Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    30
  • hozzászólás
    222
  • megtekintés
    85.481

Új átmeneti dobozolás a Protostarhoz


vinnui

2.812 megtekintés

Az egész ott kezdődik, hogy a múltkor ennek a monószintinek. Mivel a régebbi, átmeneti dobozba ezt már nem fért bele, nem tudtam használatba venni. Eljött az idő a következő barkácsoláshoz. :)

 

Ismét hulladék anyagból dolgoztam, mert ez a tákolmány is csak addig lesz szolgálatban, amíg el nem készül az utolsó modul. Látszik, hogy lövésem sincs az asztalos szakmához, nem merőlegesek az oldallapok, görbék a vágások, stb. :)

 

A végleges doboz nem lesz ilyen széles, de mivel nem tudtam, hogy az utolsó résznek pontosan mennyi hely kell majd, így inkább szélesebbre csináltam az egészet:

 

ujprotodoboz01.jpeg

 

ujprotodoboz02.jpeg

 

ujprotodoboz03.jpeg

 

A tápegység beépítve, és kapott egy végleges tápelosztó sínt is, amibe még nincsenek bedugdosva a tápvezetékek.

 

ujprotodoboz04.jpeg

 

ujprotodoboz05.jpeg

 

A most elkészült modul (LFO-k, ADSR-ek) jelei még nem jutnak el a megfelelő helyekre. Ez lesz a következő lépés: építeni egy bontható, egyszerű belső buszt a belső, normalizált jelutaknak, amin végigfutnak a különböző jelek, és eljutnak azokhoz a modulokhoz, amelyeknek szükségük van rá. Így nem kell belül összeforrasztani a vezetékeket, és ezáltal szervízelhető marad a hangszer.

 

Valahogy így:

jelutak.png

 

Nagyjából ennyi jel lesz belül összekötve, csúnya kifejezéssel: normalizálva. :) Természetesen mindegyik leválasztós aljzattal került szerelésre, így ez csak egy könnyen felülbírálható egyszerűsítés, hogy ne kelljen alapdolgokat patch kábelekkel megoldani. Ezek miatt ez nem is egy moduláris szinti, meg nem is MS-20 rendszerű (ott bizonyos jelutak fixek, nem patchelhetőek), hanem egy nem tudom mi, de használható lesz. :)

  • Like 3

5 hozzászólás


Recommended Comments

Ez ugyan nem de ugyanaz a kapcsolás (LM7815, LM7915), csak egy picit nagyobb trafóval, meg biztosítékkal, kondikkal, meg 1-1 leddel a végén. Rajzoltam hozzá egy nyákot, de már nincs meg a rajz, csak a kistesójához. :)

Link to comment

Ezzel zargathatlak privátban?
Elég jó a mostani tápom, de kb még egy ekkora euro rendszerhez elegendő modulom van félkész állapotban, és "elképzeltem" egy ilyen barom nagy rendszert, egy nagy házat. (A mostani 3 x 84 helyegység helyett valami nagyobb, 4 x 104 HE-t mondjuk)

 

Ami most van táp az ehhez már nem lenne elég. +/-12V, +5 V kellene, kb 4A-val :S (A mostani 1,5 A)

Link to comment

Nos, nekem van 2x2A-es tápom, és mai fejjel már nem építeném meg mégegyszer. Ennek több oka is van, az egyik, hogy nem használom ki. A másik, hogy túl sok hőt termel egyben, és bazinagy. Termetes, és nehéz trafó kell, meg irgalmatlan nagy kondik, stb...

 

Több kisebb tápegységet érdemes használni, amit elrakhatsz a doboz 2 sarkába, így eloszlik a hőtermelésed, plusz javul a megbízhatósága. Az nem túl örömteli dolog, ha táphiba esetén az egész dobozt lövöd el.

 

Egyébként most már a nagy, gigászi egybedobozolásokban sem hiszek, bármikor el szeretnéd vinni a hangszert, akkor cipelsz egy fél öltözőszekrényt. Először én is azt hittem, hogy nem fogom hurcolni, ehhez képest már több helyen járt, és egyre kisebb dobozokba kezdtem beépíteni, többfelé bontani, stb.

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...