Jump to content
Ménemszól.hu

Szoftverek

  • bejegyzés
    1
  • hozzászólás
    29
  • megtekintés
    3.533

Daw választó


xinu

11.954 megtekintés

 

 

1999 óta foglalkozok a témával. De ettől kezdve még csak mint „műkedvelő”.

Az 1. és egyetlen daw a cubase volt. Ezt tudtam beszerezni és ezt ismertem meg 2002-ben. Ez az sx1 volt. Ezután mást nem is használtam 2013-ig.

Minden más dawot 2013-tól ismerek.

A Cubase a fő dawom. Miért? Hát persze számít az is, hogy ezzel kezdtem és sokáig is csak ez maradt.

A többi előnye pedig:

egy jó és logikus gui val rendelkezik. Könnyen megtanulható. Ez eddig még nem különös ok. A fő ok amiért ez az egyik major daw, hogy A Steinberg cég a Cubase fejlesztője ugyebár, és voltaképpen nem is csak a Cuabse miatt sikeres a Steinberg hanem a mögötte levő ipari szabványtól amit kifejlesztettek.

Ez az asio és a vst. Az asio egy jó kommunikációs protokoll amit minden hangkártya használ pc-n, megkerülve a win audioját.

A vst pedig az a szabvány amivel szoftver hangszereket lehet futtatni a Cubase vagy más dawon belül. És e 2 utóbbi amit viszont minden más daw is használ kivéve a pro tools-t!

Ettől ugyan nem kötelező a Cubase-zel zenélni de a Steinberg tartja kezében úgymond a pc-s audio ipart! Az van amit ott a mérnökök megterveznek és ezt követi a világ! Egyszóval a Steinberg diktál javarészt. Csak, hogy objektív legyek és a hátrányáról is írjak: a sáv fagyasztás ami nem jó a cubase-ben. Azért nem mert a lefagyasztott sávot nem lehet már szerkeszteni és mozgatni sem. A többi daw-ban viszont igen!

 

Az olyan dawok mint az acid, fruity, renoise ezek a „talicska” kategóriák. Ezek ma olyanok mint kb a fast tracker volt dos alatt 1990-es években! Unpopulárisak is a fruityt leszámítva. Szerintem a fruity inkább csak szerencsés mint jó, hogy ilyen elterjedt.

 

Presonus studio one: olyan „tipikus” daw. Nincs benne semmi extra kicsit egyszerű. Van ingyenes változata de amit kipróbáltam a teljes verzió sem üt olyan nagyot. Itt a nézetek kicsit különbözőek mint a major dawokban. De az automatizáció is olyan mint a többi dawban illetőleg az szinte minden dawban egyforma! Tud ez a daw mindent mint automatizáció, ekkeftek, audio szerkesztés stb. csak nincs benne semmi különleges. Az ára is tipikus a full verzió 500$

 

Reason szerintem nem daw; nem is kéne a dawok közé sorolni mivel ez nem tipikus dawos kezelőfelületű hanem egy „all in one” szoftver. Próbáltam még az 1 és 2 verziót 2001-ben. Szerintem gagyi! Összecsapott szoftver amivel összecsapott zenét lehet írni pár perc alatt leginkább techno és társai műfajban!

 

Pro tools: Egyáltalán nem ismerem mivel az Avid fafej, hogy nem csinál olcsóbb mondjuk 100$-os verziót hiszen amit meg lehet venni az 800$ körül van! És még demója sincs vagyis van ugyan de ahhoz kell ilok kulcs! Van ugyan a first ami megjelent nemrég de az viszont igen korlátozott; nincs mentés a hdd-re csak felhőbe és oda is csak 3 projectet, net kell a használatához, továbbá kevesebb a plugin aax formátumban mivel az nem a vst-t használja, aax-et pedig más nem használ csak a pro tools. Na meg, hogy nincs track freeze ez elég gáz! Már minden dawban van!

Hardver igénye is ennek a szoftvernek a legnagyobb! Kell vagy 8gb ram meg több.

És törése meg nincs.

 

Logic: ezt nem ismerem mivel csak macre van a mac világa meg nem érdekel.

 

Sonar: Ez egyik kedvenc dawom! A legjobb guija van vagyis a legegyszerűbb és legkönnyebben megtanulható! Ezzel mindent el is mondtam róla! A beépített pluginjai jók pl. a szintik és effektek. Én csak az x szériát próbáltam abból is az x3-at. Elég gyakran adnak ki frissítést: Már kb a 21.-ik verzója és 1987 óta létezik. Úgyhogy ez amolyan veterán és nagy név.

