Jump to content
Ménemszól.hu

Kalandozás új területekre: Make Noise 0-Coast


A/D

Recommended Posts

Ma már megszoktuk (ha ezt meg lehet szokni) hogy szinte minden kor mindenféle szintije elérhető, így érthetően egyre többen néznek új izgalmak után. Olyan hangszer, inspiráció forrást keresnek, ami nagyon más mint minden eddigi amihez szoktunk. Létezik ilyen? 

 

Jön A MODULAR és a WEST COAST szintézis

 

Azt már mindenki tudja, hogy a modulár szintik látványosan terjednek világszerte, és még mindig egy egyre erősődő folyamatról van szó. Egyre divatosabb a saját hangszínek készítése és egyre többen és többen értenek az ilyen hangszerkhez. Gyakorlatilag már minden nagyobb gyártónak van modulja akinek van analóg szintije, kivétel talán a Korg.

 

A modularral viszont van egy bibi, itthon legalábbis: az ára.

 

A sztori mindig így kezdődik ugyanis: “mit javasolnátok nekünk kezdő moduláris rendszerre?”. Egyre gyakrabban. Úgyhogy kiadtam a csapatomnak házi feladatként, hogy állítsanak össze egy moduláris belépő szintű rendszert, a legjobb ötleteket fogom díjazni.

 

A FELADAT: kikötöttem, hogy olyan patchelhető hangszert kell kitalálni ami nem egy hagyományos szintit mímel. Tehát aki jön a szokásos 2x VCO + VCF + VCA elrendezésekkel már ki is esett.  Erre a célra ugyanis egy 150ezer forintos Pulse 2 a tökéletes megoldás, pont (mondjuk). Ez a lényeg, erre kell emlékezni, megérteni: egy Pulse2 architektúráját ugyanis nem akarsz bonyolultabbá tenni modularitás révén mint amilyen az magától is. Remélem követhető. Tehát olyan megoldást mutassanak, ami szinte csak olyan dolgokat ajánl fel, amire a hagyományos szintik nem képesek! Vagyis legyen MÁS már természeténél fogva is.

 

Megcéloztuk tehát a 200ezer forintot, de senki nem boldogult. 300ezer, 400ezer, 500ezer...nem lehetne inkább 600 hogy értelmes dolgokat is lehessen vele csinálni?

 

Az ördögbe is! Ha azt szeretnénk, hogy sokaknak legyen ilyenje, az a mai viszonylatban rengeteg pénz. Bárki Nordot vagy Prophet 12-t vagy ilyesmit fog venni inkább, jók azok a klasszikus hangszínek végülis, nem? Egészen megoldhatatlan dilemmának tűnt.

 

...EGÉSZEN JANUÁRIG

 

Mikoris a NAMM kiállításon bejelentette az egyik legnagyobb presztízsű gyártó, az amerikai MAKE NOISE az O-Coast nevű szintijét. Mi a fene akar ez lenni? Fémoduláris dolog Make Noise egységekből?

 

makenoise_0-COAST_side1.jpg

 

 

Eurorack formátum is meg nem is. Annyiban nem, hogy nagyon karcsú, a hátsó csatlakozók se férnének rá. De minden másban (méret, szabványok, csatlakozók, táp) meg igen. Miért lesz ez jó? Nézegettük. Az ára elviselhető, 600-700 euro körül. Vagy alatt. Itthon 200ezer bruttó alá taksáljuk, és látni fogjátok hogy ebben az esetben ez miért nagyon erős.

 

 

ÁPRILISI SUPERBOOTH ARANYAT ÉR

 

 

Kimentünk hát a világ legnagyobb hangszerkiállítására, ahol sokmindenkivel találkoztunk, természetesen a Make Noise-zal is. Mielőtt nekiálltunk volna kérdezni hogy na mire gondoltak pontosan, arra lettünk figyelmesek, hogy ilyen giga zenészek meg producerek ott puposkodnak a standnál (köztük olyanok mint Daniel Miller), hogy ugyan hadd vigyék már haza.

 

Nem értettük. De tényleg minek? Megvan nekik minden MakeNoise modul, sőt, a nagy Golden Shared Systemjük öt csilliárdért meg amit akartok. Mit viccelődnek ezzel a lapos vacakkal?

