Jump to content
Ménemszól.hu

A/D Blogja

  • bejegyzés
    41
  • hozzászólás
    107
  • megtekintés
    36.089

Gyere haza...de miért is?


A/D

2.017 megtekintés

Egyik fórumozónk egy banális témát vetett fel, amiről először azt gondoltam, jó nagy hülyeség, és gyengeelméjűeknek készült. Aztán eszembe jutott valami....

 

A Gyerehaza.org-ról van szó. Én még ilyet nem láttam!

 

Nem akarom szaporítani az egyetértek - nem értek egyet típusú hozzászólásokat, hanem pár gondolatot leírnék, hátha valaki hasznát veszi a vessződésemnek. (Ebben igazából nem hiszek, de whatever). Ha ezek már másnak eszébe jutottak, akkor meg bocs. A lényeg, hogy amit írok, azt jó szándékkal teszek, és továbbmegyek a kritizáláson, próbálok ötletet adni.

 

Minden egyes statisztika és nyilatkozat amibe eddig beleolvastam három ordas hibát követ el. (Én nem vagyok a téma szakértője, teljesen laikusként az a benyomásom, nem tudják mit csinálnak).

 

A) Elemzi, hogy a helyzetünk mennyire szokásos a külföldi jelenségekhez képest. Pl. a lengyel vízszerelők tömeges vándorlása az Egyesült Királyságba. Ez tényleg tök olyan, mint nálunk!

 

Először is nem árt tisztzáni, hogy az, hogy a barátunk kimegy az érzelmi probléma, a tömeges kivándorlás pedig gazdasági/politikai. Ne keverjük össze a kettőt, ne csináljunk utóbbiból érzelmi kérdést! Gyerehaza.org: amikor az emberek kiakadnak a túrórudi-típusú problémán, akkor tök jogos a kifogásuk ebben a kontexusban értendő!

 

B) Most, hogy megállapodtunk abban, hogy végülis a legjobb orvosaink, mérnökeink és értéket teremtő munkaerőnk / honfitársunk megy ki külföldre, jó lenne észre venni, hogy ezek a kvalifikált, értelmes emberek nem az a kategória, akit ilyen érvekkel kell rávenni bármire. Érdemes lesz elgondolkodni az IKSZ-nek azon, hogy kiket képvisel az a csoport, akiknek a hazatelepüléshez segítségre (pl. HR) van szüksége. Maradjunk annyiban, hogy nem a harcedzett, jég hátán is megélő kompetens munkaerő.

 

C) Koncepcióhibának gondolom, hogy azt próbálják sujkolni, hogy "azt se tudod, neked valójában milyen jó itthon." Na ez lenne a mondandóm magva, tudniillik a közösség és az EGO problémájával találkoztunk itt. Borzasztó arroganciára vall az, hogy akárcsak felmerüljön annak a gondolata, hogy az emberek nem tudják mit csinálnak, és azért mennek innen el. Ezek az emberek jobban tudják, mint azok, akik ezt a blogot készítik.

 

A kivándorlás okát is rosszul definiálták. A többség azt gondolja, hogy ez anyagi természetű elsősorban. Azonban ez ordas nagy hiba, és ha már az okok definíciója is téves, akkor nagy az esélye, hogy mást próbálunk megoldani, mint ami a valódi baj.

 

Véleményem szerint a kivándorlásnak sok tényezője van, de ami miatt ez tömeges és zavaró jelenség az az, hogy nem érzik jól magukat az emberek, aminek megintcsak sok összetevője van. Az anyagiak nem közvetlen oka ennek, az csak KOCKÁZAT CSÖKKENTŐ TÉNYEZŐ, egy segítség, egy ugródeszka.

 

Pl. beszállnál-e egy vállalkozásba, ami nagyon jónak néz ki, de még csak egy garázsba működik? Tudva azt, hogy mondjuk 10 évig kihozod nullszaldóra, de utána busásan kárpótol a törődésért? Tetszikérteni, ugye...

