Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    81
  • hozzászólás
    79
  • megtekintés
    58.965

Úton a rakétával


Koródi Csaba

2.460 megtekintés

Amióta hozzám került a Waldorf Rocket, azóta tervezem egy demo-zene felvételét amiben teljes egészében a Rocket szerepel. A dolog pikantériája, hogy a Rocket egy monofónikus hangszer, tehát ha multitimbrális, polifónikus zenét szeretnék belőle kicsalni, akkor több sávban kell audióban rögzíteni a hangját.

 

Rocket_demo.jpg

 

 

Az egyszerűség kedvéért egy régi zeném, az "Úton" c. MIDI fájlját vettem elő, hogy "Rocket-esítsem". Az első probléma amivel szembe találja magát az ember, hogy mivel a Rocket egy monofón hangszer, ezért a polifónikus lefogásokra igen furcsán és hektikusan reagál. Vagyis a felvételt megelőzően a MIDI fájlból felhasználni kívánt sávokat teljesen ki kellett gazolnom, előkészíteni a Rocket számára. Az egyes sávokat piano-roll nézetben gyakorlatilag átrajzoltam, hogy a hangok megfelelő helyen induljanak és záruljanak, ne legyen átfedés és az elengedések is ütemben történjenek. Egy polifónikus, digitális szintetizátornál ezek nem olyan lényeges szempontok… midi adatok, piszkok tömkelege is elfér a MIDI fájlban anélkül, hogy különösebben hallható problémát okozna a zenében… azonban egy natúr analóg szintinél a legkisebb piszok is ezerrel beleszól az arcunkba.

 

Miután előkészítettem a midi sávokat, jöhetett a ma divatosan "sound-design"-nak nevezett művelet. Én inkább azt mondanám, hogy kicsavartam pár nekem tetsző hangszínt, ami a Rocket analóg jellegénél fogva, elég változatos lehetőségeket nyújt.

 

 

A sávonkénti felvételeket egy KORG SOS (SR-1) multichanneles rögzítővel készítettem és az egyes sávokat már a rögzítéskor effekteztem egy KORG AX3G multieffekttel és egy ALESIS Microverb III-al. Zenész kollegáknak nem kell részleteznem, hogy egyik effekt sem képvisel valami magas minőségi kategóriát. A Rocket egyes paraméterei egyébként automatizálhatóak, így a MIDI Track-be már eleve belerögzíthettem volna a különböző filtercsavargatásokat, de én ezeket inkább a felvétel közben élőben csavargattam… egy kicsit lustaság és egy kicsit a manualitás végett.

 

 

A készre rögzített sávokat aztán egy iPad-en Cubasis-ben mixeltem egymás mellé, hogy panorámában és hangerőben, nem utolsó sorban ritmusban pontosan illeszkedjenek. A keverési folyamat végén úgynevezett masteringet nem alkalmaztam… nincsenek hozzá eszközeim és nem is értek hozzá… szóval a felvétel egy szimpla mix.

 

 

A lenti videó felvételévelekor az iPad játszotta a mixet és élőben játszottam hozzá a Waldorf Rocket-el, amit ismét a KORG SOS rögzített. A felvételben minden egyes hang a Waldorf Rocketből származik és MIDI meghajtással került ki belőle… sampling technikát ezúttal nem használtam.

 

 

Source

  • Like 3

8 hozzászólás


Recommended Comments

Szia!

Nálam html forráskód jelenik itt meg. Gondolom a blogodból másolod ide de valahogy így fura. Már az előző cikk (a sampleres monotron) is ilyen.

Nem tudom hogy másnál is jelentkezik-e.

A cikk tök jó, meg az előző is :))))

ui: a monotronos most oké.

Link to comment

Szia!

Nálam html forráskód jelenik itt meg. Gondolom a blogodból másolod ide de valahogy így fura. Már az előző cikk (a sampleres monotron) is ilyen.

Nem tudom hogy másnál is jelentkezik-e.

A cikk tök jó, meg az előző is :))))

ui: a monotronos most oké.

 

 

Szia! Köszönöm!

 

Igen, az a helyzet, hogy még valamikor az elején összekapcsoltam ezzel a bloggal a másik blogomat, így a rendszer automatikusan hozza át a cikkeket. Sajnos ilyen forráskódosan. Amint áthúzza, én ide szoktam jönni manuálisan kigazolni, de sajnos nincs mindig azonnal időm rá.

 

Mostmár rendben lesz.

 

Üdv!

Link to comment

Tényleg zsír! Biztos vagyok benne hogy jó helyre került a hangszer ;)

 

Köszi A/D! Egyre jobban ráérzek az ízére :D Rocket, meg a Szintiklub-ok és egyre kevésbé van kedvem a PCM szintikhez :D

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...