Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    30
  • hozzászólás
    222
  • megtekintés
    85.475

Az első banános modul: LFO-k


vinnui

2.857 megtekintés

Régóta szeretném átcserélgetni a moduláris házilag tákolt előlapjait, és valami emberi kinézetet adni neki. Mivel elégedetlen vagyok a 6,35-ös jack aljzatokkal, elgondolkodtam, hogy mi lenne ha váltanék. Ez most egy olyan alkalom lenne, ami később nem jön el újból, ha most nem lépem meg.

 

Kiváncsiságból megrajzoltam egy banánajlzatos előlapot, és legyártottam egy prototípust, hogy rájöjjek, mik azok a távolságok a kezelőszervek között, amik egyrészt elférnek szereléskor, másrészt használhatóak a gyakorlatban. A banándugók nagyon könnyen csúsznak az aljzatokba, és mégis stabilan állnak bennük. Emiatt nem kell túl pontosan célozni, főleg azokkal az aljzatokkal, amiket vásároltam. Ráadásul a fém hüvelyük kiáll, és elég a patchkábel végét valahová hozzáérinteni, és már létre is jött az érintkezés.

 

Több új dolog is volt számomra ebben az építési feladatban, az egyik természetesen a banánaljzatok, a másik viszont az előlappal párhuzamos nyákelrendezés. Így sokkal kisebb helyigénye lesz a moduloknak, és akár kipróbálhatok majd egy desktop kialakítású dobozt.

 

ban_lfos1.jpeg

 

Azért haladtam ennyire gyorsan, mert már egy félkész modulból bontottam a dolgokat, aminek az áramköreivel és az előlapjával is gondok voltak, úgyhogy több hónapja félretettem.

 

Az új előlap mögé került 2 darab YuSynth LFO, amely feszültségvezérelhető, és syncelhető, illetve 2 teljesen szimpla Magic Smoke féle 8K nevű LFO. Erről már régebben írtam egy picit.

Helyet kapott még az előlapon 2 darab 3 bemenetű keverő, ebből még csak az első működik, és egy passzív csillapító/jelosztó lesz még rajta.

 

Itt látható a szendvicselrendezés:

 

ban_lfos3.jpeg

 

ban_lfos5.jpeg

 

A fenti varianyákon van a 8K LFO-k, és az egyik mixer, a tornyozott 2 nyák pedig a 2 YuSynth LFO:

 

ban_lfos4.jpeg

 

Imádom a többszörös frekvenciamodulációkat, meg mindenféle keresztmodulációt, úgyhogy szórakoztam egy picit. Sajnos kevés a patchkábelem, pedig már az összes mérőkábelt felhasználtam. :) Szerencsére a banándugós patchkábelt nagyon gyors és könnyű készíteni, egy adag megrendelt csatlakozót várok csak. Külön izgalmas, hogy használhatok színeket a kábelkészítéskor.

 

ban_szkoplfo.jpeg

 

Viszonyításképpen a 6,35-ös ajzatokkal szerelt hangszerhez képest így fest a modul:

 

ban_protovs.jpeg

 

A képeken látható előlaphoz képest már sokmindent kellett változtatni, nagyjából ilyen lesz a végleges. Ez is fekete eloxált lapra fog készülni, de sokkal színesebb lesz mint az előző próbálkozásaim, amit még feldob majd a sok színes patchkábel. A fekete aljzatok a kimeneteket jelölik, a pirosak pedig a bemeneteket. Ebből a fajta banánaljzatból nem találtam másféle színűt, de nem is gond, ott már bajban lennék a színezéssel, félnék hogy túl bazári lenne a kinézet. :)

 

ban_fp.jpeg

 

Szokatlan még a banándugós rendszerrel játszani, olyan sok érdekes lehetőség nyílt meg ezzel a kisérletezéssel. Könnyen gyártható patchkábelek (színekkel), egy pontból több jel indítása a "tornyozható" csatlakozók miatt, és az egész érzete, ahogy az aljzatok viselkednek, egy teljesen új világ élményét adja. :) Néhány Serge és Buchla DIY modul is jobban fog mutatni banándugós kivitelben. :)

 

Vigyázat: http://www.youtube.com/watch?v=BYBw_o_2nG0! :)

  • Like 4

7 hozzászólás


Recommended Comments

Én köszönöm a hozzászólásokat! :)

 

Firegate: Annyira nehéz megmondani, hogy mit mennyiből lehet kihozni! Ez mind attól függ, hogy ki és mit mennyiért vesz, raktároz-e belőle.

 

A képen látható banánaljzatok darabja kb 180 Ft, úgyhogy az panelenként 70 aljzattal már önmagában 12.500 Ft. De egy ilyen profin megcsinált panel is kb 25e Ft, potik darabonként nagyjából 50 cent, akkor legyen 38x110 Ft, 4.100 Ft. A Davies 1900H-s forgatógombok nagyobb tételben, ha veszel vagy 200 darabot, akkor szintén fél dollár körül jön ki, plusz vám, és ÁFA. Az legyen mondjuk 7.000 Ft.

 

Még csak az előlapnál tartunk, és már majdnem 50 rugó. Ehhez kell még rendelni pár CGS nyákot, aminek darabja 5-30 USD között mozog, de számoljunk egy 15 dolláros átlagárral. Ebben kb 9 áramkör van, az 30e, most nem számoltam ÁFÁ-t meg vámot. Szerintem a nyersanyag csak egy százas (ha nem több), ha az ember mindent nagyon profin, és okosan rendel. Persze van amikor egy-egy rendelésnél 2-3.000 Ft-nak megfelelő futárszolgálati díj, vagy 20-40 USD futárdíj külföldről.

 

Ezután viszont jön a legembertpróbálóbb rész, az építés. És innentől nem lehet saccolni tovább sem időben, sem árban, mert ha az ember megcsúszik egy modulnál, és hibát keres hetekig, netalán elfüstöl közben pár készlet ritkább IC-t egy hülye rövidzár miatt, akkor nő az összeg. :)

 

A lényeg, hogy itt már a kinek mennyit ér az ideje játszma a döntő, meg persze hogy valaki hajlandó-e alsóhangon legalább 150-200-at kifizetni egy ilyen épített hangszerért. Nem tudom most a Eurorack árakat, de lehet hogy ennyiből már egy értelmes alaprendszert lehet összedobálni. :)

Link to comment

Szép lett gratulálok!

 

)Zárójelben megjegyzem van egy rakat MultiContact kábelem...aranyozott,lamellás csatikkal,szilikonkábelekkel. Piros-fekete-barna-sárga-zöld-lila-szürke színekben. Mindegyik 1KV-ig certifikált,úgyhogy be lehet vele kötni Paksot is oszcillátornak :-D. Vadiújak.

Ha érdekel,kitalálhatunk rá valami korrekt árat,keress meg privátban. :-) )

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...