 

A másik, amit nem is értem, hogy hagyhattak ki a számításból, kicsit fel is háborít (még annál is jobban, hogy a 10 pont egész egyszerűen hazugság vagy féligazságok, olyasmi, mint egykulcsosnak nevezni az adórendszerünket és ami szépen összecseng a politikai kommunikációban uralkodó helyzettel). Csak széljegyzet, hogy lehet ép ésszel kibírni, hogy egyértelműen intelligens emberek nem tudják eldönteni biztosan, hogy amit csinálnak, az vicc-e vagy sem? Én ilyen helyzetben önkritika gyakorlása okán azonnal felállnék a székből. Másnak is eszébe jutott ez, vagy csak én vagyok debil?

 

Ez a 10 pont is folyamatosan KÖZÖSSÉGRE utalásokkal van tele. A barátok, a család, a közös nyelv erre utal. Most a gyerehaza készítői üljenek le egy percre, és gondolják végig, hogy mit is jelent jelenleg a közösség azok szempontjából, akik kimennek, mert a hatodik érzékem azt súgja, hogy ezt nem vették számításba.

 

A közösségvállalás saját elképzelésem szerint olyasmi, hogy az ember berak egy "közösbe" valamit, aminek mindenki hasznát veszi, eredményeképp az egész közösség jól jár vele, és ami által megkapja az illető az egyik legfontosabb dolgot, a megbecsülést, elismerést. És ezt a többiek is megteszik. Ez jó érzés, és EZÉRT érdemes pl. egy közösség részének lenni. Per definíció adódik, hogy ez egy szerezhető dolog, és nem előjog.

 

Namost nézzük meg a külföldre kivándorló kompetens munkaerőnket ebből a szempontból! Tanul egész életében, generációk dolgoznak azon hogy jobb legyen neki, szorgos, és tehetséges. Mit kap jutalmul? Megmondják neki, hogy sajnos, közteherviselés címszó alatt ő fogja a legtöbbet berakni a kasszába, emellé ugyanolyan vagy rosszabb ellátást kap mint azok, akik ingyenélnek, és akik tönkreteszik amúgy is az egészségüket (pl. kocsmai verekedés, alkoholizmus, stb), továbbá kifizeti azon emberek nyugdíját, akik egész életükben fél forint járulékot sem pengettek be a közös kasszába, hogy a kamu rokkantnyugdíjas hadseregünkről ne is beszéljek (Nagyon jó cikk erről itt). Konkrétan ezzel folymatos adósságban tartva az országunkat. És mikor ez olyan mértéket ölt, hogy a saját boldogulását is ellehetetleníti, akkor Isten bocsássa meg neki, hogy kivész belőle a közösségi érzés. Minden alapjuk megvan ahhoz, hogy pesszimisták legyenek a hazai helyzettel kapcsolatban.

 

Szerintem az Univerzum válasza ez arra, hogy itt nem változhat meg a helyzet a szokott módon. Én nem érzékelem a politikai pártok működésének egyételmű pozitív hozadékát, szerintem csak maszatolnak. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi körülmények nem tudnak megváltozni addig, amíg valami nagyon új fordulat nem következik be. Az egyik ilyen lehet a kivándorlás.

 

Azt gondolom, hogy ez okkal történik, tehát HELYES. Olyan okkal, amiért teljesen felesleges és értelmetlen küzdeni, a Kereszténydemokraták kedvéért úgy fogalmazok, hogy valószínűleg Isten akaratából. Ez az ok, egy értelmesebb, humánusabb világ létrejöttével lesz kapcsolatban, és ha kell, ezek az emberek maguktól jönnek majd vissza, ha a sors úgy akarja.

 

A végső gondolatom pedig az: hogy egy anya nem tagadja ki gyermekét azért, mert világnak indul (csak mert volt próbálkozás arra, hogy uszítani az embereket, a kivándorlók ellen: mi pénzünkön tanulnak stb.). A gyermek tudja, mit csinál, vagy nem, de akkor az az ok, hogy tanuljon belőle. De visszatartani nem érdemes és nem is lehet. Egy anyának az az első dolga, hogy szeresse gyermekét, higgyen benne bármit is csinál.