Én 1 bugot találtam benne a vst3-as vsti-ket nem olvasta be.

Van 1 másik nem hibája hanem hiányossága – legalábbis számomra – hiányosság. Nem tudom hogyan nevezzem 1 szóval ezt a funkciót, hogyan hivatkozzak rá később, na legyen a neve mondjuk „midi hang újratriggerelése”. Ez alatt azt értem, hogy amikor létrehozunk 1 sávot ami legalább 10 mp hosszú és midi sáv akkor ha lejátszuk a daw-val a play gombbal akkor játssza a sávot. De ha mondjuk a közepén leállítjuk – stop -illetve miután elindult a hang és utána újraindítjuk – play – akkor nem szólal meg a hang! Az audio sáv megszólal újra csak a midi sáv nem! Ki is lehet próbálni. Ezt néhány daw újra tudja szólaltatni néhány nem. A Sonar nem. És ez olyan projekt esetében amikor van 1 hosszú sáv mert pl. az 1 félórás ambient szőnyeg akkor ez hátrány lehet visszahallgatáskor, illetve menet közbeni hallgatáskor mivel lassítja a munkatempót! Tehát nekem hiányosság. Akkor jó ha újratriggereli a hangot. Cubase közeli a gui-ja. Az automatizációs görbék jók mint több színű.

 

Reaper: A másik kedvenc dawom. Kapásból csak 60$ ami vicc érte na persze vannak korlátai. De ha azt nézzük, hogy „majdnem ingyenes” mivel 30 nap letelte után is lehet használni teljes funkcionalitással legfeljebb nem jogtiszta, de nem szükségszerű megvenni az „eredetit” mivel ugyanazt tudja a próbaverzió is! (Csak a nevünk lenne fejlécben! :o)

Egyszerű, könnyen kezelhető, skinelhető daw, gyakori frissítésekkel. Mérete mindössze 8 mb! Vicc! Nem is értem, hogy tud 1 daw ekkora méretű lenni?! Semmi csicsa nincs benne persze ezért is és elég fapad a grafikája. A kompatibilitása elég jó mivel minden szoftver hangszer futott nálam és az 5-ös verziójától már vst3-at is kezel! Így a hardwer igénye is kicsi.

Persze van hátránya is az olcsósága miatt gondolom. Pl. nincs kotta szerkesztő rész. Ezen kívül van ugyan beépített pluginja de az borzalmas primitív kezdetleges. Ezért a reaper akkor jó ha minden plugin külső amit használni akarunk. Ha úgy veszünk dawot, hogy a daw pluginjait akarjuk használni akkor ne a reapert válasszuk!

 

 

Ableton: Az egyik legelterjedtebb daw pedig nem a legrégebbi. Tulajdonképpen mindent tud amit ma használnak a zeneszerkesztőkben bár a 9-es verzió még nem támogatja a vst3-at. Nekem ami nem tetszik benne csak az, hogy elég fapad a kezelőfelülete. Túl egyszerű vékony pálcika vonalak + gombok vannak!

 

Bitwig: 1 ableton klón. Elég egyszerű program nem túl sok hangolhatósággal és nagyon új is a piacon. Kérdés fennmarad-e?

 

 

Digital performer: Szintén kedvenc dawom. Nem népszerű de ez a Motu hibája ugyanis közel 27 év után adta ki csak windows-ra. Professzionális kategória. Van 1 kisebb változata az Audiodesk. Az ráadásul ingyenes. De csak a szoftver az. Mivel csak Motu hangkártyával működik annak ára pedig több száz $ tehát többet ér ha a dp-t vesszük meg mert az többet tud.

És miután kiadták windowsra először a win7 majd a win8 és win10-et is támogatja.

Pilótavizsga kell hozzá. Ez azt jelenti, hogy nehezen kezelhető sokáig kell tanulni! Ez persze nem ellenjavallat, hogy őt válasszuk.

Tulajdonképpen azért nehéz mert nagyon sokat tud. Sőt a legtöbbet a dawok közül. A munkaterület pl. felosztható több részre a képernyő bal, jobb, és alsó felére. És rengeteg infót ki lehet vetíttetni fájl információkat, soundbite (ez kb hasonló a cubase pool-jához), chunk, v-rack, cursor information stb.

