Jump to content
Ménemszól.hu
  • bejegyzés
    81
  • hozzászólás
    79
  • megtekintés
    58.883

KORG SOS - Tényleg zenei asszisztens


Koródi Csaba

1.641 megtekintés

A KORG SR1 (SOS) recordere egy igazán hasznos kis eszköz. Sokszor láthattuk, hallhattuk a technikai paramétereit, így arra nem térnék ki... legyen elég, hogy végtelen számú sáv felvételére alkalmas “overdub” módszerrel.

 

KORG%20SOS.jpg

 

 

 

A kis eszközt láthattuk számos videóban, amelyekben gitáros zenész kollegák mutatják be, milyen hasznos eszköz és milyen könnyű vele nótákat képezni.

 

De miért épp csak gitárosok használhatnának egy ilyen berendezést? A bemenetei között megtalálható a stereo line in csatlakozás is, így akár billentyűsök is haszonnal alkalmazhatják az eszközt. De szerintem bármilyen énekes, fúvós, gitáros, táncos, akármilyen előadó is bátran kiállhat vele a színpadra zenei alapnak és biztos vagyok abban is, hogy a technikus szakember sem haragudna meg, ha SOS-t vinnének magukkal a rongyos, karcos írott CD helyett ?

 

Közismert igen, hogy a szintik már mindent tudnak, van bennük szekvenszer, meg minden, de állítom, hogy sok mű akad el valahol a hangszer bekapcsolása, a hangszínek válogatása, és a szekvenszer “helyzetbe” hozása között a sok macera miatt. Az SOS azonnal rendelkezésre áll, ott a zongora, idulhat a TAKT és már meg is őríztük az ötletet. Itt akár meg is állhatunk vele, de ha kedvünk szottyan rápróbálhatunk újabb hangszíneket, szólamokat, rápötyöghetünk ritmust stb. kipróbálhatjuk, hogy egyáltalán hogyan hangozna, anélkül, hogy a szinti szekvenszerébe behívott hangszínek effektútjaival és midicsatorna-leosztásaival bajlódnánk. Már a felvételnél alkalmazhatjuk az SOS effektjeit is, ami még közelebb juttat minket ahhoz, hogy az elképzeléseinknek megfelelően őrízzük meg a pillanatyi ötletet.

 

Így történt ez a következő felvételemmel is. Csupán két harmónia és a hozzá tartozó zongorakíséret volt az alapötlet, ami miatt teljesen felesleges lett volna nagy melóba fogni és valljuk be nem sokat őrzött volna meg az elképzelésből sem, ha egy papírra felírom, hogy C és G ? A többi már csak rápötyögésből, próbálkozásból adódott hozzá, köszönhetően annak, hogy végtelen próbálkozás áll az ember rendelkezésére anélkül, hogy az a minőség rovására menne. A felvételen az is tetten érhető, hogy az SOS remek sztereó mikrofonjával milyen jó shaker-felvételt készíthetünk egy pezsgőtablettás doboz rázogatásával ?

 

 

 

Az eszköz óriási haszna az is, hogy a felvett sávok elemeit külön-külön is megőrzi a fájlrendszerében, így ha jól sikerült a felvételünk, azt tovább is hasznosíthatjuk, vagy akár meg is masterelhetjük számítógépen. Esetemben erre sem volt szükség, hiszen az SOS-ben található egy FINALIZE funkció is, amivel az adott - számos darabkából összepakolt zenénket - egy tökéletes, normalizált, sztereó WAV fájlban összegzi nekünk saját maga.

 

A fent hallható zene bármennyire is “képújságos” jellegel készült zeneileg :-), technikailag teljes egészében az SOS-el lett létrehozva, effektezve, masterelve.

  • Like 1

0 hozzászólás


Recommended Comments

Még nem érkezett hozzászólás

Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...