Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

FireWire csatlakozós külső hangkártya modern laptopon


Kiss Gábor

Kérdés

Üdv,

nemrég lecseréltem a régi laptopomat egy relatíve új modellre (2015, Lenovo ThinkPad Yoga 14), de előtte nem ellenőriztem le megfelelően, hogy milyen csatlakozók vannak rajta. Nos, FireWire nincs, és ExpressCard sem, csak USB. Van egy régi külső hangkártyám (t.c. electronic Konnekt 24D), ami nagyon jól szolgált az évek során, viszont csak FireWire csatlakozást támogat. A régebbi gépen egy ExpressCard - FireWire átalakítóval oldottam meg a dolgot, de itt az USB-n kívül semmi nem áll rendelkezésre.

Van valakinek ötlete? Tudtommal átalakító (USB - FW) nem létezik, viszont olyat láttam, hogy USB -> ExpressCard adapter. Ez jó lehet? Tehát, így nézne ki a dolog: hangkártya -> FireWire - ExpressCard adapter -> ExpressCard - USB adapter -> laptop. Kérdés, hogy az ASIO latency-t vajon mennyire dobná meg?

Esetleg ötletek hasonlóan jó minőségű USB-s külső hangkártyára? (konkrét ajánlat is jöhet, amire érdemes lecserélnem a Konnekt 24D-t). Előre is hálás köszönet! :)

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Ekkor: 2017. 12. 18. at 20:55 írta Hobkins:

Csatorna szám, beépített DSP lényeges? Illetve mi a minimum igény?

1 vagy 2 csatornás, elsődlegesen csak mikrofon felvételre kellene. Beépített DSP jól jöhet, főleg, ha rögzíteni is képes azt DAW-ban az adott cucc.

Win 7 64-bit rendszerre alapozva elsősorban...nem hátrány, ha van stabil Win 10 driver is, de nem túl fontos.

Link to comment
Share on other sites

Apollo silver (Firewire 800), (opcionális thunderbolt 1is van benne)  szeretnék összekapcsolni Hp 640 g2 probookkal (usb2, usb3, usb c). Nem kell nagy sávszélesség, egy két sáv mobil felvétele miatt lenne rá szükségem. A Notebook sajnos nem tud Thunderboltot csak usb c-t. Usb 2 vagy 3-al kellene megoldanom, de eddig csak egy utat találtam eddig, szerintetek ez így működik?: 

Laptop usb portjára egy ilyen külső express kártya bővítő:
 
aztán a bővítőbe egy ilyen express kártya:
 
És végül a firewire 800-és 400 átalakító kábellel összekötni a laptopot az Apollóval .
 
Link to comment
Share on other sites

Több probléma is van. Együtt is, egyenként is. A bővítő csak USB2-es, hiába dughatnád az USB3-ba. Szóval ez az átalakító felejtős. (USB2: 480 Mbit, ExpressCard: 5 Gbit.) A kártya: nem mindegy, milyen a chipkészlet benne. Ez ahogy látom, VIA. A NEC chipesekkel kevesebb a gond. (A külső eszközök gyártói általában megadják, melyikkel működnek együtt.)

Szerintem működne a dolog, ha az express kártyát közvetlen a laptopba lehetne tolni. De ezeket együtt ne. És nem a sávszél miatt.

Link to comment
Share on other sites

Elfogadom a tapasztalataidat, bár én konkrétan az ExpressCard chip-ról beszéltem, laptophoz. Anno indult egy video project, és egy Intensity Shuttle-hez vettem egy kártyát a laptopomba. (Dell, 3 db USB2-vel, így már lett mellé 2 db USB3 is.) Bár a meló elmaradt, ez a NEC cucc nálam azóta is működik mindenhez.

Itt egy példa link a külső cucc chip igényeiről:   https://www.teco.hu/blackmagic-desing-intensity-shuttle-310

Így kellene minden gyártónak eljárni.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...