Az egész munkaterület elhelyezkedése is nem olyan mint más dawokban, hogy ha vmi kell akkor új ablakban megnyílik pl. hanem felső fülek vannak ahol a track részben pl. a midi v. audio blokkokat tudjuk húzni ezt is persze úgy, hogy nem csak 1 midi darabkát hanem az egész midi sávot mozgatni! A sequence ahol „tipikusan” látjuk a dolgokat mint legtöbb dawban, midi ahol csak a midi key editor van, quickscribe a kotta stb. nem sorolom fel az összeset. Mondjuk live-ra nem biztos, hogy jó lenne ez a szoftver bár a legtöbb daw nem live-ra való (kivéve az abletont).

Az automatizációs görbék érdekes módon 1 sávban voltak a 8-as verzióig és csak a nevük és a nem 1 helyen való elhelyezkedésük különböztette meg őket egymástól. A 9-es verziótól kezdve viszont már külön sorba van mind. Beépített plugin jó sok van hozzá bár ezeket még nem próbáltam de profik mivel külön is árulják őket; pl. az eq-t vagy az mx4 szintit.

Ami még érdekes, hogy van 1 saját protokollja is ami viszont csak a dp-ben van ez pedig a mas (motu audio system). Hogy miért alkották meg csak a saját pluginjai kedvéért azt nem tudom. Ugyanis minden más külső plugin már vst-s. Egyelőre még nincs vst3 support.

Más dawban bizony nincs ennyi nézet/testre szabhatóság! Van 20 skin is.

Ami fura, hogy szoftver szinti betöltésekor 2 sávot csinál és különválasztja azokat; 1 midi sáv, 1 vsti sáv. Ezt így csak ebben a programban láttam még.

A kezdeti hátrányok – amik később biztos eltűnnek – a bugok! Egyelőre win alatt legalábbis. A 8-ik kiadás még totál rossz. Sok szoft szintit nem olvas be, az automatizációt nem veszi fel ha csak egérrel játsszuk, néhány plugin presetjeit nem látja, nem jön be az üdvözlőképernyő, nem működik a midi hang újratriggerelése funkció. Ez pár igen nagy szarvas hiba csak amikről tudok! A jó az, hogy a 9-estől már ezeket orvosolták. Ha még nem is hibátlan de használható.

 

Mutools: Ez elég egyszerű daw de az ára is egyszerű. Tud pár alapvető szerkesztési funkciót de többet nem. Reaper ennél sokkal jobb és az is csak ennyibe kerül. Úgyhogy a válaszom: nem, erre a szerkesztőre.

 

 

Samplitude: Ez elég ismeretlen daw. Olyan közepesnek mondható. Gui-ja kicsit hasonlít a Sonar-ra. De attól kicsit nyakatekertebb! Sonart szerintem jobb kezelni. Könnyebb, gyorsabb.

Ha az ember kipróbál sok dawot akkor idő után már azt érezi, hogy igen ide kattintok audiot olvasok be, oda kattintok midi amott van az automatizáció ami az is szinte mindig ugyanaz a görbék egymás alatt helyezkednek el stb.

Alul a programban többféle nézet van de ezek nem olyan fontos funkciók. Itt is van transport ablak mint a cubase-ben.

Van sáv fagyasztás ami már igen megszokott.

Amiben eltér ez a daw az automatizáció terén. Részben olyan mint a dp-ben volt a 9 előtt. Tehát nem egymás alatt vannak sorban a görbék minden funkciónak más pl. osc1, noise stb. hanem az egész 1 sávban van! És egyszerre 1-et lehet szerkeszteni. Tehát ott lógnak egymás hegyén, hátán de ebben gyengébb ez a progi mint a többi. De alul sincs legördülő menü ahol kiválasztanánk melyiket szerkesszük hanem fenti menüben rákattintunk a szerkeszteni kívánt görbetípusra.

