Elküldve: 04 január 2012 - 01:53
Kb. 2 és fél hónapos kálváriám végső megoldását szeretném átadni okulásul. A hangkártya Presonus Firestudio Mobile Firewire csatolású külső eszköz, ami eddig tökéletesen működött 2 éven keresztül, Windows 7 64bit operációs rendszerrel. A probléma kb. akkortól kezdődött, amikor a gépembe az amúgy kicsit zajosodó tápegységet és procihűtőt kicseréltem. A firewire kapcsolat "instabillá" vált, még egy wav lejátszásánál is bereccsent a kártya, holott a buffer méret is általában 512-re volt állítva. Először a presonus haldoklására gondoltam, de miután a régi gépemet újra összeraktam és egy Xp-n 64 buffer méret mellett is kibírt mindenféle kínzást nyikkanás nélkül, ez kilőve. Innen elindult a kapadozásom. A teljesség igénye nélkül, googlizás/fórumok olvasása, Firewire legacy driver átállás stb. próba, firewire/tápkábelek/elosztók csere, Bios beállítás, Windows IRQ kiosztás, energiagazdálkodás beállítások, Windows újrahúz (xp, win 7 32 bit próba), pci kártyák cserélgetése, pci firewire csatoló pcix-re csere, memória egyenként kivevés bootolás, tápegység régit vissza+csak a rendszer vinyó fut. Egy idő után észrevettem, hogy a kártya asiodrivere is safe1 üzemmódra áll át, tehát ő is érzékeli a stabilitás hiányát. Majd az is szemet szúrt, hogy az asio-nál a 256 buffer méret alatti értékek kapásból nem is jelennek meg a kezelőszoftver felületén. Na erre újabb googlizásra kidobta a presonus weboldalának "tudástár" leírását a "Windows Vista/7 energiagazdálkodás beállítás a Studio One szoftver számára" leírást amihez a cég csatolt egy gyorssegély zip fájlt, ami kitömörítve beállítja a Windows ezen paramétereit. Nem tudom azóta sem, hogy melyik paraméter volt konkrétan felelős, de ennek hatására a tünetek elmúltak és a kártya hibátlanul hadra fogható multikultúrális belsőinstrumentes ramszaggató project-el is. Ha valakinek mélyebbre hatoló ötlete van, hogy pontosan mi foghatta meg és zavarta össze a gép firewire kommunikációját (rendszer, bios stb. beállítás) azt szívesen veszem, mert azért megnyugtatóbb lenne a számomra is a későbbiekre nézve, ennek a hibajelenségnek a konkrét kiváltóoka.