 

AZTÁN LEESETT A "HÚSZFILLÉR"…

A cucc hangulata egy az egybe a giga rendszerüké, de olyan könnyű használni mint egy hagyományos szintit, tökéletesen hülyebiztos. A hang viszont új, hasonlít kicsit a gyártó többi termékére, de teljesen friss. Színvonalban abszolút top kategória.

 

Mindezzel párhuzamosan a Make Noise megoldotta a fő dilemmánkat, amit fentebb szerettünk volna. 200 ezer alatt csináltak egy szuperszexi szintit, ami félmoduláris, akár MIDIzhető, és szinte csak olyan dolgokat tud, mint semmilyen más fix szinti: márhogy az egyes részei is tökmások mint bármi amitek volt.  És ez a cucc nem játék, mint pl. Az OP-1, nem egy cutdown valami mint mondjuk belépő szintű analóg, hanem véresen komoly abszolút top-notch gyilkológép. (Nem mellesleg hordozható is, anélkül, hogy mini lenne a kezelőfelülete)

Hogy ez hogy lehetséges? Hát úgy, hogy ötvözi a Buchla-féle világot (west coast szintézis) a Moog-féle világgal (east coast elvű, hagyományos szintézis, lásd még Korg, DSI, Oberheim stb), de gerincét tekintve elsősorban west coast. Tehát ha nem volt Buchlád vagy Serge-el dolgod, akkor ez az élmény teljesen új lesz. És jó eséllyel nagyon fog tetszeni.

Tapasztalatom szerint mikor a legtöbb ügyfelünk egy szinti elé áll, ösztönösen a CUTOFF poti felé kap. 40 éves poén a filter frekvencia gomb, és tény, hogy megunhatatlan. Főleg ha a tekerészet tárgya történetesen egy Moog.

 

Itt jön a meglepetés, tudniillik az O-Coaston nincs szűrő. Már hogy egyáltalán nincs. És ennek ellenére teljesen komolyan gondolom amit írtam, ez a szinti nagyobb mókafaktorral bír, mint szinte bármi. Az ok a west coast stílusban rejlik.

 

A másik, tehát a Moog-féle iskola ugye azt mondja, hogy alapból van egy spektrálisan dús, éles  hangszínünk, amiből szűrővel kivesszük (tompítjuk) ami nem kell (ez a szubtraktív szintézis), és minden modulnak/egységnek  egy darab dedikált funkciója van. A west coast módszerrel az O-Coast ezzel szemben úgy gondolkodik, hogy van egy spektrálisan mérsékelt hullámformánk, ezesetben négyszög és háromszög, és azt feldúsítjuk olyanképp, hogy változatos módokon “elhajlítgatjuk” azokat. Tehát egy fajta wave-multiply és folding technikával csinál komplex hangzást, melyek paraméterezhetők, vagyis modulálhatók.  Mivel minden gyártó wavefoldere teljesen másképp van kivitelezve, ezért két ugyanolyan wavefoldert még nem hallottam, úgyhogy meg se kisérlem leírni milyen az élmény.

 

Annyit talán sikerült megértetnem az olvasóval, hogy az oszcillátor résznél már pokolian izgalmas dolgok történnek anélkül, hogy FM, szinkron vagy ringmodulálnánk vagy lenne pulzus szélesség állítási lehetőség (nincs). Eleve csak egy oszcillátor van :) Ennek ellenére a lineáris FM moduláció adott, ahogy az is, hogy az alaphullámforma és a “hajlítgatott” változat összekeverhető, aránya beállítható. A hangszín nagyon jól kontrollálható, gyakorlatilag mindig zenei.

 

 

 

1:57-től keveri az eredeti és hajtogatott kimenetét az oszcinak. Vegyük észre, hogy a kis szerkezet milyen mértékű zenei (!) animációját végzi egy teljesen alap hangnak és teszi azt milyen egyedi stílusban.

 

Ha szerencséd lesz kipróbálni majd egy O-Coastot, a másik megállapításod az lesz, hogy itt még a burkológörbe is tök másképp szól, még annak is ilyen fura hangja van, ami amúgy rettentő klasz (a videóban hallhatod hogy a háromszög jel olyan furán indul). Itt Slope és Contour generátornak hívják, logaritmikus és exponenciális fokozatok között állítható az egyik, lineáris és expó között a másik, értékeik modulálhatók (!), és az egyiknek van end of cycle trigger kimenete a másiknak end of onset trigger kiemenete: ezek a burkolók aktuális fázisának végét jelző triggerek, amiket bonyolult ritmus-generátor funkciókra lehet használni - például.