 

 

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

SP_11.thumb.jpg.db947044e112b0814a93031974e694b8.jpg

29 hozzászólás


Recommended Comments



nyilván mindenkinek más DAW ami bevált és amit használ nap mint nap (tudja mik a hibái stb..) De ez a "Próbáltam még az 1 és 2 verziót 2001-ben" c. nóta ...háát :D 2001 vs 2015 , csókolom

Es ne feletkezzunk meg, hogy FL kimaradt, Logic 5 kimaradt (5 meg volt windows-ra is, ha mar regi dolgokat hozunk fel), es olyan fontos dolgok is, hogy mennyi hasznalat (munkaora es kesz zene) utan osztom meg a velemenyemet valamirol... Mivel probalta? milyen gepen? milyen midi es hardware-el? mire probalta hasznalni? meghat lehetne meg sorolni, sokszor van, hogy ami egyik DAW erossege az masiknak epp gyengesege es forditva, illetve ... ah... nem is ragozom tovabb, viccnek is rossz.

Link to comment

 

Es ne feletkezzunk meg, hogy FL kimaradt, Logic 5 kimaradt (5 meg volt windows-ra is, ha mar regi dolgokat hozunk fel), es olyan fontos dolgok is, hogy mennyi hasznalat (munkaora es kesz zene) utan osztom meg a velemenyemet valamirol... Mivel probalta? milyen gepen? milyen midi es hardware-el? mire probalta hasznalni? meghat lehetne meg sorolni, sokszor van, hogy ami egyik DAW erossege az masiknak epp gyengesege es forditva, illetve ... ah... nem is ragozom tovabb, viccnek is rossz.

Logicról írtam, h mivel maces ezért nem tudtam kipróbálni sem mivel windózos vagyok!

Mennyi használat után osztottam meg a véleményemet?? Hát kérem szépen nem alaposan több száz óráig nyomtam ezeket mivel

1részt: akkor évekig ülhettem volna a stúdiós gépem előtt

2 amint modntam ha már legalább ez a kevés tapasztalat összejött akkor legalább leírom. Szeretek írni. Akkor legalább más is okul belőle - de ezt így kezdtem el, hogy írok 1 keveset a dawokról és szubjektíve - !

De ha te tudsz jobb cikket írni, hajrá! Szivesen olvasnám másét is főleg 13 daw leírásáról.

 

 

Link to comment

"legalább ez a kevés tapasztalat összejött akkor legalább leírom. Szeretek írni. Akkor legalább más is okul belőle"
Szerintem Stormrage pont erre célzott, kevés tapasztalattal ne írjunk hülyeséget mert más számára félrevezető.

Félrevezetőt nem írtam! Csak olyasmit írtam ami igaz.

 

Link to comment

Félrevezetőt nem írtam! Csak olyasmit írtam ami igaz.

 

Az olyan dawok mint az acid, fruity, renoise ezek a „talicska” kategóriák. Ezek ma olyanok mint kb a fast tracker volt dos alatt 1990-es években! Unpopulárisak is a fruityt leszámítva. Szerintem a fruity inkább csak szerencsés mint jó, hogy ilyen elterjedt.

igen, ez valoban leirja, hogy ezek milyenek, tenyleg, kiderul beloluk abszolute, hogy milyen oket hasznalni, maris megyek es visszakerem a penzem az Image-Line-tol, hogy marpedig az FL egy "talicska" ... es tenyleg... vegulis csak olyan nevek jatszanak ezzel a talicskaval mint Mike Oldfield, Basshunter, Veela, Martin Garrix, Afrojack, Avicii, Jay Frog (Scooter?). Renoise-ot se kevesen hasznaljak, es amugy is, egy mondatban lehuzni barmit is, anelku, hogy alatamasztanad eleg meredek. Valoszinuleg 10 percet nem toltottel el a fent emlitett szoftverekkel, mert nem volt a szamodra megfelelo preset benne, de cubase-hez mar kitapostad az utat, vagy talaltal templatet, ezert az a daw-ok rolls royce-a...

Link to comment
 

igen, ez valoban leirja, hogy ezek milyenek, tenyleg, kiderul beloluk abszolute, hogy milyen oket hasznalni, maris megyek es visszakerem a penzem az Image-Line-tol, hogy marpedig az FL egy "talicska" ... es tenyleg... vegulis csak olyan nevek jatszanak ezzel a talicskaval mint Mike Oldfield, Basshunter, Veela, Martin Garrix, Afrojack, Avicii, Jay Frog (Scooter?). Renoise-ot se kevesen hasznaljak, es amugy is, egy mondatban lehuzni barmit is, anelku, hogy alatamasztanad eleg meredek. Valoszinuleg 10 percet nem toltottel el a fent emlitett szoftverekkel, mert nem volt a szamodra megfelelo preset benne, de cubase-hez mar kitapostad az utat, vagy talaltal templatet, ezert az a daw-ok rolls royce-a...

