Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    30
  • hozzászólás
    222
  • megtekintés
    85.481

Mutable Instruments Elements extra firmware + demó!


vinnui

750 megtekintés

Érdekes esemény történt a Mutable Instruments háza táján nemrég. Olivier a Mutable atyja megjelentette a Rings nevű modulját, ami első ránézésre egy félbevágott Elementsnek tűnik, de nagyon nem az. Ez a kis modul csodás dolgokat művel, ugyanis ő egy "rezonátor", tehát a beleküldött jelek feldolgozására lett kitalálva. Háromféle üzemmód áll rendelkezésünkre, hogy a beküldött hangokat feldolgozzuk, egy modal synthesis rezgőtér, és két string jellegű szimuláció, amiből az egyikben húrok rezgését szimulálja a modul, a másodikban pedig egy kibővített Karpus-Strong szintézis dolgozik.

Az Elements ezzel szemben csak modal üzemmódot tartalmaz, viszont neki vannak komplex exciter algoritmusai, ütős, fúvós és húros modellekkel, amellyekkel a rezgőterét megküldi. Az Elements tulajdonosok a Rings megjelenése után csorgatták a nyálukat (mint én is), és sokan azt fontolgatták, hogy eladják a moduljukat, és cserélik Ringsre. Igaz, hogy az utóbbinak nagyon gyenge az exciter része (csak egy kis filterezett fehérzaj, hogy legyen valami), de a többi string hang meg zseniálisan szólal meg.

A nagy meglepetés ezután következett, amikor is Olivier a Muffwiggler fórumban közzétett egy béta állapotú firmware-t, amibe beletette a Rings két új algoritmusát! Ezt csak egyszerűen "ringified" firmwarenek nevezte el. Ennek hatalmas jelentőssége az, hogy az újdonságok kombinálva az Elements komplex exciter részével elég nagyot ütnek. Az egyetlen dolog, amiben ezekután az Elements hiányt szenved a Ringssel szemben az a polifónia, itt továbbra sincs duofón és kvadrofón működés, hiszen a modulnak nem csak ezekkel kell foglalkoznia, és a CPU teljesítménye pedig nem végtelen.

Ezek ellenére van akkord megszólaltatási lehetőség, a modul képes a rezonátorában különböző módon hangolt húrokat szimulálni, és a Geometry potival oktáv, kvint, és sok más akkordot megszólaltatni, a bemenő hang magasságától függetlenül.

Hogy egy picit érthetőbb legyen a fenti katyvasz, készítettem egy demót az új firmware képességeiről. A modul bemenetét bizonyos esetekben a Braids hajtotta, máskor meg a saját exciter rész szólt, és volt amikor mindkettő együtt.

Az üzemmódok között úgy lehet váltani, hogy a resonator rész összes potiját (mind a 8-at) teljesen jobbra kell tekerni, majd a play gombot 5 mp-ig nyomva kell tartani. Ekkor a modul a play gombot villogtatni kezdi az üzemmód sorszámának megfelelően. Ilyenkor érdemes a keverőt lehúzni, mert túlvilági hangok jönnek időnként! (vagy pont ezért nem érdemes, csak lehalkítani)

A firmware megtalálható itt, a többi instrukcióval együtt:

https://www.muffwiggler.com/forum/viewtopic.php?p=2076009#2076009

Ha valaki frissít, akkor az rc2 végűt tegye fel, ez már jelzi az aktuális üzemmódot a play gomb villogtatásával.

Olivier ezzel a "kis" húzásával egy totálisan új, és többszörös tudású modult adott a vásárlóinak a kezébe, ami így Karácsony előtt leginkább ajándékként értelmezhető. :) 

Ha ez még nem volna elég, akkor az Elements másik meglepi üzemmódja az "Ominous" mód (egy komplett 2 operátoros FM szinti) ebben a firmware-ben is megmarad!

 

  • Like 2

0 hozzászólás


Recommended Comments

Még nem érkezett hozzászólás

Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...