Jump to content
Ménemszól.hu
  • 0

Hangkártya zenehallgatáshoz


Tetsuo

Kérdés

Sziasztok!

Ez a topik annyiból különleges, hogy nem stúdiózáshoz (felvételhez, keveréshez, masteringhez) keresek hangkártyát, vagyis nem részletező lehallgatás a cél, hanem a zene magas minőségű hallgatása szórakoztató célból.

Ez kissé béna megfogalmazás volt, de a lényeg talán érthető.

Ezenkívül általános célra lenne (filmekhez is) és mindenképpen külső interface-t szeretnék, talán sztereó elég lesz.

Az ár... nem is tudom. Úgy 50-60 ezer ft maximum.

A dilemmám, hogy vannak a kevéscsatornás, belépő házistúdióba szánt interface-ek, illetve vannak kifejezetten hi-fi célra gyártott berendezések. Vannak emberek, akik az első csoport kütyüit ismerik és vannak emberek, akik a második csoportét, de olyannal nem találkoztam, aki valóban össze tudta hasonlítani a két kategóriát. Pedig elsősorban őt kérdezném: Melyiket?

Másodsorban érdekel mindenki véleménye, akár csak a száraz adatok, illetve a logika alapján.

Ti milyen hangkarit ajánlanátok?

Köszönöm.

Link to comment
Share on other sites

válasz erre a kérdésre

Recommended Posts

Zenehallgatásra hifit vettem. Passzív hangfalak + erősítőt, amelyikben van d/a konverter. Összeraktam egy nagyon csendes pc-t (ház, hűtés....). Digitálisan van összekötve az alaplapi digitális kimenet a hifivel. Így nincs szükségem külső hangkártyára. 

Ha aktív hangfalakat szeretnél "meghajtani" esetleg utána lehet nézni Cambridge audio Dacmagic nek. Magát a dacmagicet nem ismerem, de a hifim ez a márka. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Ár érték arányba nagyon jó.

Link to comment
Share on other sites

Roland mobile UA, ha nem zavar a kisjack, mukodik szimmetrikuskent is, en ezt hasznalom a sokcsatornas focusrite mellett hallgatasra, kifutott modell, de biztos talalsz meg belole. baszottjo hangja van es jo a fejhallgato erositoje is

Link to comment
Share on other sites

Hi!

 

Én egy régi Firewire-ös Apogee Duet-el hallgattam zenét egy ideig. Aztán lecseréltem egy fent említett Dragonfly-ra. (Leginkább az MQA dekódolás miatt váltottam, hangban mindkettő vállalható :) )

Nézegettem én is különbségeket a hifi és a studiós cuccok között. Ami leginkább feltűnő  (a bementek hiányán túl) hogy kifejezetten nagy buffert szeretnek kérni a hifi cuccok,  a latency itt ugye nem probléma.

Most a nagyobb dragonfly-on(RED) gondolkodom :) 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Én is azok táborát erősítem, akik egy "igazi" hifi-szettre streamelnek zenét valamilyen módon.

Nálam úgy van egyébként, hogy egy Synology NAS rendszer van felépítve házon belül, amin a saját rendszere (iTunes kompatibilis egyébként, gyakorlatilag egy iTunes-szerver szerűség) szerint vannak tárolva a zenék vagy waw-ban, vagy loosless, vagy nagyfelbontású mp3-ban, vegyesen. Ezt a központi adatbázist "látja" CAT5-ön tulajdonképpen elég sok periféria, legyen az számítógép, vagy XBox (mint médialejátszó), vagy AppleTV-k, egyebek.

A konkrét hifi cucc pedig egy igen jutányosan (bőven a kereteden belül) lőtt 70-es évek elejei germanium tranzisztoros Telefunken szett, két nagyobb Jamo-val. Ennek az egyik audio bemenetébe megy bele egy AirportExpress, ami kábelesen kapja az anyagot, de wifin keresztül vezérlem, telefonról, hogy mit. Ez az AirportExpress cca 20k manapság, és megdöbbentően jó a D/A-ja a streamról. Nekem nem is kell jobb. A "zeneiséget" meg elintézi a Telefunken....:) Megjegyzem, egy ilyen "igazi" hifi-cuccnak az az előnye is megvan, hogy a retro-feeling mellett, még egyéb komponenseket is rá tudsz akasztani, pl vinyl-lejátszót, rádiót, akár kazettás magnót is, ha van még olyasmije valakinek.

Link to comment
Share on other sites

Nekem egy Echo AudioFire4 van, ami ugyan home studio cucc volt anno, de miután kifutóra került, sikerült olcsón elcsípni egy raktáron maradt új példányt (itt a fórumon). Előnye, hogy van rajta SPDIF bemenet, így többek közt az E-MU kártyához is tudom fejhallgatókimenetként használni (azaz akár két géphez is egyszerre). Pont emiatt kerestem egy hasonlót.

Szintén hasznos lehet még, hogy stand-alone működésre képes (kihúzva a gépből az utolsó beállításokat megjegyzi), így elviekben használható single DAC gyanánt (vagy hordozható mic preamp, a másik irányban.)

Rugalmas, mert belső vagy külső tápról is tud menni.

Hátránya, hogy a beállításokhoz FireWire kapcsolatot igényel.

Régi E-MU tulajoknak ideális kiegészítő! (Pont mivel az első generációs E-MU kártyákon még van egy FireWire port.)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...