Ugrás a tartalomhoz

Hangkártyákról általánosságban (Hibakeresésre NE ide írjatok!)

• Please log in to reply
119 válasz érkezett erre a témára

#1 danylandster

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 21 hozzászólás

Elküldve: 28 május 2011 - 04:03

Sziasztok!

Ezt a témát azért indítottam, hogy a hangkártyák specifikációi és mások tapasztalatai alapján segítséget kapjon mindenki, aki szeretné tudni, hogy az egyes tulajdonságok/paraméterek mit jelentenek és ezáltal közelebb kerüljenek a megfelelő interfész kiválasztásához!

A témaindító kérdésem a következő:

Egy hangkártya kiválasztásakor, amikor már tudjuk, hogy nagyjából mire van szükségünk (kimenetek/bemenetek, előfokok száma, stb.), akkor melyek azok a paraméterek, amikkel találkozhatunk egy specifikáció végigböngészése közben és ezek a számok, hol jelenhetnek meg a gyakorlatban. Elsősorban a következőkre lennék kíváncsi: THD, THD+N, Dynamic range.

Sokszor nem tudom, hogy érdemes-e ezekkel foglalkozni, mert pl. egy EMU 1212M, ami 120 Db-es AD/DA konverzióra képes nem hiszem, hogy jobban szól, mint mondjuk egy Orpheus, aminek "csak" 115, persze saját tapasztalataim sajnos nincsenek!

Előre is köszönöm a segítségeket!

#2 Silk

Pontifex Maximus

• Administrators
  • 164 hozzászólás

Elküldve: 28 május 2011 - 04:44

Rögtön "dekonstruktiv" leszek sajna...
Azt kell mondanom, hogy NE TECHNIKAI PARAMÉTEREK ALAPJÁN VÁLASSZATOK hangkártyát, föleg nem fél millás kategória alatt!!!
A "miért" elég szomorú sajnos, de ez van. Szóval a legtöbb cég marketingre használja ezeket a paramétereket is, és a következö négy eset lehetséges:

1. pontosak az adatok, tutira és becsületesen lemérték, vagy ami még jobb, lemérették külsö céggel! (Ez lenne a normális viselkedés, ezek az adatok erre vannak kitalálva, de ezt csak az über gyártók engedik meg maguknak, ök is akkor, ha tényleg jó a termék...)
2. pontosak az adatok ugyan, de "házi mérésböl" származnak...(Ez amolyan "minden szentnek van ugye keze, ami hajlik" kategória, sok highend-re is ez a jellemzö sajna...)
3. "gyári" adatokat adnak meg, azaz fogják, s az A/D D/A konverter chip elméletileg elérhetö specifikációját megadják...ez nagyon gyakori, föleg a konzumer piacon...végül is nem hazudnak...nagyot...de ez már egyátalán nem tükröz SEMMIT a minöségröl...
4. simán kamuznak, hisz ugyse méregeti le senki...

S adok némi támasztékot, ami segít a választásban, ezek mind mind jót jelentenek:
- érdeklödj, hogy van-e a hangkártyának saját beépített dedikált órajel generátora (clock genretor)
- milyen analog illesztéseket használ, azaz milyenek a müveleti erösitöi ("A" osztály, diszkrét a legjobb)
- milyen a tápegysége, mennyire árnyékolt, milyen jól szürt

Néhány minöségi kategória, néhány gyártótól:

Überhighend, mindig jó lesz kategória:
Prism, Weiss, Apogee (Symphony, ADDA16x)

Középmezöny, otthonra pöpec:
Apogee (Duett, Rosetta), MetricHalo, RME (a nagyobbak), Lynx Aurora

Olcsó, de azért nem full gagyi:
Focusrite, EMU, RME...de halottam már nem olyan fos Rolandot is pölö....

Namost ezek között a ketegóriák között a gyakorlatban "ég és föld" a különbség...szóval egy Prism Orpheus vagy egy Apogee Symphony össze se hasonlítható mondjuk egy RME Fireface-el. Köbö olyan melettük az RME, mint mikor pokrócot dobsz a hangfalaidra és úgy hallgatod. (Ez nem vicc sajna.) A közép és a konzumer teteje között már nincs ekkora különbség, inkább csak akkor hallod, mikor már több sávot felvettél, de természetesen ez is jelentös.

