Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Szoftver hangszerek élő környezetben


bazookabill

Kérdés

Sziasztok!

A kérdésem (ismét?) az örök hardware vs software vitához kapcsolódik. Hardver hangszerekről áttértem a laptop-audio interface zenélésre. Az egyébként minimális latency problémán túllépve azt mondhatom, hogy nem léptem előre, inkább egy helyben maradtam. Hammondra egy régi analóg orgonát használtam leslie-vel, egyéb hangszínekre (elsősorban rhodes és clavine) egy Yamaha A3000 samplert.

Az új, szoftveres összeállítás hangszínei jóval részletgazdagabbak, temérdek állítási lehetőséggel, viszont akárhogy is próbálkozom effektekkel (eq, kompresszor, erősítő szimulátor, stb.) nem szólnak ki rendesen élő környezetben, más hangszerek mellett felismerhetően, karakteresen. Sőt, a midi billentyűzetként használt Casio CTK saját (minőségre értékelhetetlen) hangszínei is jobban "átszólnak a mixen", mint a vst pluginek.

Ha meg eq-zok, annyira el lehet rontani egy-egy hangszínt, hogy megszűnik a részletgazdagság okozta öröm, azaz megint csak megszűnik a szofthangszer használatának indokoltsága.

Egyedül gyakorolva, úgy, hogy nem szól más hangszer, ez a probléma nem áll fent, minden szépen jól szól. Adalék infónak: a próbateremben egy Peavey Kb-4 billentyűs kombóról szólok, elvileg elég ereje van ahhoz, hogy pumpálja a hangot.

Az egyik megoldás gondolom az lehet, hogy visszaállok a hardware eszközökre, és veszek mondjuk egy igényeknek megfelelő nord electro 3-at, vagy valamely hasonló kategóriás billentyűt.

Illetve, van még ez: http://www.genuinesoundware.com/?a=showproduct&b=43 - ami tulajdonképpen hardver, mégis modellez mindent, ahogy a megfelelő szoftver pluginjei is megvannak.

Hol csúszhat el az összeállítás? Szar a hangkártya (steinberg ur22 mk2)? A szoftver tényleg nem tud megszólalni a hardver hangszerek mellett? Túl hangos a többi zenész? Illetve van-e tapasztalata valakinek a GSI Geminivel kapcsolatban?

Köszi előre is az építő hozzászólásokat!

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Ekkor: 2017. 07. 21. at 15:38 írta bazookabill:

nem szólnak ki rendesen élő környezetben, más hangszerek mellett felismerhetően, karakteresen

Ezzel egy aktívan zenélő rokonom is így volt sokáig. Cserélgette a hangszereket, (Kurzweil, Yamaha Motif XS stb.) aztán vett egy Nord Electrot és azóta nincs baja hogy a színpadon eltűnik. :) 

Véleményem szerint a VST cuccokat nem véletlenül stúdió környezetbe találták ki, ahol napokat lehet reszelni a mixen a vegytisztán tökéletes hangzásért. Élő produkcióban, ahol valós hangszerek is nyomják a wattokat, könnyen felborul az álomhangzás teória. Fizikai vagy hangtani törvényszerűségeit én sem tudnám pontosan megindokolni, de leegyszerűsítve mintegy szummaként az egy örök szabály, hogy még önállóan adott hangszínek gyönyörűen csilingelnek, addig zenei környezetben könnyen semmitmondóvá válhatnak és viszont, néhol a magában satnyábbnak tűnő soundok teljesen jól illenek a többi hangszer szólamaihoz. Aztán meg a szólóban gyönyörű, pláne fülseben hallgatva apró részletektől gazdag soundról pont ezek a nüanszok vesznek köddé első sorban egy PA rendszeren.
Azért fordítva is megeshet! Nekem a volt Korg workstationöm egy pár QSC K12 aktív falon megdörrentve, olyan oldalát mutatta meg, hogy addig nem is tudtam hogy olyan tömör dinamikus hangzás is ki tud belőle bújni. Szóval fontos a hanglánc is amin hallgatózunk!

Talán  Silk (http://www.menemszol.hu/profile/5-silk/) erről bővebben tudna értekezni mint elméleti fizikus és hangász szakember vagy Cserfalvi úr (http://www.menemszol.hu/profile/395-deneverstudio/). Röviden nekem annyi a véleményem, hogy ha bár a technikai cuccaid nem is feltétlen hibásak a dolgokért, a zenésznek egyben valamelyest hangmérnöki vértezettséggel sem árt alap szinten rendelkeznie, ha valóban jól is akar szólni, ugyanis egy tökös plugin csak a rendszer egy eleme és semi garancia rá hogy megszólaltatva önmagában csodákat is fog művelni, mert hisz erről szól a szakma igazából. :) 

(Mj. nekem eladó az Elektro 3-am ha érdekel...)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...