Jump to content
Ménemszól.hu

A/D Blogja

  • bejegyzés
    41
  • hozzászólás
    107
  • megtekintés
    36.069

MMTIASZ: vagyis: "Mostaztán már tényleg igazi analóg szimuláció"


A/D

1.683 megtekintés

Én mostanában szinte csak analógon lógok, ahhoz van szokva a fülem. Ahogy valószínűleg már más is sejti, ez az új, namostmár tényleg valódi analóg modell azért nem feltétlenül az, amit fenntartások nélkül be kell venni. Vannak benne részek amitől lehetne akár jó is, de valahogy ez még nincs ott. Pedig elég durva konverteren hallgatom (lehet, hogy pont ez a baj, lol! :) ). Szerintem ez az áramkörmodellezés átcseszés. Már a megfogalmazás. Mikor ezt írják, mindenki arra gondol, hogy kapacitásokat, ellenállásokat, tranzisztorkarakterisztikát modelleznek. Úgy írja a marketing, hogy akár ezt is lehessen hinni, csakhogy ez szerintem technikailag még nem lehetséges valós időben. Még nem vagyunk ott számítási teljesítményben. Inkább az UAD-féle jelenséghez hasonlítanám a dolgot. A hatását próbálják imitálni az egyes részegységeknek. A diagramjaikból is azt mutatják ami jobban sikerült, de amplitúdó-idő karakterisztikát hát nemá, na! :) (mutassanak egy ARP vagy Moog szűrő transzferkarakterisztikát, oszt nézzük meg azt :) Ami a rövidtávú emlékeimet illeti, pont pár órával ezelőtt hangoltam be 16 darab CEM szűrőt, még nem tudott kimenni a fülemből :) És végül ne felejtsük, hogy amíg a szoftverek próbálnak feljönni, addig az analóg is emelte a lécet elég rendesen: lásd Minitaur, Minibrute amiről már most tudunk, a többiek pedig érkezőben.

 

Ez a Saurus is jó lesz, szerintem olyasmi mint az UAD, csak valószínűleg nem olyan részletes a szűkös számítási teljesítmény miatt. Két hátulütője azonban mégiscsak lesz, amivel kicsit telibetalálja a semmit: 1) bár aláírom, valszeg jobb lesz a legtöbb szoftvernél, a jobb analóg vasakat még csak nem is karcolgatja. (Ki cseréli az Omnispheret vagy a Trilliant? :). 2) Mindenkinek lesz. Silktől tudjuk jól, hogy ami mindenkinek van, az a popzenében senkit nem érdekel. Ez utóbbival csak azt akarom mondani, hogy a kiugráshoz kevés, vagyis pontosan annyira jó, mint eddig bármelyik szoftverszinti. Ha jó a dal, a hangszerelés és az előadás, akkor a Saurus meg pont annyira jó, mint mondjuk a nemtudomhány évvel ezelőtti Reason beépített szintije, ami viszont a mai gépeken pont 2381-es polifóniafokra képes mielőtt megmozdul a CPU terhelésmérő (ezt nem minősítésnek gondoltam). Szóval még meggondolom, hogy rohanjak-e telepíteni :)

 

Tone2_Saurus_Synthesizer1024.jpg

 

 

 

 

Forrás:

  • Like 1

6 hozzászólás


Recommended Comments

Jó írás és valóságos. Mint a fórumban is megjegyeztem szerintem a modern demók egészen jók, igaz azt nem tettem hozzá, hogy szoftverhez képest. Ahhoz képest viszont eléggé jól domborít. A tényleges modern tánczenében, amiből ugye mennyiség kell és nem időtállóság, szerintem jól tud muzsikálni egy ilyen kis szoftocska. 100 euróért arra a célra nem tudok jobbat mondani (demók alapján).

Az áramkörmodellezés meg nyilván bullshit, de kell a marketing duma is.