#3 danylandster

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 21 hozzászólás

Elküldve: 28 május 2011 - 06:34

Üzenet megtekintéseIdézés: Silk - Dátum: 28 május 2011 - 04:44

Azt kell mondanom, hogy NE TECHNIKAI PARAMÉTEREK ALAPJÁN VÁLASSZATOK hangkártyát, föleg nem fél millás kategória alatt!!!
A "miért" elég szomorú sajnos, de ez van. Szóval a legtöbb cég marketingre használja ezeket a paramétereket is, és a következö négy eset lehetséges:

1. pontosak az adatok, tutira és becsületesen lemérték, vagy ami még jobb, lemérették külsö céggel! (Ez lenne a normális viselkedés, ezek az adatok erre vannak kitalálva, de ezt csak az über gyártók engedik meg maguknak, ök is akkor, ha tényleg jó a termék...)
2. pontosak az adatok ugyan, de "házi mérésböl" származnak...(Ez amolyan "minden szentnek van ugye keze, ami hajlik" kategória, sok highend-re is ez a jellemzö sajna...)
3. "gyári" adatokat adnak meg, azaz fogják, s az A/D D/A konverter chip elméletileg elérhetö specifikációját megadják...ez nagyon gyakori, föleg a konzumer piacon...végül is nem hazudnak...nagyot...de ez már egyátalán nem tükröz SEMMIT a minöségröl...

S adok némi támasztékot, ami segít a választásban, ezek mind mind jót jelentenek:
- érdeklödj, hogy van-e a hangkártyának saját beépített dedikált órajel generátora (clock genretor)
- milyen analog illesztéseket használ, azaz milyenek a müveleti erösitöi ("A" osztály, diszkrét a legjobb)

Namost ezek között a ketegóriák között a gyakorlatban "ég és föld" a különbség...szóval egy Prism Orpheus vagy egy Apogee Symphony össze se hasonlítható mondjuk egy RME Fireface-el. Köbö olyan melettük az RME, mint mikor pokrócot dobsz a hangfalaidra és úgy hallgatod. (Ez nem vicc sajna.) A közép és a konzumer teteje között már nincs ekkora különbség, inkább csak akkor hallod, mikor már több sávot felvettél, de természetesen ez is jelentös.

Hát igen...

Úgy látszik a parasztvakítás mindenhol jelen van! Ez tényleg szomorú! A legjobb, amikor a kis pc hangszórókra ráírják, hogy 2000W....Nekem is van egy, az mondjuk csak 1500 sajna :D

Azért példáztam az emu-val, mert nekem is az van (1212M). Én meg vagyok elégedve a hangjával, mondjuk tény, hogy nem volt még nagyon lehetőségem mást kipróbálni! Mostanában szükségem lenne több kimenetre/bemenetre több okból is. A lényeg, hogy elég lenne összesen plusz 2 ki/be, de egy jobb fajta konverter árát ha megnézem, majdnem ott vagyok, mintha vennék egy új kártyát!

Én nem szeretem a hangkártyába épített előfokos megoldásokat, ezért alapból olyanokat nem is néztem és a bővíthetőség sem egy utolsó szempont nálam! Ki tudja, hogy éppen mire kell majd az a plusz 8 csatorna adaton, ezért inkább legyen minthogy utána fogjam a fejem! Az RME-t két kategóriában is említetted! Az általam kiszemelt darab a Multiface II! Ez milyennek mondható? Egy biztos, gagyibbat nem akarok a mostaninál!

#4 Dyson

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 3 hozzászólás

Elküldve: 29 május 2011 - 09:05

Azért érdemes lenne vetni egy pillantást az ECHO Audio dolgaira is. http://www.echoaudio.com/

Nagyon megbízható, stabil drivereiről híres a cég (~30 éves cég). Saját driver fejlesztőjük van.(Nem külsős írja, mint a többségnek) AKM konvertereket használnak, amit pl. az RME. Olvass pár külföldi szakfórumot és vond le a következtetéseket. Plusz érdemes az apróhirdetéseket is megnézni eladás szempontjából, hogy mennyien akarnak megszabadulni tőle.

Csak akkor tudunk jó döntéseket hozni, ha minden lehetőséget ismerünk.

