s ellent kell beszerezni, de nincs kizárva hogy a Rolandok teljesen speciálisak ilyen szempontból, hogy vedd meg az eredeti pedált.  Nézz be ide! http://zeneszek.com/korg-hasznalhatosagi-tapasztalatok-t123-630.html#p40671

268b4bd963b5405d8050113fd6d378ed.jpg

Régen floppyban pl. 20 rongyért adtak Roland driveot akkori hangszerekbe és csak a tápján volt felcserélve 2 vezeték, hogy ne legyen kompatible az 1500Ft-os PC floppykkal. :)

Amúgy szerintem nem jó elgondolás a pedált mellőzni, hisz pont a kezet tehermentesítené. Susteinnél is probléma hogy elmászkál csúszós padlón a pedál, de érdemes valahogy az állvány lábához kirögzíteni ezeket és akkor jó. Roland, BOSS pedálokon pl. van egy az aljáról kifordítható gumilap a susteinnél, amire ráteheted a sarkad és azzal stabil a dolog! Filléres ötletek ezek! :) Amúgy nem rég tudtam meg, hogy ha pedált akarsz venni, külön van H és L jelzésű (High gitárosoknak és Low billentyűsöknek) és azt hiszem pl. a hangerő pedálok olyanok hogy azokba hangfrekvenciásan tudsz bejönni a hangszer főkimenetéről, az expression pedálok meg a szinti popóján lévő pedál bemeneten midi értékvezérlésre valók, legalábbis így hallottam egy zenésztől ma.

Addig egy kis mosolyogni való. :D

ped-expression.jpg



 

Link to comment
Share on other sites

1 órával ezelőtt írta Kiskádár:

"A hangszerhez ajánlott gyári pedálról nem tudok semmit megállapítani." Mit kell róla megállapítani? Itt a sémája. Van rajta MIN VOL poti is.

Roland EV-5 DIY.jpg

Köszi!  Hát pont ezt kell megállapítani róla, rajz, ohm stb. A Manualból csak annyit tudtam meg, hogy szélesség, meg magasság, azzal nem sokra mentem. De ez a rajz segít, ilyet nem találtam. Szóval a KORG 100K, a ROLAND meg 10K innen a kompatibitási probléma. 

Link to comment
Share on other sites

5 órája írta djuice:

:)Amúgy szerintem nem jó elgondolás a pedált mellőzni, hisz pont a kezet tehermentesítené. Susteinnél is probléma hogy elmászkál csúszós padlón a pedál, de érdemes valahogy az állvány lábához kirögzíteni ezeket és akkor jó. Roland, BOSS pedálokon pl. van egy az aljáról kifordítható gumilap a susteinnél, amire ráteheted a sarkad és azzal stabil a dolog! 

Nem gond, nem akarom a kezem tehermentesíteni, illetve a pedál elhelyezése sem gond. Egyszerűen a pedál nem olyan praktikus és aprólékos. A potit csak beállítom a kívánt hangerőhöz és amikor kell korrigálok, a többi 90%-ot dinamikával oldom meg. A pedált nem szeretem mert ahogy mozog az ember, óhatatlanul egy kicsit túl hangos, aztán egy kicsit túl halk, szóval hullámzó a hangerő, de olyat is elkövettem már pedállal, hogy rossz ponton léptem rá és beüvöltött a hangszerem, a technikus meg odakap, lehalkít és úgy is felejt a koncert végéig. Alapvetően dinamikával oldok meg majdnem mindent, a poti csak egy vizuálisan jól kontrollálható korrigálási lehetőség, mert nem akarok a főpotihoz nyúlni, hogy párezer watton akár csak véletlenül is recsegjen. 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...