Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    30
  • hozzászólás
    222
  • megtekintés
    85.483

Protostar modular - az első profi előlap


vinnui

6.082 megtekintés

A hangszerépítési hobbim új szakaszba lépett. Hosszas csatározás után, ami a különféle előlapgyártó technikákat illeti, sikerült egy profin elkészített, eloxált előlapot készíttetni. Próbáltam magam győzködni, hogy jó a kézzel készített, és majdnem jó is, de végül mégsem sikerült velük hosszútávon megbarátkozni. Így tettem egy kisérletet az amatőr próbálkozásaim helyett, és leadtam a megrendelést.

 

Hála az xfer.hu-nak, pár hét múlva megérkezett a hibátlan kivitelű panel.

 

A lemez 2 mm vastag, ami a maximum az xferes rendelésnél, sajnos egy ekkora méretű előlap elbírna egy nagyobb lemezvastagságot, akár 3-ast is. Attól vastagabból már nem érdemes csinálni, így is vannak olyan aljzatok, amik már a 2-esre sem szerelhetők fel, mert rövid rajtuk a menet. Ez még épp megfelelő szilárdságú, mert annál illúziórombolóbb nincs, mint amikor az ember bedug egy patchkábelt, hajlik, és mozog az előlap...

 

mod1fp02.jpeg

 

 

mod1fp03.jpeg

 

A hozzá való fekete csavarok, amik a mögötte lévő nyáktartó keretet rögzítik:

 

mod1fp04.jpeg

  • Like 1

18 hozzászólás


Recommended Comments

Hétvégén szerencsére volt egy kis időm foglalkozni az építéssel, úgyhogy most már legalább látszik, hogyan fog kinézni a kezelőszervekkel együtt:

 

mod1pfb_01.jpeg

 

mod1pfb_02.jpeg

 

mod1pfb_03.jpeg

Link to comment

Ez rohadt jól néz ki! :) Minden amatőr készüléképítésnek az egyik legkényesebb része a műszerdoboz/előlap kivitelezése. Lehet, hogy remek az áramkör, de ha nem néz ki szépen a doboza akkor azt sokan bóvlinak minősítik.

Csak így tovább!

Link to comment

Köszönöm mindenkinek a pozitív kommenteket! :)

 

Valóban mindig sarkallatos pont a dobozolás, meg a kezelőszervek kérdése. :)

Ezt én úgy vezettem le magamban, hogy egy hangszer érzetéhez számomra szervesen hozzátartozik a megjelenése is. Így, egyben tud hangszerként viselkedni számomra. Ezenkívül mivel hosszú távon szeretném használni, ha most elkövetem az a "hibát", hogy egy ideiglenes előlappal rakom össze, akkor már nem fogja elérni az ingerküszöböm a csere, és bámulhatom 20 éven keresztül a bénázásom eredményét. :)

Link to comment

Gyönyörű ! Fantasztikusan fog kinézni, ha összeáll a teljes rendszer.

Két dolog-nem kritika, inkább javaslat-mert már így is tökéletes. Szerintem a most látható forgatógombok stílusa nem azonos. A másik:a rögzítőcsavarokat ki lehet váltani egy a jack aljzatokkal rögzített második lemezzel. Én így csinálnám de mondom nagyon klassz lesz-gratulálok...

Link to comment

Gyönyörű ! Fantasztikusan fog kinézni, ha összeáll a teljes rendszer.

Két dolog-nem kritika, inkább javaslat-mert már így is tökéletes. Szerintem a most látható forgatógombok stílusa nem azonos. A másik:a rögzítőcsavarokat ki lehet váltani egy a jack aljzatokkal rögzített második lemezzel. Én így csinálnám de mondom nagyon klassz lesz-gratulálok...

Link to comment

Ja, és köszönöm a dicsérő szavakat, nem vagyok hozzászokva. :)

 

Azóta már mégegy rész elkészült belőle, de nem akarok minden egyes apró marhaság után fotókat küldeni. :) Közben elkészült egy plusz nyák, ami majd a torzítókapcsolást adja. Hétvégén ismét meglódulok majd az építéssel, végre újból lesz rá időm.

Link to comment

Szerintem nyugodtan dokumentáld ide az építés folyamatát. Persze nem kell minden egyes beforrasztott ellenállás után beírni ide :) A főbb mozzanatok viszont simán jöhetnek (elkészült egy modul, megérkezett egy rég megrendelt fontos alkatrész, teszteket végeztél stb.) Szerintem rajtam kívül még biztosan kíváncsiak lennének rá páran :)

Link to comment

Oké, mivel látom, hogy van érdeklődés, legyőzöm a lustaságom, és írni fogok az építésről. :)

Most épül a hexinverter féle torzító, amit a VCF után fogok bekötni. Ez megkapja a VCF kimenetét, és a második bemenetére egyben vissza is kerül a jel, úgyhogy egy szabályozható, torzított feedback áramkörként is fog viselkedni.