#5 NLS

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 27 hozzászólás

Elküldve: 01 június 2011 - 07:49

Üzenet megtekintéseIdézés: Silk - Dátum: 28 május 2011 - 04:44

Érdekes, hogy a Lynx Aurorát hátrébb sorolod,mint az Apogee AD/DA16x-et, mondjuk elég változó véleményeket hallottam, konkrétan meg tudod indokolni miért? RME ADI8DS-t tervezek upgradelni, az AD16X ára mostmár eléggé leesett az ebayen gondolom a Symphony megjelenése miatt,+ univerzális 110/220as tápja van,ez mindenképpen mellette szól, a Lynxből külön van 110-220V-os verzió, szóval tudsz róluk valamit mondani?(AD16-al dolgoztam már, Lynx-et nem hallottam)

#6 Tetsuo

Strázsamester

• Regisztrált tag
  • PipaPipaPipa
  • 240 hozzászólás
  • Lakhely:UK

Elküldve: 05 június 2011 - 03:39

Üzenet megtekintéseIdézés: NLS - Dátum: 01 június 2011 - 07:49

Érdekes, hogy a Lynx Aurorát hátrébb sorolod,mint az Apogee AD/DA16x-et, mondjuk elég változó véleményeket hallottam, konkrétan meg tudod indokolni miért? RME ADI8DS-t tervezek upgradelni, az AD16X ára mostmár eléggé leesett az ebayen gondolom a Symphony megjelenése miatt,+ univerzális 110/220as tápja van,ez mindenképpen mellette szól, a Lynxből külön van 110-220V-os verzió, szóval tudsz róluk valamit mondani?(AD16-al dolgoztam már, Lynx-et nem hallottam)

Azt miert jo, ha univerzalis a tap? Amerikaban is akarod hasznalni esetleg? :o

#7 NLS

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 27 hozzászólás

Elküldve: 06 június 2011 - 08:28

Üzenet megtekintéseIdézés: Tetsuo - Dátum: 05 június 2011 - 03:39

Azt miert jo, ha univerzalis a tap? Amerikaban is akarod hasznalni esetleg? :o

Nem, csak jobban szeretem az univerzális dolgokat, ráadásul a 110V-os, és a 220V-os verziók ára között elég nagy különbség van...

#8 danylandster

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 21 hozzászólás

Elküldve: 12 június 2011 - 09:14

Sziasztok!

Engem érdekelne, hogy a hangkártyák digitális csatlakozásai között van-e minőségbeli különbség. Adott egy emu 1212m, aminek ha az s/pdif kimenetére rákötök egy rme adi-2-t, akkor ugyanazt a minőséget kapom, mintha fireface 800-at használnék? Elvileg ugyanazok a konverterek vannak a fireface 800-ban, mint az adi-2-ben.

#9 tamasdragon

Strázsamester

• Regisztrált tag
  • PipaPipaPipa
  • 149 hozzászólás

Elküldve: 15 június 2011 - 07:24

Üzenet megtekintéseIdézés: danylandster - Dátum: 12 június 2011 - 09:14

Sziasztok!

Engem érdekelne, hogy a hangkártyák digitális csatlakozásai között van-e minőségbeli különbség. Adott egy emu 1212m, aminek ha az s/pdif kimenetére rákötök egy rme adi-2-t, akkor ugyanazt a minőséget kapom, mintha fireface 800-at használnék? Elvileg ugyanazok a konverterek vannak a fireface 800-ban, mint az adi-2-ben.

A lényeges szó itt az elvileg. Mert az esetek 95százalékában csak a konverter chipet ismerjük. Az persze egy jó kiindulási pont, de egy konverter hangja nagyban függ a körülötte lévő dolgoktól (analog stage). Így ha minden teljesen megegyezik, akkor nem lesz különbség a kettő közt, de ha valami differencia van, akkor lehet különbség. Vagy írni kell az rme-nek, hátha válaszolnak (vagy a fórumokon), vagy le kell tesztelni személyesen.

#10 danylandster

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 21 hozzászólás

Elküldve: 15 június 2011 - 09:58

Üzenet megtekintéseIdézés: tamasdragon - Dátum: 15 június 2011 - 07:24

A lényeges szó itt az elvileg. Mert az esetek 95százalékában csak a konverter chipet ismerjük. Az persze egy jó kiindulási pont, de egy konverter hangja nagyban függ a körülötte lévő dolgoktól (analog stage). Így ha minden teljesen megegyezik, akkor nem lesz különbség a kettő közt, de ha valami differencia van, akkor lehet különbség. Vagy írni kell az rme-nek, hátha válaszolnak (vagy a fórumokon), vagy le kell tesztelni személyesen.

