Krisztián bevallása szerint Ákosnak köszönheti a zenei életben való szereplését, miatta költözött a fővárosba, ő egyengette az útját. Ez a dal "10 éves kapcsolatuk esszenciája". Mi nagyon régről, még az ős-Hit Space időkből ismerjük, régi ügyfelünk. Tanúi voltunk annak az útnak, amit megtett.
Krisztián a creditjei mellett azért is nagyon hálás alany, mert ahogy látni fogjátok, nagyon érdekfeszítően, tömören, de jól érthetően ír, ami kiemelkedőnek számít minden szinten. Most pedig az írás....
ÁKOS: A fénybe nézz

Előzmény:
A zenét eredetileg az Ákos 40+ MÜPA-béli koncertjére szántam, kvázi bónusz dalként. Akkoriban a turnét játszó zenekari leosztás volt a fejemben, ezért a zongora-gitár-basszus-dob felállás. Aztán a turnénak vége lett, Ákos pedig belekezdett a Szindbád munkálataiba, Lepe és Sellyei hangmérnökletével. De egyik este rámcsörgött a Főhős, és bemondta, hogy a demóra megírta a szöveget, mindjárt küld egy sebtiben rögzített énekes verziót. Besírtam…
Kompozíció:
A dal akusztikus gitáron íródott, ez képezi a gerincet. Hosszú körökön át lüktet egy C#m9, erre gyakorlatilag az egész dalt rá lehet énekelni. Tempója 132/66 bpm, ki hogy nézi…
Koncepció:
A kezdetektől úgy terveztem, hogy kevés hangszerrel, de nagy atmoszférákkal operálnék.
Ákos zenéje jellemzően mély tónusú, ezt ellenpontoznám a néha megszólaló magas hegedűkkel. Elképzelésem szerint a dal sokáig visszatartja az energiákat, majd egyszer csak felrobban.
A dobok szétroncsolása a csúcspont előkészítése, majd újra kitisztul a kép. (A szám is erről szól)
Hangszerelés:
A nóta lüktetése volt a kulcs. Szívdobogás-szerű lábdobot, visszafogott játékot képzeltem, dupla tempós cinekkel. Bánfalvi Sanyi dobos stílusát, felfogását szem előtt tartva kezdtem dobokat programozni. A Toontrack Superior 2.0-val modelleztem a később élőben felvett dobtémákat.
Kevés, de hatásos basszust terverztem. A Spectrasonics Trilian szolgáltatta a kellemes mélyérzetet.
A folytatásba a véletlen is besegített. Megcsörrent a telefonom, egy dallamot belejátszva a dalba. A forgó melódia ötlete innen jött. A Nord Stage-ben van egy zseniális pianínó hangszín. Ezzel játszottam az osztinátó témát, amely kellemes ellenmozgást kölcsönöz a dalnak. (Érdekes, hogy a Rain Piano hangszínt Ákos hóesésként vízionálta később a videóklipben…)
A folytonos szinti kattogás a feszültség fenntartása végett került bele, egy Roland JP-8000 adja hozzá az oszcillátorokat.
Az egyéb effektusok a Roland V-Synth GT-ből horzsolnak.
Felvétel:
Ákos ősidők óta 442-es hangolással dolgozik, első sorban az élő vonósok okán. Emiatt az egész nótát újra kellett játszani, 8 centtel feljebb hangolt hangszerekkel.
1.fázis
A gitárok felvétele a saját zeneműhelyemben, a Gattaca Studio-ban zajlott, egy Martin DCX1E akusztikus gitárral, Elixir húrokkal, kétszer feljátszva. A hang egy Brauner Panthera mikrofonba zengett bele, melyet egy UA Twinfinity izgatott.
A refrén gitárokat egy ’78-as Fender Telecaster csilingeli, melyet egy POD XTLive erősített fel. Ez szintén a Twinfinity-n át jutott a kompúterembe.