Link to comment

Feléledt a VCO2, és a Waveform mixer, és működik mindkét suboscillator is, meg a zajgenerátor.

 

Ezeknek a jelét lehet a keverővel kutyulni, mint a Minibrute-nál, csak itt picit több jelforrás van. :) Van még egy Gain poti, amivel a kimeneti szintet lehet túlhúzni, vagy épp csillapítani, illetve van egy ehhez tartozó LED, ami jelzi ha túlvezérlés lép fel.

 

A vezetékelés sajnos nem túl "ipari", de működik. :)

 

A következő lépésben megint egy kis mechanikai szerelés jön, a VCF, VCA-k tartókeretét kell az előlap második fele mögé rögzíteni, és újabb végtelennek tűnő órákon keresztül átvezetékelni szinte mindent, stb...

 

waveformmixer01.jpeg

 

Minden sárga, mert naplemente volt. :)

 

waveformmixer02.jpeg

Link to comment

A szkóp a waveform mixer kimenetébe van bedugva, és épp azt mutatja, hogy az egyik oszcillátorból egy szinusz, meg egy kis négyszögjel keveredik a második szinuszával. :) Annak van ilyen furcsa mintázata. :)

 

Amúgy nagyon jó szórakozás figyelni a jeleket, főleg ha több moduláció is jelen van, olyan szép dolgok jönnek ki néha! :)

Link to comment

Majdnem kész az első előlap! :)

 

Egyetlen áramkör kivételével az összes mögötte lévő cucc működik: 2 VCO+suboscik, zajgenerátor, keverő, Minimoog VCF klón, és 3 VCA. A keverő gyönyörűen túl tudja vezérelni a szűrőt, ami nagyon jót is tesz neki, nem hasztalanul visít, mint a Minibrute szűrője. Ha kész lesz a torzító áramkör, akkor még egy picit rugalmasabb is lesz az egész ilyen téren. A jelút a normál VCO-k -> mixer -> VCF -> VCA, amit teljesen szét lehet bontani, mivel minden jack aljzat leválasztós, úgyhogy ahol lehetett, ezt ki is használtam. Később egy belső "busz" segítségével a többi modul is be lesz kapcsolva, úgyhogy már elő van készítve pl a 2 VCO CV-je, vagy a szűrő, és a VCA CV bemenete.

 

Most egy picit bővebben a képekről:

 

1. A mixer túlvezérelt, látszik ahogy a gain led világít. A 3-ból 2 VCA-nak szintén van ilyen ledje, a harmadiknak azért nincs, mert az DC csatolt VCA. Itt nincs értelme ezt jelezni, mert a be/kimenetén lehet egy statikus 8V-os vezérlőjel is, ami nem számít túlvezérlésnek. :)

 

mod_1st_r1.jpeg

 

2. Ezen a fotón látszik, hogy minden nyák össze-vissza van felrögzítve, és vannak köztük varianyákok is. Olyan kapcsolásokat, amik túl egyszerűek (pl zajgenerátor), inkább ilyenre csináltam meg. Az áramköröket alulemezekből hajtogatott keretek tartják.

 

mod_1st_r2.jpeg

 

3. Itt látható a vezetékelés, ami nem túl szép, de legalább csúnya. Amúgy ettől rendezettebb, csak még nem mindenhol van összekötegelve minden. :) A hátul lógó kábelek egy része a tápfeszültséget viszi (zöld, piros, fehér kábelek), a többi pedig lesz majd a belső buszrendszerhez csatlakoztatva, és CV-ket szállít.

 

mod_1st_r3.jpeg

 

4. Ebből a szögből fotózva meg így néz ki. :)))

 

mod_1st_r4.jpeg

Link to comment

Szia!

Élmény látni, ahogy haladsz ! Remek masina lesz. Lehet majd esetleg később-ha lesz rá időd-hallani a hangját is?

Szerintem-számomra-bizony szép. A túl rendezett, szabályos élettelen. Ezen látszik a születés folyamata...

Érdekelne a VCA-k túlvezérlés kijelzés megoldása-ha nem titok ...

Köszönöm

 

szia

Link to comment

Helló st3!

 

Nagyon köszönöm a pozitív hozzászólást! Ma igyekszem pár hangmintát felvenni, és belinkelni, bár most már lehet hogy külön bejegyzést nyitok rá, mert ez kezd hosszú lenni. :)

 

A VCA-k túlvezérléskijelzése a következőképpen működik (előre elnézést ha baromságot írok). A kapcsolási rajzon az U1a (TL072) kimenete után lévő R24-el kezdődő rész az. Látszik, hogy csak a bemenő jel nagyságát veszi figyelembe, és egy pár alkatrészből álló, egyszerű led vezérlés.

 

Nem én terveztem, az én képességeimet ez meghaladja. :)

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...