Talicska azért mert tracker programok... Na de mind1 is mert én nem mondtam, h nem lehet velük zenélni mi több nem az számít mivel zenélünk zeneesztétikai szempontból, legfeljebb technikai szempontból...

És látom te nagy szaki vagy de én igazából "kezdőknek" szántam ezt a cikket. Merthogy kezdők is vannak mindig attól, h sok profi jár erre a fórumra!

A cubase az rolls royce de azért nem csak az a rolly royce!

 

 

Link to comment

2 dolog röviden:

A ProToolsnak kb. már 5 éve van törése és a Samplitude nem egy átlagos DAW, viszot van pro verziója, amit úgy hívnak hogy Sequoia. Min 10-15 éve létezik már! :)

A DP meg érdekes hogy jól használható, mert windowson a legbugosabb szoftverként ismert, mivel semmi tapasztalata a cégnek windowsból, hogy sokáig csak Applre létezett.

Link to comment

"És törése meg nincs." 

Egyrészt valóban létezik belőle, másrész, azért ne ez ítéljen meg egy programot. Én pro tools használok, és ebay-en, és itt is nagyjából 50e től már kapsz licence-t másodkézből. Ez azért nem 800 dollár. Nekem kb ennyi volt a HD8 és a nem HD 10-es licence. Azért ez nem túl nagy ár. 

Link to comment

Hát egyetértek, h a dp a legbugosabb winre én a tudására értettem, h jó nem a stabilitására :)

Pt-ből még csak a 10-esből láttam törtet de az sem működött nálam... Na nem buzdítok senkit a törtségre nekem is eredeti amit használok csak a kipróbálás végett érdekelt volna...

 

Link to comment

Oh boy, ez nagyon fájt: "Reason szerintem nem daw; nem is kéne a dawok közé sorolni mivel ez nem tipikus dawos kezelőfelületű hanem egy „all in one” szoftver. Próbáltam még az 1 és 2 verziót 2001-ben. Szerintem gagyi! Összecsapott szoftver amivel összecsapott zenét lehet írni pár perc alatt leginkább techno és társai műfajban!"

Távol álljon tőlem az okoskodás, szóval tényleg csak néhány nagyon szubjektív dolgot fűznék hozzá, mert rendesen megforgattad a kést a szívemben (hüpp)...

... úgy mint lelkes kocazenész: valóban egyedi megközelítésű kezelőfelület, lehet szeretni és utálni, ez tény. Tudom, nem sokat számít, de én a szerető tábort szaporítom. :)
... úgy mint lelketlen zeneszerző: jazz, akusztikus és szimfonikus projektekre egyaránt használjuk, szemtelenül sokad magammal. Tudom, ez is szubjektív dolog, legyen ez az én bajom. Valóban nem egy main daw, az Abbey Road-on is előfordulhat, hogy nem ezt használják, de érted ugye... Nem mellesleg elég jópofa közösségfejlesztő website-ot is mögé tettek, ahol a lelkes amatőröknek segítenek zenésztársakra és ötletekre lelni.
... úgy mint gyakorló szoftvermérnök: Szvsz a stabilitása lenyűgöző (még windows alatt is), a ReWire sem éppen egy butaság, ezt sem viccből fejlesztették ám ki. Az erőforrás menedzsmentje is példás. A convolution reverb sem egy rossz darab, érdemes megfülelni (igaz, az 1-es és 2-es verziókban még valóban nem volt ilyesmi).
... úgy mint mezei hardware freak: Őrületes dolgokat lehet ám vele művelni, ha egy-két analóg vasat is bedrótozol alá. Rém jópofa (játékos, szórakoztató, de ugyanakkor vér komoly is), ahogy a hardware-es jeleket szoftverből vezérled, és azoknak az arcoknak, akik CV-kel szexelnek és Gate-ekkel álmodnak (mint én is), azoknak ez egy nagyon praktikus, jól értelmezhető felület.
... és végül úgy mint kötekedő internethuszár a monitor mögül (mer' akkor már mé' ne): véleményt alkotni valamiről az első egy-két verzió alapján...khmm. Sarkított dolog, de ugye a Windows 10-et sem a 2.1 alapján ítéljük meg.

Na, megyek, belógatom a fejem egy kádnyi hideg vízbe, mielőtt még A/D teszi velem...