 

Folytathatnám a sort, de nem teszem, egyrészt mert aki ezekkel a funkciókkal még nem találkozott (és a többségetek szerintem nem találkozott), azok úgyis nehezen fogják elképzelni ezek gyakorlati hasznát, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy megpróbáltam bebizonyítani hogy ez a vacak

 

...NAGYON MÁS MINT EDDIG BÁRMI AMIT HALLOTTATOK.

 

Persze a puding próbája az evés, de én a fentieket gyakorlati tapasztalatból mondom, hogy nagyon süti hangszerről van szó. Anélkül is nagyon klassz dolgokat lehet vele csinálni hogy egyetlen patchkábelt bedugnál, és mivel tele van új funkciókkal, egy teljesen idegen területre kalauzol. Az olyan paraméterek mint a Dynamics egészen szenzációsak: ez a kimeneti hangerő szabályzója, de ez se a szokásos :) Ha halkabbra veszed a hang tompább, ha felhangosítod, kiélesedik, kinyílik: tipikus west coast, mikor egy erősítő valamiféle szűrőként is üzemel.  De nem kell úgyse magyarázni, tekered, és nagyon fog tetszeni, kész.

A potik már a kiállításon is szuperül voltak kalibrálva, a normalizált kapcsolatok miatt egy félhülye is lelkendezni fog hogy milyen jó hangokat tud belől csavarni, gyakorlatilag a tökéletes hangszer, mert

Az fog számítani csak, hogy neked milyen zenei ötleted van az adott hangszínre, ami egész egyszerűen nem bír nem jó lenni.

Nem győzöm ismét hangsúlyozni, hasonló hangzást nemigen hallottatok.

makenoise_0-COAST_face.jpg

 

A Make Noise gyakorlatilag megcsinálta 2016 legmelegebb szintetizátorát. Még a neve is szenzációs: az O-Coast fonetikusan érthető úgy mint “nulla költség” (zero cost), célozva arra, hogy elképesztően olcsó belépő a moduláris világba, vagy mint a keleti és nyugati iskola keveréke. Rendkívül komplex dolgokat lehet vele kihozni, hatalmas a “replay value” vagyis nehéz megunni változatossága okán. Biztos vagyok benne hogy nagy sláger lesz és tömegeket fog rántani a moduláris irányba akár öntudatlanul is, mert annyira jól kezelhető és annyira más, és most ez kell, mikor már a stúdióban még a villanykörte is a vintage villanykörte másolata.  

Mindent egybevetve ez az ideális hangszer a kisérletező kedvűeknek, akik szeretik a kellemes meglepetéseket, vagy új zenéket, műfajokat szeretnének kitalálni egy olyan hangzásra, ami eddig nem létezett. Manapság, miikor újat kitalálni egyre nehezebb, ennek jelentősége felbecsülhetetlen.

Részünkről mindent meg fogunk tenni, hogy minél többen megismerkedjetek ezzel a csodával, úgyhogy demóval, és ezúttal kevés fős workshopokkal készülünk. A webshopunkban itt találjátok: http://hitspace.hu/makenoise-0-coast.html

 

Pár hét múlva kapható lesz, és akkor megbeszélhetjük, hogy miben tévedtem :)

Link to comment
Share on other sites

Youtube-on kb semmi, de instán van róla pár videó - azok alapján jó lesz ez. A design faktort mindenesetre iszonyúan elkapták, az emberből azonnal előtör a plázafiú, amint ránéz és legszívesebben egy "shut up and take my money" kíséretében rongyolna be a boltba érte. Az ára ugyan a sugalmazás ellenére sem kevés (zero cost azért kicsit túlzás egy majdnem 200 ezres eszköz esetében), de biztos vagyok benne, hogy népszerű lesz - néhány általánosabb célokra használatos szinti birtokában simán indokolt lehet egy ilyen speciális hangú eszköz beszerzése.

