Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    30
  • hozzászólás
    222
  • megtekintés
    85.481

Fülhallgató erősítő, hirtelen felindulásból, 1 nap alatt


vinnui

5.383 megtekintés

Vasárnap arra az ötletre keltem fel, hogy jajj de kellene egy fülhallgatóerősítő. Amikor modulokat élesztek, akkor szuper lenne, ha valamivel bele lehetne hallgatni a jeldzsungelbe.

 

Egy kis keresés után megtaláltam a Tellun TLN-867-es moduljának kapcsolási rajzát. Ők sajnos nem készítenek ebből saját nyákot, hanem egy MUUB-nak nevezett kisérletező nyákra építik, ezért nyákrajz nincs. Ez nem lehet akadály, gyorsan bevágtam az Eagle-be a kapcsolási rajzot, majd véstem ebből egy nyákrajzot. Nyomtatás, vasalás, áztatás, a szokásos dolgok, majd maratás, és ebédre meg is volt a nyák.

 

Ezután jött a szokásos műveletsor, fúrás, ültetés, élesztés, méricskélés. Elsőre ment szépen. Aztán kerestem neki valami dobozt, ami nem más, mint egy mini fiók, valami kis tárolószekrényből. :)

 

A kapcsolás eredetileg egy TL072-re, és egy NE5532-re van tervezve, de mivel hirtelen utóbbi nem volt kéznél, bedobtam oda is egy 072-őt. Szar OPAMP ide, vagy oda, ez teljesen értelmesen szól így is, és ha nagyon megőrülnék, akkor már inkább OPA134-re cserélném. Egyébként az Yves féle kimeneti keverőben is 2 db 072 dudál.

 

Most pedig a szokásos fotók:

 

fejhall1.jpeg

 

Az elkészült kütyü, és az "imádomszeretem" Beyer füles, ofcoz a Hitspacetől. :) A reklámért jöhet a sör. :D

A két bemeneti banándugó továbbfűzve a szkópra, hogy lássam is amit hallok. :) (azóta került rá egy normál bemeneti jack ajzat is pluszban)

 

fejhall2.jpeg

 

Minimál kezelőszervek. Ami nem látszik normálisan: mono/stereo kapcsoló.

 

fejhall3.jpeg

 

Sajnos saját tápja nincs, és nem is lesz, a labortápon fog lógni amikor szükség lesz rá.

 

Mivel teljesen jól működik, ezt a kapcsolást fogja kapni a ribbonszinti is a kimeneti moduljában.

 

Következő project:

 

Egy ugyanilyen kis dobozba egy szimpla 8 Ohmos PC speaker beépítése, a hozzá tartozó mini erősítővel, és a két doboz összecsavarozása. :) Erre kerül majd még egy kis tápelosztósín, és kész is a modulélesztési megatoolbox. :)

  • Like 1

17 hozzászólás


Recommended Comments

Vagy például szívesen építenék a zenekaromba egy fülmonitor keverőt. Semmi mást nem kéne tudnia, csak két XLR-ről megkapná a zenekari monitorból a két sávot, meg két JACK-el mellé tudnám keverni a saját zongorámat, ez két hangerőszabályzót jelentene, meg lenne benne egy fülhallgató erősítő, ami két fülhallgató csatit szolgálna ki. Próbán mellém ülhetne bárki (akár a Barátnőm is) és azt hallaná amit játszunk, koncerten meg onnan tudnám felvenni magamnak a műsort. Mindezt pedig olyan házba építeném, amit cuppra integrálni lehet a Z-állványomra, hogy ne kelljen pakolgatni, rakosgatni, meg agyonkábelezni egy kicsi keverőt, ahogy azt most csinálom.

Link to comment

Érthető, speciális igények ezek. Óvatosnak kell lenni ilyenkor, mert simán lehet, hogy vannak céleszközök ezekre, csak még nem fedeztük fel, közben pedig megvásárolható. A hangszerek, eszközök zömét egyeltalán nem éri meg elkezdeni építgetni. Olyan szinten ontják őket, félelmetes ár/érték arányban.

Kivéve ha valami nagyon specializált dologról van szó, ami nincs jelen a piacon, vagy az embernek tengernyi ereje és ideje van. :)

Link to comment

Ezt a midis ötleted meg lehetne valósítani az ipaddal vagy egy mobiltelefonnal is.

De persze egy egychipes gép is megoldás lehet. Én is gondolkodtam már ilyenen, csak valahogy sose volt meg a direkt késztetés hogy megcsináljam (nem nagyon cipelem a szintiket).

Link to comment

(bocs az off-ért) Én is pont abban a helyzetben vagyok, amiben Koródi kolléga. Mivel élőzenét játszunk és notebook-ot nem akarok cipelgetni, az esetenkénti SysEx mentéshez/visszatöltéshez két régi Roland SB-55-öt használok. Az egyik az otthoni konfigurációmban van, a másik a próbatermiben és csak a loppylemezt hurcolom (ami 3.5" DS/DD...)

Link to comment

(bocs az off-ért) Én is pont abban a helyzetben vagyok, amiben Koródi kolléga. Mivel élőzenét játszunk és notebook-ot nem akarok cipelgetni, az esetenkénti SysEx mentéshez/visszatöltéshez két régi Roland SB-55-öt használok. Az egyik az otthoni konfigurációmban van, a másik a próbatermiben és csak a loppylemezt hurcolom (ami 3.5" DS/DD...)

Link to comment

Itt nincs offtopic téma, mehet bármilyen ötletelés! :)

 

Ha nekem hasonló igényeim lennének, akkor lehet hogy ezen a nyomvonalon indulnék el. Elképzelhető, hogy valamikor egy ilyen sequencert meg fogok konstruálni. :)

 

Hú, itt aztán csudiszép dolgok vannak :) Azok a SID boxok egyenesen kézremegést okoznak :D

Link to comment

Mégegy utolsó OFF mondat: amikor nálam ez a sys ex rögzítés különösen porondon volt, akkor a megoldást egy Yamaha QY-70 jelentette. Kicsi, elemes, zsebrevágható és elég sok sys ex-et el tud tárolni.

Link to comment

Ez az QY-70 nem is tűnik rossznak. :) Úgy látom, elég kompakt kis masina. :)

 

Igen és talán vissza is kanyarodhatunk a DIY-hez, mert ezekkel a QY-8, QY-10, QY-20, QY-70 szekvenszerekkel előszeretettel szoktak meghajtani DIY analóg masinákat is. Mintegy sztepszekvenszer helyett használva.

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...