Elküldve: 01 május 2012 - 11:32
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni: egy egyszobás panelben lakom, van egy Sony MDR 7506-os fejhallgatóm, jelenleg ezen csinálok mindent. Nagyon meg vagyok vele elégedve, de lehetőségem nyílt beruházni egy pár monitor hangfalra is (a "nagyon" olcsó kategóriából). Az lenne a kérdésem, hogy mennyivel nyújtana többet egy pár Mackie mr5 (mk1) a fejhallgatómnál, mennyivel lenne "jobb"? Való ez egyáltalán panelba (lehet felesleges vagy túl hangos lenne, mivel úgy sincs szigetelve, és úgy is viszonylag közel lenne a falhoz, sarokhoz)?
Azért kérdezem, mert lehet, hogy érdemesebb lenne valami másba beruházni, jelenleg csak hangkártyám, a fejhallgatóm, egy Abletonom, 3 pénzes szoftverem (Waves), sok ingyenes, meg a hangszereim. Ezekkel is egész jó dolgokat sikerül összehozni (akik nem a big soundokhoz hasonlítják, azok közül mindenki dicséri), de sokkal élvezetesebb lenne feljátszani is egy-egy témát (akár gitár, akár szinti) hangfalon, illetve gondolom pontosabban hallhatnám a tartományokat (esetleg nagyobb tartományokat is). Viszont lehet, hogy egy kicsi hangfallal (pl. a Kurzweil) és valami más kiegészítővel jobban járnék, a panelt tekintve. A szoba úgy 22 négyzetméter, és majdhogynem a sarokba menne a két hangfal. Olvastam, hogy lehet valamennyit korrigálni a magas-mély tartományokon, de igazából még nem nagyon hallottam monitorokat, hogy hogyan kellene annak szólni. Ha megvenném a hangfalakat, akkor kellene még valami? (Emu 0202-es hangkártyám van, meg persze kábelek. Azért kérdezem, hogy hangerőt hol tudok állítani stb. ugyebár a hangkártyán nem, és a hangfalon sem láttam potmétert. Az oprendszeren belül lehet csak? Mert az elvileg nem a legjobb megoldás...)
Illetve szeretném még megkérdezni, hogy az MK I és II között mi a különbség, és ha használtan vennék hangfalat, mire kell figyelnem?
Köszönöm előre is.