Köszi szépen! Most néztem, hogy az általam említett hangkártyán (1212m) és a konverteren sincs word clock opció! Ez milyen problémákat eredményezhet?

#11 Hobkins

Strázsamester

• Regisztrált tag
  • PipaPipaPipa
  • 106 hozzászólás

Elküldve: 15 június 2011 - 10:25

Üdv!

Elméleileg meg tudod venni hozzá a kiegészítő kártyát, amin rajta van a world clock csatlakozó amivel, ha jól tudom a külső eszközök mintavételezési frekvenciáját lehet szinkronizálni (remélem, nem írtam nagy hülyeséget, még sosem próbáltam). A 1820m-hez alapból járt a kártya(nekem ilyen van).

#12 fefe71

Káplár

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 79 hozzászólás

Elküldve: 15 június 2011 - 10:58

Sziasztok!

Kérdeznék én is, ha lehet. Az S/PDIF és az ADAT digitális be/kimenetek közt mi a különbség, és általánosságban melyik mire jó?

#13 danylandster

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 21 hozzászólás

Elküldve: 15 június 2011 - 12:05

Üzenet megtekintéseIdézés: Hobkins - Dátum: 15 június 2011 - 10:25

Üdv!

Elméleileg meg tudod venni hozzá a kiegészítő kártyát, amin rajta van a world clock csatlakozó amivel, ha jól tudom a külső eszközök mintavételezési frekvenciáját lehet szinkronizálni (remélem, nem írtam nagy hülyeséget, még sosem próbáltam). A 1820m-hez alapból járt a kártya(nekem ilyen van).

Szia!

A sync card sajnos már nem kapható, anno a 1820m-hez járt, úgyhogy csak használtan lehetne beszerezni ilyet! Viszont van egy bökkenő, hogy csak a régi 1212m-hez, a sima pci verzióhoz lehet csatlakoztatni, ami önmagában nem lenne baj, csak már nem írnak rá új drivereket, így sajnos windows 7-tel már nem kompatibilis!
A word clock-ot elméletben én is ismerem, csak arra lennék kíváncsi, hogy mit jelent ez a gyakorlatban.

#14 MadHead

Szakaszvezető

• Administrators
  • 40 hozzászólás
  • Lakhely:Budapest

Elküldve: 15 június 2011 - 12:34

Üzenet megtekintéseIdézés: fefe71 - Dátum: 15 június 2011 - 10:58

Sziasztok!

Kérdeznék én is, ha lehet. Az S/PDIF és az ADAT digitális be/kimenetek közt mi a különbség, és általánosságban melyik mire jó?

Az S/PDIF kizárólag sztereó tud lenni, az ADAT pedig a mintavételi frekvencia függvényében 2-8 csatornát tud. (48kHz-en 8 csatorna, 192kHz-en mindössze 2).
HIT SPACE | Sound . Spirit . Science

#15 Hobkins

Strázsamester

• Regisztrált tag
  • PipaPipaPipa
  • 106 hozzászólás

Elküldve: 15 június 2011 - 01:08

Üzenet megtekintéseIdézés: danylandster - Dátum: 15 június 2011 - 12:05

Szia!

A sync card sajnos már nem kapható, anno a 1820m-hez járt, úgyhogy csak használtan lehetne beszerezni ilyet! Viszont van egy bökkenő, hogy csak a régi 1212m-hez, a sima pci verzióhoz lehet csatlakoztatni, ami önmagában nem lenne baj, csak már nem írnak rá új drivereket, így sajnos windows 7-tel már nem kompatibilis!
A word clock-ot elméletben én is ismerem, csak arra lennék kíváncsi, hogy mit jelent ez a gyakorlatban.
Szia!

Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy működik Windows 7 alatt a Vista driverrel, csak néha session váltásnál akadékoskodik (egyszerüen nem szólal meg), vagy ha 48kHz-ről 44.1kHz-re váltok (legalábbis nálam). Ha mindig 48kHz-en van használva, akkor semmi gondja. Ja és még annyi, hogy pl. Cubase-ban nem lehet használni a plug-injeit egy egyszerű telepítéssel. Meglévő XP-ből kell kimásolgatni a fájlokat,azokat a Windows 7 megfelelő könyvtárába kell visszamásolni és csak utána hajlandó működni.Jelenleg Win 7 64bites oprendszeren használom.

#16 danpress

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 6 hozzászólás

Elküldve: 08 augusztus 2011 - 08:49

halihó

kérdezem, hogy ha a Novation Ultranova külső hangkártyáját használom, az levesz valami terhet a PC-ről, vagy ugyanúgy kell a 10millió CPU meg RAM, stb. a rendes futtatáshoz VST hegyekkel, meg nagy samplebankokkal.

egyébként az AD átalakítójáról, egyáltalán a minőségéről van valakinek infója?

köszönöm

Szerkesztve danpress által: 08 augusztus 2011 - 08:57

#17 fullfleo

Káplár

• Regisztrált tag
  • PipaPipa
  • 68 hozzászólás

Elküldve: 08 augusztus 2011 - 11:04

Ha dsp kártyát teszel a gépedbe és a hozzá tartozó plugineket használod akkor tudod tehermentesíteni a gépedet.Maga a hangkártya nem oldja meg.

Üzenet megtekintéseIdézés: danpress - Dátum: 08 augusztus 2011 - 08:49

halihó

kérdezem, hogy ha a Novation Ultranova külső hangkártyáját használom, az levesz valami terhet a PC-ről, vagy ugyanúgy kell a 10millió CPU meg RAM, stb. a rendes futtatáshoz VST hegyekkel, meg nagy samplebankokkal.

egyébként az AD átalakítójáról, egyáltalán a minőségéről van valakinek infója?

köszönöm

#18 Adur

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 7 hozzászólás

Elküldve: 25 augusztus 2011 - 10:02

Sziasztok!

Nem tudom, jó helyen kérdezek-e, mert inkább zenész vagyok mint számítógépes kütyüszakértő... Lehet, hogy csak a tudatlanságomból adódik a problémám.

Eddig volt egy Creative Audigy 2 ZS Platinum Pro /remélem, jól írtam le/ hangkártyám, amit arra használtam, hogy a zenekarnak meg tudjam mutatni az elképzeléseimet. FL-en megcsináltam a dobot, a basszust, a billentyűs hangszereket, a wavokat áthúztam az Adobe Auditionba, erre kívülről rányomtam a gitárt meg az éneket.
Mivel a nagyszámítógéppel nem voltam elég mobilis, vettem egy Asus K52D laptopot, ami Windows 7 Ultimate hu-n fut. Majd egy M-Audio Fast Track USB külső hangkártyát. Gondoltam, van rajta egy gitárluk, egy mikrofonluk, elég az nekem. Kaptam hozzá egy Pro Tools M-Powered Essential programot is.
Na most, hogy véget vessek a szószátyárkodásnak: Megcsináltam szépen az alapokat az FL-ben, átvittem az Adobeba. Eddig minden rendben ment. De most jött az audio felvétel. A kártya nem vesz fel monoban, stereoban is csak az egyik oldalra. Ugyanezt teszi a Pro Toolsban is. Szóval, lehet, hogy egy gyerekes, tudatlanságból fakadó probléma az egész. Ha igen, bocsika. Türelmes válaszotokat nagyon várom! És köszönöm.

#19 Adur

Talpas

• Regisztrált tag
  • Pipa
  • 7 hozzászólás

Elküldve: 26 augusztus 2011 - 01:30

Megoldottam a problémát, ami eléggé gyerekes volt... Köszönöm a türelmeteket.

#20 kurzcsa

Strázsamester

• Regisztrált tag
  • PipaPipaPipa
  • 230 hozzászólás
  • Lakhely:Hungary

Elküldve: 26 augusztus 2011 - 03:05

Üzenet megtekintéseIdézés: Adur - Dátum: 26 augusztus 2011 - 01:30

Megoldottam a problémát, ami eléggé gyerekes volt... Köszönöm a türelmeteket.
Mi volt? Kábel?

0 felhasználó olvassa ezt a témát.

0 regisztrált tag, 0 vendég, 0 anonim felhasználó