 

Itt a cikkem lényege: én ezzel a reverz-logikával azt mondom, részemről támogatom a külföldre vándorlókat céljaikban, egyenlően azokkal, akik itthon maradnak. Szerintem jó szándék vezérli őket, és ha úgy érzik, hogy közösség megbecsülése fontos számukra, bizonyosan tenni fognak azért. Bár jelzem, hogy nekik pusztán a jelenlétük is értéknövelő tényező. Egy orvos pl. nem csak addig orvos, míg a kórházban ketyeg az óra, hanem segíti egész környezetét, és civilben is életet ment, ingyen konzultál növendékekkel. Egy mérnök sem csak a gyárban mérnök, ésatöbbi. Ezek az emberek hivatásukon túlmenően is nagyon fontos a közösségnek, normális helyzetben ezt taglalnom se kellene.

 

És végül, de nem utolsósorban kezd nagyon zavarni a mellényeskedés, az arcoskodás. Hogy a politika az utolsó, aki elismerné (ha...), hogy a kialakult helyzetért kb. kizárólag ők felelősek. (Valószínűleg a morál miatt mi is felelősek lennénk az ő helyükben, mert ez a fajta viselkedés nem a politikusok sajátja). Hogy teljesítmény nélkül a hátunk mögött folyamatosan különbnek képzeljük magunkat, és mindig lenézünk másokat. Közben úgy megtaposnak bennünket, mint a sz.rt (Románok már filmben és popzenében is lenyomtak bennünket mint a bélyeget, de mi azért szeretünk hivatkozni Bartókra, Lisztre és a többiekre, pedig kis inkompetencia van épp művészetekben és nagy magyarokból, hazafiakból is mintha hiány lenne. Van bőven viszont hazafiaskodó cserébe). Egy kis alázat, szerénység jót tenne a szorgalmunknak.

 

Végül: Azbej Tristan interjú ATV... Szóval Prohászka Ottokár történelmi nagyjaink közül való....Nem kelted bennem bátor ember benyomását, nem olyannak látszol, aki elismeri hibáit, vagy hogy valamit nem tud jól. Jó székben ülsz te, biztosan?

 

http://atv.hu/cikk/v...2_azbej_tristan

  • Like 3

9 hozzászólás


Recommended Comments

Csak két rövid észrevételem volna. Az egyik, hogy január 1-től valóban egykulcsos adó van, mert ígéretükhöz híven, két év alatt kivezették a szuperbruttót, ami ebben a formában egy baromság volt. Persze a járulékokkal most is szopatják a vállalkozókat a sima munkaviszonyhoz képest, amit nagyon rühellek, de az adó valóban egykulcsos már.

Adórendszerekről lehet persze vitázni, hogy melyik mire jó, de az egy bonyolult szakmai vita lenne és nem ide való.

Szerintem adóügyben nagyon jó irányba haladunk, de persze meg kéne duplázni a befizetők körét, ami nyilvánvalóan egy nagyon komplex probléma.

A kivándorlást meg szerintem kénytelenek vagyunk az EU egészét figyelembe véve értékelni. Én nem gondolom, hogy uszítás lenne az, ha nem akarom, hogy az én pénzemen képezzenek orvost a gazdag országok számára. Mi itt beledöglünk lassan majd ebbe is, ők meg röhögnek a markukba, hogy milyen hülyék vagyunk, hogy még mindig ingyen gyártjuk nekik a jobbnál jobb orvosokat. Közben az egészségügyünk nagy részre katasztrofális állapotban van. Legfőképp persze azért, mert kb 70%-ban azok veszik igénybe, akik egy vasat nem adnak be a közösbe. Ha ezeket kihajítanánk végre a rendszerből, akkor rögtön lenne arra pénz, hogy nyugati fizetést kapjon az orvos.