2. fázis
A dobfelvétel a Pannonia C Stúdióban történt, Szabó Viktor hangmérnökkel. Bánfalvi Sanyi dobos évek óta az Ákos-féle Tama Starclassic Performer B/B szerkót csépeli. A beállást Sellyei Tamás bonyolította le, amiről bővebben itt hallhattok:
[size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"]
A vonósfelvételek szintén a Pannónia C stúdióban zajlottak, Pejtsik Péter vezényelte a Budapest Studio Orchestrát. Az elkészült felvételeket átszállítottuk a Pannónia B-be, ahol egy 3 fokra klimatizált éjszaka során soksávos editálásba torkollott a művelet. [/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size]
[size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"]
3. fázis
Ákos saját stúdiója az Akox2. Itt énekelte fel a dalt és a vokálokat is, Lepe hangmérnöki felügyeletével. A frissen beújított Wunder Audio CM7-es mikrofon egy ultrajó Summit Audio MPE-200 preamp-ba csatlakozott, majd az UA szuper csöves LA-2A kompresszora tartotta kordában a bika jelszintet.
A dalban szerepel egy extra gitársáv is, ezt a Művész a kedvenc Telecasterével kotorta fel: Marshall JCM 800-as fej, 1960-as láda, egy Shure SM57-tel és egy nagymembrános kondival rögzítve.
Utómunka / Editálás:[/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size]
[size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"]
Mikor minden felvétel megtörtént, rendszereztük az anyagot, hiszen nagyon sok különböző helyről érkező sáv volt. Apró korrekciók a felvételeken: nyikorgó székem, stb…
Mix:
Épp ezerrel robogott Ákos Szindbád turnéja, közben készült a lemez. Ezt a dalt többen is összekeverték, de a végeredmény szempontjából a leghangulatosabbat választottuk. Nuendo 4, 48 kHz, 24 bit. Minden sáv audio.
Külön csoportokra osztottam a dalt: dobok, vonók, gitárok, stb.
Rengeteg térmikrofon tartozott a dobokhoz, ezeket frekventáltan kezeltem. Az UAD-2-es kártyám Neve RS-88 nevű csatornája jól tűri a dobolást, ezzel masszíroztam a felvételt, gruponként. Végül az egész dobcsoportot megpirítottam egy (UAD-2) Pultec EQ-val, illetve egy (UAD-2) Neve 33609 kompresszorral. [/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size]
[size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"]
A Trilian-ből jövő monó basszust beleküldtem egy gyári Nuendós Amp Simulator-ba, és tekergettem kissé. Mögéje beillesztettem egy (UAD-2) 1176LN kompresszort.
Akusztikus gitárnál (UAD-2) Neve 1081 EQ-val kissé irtottam a mély-közepeket, (UAD-2) Neve 33609 konkretizálta a hangerőt.
Elektronyos gitároknál enyhe (UAD-2) Pultec szűrés, és a (UAD-2) Roland Space Echo-ja frankón túlhajtva.
Az ének az oszlopa a dalnak. Ákos hangja speciális tartományokban szól jól, és mellesleg így ismerik a hangját 20 éve. Ha nagyon szétcsavarjuk, eltűnik a „személyisége”.
Én egy kevés (UAD-2) EMT-250-es rövid zengetőt használtam, de nagy predelay-el. Ellenben annál több (UAD-2) Space Echo-t, gondosan eltalált tempóval, mérettel. Biztonsági kompresszornak odaszúrtam egy (UAD-2) 1176LN-t. [/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size]
[size="3"] [/size][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"]
Vokálokat (UAD-2) Neve RS-88, valamint Waves C4 ékesíti, a pianínó picike (UAD-2) Pultec EQ-val klimpírozik.
A középrész dobjait összeírtam egy sztereo wav-ba, majd meglehetősen szétnyomva (UAD-2 / 1176LN) visszahívtam a dalba. Ezután automatikát rajzoltam a Kombinat Multi-Destruction Toolbox cutoff freq és rezonant potijára, mögé illesztettem egy (UAD-2) Moog Filter-t, és egy Ohmboyz delay–t. [/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size]
[size="3"] [/size][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"] [/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"][size="2"]
Export to Audio, nyolcszor.
Summing:
Ákos kitalálta, hogy a nótát stem-ekben átszállítjuk a Pannónia B Stúdióba, és az SSL pulton összesítjük. Behívtuk a 8 stemet, és apró korrekciók után (énekhangerő, vonós reverb Bricasti M7-ből) felvettük a dalt sztereóban, a pult kimenetéről. Megjegyzendő, hogy nem igazán volt hallható különbség a Nuendós, és az SSL-es összesítés között…
Mastering:
Ezt Sellyei Tamás készítette a Hitspace varázsmotyóján, kiegészítve Róbert Balázs Weiss-arzenáljával.
A végeredmény pedig:
[/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size][/size]
Ebből a bejegyzésből főoldali cikk lett