Az analógnak szerintem egyébként nem nagyon kell lécet emelnie, egyelőre veszett magas az még a VA-knak meg szoftoknak. :D

Link to comment

Hozzá tenném azért, hogy ha majd kicsit bonyolultabb szintézisre is képes lesz, akkor speciális hangok (nem kvalitás szempontjából lényegesekre, pl. basszus) elkészítésére valószínűleg szívesen használnám, és az ára se rossz (lesz ez még olcsóbb is! :). Mindenképpen érdemes lenne a szintézis komplexitását forszírozniuk semmit azt, hogy hányfajta szintit tud modellezni. Bizonyára ez lesz majd a következő lépés.

Link to comment

Hát lehet, hogy ez esetben bullshit az áramkör modellezés, de fizikusok, tervezők napi szinten dolgoznak ilyesmivel: spice, stb. nem vagyok mélyen benne, de tudom, hogy működik, annyira ne ássátok el, létezik...

Ádám mi az istenben van 16 darab cem? :D valami waldorf?

Link to comment

A/D: mire gondolsz a szintézis komplexitása alatt? az alap építőelemek kombinálhatóságára vagy magára a hangszintézis eljárásra?

egyébként furcsa, hogy amikor virtuális és analóg eszközök összehasonlítására kerül sor, mindig csak hang-szépészeti irányvonalak mentén megy az összehasonlítás, a tényleges munka szempontjából fontos dolgokat figyelmen kívül hagyva.

pedig szerintem egy eszköz (vas, szoftver, akármi) értékét nagyon befolyásolja a használhatósága, hogy miket tudsz vele csinálni, mennyi ráfordított idő mellett stb. ezeket együtt kiértékelve pedig már sokszor nem éri meg a vas, hiába szól egyes füleknek lényegesen jobban - a hangzás önmaga nem lehet döntő, de nem csak vas és szoftver összevetésében, hanem még szoftverek között sem.

"Mindenkinek lesz. Silktől tudjuk jól, hogy ami mindenkinek van, az a popzenében senkit nem érdekel": nem hiszem, hogy ennek ekkora jelentőséget kellene tulajdonítani. szerintem sokkal fontosabb, hogy te mire vagy képes egy adott eszközzel, mintsem hogy milyen széles réteg számára elérhető. auto-tune is volt mindig, mégis népszerű effekté vált, mindenkit érdekelt egy ideig a pop-zenében. ugyanígy, a '90-es évek elején mindenhol volt már hangszerkesztő program, de ez nem akadályozta meg BT-t, hogy behozza a populárisabb zenei szegmensbe a stutter-t, ami akkor bizony még kézzel darabolást és másolást jelentett és tényleg csak egy hangszerkesztő kellett hozzá (meg szabadidő). nem az számított, hogy milyen szűk rétegnek voltak meg ezek a dolgok, hanem hogy hogyan használták őket. ha csak egy eszközöd exkluzivitása emel ki a tömegből, akkor valójában nem emel ki semmi.

Link to comment

oldbrian: alapjában igazad van, de úgy, hogy A/D-nek is igaza van. Az hogy mivel zenélsz igazából mindegy, ez igaz, meg az is igaz, hogy a mainstream popzene olyan végtelenül primitív zeneileg, hogy minden kicsit is hozzáértő ember a homlokát csapkodja, hogy annyira primitív dolog, hogy tud annyira működni. És megpróbálja megcsinálni -mint mondod- akármivel, és nem sikerül neki. Bárki, aki meghallgatja az ilyen végeredményét, az azt fogja hallani, hogy az egy primitív dal, nem pedig azt, hogy ütős popsláger. Kb ez az a hangyaf*sznyi eltérés, ami a kettőt megkülönbözteti. Szerintem legalábbis.

Link to comment
szerintem sokkal fontosabb, hogy te mire vagy képes egy adott eszközzel
ez így igaz, és ezt a klisét mindenki tudja és ismeri, azonban én nem erről írtam, nem ez a lényeg.
Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...