Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    30
  • hozzászólás
    222
  • megtekintés
    85.475

ribbonszinti: tápegység


vinnui

5.822 megtekintés

Ismét sikerült egy picit haladni a hangszerrel, elkészült a tápegység.

 

Ez egy olyan rész, amit nem annyira élvezetes csinálni, meg persze a többi rész építéséhez képest veszélyesebb is. Jobban oda kell figyelni, és érdemes betartani pár szabályt, de most nem munkavédelmi oktatást szeretnék tartani (főleg hogy nem is értek hozzá), úgyhogy lépjünk is tovább. :)

 

Arc_Flash.jpg

 

A legegyszerűbb +/-15V-os, lineáris üzemű tápegység (ronda szóval disszipatív), a "klasszikus" 7815/7915-ös párossal valósítható meg. A képen látható példányok 1A-ig terhelhetőek a kimenetükön, persze csak megfelelő hűtés mellett.

 

Egy egyszerű kapcsolási rajz fellelhető itt.

 

A jelenlegi moduláris hangszeremet is ilyen táp hajtja (csak ott minden duplán van megépítve: 2x15V és 2x-15V), és a Protostart is, de most egy sokkal szebb nyákrajzot készítettem, mint az előzőek. Bőven van hely a feszstab IC-k hűtőbordáinak, így nem kell majd aktív hűtés, ami egy hangszerben amúgy sem a megengedhető kategória. :)

 

Sajnos nem tudom előre csak saccolni a szűkséges áramfelvételt, de szerintem maximum 5-600 mA lesz a +15V-os ágon, a -15V-on pedig ettől szokás szerint kevesebb. Ez minden felhasznált komponens teljesítőképességétől jóval alacsonyabb, úgyhogy van némi tartalék, ami nem árt.

 

A legkevésbé kellemes művelet számomra a hűtőbordák farigcsálása. Ez egy régi CPU coolerből készült, amely eredetileg passzív üzemre volt tervezve, így kellően magas, és feketére eloxált, ami javítja a hőleadást. A stab IC-k alatt pedig egyszerű hővezető paszta van, hogy jobban átadják a hőt a bordáknak.

 

rspsu01.jpeg

 

Szeretem, ha szépen sorban van ültetve a tápegység, emiatt részenként tudok tesztelni.

A képen még csak a mechanikus illeszkedést próbálgattam, illetve a Graetz híd már működik:

 

rspsu02.jpeg

 

Itt hirtelen nagyot ugrunk az időben, és mindkét ág elkészült, és feléledt. A nyák megkapta a lakkot, amitől a későbbiekben nem fog oxidálódni a felület. Ez egyébként látványos módon feloldotta az alkoholos filctoll mintáját. :) A 2 hűtőborda egy-egy átmenő csavarral is rögzítve van, hogy szállításnál ne terhelje mechanikusan a feszstab IC-ket.

 

rspsu03.jpeg

 

A toroid trafó 2x17V-os, és mindkét ágon van 1-1 led, ami nem biztos, hogy ki lesz vezetve az oldallapra. A 220V-os IEC aljzat szerelése nem végleges.

 

rspsu04.jpeg

 

A kimeneti aljzat 4 pin-es tüskesor:

 

rspsu05.jpeg

 

Ezután készítettem egy rögzítőlemezt, amire mindent egyben fel lehet szerelni. Ezzel együtt lehet majd a dobozba beemelni, és lecsavarozni.

 

rspsu06.jpeg

 

Az elkészült tápegység:

 

rspsu07.jpeg

 

Remélem, nem aludtatok el. :)

Legközelebb ismét valami izgalmasabbal jövök majd. :)

 

Addig is, a tiszta, zajmentes tápsín legyen veletek! :)

 

FAJS6WMFM2KAUR6.MEDIUM.jpg

  • Like 3

10 hozzászólás


Recommended Comments

Ehhez hasonlót én is építettem már. Nálam a negatív ágon néhány tizedvolttal eltér a -15V tól a kimenő feszültség, míg a pozitívon meg nem. Van ezeknek a stabilizátoroknak egy kis szórása azért.
Én tennék még be egy hálózati zavarszűrőt a toroidtrafó prímer oldalára. Ilyenre gondolok. A szűrőhöz való alkatrészek kitermelhetőek elég sok "hulladékból" is, pl. CRT monitorok, pctáp, mikrosütő stb. :)

Link to comment

A szűrőhöz való alkatrészek kitermelhetőek elég sok "hulladékból" is, pl. CRT monitorok, pctáp, mikrosütő stb. :)

Illetve ez az egység komplett bennük van, csak át kell operálni egyikből a másikba.

Link to comment

Igen, tényleg bontható ez-az ilyen helyekről. Ami miatt mégsem szeretem, az az, hogy pont a táp az alapja az egésznek, jobb friss alkatrészekből csinálni. Ha itt valami gond van, akkor elég szép pusztítást lehet megfigyelni... :) Egyébként meg utálok rövid lábú, bontott elco-t forrasztani, az ember már nem azon a 2x300-400 Ft-on fog elhasalni, ami 2 jó minőségű kondi ára. :) A toroid már már kérdés. :)

Link to comment

Az ilyen szűrőkben alkalmazott X2 és Y1 jelölésű kondik igen szívós darabok, de természetesen az a legjobb ha az ember újakat szerel be.

Link to comment

Persze, sőt, a gyártástechnológia fejlődésével egyre jobb alkatrészek is készülnek. :) Mégis, néha túl sok idő a guberálás, kiforrasztgatás, és nincs mindig hangulatom hozzá. :) Van amikor meg órákon keresztül kábeleket bontok, vagy dugasztápokat fűrészelek szét, hogy kinyerjem a kis trafókat. :)

Link to comment

Ez a linkelt táp egy külső dugasztápot igényel. Ebből 2 féle van, egy kapcsolóüzemű, ami vagy beválik, vagy nem (tápsínzaj miatt). A másik egy hagyományos disszipatív, amiben meg lényegeben csak egy kis trafó van, egy egyenirányító híd, meg 2 elco. Utóbbival együtt ugyanaz, mint ami én építettem, az elsővel pedig oké lenne, csak az 500 mA kevés. Főleg, ha úgy nézzük, hogy külső táp is kell. Ha beépíted a házba, akkor még több helyet is foglal, mint normálisan megcsinálva. :)

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...