Link to comment

Ádám, amiket leírsz szerintem általában világosak az értelmes emberek számára. Viszont sajnos van egy olyan probléma, hogy ezt az elvándorlás kérdést nemcsak a mostani propaganda blog, hanem az ezzel kapcsolatos kritikusok is aktuálpolitikai illetve saját politikai preferencia alapján ítélik meg. És itt van óriási csúsztatás. Nekem koromtól fogva az összes évfolyamtársam már elment külföldre korábban, mert a kivándorlásnak is általában van egy életszakasza. A fokozódó kivándorlás egyszerűen annak folyománya, hogy egyre több felnövő fiatalnak kinyílt világ. Beszél nyelveket, járt korábban külföldön, a közlekedés és a kommunikáció sokkal mobilisabbá teszi. Eközben ezt a kérdést szinte minden ponton minimum világnézeti, de általában politikai meggyőződés alapján közelítik meg. Vagyis rákenik egyik vagy másik kormányra. Pedig ez nemzetstratégiai kérdés. Ergo a kormányokon "átívelő", össztársadalmi konszenzus hiánya a probléma gyökere. Sajnos mindaddig, amíg most éppen antifideszes hőzöngéssel párosul a kivándorlás téma (korábban meg antiemeszpés), addig pont a lényegről nem beszélünk.

Amiket pedzegetsz azok a kérdés. Vagyis közteherviselés, és mi is annak az igazságos szintje. Az kész tény, hogy az életszínvonal alacsonyabb, mint nyugatabbra. Ezzel csak azért nem érdemes foglalkozni, mert ez az, amiben az eredmény és a változás hosszabb távú. Ami viszont valid és tisztázandó kérdés az a társadalomi csoportok közteherviselése. Erre talán a legelgondolkodtatóbb adat/tényező, hogy itthon egy kb. 10-15%-os kisebbség az, aki többet tesz be a közösbe, mint amit kivesz onnan. Ebbe nem csak a jövedelmet, hanem mondjuk az egyéb szolgátatásokat is számoljuk bele. Egy nyugdíjas esetén például a gyógyszerein kb. 10-15 ezer forint havonta átlagosan a támogatás. Ez sem kis összeg. De csak egy apró példa. Ezzel a 10-15%-kal szemben az emberek 80%-a várna többet az államtól. És itt sem csak pénzbeni transzferre gondolok. Itt van mondjuk az ingyenes felsőoktatás, vagy az ingyenes eü ellátás. 4 év alatt pl. 1,5 millióról 400 ezerre csökkentették a tb potyautasok számát. De még mindig van 400 ezer ember! Közben pedig egy felsőoktatásba jelentkezett figura (akit nem vettek fel), felháborodva írja, hogy 90 nap után 6000 Ft-ot kérnek tőle, hogy legyen társadalom biztosítása. Ha egy érettségizett ember ilyen gondolati szinten áll például a közteherviseléssel és az állami szerepvállalással kapcsolatban, akkor azért elég nagy a baj. Sőt ezt legalább 5 ember kiposztolta a FB falamra.

Szóval a 0 pont az lenne, hogy az emberek össztársadalmi szinten eldöntsék, hogy mi is az, amit igazságos közteherviselésnek nevezünk. Ebbe egy apró lépés az adórendszer változtatása, de más most gyakorlatilag kész tény, hogy a kormányváltás után ismét jön a többkulcsos adózás, ahol az LMP 40-50%-os felső kulcsról beszél. Mindezt ahelyett, hogy az adózók körét valaki végre megpróbálná rendbe tenni vagy a szociális rendszert megreformálni. Én csináltam például egy közvélemény kutatást és a nem multi illetve állami szférában dolgozó ismerőseim mindegyike kap feketén jövedelmet, amit átlagosan a teljes nettó jövedelme 30%-a. Erre mit lehet mondani?

Folyt. köv. valamikor...