Link to comment

Jól van neked legyen igazad...! Reason-ről nem akartam írni ezért írtam, hogy mégis csak van, létezik mert ha meg sem említem akkor meg azt jegyzitek meg?!

Link to comment
Ekkor: 2016. 03. 06. at 11:45 írta térpóráz:

Fl studiot egy "talicska" kategóriába tenni. ez mindent elmond rólad, köszönjük.

Fruity az vérgagyi! Komoly helyeken sehol nem látsz, h ezt használnák!

 

Link to comment

Zeneszerzéshez az FL-nél nincs jobb, a többi lelassít, mire beszöszölsz minden beállítást pl. a reasonnál, elszáll az ihlet, azt sem tudod mi a effet akartál. (Az FL nem stúdiózásra való. Ha sávokat akarsz felvenni, felveszed másban.) Utána ha már összeállt a zene, abban molyolsz, amiben akarsz. K-ra nem szégyen egyszerűségre törekedni. Mindegyik dawnak vannak előnyei, és hátrányai, (zenei stílusok szerint is) és ha ezekkel tisztában vagy,  tudni fogod mikor melyiket használd, és az tökmindegy hogy mit mondanak. Nyilván aki egy kalap pénzt fizet egy dawért, nem akarja tudni ezt. 

Szerkesztette teo
Link to comment
41 perccel ezelőtt írta teo:

Zeneszerzéshez az FL-nél nincs jobb, a többi lelassít, mire beszöszölsz minden beállítást pl. a reasonnál, elszáll az ihlet, azt sem tudod mi a effet akartál. (Az FL nem stúdiózásra való. Ha sávokat akarsz felvenni, felveszed másban.) Utána ha már összeállt a zene, abban molyolsz, amiben akarsz. K-ra nem szégyen egyszerűségre törekedni. Mindegyik dawnak vannak előnyei, és hátrányai, (zenei stílusok szerint is) és ha ezekkel tisztában vagy,  tudni fogod mikor melyiket használd, és az tökmindegy hogy mit mondanak. Nyilván aki egy kalap pénzt fizet egy dawért, nem akarja tudni ezt. 

Azert 12 ota FL-el is lehet folvenni savokat kenyelmesen, legalabbis en FL-ezek mar eleg reg, viszont nemtul reg lett egy par hw is (virus b, c, blofeld, 303) es szepen boldogulok, az elso par alkalom volt csak nagyon zuros, amig ezeket beepitettem a  workflow-ba, integraltam a sajat rendszerembe.

Szerkesztette Stormrage
Link to comment
9 órája írta teo:

Zeneszerzéshez az FL-nél nincs jobb, a többi lelassít, mire beszöszölsz minden beállítást pl. a reasonnál, elszáll az ihlet, azt sem tudod mi a effet akartál. (Az FL nem stúdiózásra való. Ha sávokat akarsz felvenni, felveszed másban.) Utána ha már összeállt a zene, abban molyolsz, amiben akarsz. K-ra nem szégyen egyszerűségre törekedni. Mindegyik dawnak vannak előnyei, és hátrányai, (zenei stílusok szerint is) és ha ezekkel tisztában vagy,  tudni fogod mikor melyiket használd, és az tökmindegy hogy mit mondanak. Nyilván aki egy kalap pénzt fizet egy dawért, nem akarja tudni ezt. 

Pontosan így van, én se használnék studióban FL-t hanem cubase-t, viszont itthon kizárólag FL mert nem élő hangszereket meg vokálokat szeretnék felvenni hanem zenét készíteni, és az FL ben lehet a leggyorsabban dolgozni,egy komolyabb, komplexebb dnb ütem max 2-3 perc(próbáltam úgy, hogy ismerem a hotkeyeket cubase,reason,studio one, és mind elvérzett. fél óra volt egy szaros ütem létrehozása mert annyira nyomorultul van megoldva a szerkesztés) tudatosan hangokat kikeverni benne is pillanatok műve,nincs még egy olyan daw ami ezen a téren fel tudná venni vele a versenyt.Ami főként megkönnyíti a zene készítést az az, hogy a piano rollban látod a ghost note-okat, tehát az adott patternben ha már feljátszottál valamit akkor azt egy még nem használt hang piano rolljában szürkén látod a háttérben, nekem ez nagyon nagy segítség szokott lenni, és speciel máshol nem találkoztam még ezzel az ötlettel.