Link to comment
Share on other sites

1 órája írta _cutoff:

Az ára ugyan a sugalmazás ellenére sem kevés

Tény, azonban ha megpróbálsz összerakni bármit modulárisat, egy kétcsatornás midi cv interfész, egy oszcillátor két burkoló és már hopp.... rég befuccsoltál. Ahogy a cikkben is írtam, értelmes konfigot, ami másra képes mint a hagyományos szintik, az 400ezer alatt se tudtunk összehozni. Ha ilyen extrákat akarsz mint a log-expós burkolók, stepped random, wavefolding akkor meg nem is tudom mi a számla vége. Nagyon jó látta ezt a Make Noise amikor árazott. Az árlistánkban jelenleg 185k amúgy, durván 30ezerrel olcsóbb mint a Mother-32.

Link to comment
Share on other sites

klasszikus make noise design, minden termékük így néz ki. kicsit megosztó egyébként sokan kivannak tőle, sokan pedig imádják. Eleinte én sem szerettem, de onnantól kezdve, hogy használtad 1-2 moduljukat kiismered magadat a káoszban. képen nem biztos, hogy átjön, de ergonómia és (work)flow szempontjából amúgy zseniálisak a cuccaik egytől egyig. gondolom, hogy az 0-coast esetében sem lesz másként.

szerintem egyébként a moduljaik megjelenése pont annyira erős karakter, mint maguk a modulok. és ha már make noise design, akkor muszáj megemlíteni, hogy az első generációs maths villámjai pedig kultikus jelentőséggel bírnak az eurorack szcénában :D 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

És itt a hivatalos videója, ami megfelel annak az élménynek, amit tapasztaltam. A másik kérdés, MIDI kábel és patch kábelek is járnak hozzá alapból.

Hogy mennyire sokszínű, mindenki döntse el maga :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Én speciel egy olyan nótát hallgatnék meg szívesen, amiben ez csörög. Videók és preview-k alapján még nem érzem át a muzikalitását, de tényleg kíváncsi lennék rá, hogy miképpen viselkedik zenei környezetben - természetesen hozzáértő kezek közt.

Link to comment
Share on other sites

Szerintem muzikális ez a kütyü és továbbra is tetszik a karaktere, viszont minél több videót nézek róla, annál inkább az a benyomásom, hogy van egy nagyon jellegzetes tónusa, amiből nem tud kilépni, azaz roppantul egysíkú. Mint egy minitaur kb. Elképzelhető viszont, hogy komolyabb demók hatására változni fog ez a benyomás. Erre nyilván lehet azt mondani, hogy a 303 is egysíkú és mégsem unnak rá az emberek, de mivel ez fél-moduláris, így némi változatosság elvárható lenne. Egyelőre az lett a benyomásom, hogy amellett, hogy ez egy standalone szinti, leginkább modulár kapudrogként fog működni.

Link to comment
Share on other sites

Guest dopeboyfresh
2 órája írta _cutoff:

 jellegzetes tónusa, amiből nem tud kilépni, azaz roppantul egysíkú.

így van, karakteres. már régóta keresem ezt wave-foldingos, fm modos (állat) hangot (milyen dinamikája van már a videón is) talán az arp szűrős studio-electonicsból véltem egész közelit hallani ehhez az elképzelésemhez. ez a 0-coast viszont pont az. semmi másra nem jó, és 1-re viszont nagyon is igen. a sub phattyből is tudtam ilyen kis erőszakos analóg hangokat kipasszírozni, de az lágy-analóg volt ehez képest. mondjuk ha jól tudom van ennek a gyártónak egy oszcillátora ami ilyen foldingos szuperverz mindenki-mindenkivel modulálható, de csak az volt valahol ilyen áron, mint a 0-coast.

Link to comment
Share on other sites

3 órája írta Blank:

Én speciel egy olyan nótát hallgatnék meg szívesen, amiben ez csörög. Videók és preview-k alapján még nem érzem át a muzikalitását, de tényleg kíváncsi lennék rá, hogy miképpen viselkedik zenei környezetben - természetesen hozzáértő kezek közt.

ezt kell kitlalálni! annak áll a pálya, akiknek erre az új soundra van zenei ötletük :)

 

3 órája írta _cutoff:

amiből nem tud kilépni, azaz roppantul egysíkú

nézzük melyik hangszer nem az! várom válaszod.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...