Link to comment

Meglepne, ha kormányváltás lenne. Többek között pl. a kétkulcsos terv miatt sem számítok rá. Az egykulcsossal végre lentebb vették a nyomást a legjobban agyonterhelt rétegről, aki a hátán hordta az egész országot. Tény, hogy olyannak is csökkent, aki anyagilag bőven elbírta volna, de erre mondtam, hogy nem lehet minden embernek külön adórendszert csinálni. Illetve hát, aki elbírta volna, annak is már régóta nullára csökkent a fizetési hajlandósága, mert mindig azt látja, hogy rossz helyre megy a pénz.

Link to comment

@ _TL_ - adózói kör bővítése

A KATA talán segíthet egy picit a gazdaság fehérítésében is. Pl. gondolj a fodrász, kozmetikus, manikűrös... jellegű szolgáltatókra. A környéken majd minden utcára jut egy. Tipikusan az a kör, ahol nem kapsz számlát/nyugtát. Nekik pl. jó lehet a KATA, ügyfélnek nyugodtan kiállíthat ÁFA mentes számlát/nyugtát, eltűnt a motiváció a fekete bevételre (hacsak nincs irdatlan sok bevétele), becsengeti a kötelezőt, és nem kell annyit idegeskedni a NAV és az ügyeskedések miatt.

Lásd még:

http://hvg.hu/gazdasag/20121203_Igazan_megerheti_az_uj_kisado

Link to comment

Vannak dolgok, amikkel egyetértek, ugyanakkor lenne egy két dolog, amit érdemes lenne tisztázni.

"Megmondják neki, hogy sajnos, közteherviselés címszó alatt ő fogja a legtöbbet berakni a kasszába, emellé ugyanolyan vagy rosszabb ellátást kap mint azok, akik ingyenélnek, és akik tönkreteszik amúgy is az egészségüket (pl. kocsmai verekedés, alkoholizmus, stb),"

Ez a pár sor konkrétan azt sejteti, hogy az alacsony jövedelműek mind ingyenélő alkoholisták. Vannak olyanok is, akik csak simán kevés pénzzel rendelkeznek, és nem tudják taníttatni a gyereküket, vagy egész egyszerűen a gyereknek nincsenek ilyen jellegű ambíciói. Pont ettől tud jól működni a társadalmi munkamegoszlás. A fiatalok elvándorlása probléma, de a vidéki munkanélküliség, a morál lesüllyedése és a kilátástalanság, ami egyébként az első számú oka a szociális segélyekkel való visszaélésnek, és az alkoholizmusnak, legalább akkora probléma. Arról pedig végtelen hosszú vitákat lehetne tartani, hogy az adórendszer ugyanolyan arányban vonjon el a különböző jövedelmi csoportoktól, vagy a közteher-viselési képességüknek megfelelően. Nyilván azt is számításba kell venni, hogy meg kell alapozni egy költségvetést.

Szerintem a kivándorlónak nem az a problémájuk, hogy magasabb arányban adóztak amíg progresszív adórendszer volt, hanem azt, hogy nincs szakmai és tudományos perspektívájuk, és a magyar felsőoktatás elég sok kívánnivalót hagy maga után. Én már csak tudom, mert itthon nyúzom az iskolapadot egy főiskolán. Nem tekintik az embert partnernek, ahol csak lehet még több pénzt akarnak kicsikarni a hallgatóból, (buktatások, felesleges tárgyak, házi feladat póthatáridő díjak stb...) Nem a képességekre helyezik a hangsúlyt, inkább n+1 definíciót kell megtanulni stb...

Abban viszont teljesen igazad van, hogy hülyének nézik az embert, és ez baromira frusztráló. De azt meg kell értened, hogy ez a honlap nem neked, vagy nekem, vagy a külföldön dolgozó/tanuló embereknek készült. Ez a honlap azoknak készült, akik a jelenlegi kormány jövőbeli szavazói lesznek, ergo meg lehet nyerni őket ilyen baromságokkal. A látszatot fenn kell tartani.

Link to comment

http://index.hu/bloghu/kard/2013/01/29/magyar_exodus_a_jarulekfizetok_lazadasa

Hivatkozás a cikkből...

http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/nyugdij/a_jarulekfizetok_lazadasa_elott_par_oraval.121189.html

Az a helyzet, hogy aki ma értékelhető tudással rendelkezik, 30 év alatti, és nem megy el külföldre, az nem normális.

