Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    30
  • hozzászólás
    222
  • megtekintés
    85.484

Végre kész az első banános modul.


vinnui

3.397 megtekintés

Azzal kezdeném, hogy reklámozni fogok. Az új modulom előlapját ugyanis nem az Xfer készítette. Sajnos ők valamiért elszálltak az árakkal, és nem volt kedvem ezért a 225x135-ös panelért majdnem 32e Ft-ot adni (plusz postaköltség). A gyártási minőségük tökéletes, a kommunikációjuk is, viszont ez az ár számomra már nem elfogadható. Körbekérdeztem hát kb. 18 céget, ebből több mint a fele nem is reagált, ami szégyen, legalább valahová elküldhettek volna jó durván. A cégek egy része nincs is felkészülve hasonló igényekre, pl. nincs ilyen anyaguk, nem tudnak fúrni, mechanikusan gravíroznak, vagy nem foglalkoznak kis tétellel, stb. Addig szűkült a kör, amíg minden feltételt (beleértve a jó árat is) egy szegedi cég tudta hozni. Ők pedig a Török Kulcsszervíz, akik kiemelkedő kommunikációval, és hibátlan minőséggel leptek meg! Arról nem is beszélve, hogy az állományaimat tökéletesen feldolgozták, és minden apró részletig jól gyárottták le az előlapom. Bátran ajánlom mindenkinek, akinek szüksége van hasonló dologra!

 

Íme az elkészült lap:

 

fp_ban_a01.jpeg

 

Minden apró részlet a helyén, és a furatok is hajszálpontosak:

 

fp_ban_a02.jpeg

 

Innen jöhetett az összeszerelés. El kellett még készíteni egy keverőt, meg egy passzív csillapítót, ezek nem voltak meg a prototípuson.

Az elkészült modul pedig így néz ki végleges állapotában:

 

fp_ban_a03.jpeg

 

fp_ban_a04.jpeg

 

A nyákok párhuzamosak az előlappal, így egy 9,5 cm mély dobozba be is lehet préselni a modult, ellentétben az eddig általam készítettekkel.

Egy tápkábelt kell csak bedugni, a modulnak saját tápelosztója van.

 

fp_ban_a05.jpeg

 

Ezúttal nem szenvedtem a LED-ek foglalataival, egyszerűen odaragasztottam őket. :)

 

fp_ban_a06.jpeg

 

Miután minden teszt, és kalibráció megvolt, összetákoltam egy tesztelő dobozt némi hulladékfából. Ez pont olyan széles, mint amilyen a ribbonszinti lesz.

 

A képen látható a következő modul prototípus előlappal. Ez tartalmaz 2 VCA-t, 2 ringmodulatort, zajforrást (white, pink), 2 CV buffert, és egy sample and hold áramkört.

 

fp_ban_a08.jpeg

 

Némi ebay-es banándugós patch kábel, ez nagyon tetszik, ebből még rendelni fogok. Rugalmas, hajlékony kábele, jó fogású csatlakozója van. Az ára kb. 620 Ft-ra jön ki:

 

fp_ban_a07.jpeg

 

A következő munkafolyamat lesz majd a képen látható második modul előlapjának végelegsítése, miközben épülhet az azt követő. Be kell fejeznem a ribbonvezérlő nyákrajzát, és azt is megcsinálni 2 példányban.

 

A végleges ribbonszintinek 2 sor modulja lesz, kb az utolsó előtti képen látható doboz szélességében. Ez még egy értelmesen hordozható alaphangszer lesz, viszont már jól használható, remélhetőleg kiegyensúlyozott funkcióválasztékot sikerül majd összehozni. :)

  • Like 5

12 hozzászólás


Recommended Comments

Köszönöm! :)

 

Pont a legnehezebb résznél tartok, el kell döntenem, hogy mik kerüljenek bele. :) Az előlapok száma, és mérete megadja a kereteket, és most ezzel a hellyel kell gazdálkodnom. :) Ha elnézek valamit, akkor létfontosságú, de egyszerű dolgok maradhatnak ki, utána meg szídhatom magam. :)

 

Az a nehézség, hogy itt a ribbonokra nemcsak egy egytengelyű vezérlőként kell tekinteni, hanem akár burkológörbe kiváltóként is. Viszont nem biztos, hogy minden alkalommal jó dolog egy burkológörbe feladatát manuálisan megcsinálni, főleg ha külső midi hajtja majd a hangszert. Az már biztos, hogy egy teljes duofón működés tud majd produkálni, akár mindkét hangot a ribbonnal vezérelve, akár az egyiket, vagy mindkettőt midivel. :)

 

Az biztos, hogy most egy darabig előlapokat fogok firkálgatni, mire pontosan körvonalazódik, hogy milyen modulok lesznek még benne pontosan.

 

Egyébként ez a Super37 nevű termék egyszerű, de nagyon inspiratív, és valahol ez ihletett meg arra, hogy ne drótozzak egybe mindent. :)

Link to comment

Köszi! :) Nem akarok túl sűrűn blogbejegyzéseket írkálni, mert az unalmassá válik hamar. Inkább gyűjtögetem az infókat, és egyben írom le, akkor talán színesebb irás kerekedik belőle. :)

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...