Jump to content
Ménemszól.hu

A/D Blogja

  • bejegyzés
    41
  • hozzászólás
    107
  • megtekintés
    36.086

A/D

1.614 megtekintés

Már tudom: nincs olyan informatikia megoldás, amit megcsinál az ember, és az működik míg Világ a Világ. Ergó mindent úgy tervezünk, hogy számolunk azzal, hogy hozzá kell nyúlni.

 

Különösen igaz ez a Ménemszólra. Időnként túlterhelés miatt kikapcsolja a szolgáltató az oldalt, olyankor szépen levelezek velük, hogy "nemá". És akkor megy a nyomozás, hogy mi okozza a túlterhelést, ami mindig egy lépéssel közelebb visz a még ismeretlen végleges megoldásig.

Aztán jön egy update, és lesznek keretből kifutó sorok, képek, nem megjelenő kommentek a főlapon stb. Mondom, ez a végtelenig tart, már beszélni sem érdemes róla.

 

Azonban pár stratégiai döntést hozni kell. Az egyik a főoldal. Ez nekem az egyik fő-púp a hátamon. Iszonyat erőforrás igényes, és ha az ember onnan megy el a fórumtémákhoz (amik amúgy megnézhetők a fórumból lenyitva is, hiszen azok másolatáról van szó), akkor nem tud idézni, nem olyan részletes a megjelenítés stb. Szívem szerint kikapcsolnám, de a főoldal magazinszerűvé teszi az oldalt, és megjeleníthető pár extra infó, pl. bejelentkezett barátaink, vagy külön helye van a legújabb zenéknek (ezt meg lehetne máshogy is oldani).

 

A másik resource hog a fórum oldalon a "Latest posts". Mi történne, ha kikapcsolnám, és helyette egy legfrissebb témák lenne? Vagy Recent Topics...azok a témák, amikhez legutóbb hozzászóltak. Esélyes, hogy ez lesz, és hogy a főoldalt kiírtom. Végülis, inkább fórum / tudásbázis akarunk lenni mint magazin, nemde...

3 hozzászólás


Recommended Comments

A/D!

Bocsánat, hogy ide kontárkodom, konkrétan nem tudom mekkor is az a bizonyos adatforgalom, ami miatt lekapcsol a szolgáltató, de kérdem én így látatlanban. Biztos oké az, aki egy ekkora site-ot nem tud kiszolgálni? Félreértés ne essék, ez nem kritika, de vannak ennél ezerszer nagyobb, gyorsabban frissülő oldalak, akiknek nincs ilyen gondjuk. Persze, biztos más csomagban vannak, de tapasztalatom szerint a mai hosting és domain szolgáltatók adatforgalma korlátlan. (Én személy szerint 3-al állok kapcsolatban, és ott korlátlan)

Link to comment

Eleve attól függ milyen szolgáltatást fizetsz elő és kinél. Én jelenleg nem a legdrágábbat választottam, mert be akarom lőni a valódi igényünket az árszabáshoz.

És van egy csomó extra beállítás is. Pl. kinek engedélyezem azt, hogy keresést futtasson az oldalon. Most fogom pl. letiltani, hogy vendégek searchot indíthassanak, mert pl 124 vizitorból 81 vendég. Azok jó része keresőrobot lesz. Akkor a jobb oldali Latest Post kijelző iszonyat erőforrásigényes, mert úgy van megírva (3rd party plugin). Ha egy dedikált szerver van, ez nem gond, de egy Shared Hosting környezetben ez nem annyira erőforrás barát.

Ésatöbbi ésatöbbi...

Link to comment

Szerintem a Latest posts a leghasznosabb rész, én csak azon keresztül használom a fórumot. Persze a Recent topics is jó, de csak akkor, ha a legutolsó hozzászóláshoz ugrik (persze akkor meg ugyanott vagyunk, mit a Latest postsnál). Mindenesetre nem lenne jó, ha megszűnne ez a kiemelés oldalt, és egyesével kellene kikeresni, hogy mihez szóltak hozzá az elmúlt pár órában, és az sem lenne jó, ha egy hosszabb, több oldalas témát az első oldaltól kellene végiglapozni a legutolsó hozzászólásig (persze ezek csak kényelmi funkciók, de manapság ez a tartalomszolgáltatás alapja, a kedves felhasználókat minél jobban kiszolgálni, hogy neki a legkevesebbet kelljen "dolgozni").

Link to comment
Guest
Szólj hozzá...

×   Formázott tartalmat illesztettél be.   Kattints a formázás megszűntetéséhez.

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...