Link to comment
Ekkor: 2016. 03. 08. at 16:30 írta térpóráz:

Ami főként megkönnyíti a zene készítést az az, hogy a piano rollban látod a ghost note-okat, tehát az adott patternben ha már feljátszottál valamit akkor azt egy még nem használt hang piano rolljában szürkén látod a háttérben, nekem ez nagyon nagy segítség szokott lenni, és speciel máshol nem találkoztam még ezzel az ötlettel.

Pedig egyébként ez valóban egy zseniális ötlet. Nekem is hiányzik a többi daw-ból.

Link to comment
Ekkor: 2015. 11. 09. at 10:28 írta FW Laca:

"Reason szerintem nem daw; nem is kéne a dawok közé sorolni mivel ez nem tipikus dawos kezelőfelületű hanem egy „all in one” szoftver. Próbáltam még az 1 és 2 verziót 2001-ben. Szerintem gagyi! Összecsapott szoftver amivel összecsapott zenét lehet írni pár perc alatt leginkább techno és társai műfajban!"

próbáld ki a 7-et (mostmár 8-at)

Mac-en még a 4-es is egész jól használható, kismillió refill van hozzá (PPC-n ez az utolsó verzió ami még létezik rá).

Link to comment
Ekkor: 2015. 11. 18. at 21:51 írta DeMarco:

2 dolog röviden:

A ProToolsnak kb. már 5 éve van törése és a Samplitude nem egy átlagos DAW, viszot van pro verziója, amit úgy hívnak hogy Sequoia. Min 10-15 éve létezik már! :)

A DP meg érdekes hogy jól használható, mert windowson a legbugosabb szoftverként ismert, mivel semmi tapasztalata a cégnek windowsból, hogy sokáig csak Applre létezett.

Pontosan, a Samplitude idétlen idők óta létezik :)

SP_11.jpg

Link to comment

"Reason szerintem nem daw; nem is kéne a dawok közé sorolni mivel ez nem tipikus dawos kezelőfelületű hanem egy „all in one” szoftver. Próbáltam még az 1 és 2 verziót 2001-ben. Szerintem gagyi! Összecsapott szoftver amivel összecsapott zenét lehet írni pár perc alatt leginkább techno és társai műfajban! "

Miért ne lenne DAW a Reason is? Szerintem nagyon is az. Főleg, hogy az utóbbi verziók már elég komoly újításokat hoztak. Attól, hogy moduláris, rack-es stílusú, még ugyan úgy használható, mint más DAW-ok. Azt meg, hogy  "összcsapott", semmiképp nem mondanám. Az "összecsapott techno és társai" megnevezés szintén pontatlan, és - nem akarok bántóan fogalmazni - mondjuk úgy, hogy előítéletes. Ne bántsunk stílusokat, hiszen intelligens ember ízlésről nem vitatkozik.

Link to comment

Na most, hogy is fogalmazzak? A Reason olyan értelemben nem tartom daw-nak, hogy nem olyan "szabványos" mint a többi major daw! Tehát daw de kakukktojás a többihez képest. Pl. nem kezel vst-t és az audio szerkesztője sem olyan szokványos illetve új verziók lehet, hogy többet tudnak már de én még 2001-ben próbálkoztam vele.

Amúgy lehet avval zenélni csak mondom nagyon eltér a többi dawtól!

Persze nekem is van 1 ismerősöm aki pl. ambientet ír vele - techno mellett - és mégis jó az amit csinál!

Link to comment
Ekkor: 4/17/2016 at 9:32 írta xinu:

Na most, hogy is fogalmazzak? A Reason olyan értelemben nem tartom daw-nak, hogy nem olyan "szabványos" mint a többi major daw! Tehát daw de kakukktojás a többihez képest. Pl. nem kezel vst-t és az audio szerkesztője sem olyan szokványos illetve új verziók lehet, hogy többet tudnak már de én még 2001-ben próbálkoztam vele.

Amúgy lehet avval zenélni csak mondom nagyon eltér a többi dawtól!

Persze nekem is van 1 ismerősöm aki pl. ambientet ír vele - techno mellett - és mégis jó az amit csinál!

Igen, sajnos a VST implementáció hiánya elég nagy hátrány, viszont az, hogy nem teljesen olyan, mint a "szokásos" DAW-ok, az nekem külön tetszik. Szerintem próbáld ki a 8-as verziót, most az a legfrissebb. 2001 óta azért történt vele egy s más. :)

 

Link to comment

Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...