Azért nem, mert PONTOSAN LÁTSZIK, hogy a két cikkben vázolt probléma SOHA (... na jó, legalább 50 évig...) csak szőnyeg alá lesz söpörve...

Link to comment

http://index.hu/blog...ralatet_orszaga

"Bomlott kreativitással ötli ki az újabb és újabb okmányköteles próbatételeket: kötelező kamarai tagság, kisvállalkozások kötelező adatmódósítása (min. 10-20 ezer forintos ügyvédi költség, mulasztás esetén akár félmilliós bírság), épp hogy megúszott választási regisztráció, iskolai lószámlálás, új rendszám és évenkénti autóvizsgáztatás ötlete."

"Mindegyikben közös elem, hogy iszonyúan kötelezőek, beteges mértékű bírságokkal fenyegetnek, és se hasznuk, se értelmük."

"Pofázzon akármit, az állam ma nem segít állampolgárainak az értékteremtő munkára koncentrálásban. Ehelyett szimplán segédeszköznek tekinti őket bürokratikus önkielégítéséhez. "

Link to comment

Hadd említsek meg egy példát. Igaz, hogy nem annyira családbarát, de a cél, hogy a különbséget észrevegyük.

Kimész Ausztriába egy téli szezonra (dec. - március), mint mondjuk szobafiú/lány. Ha szerencséd van, heti 40 órát dolgozol csak, napi 8, a szokásos. Kapsz szállást, plusz étket. Nem 100-an egy szobában, mindenkinek külön szoba jár. A fizetésed nettó 1000 euró. Hoppá. Van kajád, szállásod és még 1000 ercsid minden hónapban? Rakd el csak a 3/4-ét. Legyen 4 hónap, amit kint töltesz. 4 x 750 = 3000 euro. Jelen állás szerint +- 900.000 huf.

Legyen az, hogy nem elég. Kimész nyárra is. Megint ugyanez az összeg. Dolgozol 1 évben 8 hónapot, a maradék 4-ben meg azt csinálsz, amit akarsz és van a 4 hónapodra 1,8 millád?

Ki akarna hazajönni? És ez egy bagatell példa, mert persze sokaknak nem ez a szíve vágya, meg nem ezért tanult, stb., stb. De ..

Ha mondjuk (mivel Mo. vízfejű) Bp-től számítva 400 km-re találsz magadnak egy olyan állást, ahol éves szinten félre tudsz tenni pénzt (hogy egyáltalán félre tudsz tenni!!, már ez nagy szó), nem is keveset, akkor kérdem újra .. ki akar hazajönni?

Persze honvágy, meg ilyen dolgok, meg barátok? Család? Közösség? Ugyan már. Édesanyám szabályosan zavar külföldre dolgozni, a barátok támogatnak. Aki szeret, megért és elenged.

Aztán szép lassan elveszel egy menyecskét, Sopronból jártok át dolgozni, itthon költöd el a kint megszerzett javakat. Közben tanulsz, mert persze nem szeretnéd életed végéig ezt csinálni, és a kettőtök fizujából egy pár év alatt összejön annyi, hogy mondjuk ne 100 csillió afgán csiribirit kelljen felvenned egy új/nem új lakás/ház megvételéhez.

És máris sokkal könnyebben térsz haza, mert ugye mindenki hazajön, mert hiányzik neki ez a miliő (még, ha egy nagy, ordas sz@r is).

És vállalhatsz itthon utána már gány állást, mikor ott figyel az új (hitelmentes) kecó .. vagy a 4 hónapjaidban körbejártad a világegyetemet .. vagy összegyúrtál egy házi stúdióra .. vagy csak simán jobban élsz, mint a nagy magyar átlag.

És ez egy élhető példa, mindenféle végzettség sem kell hozzá, nem kell messzire menni, stb. Egy életünk van, azt ne vesztegessük.

Már így is nagyon sokat írtam, de még kilmométereken át lehetne taglalni.

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...