Jump to content
Ménemszól.hu

Új hozzászólások, friss tartalom hírfolyam

státusz változások, témák, blog bejegyések, képek, albumok, naptári események, tudásbázis és file-ok megjelenítése, az utóbbi 365 napban küldtek be

Ez a folyam automatikusan frissül     

 1. Ma
 2. Igazából az az érdekes kérdés, hogy az M1-nek jelen formában a korlátja, hogy max 16GB RAM-ot támogat, vagy egyéb ok van mögötte? Ha meg tudják oldani, hogy akár 64GB-ot is támogasson, akkor azért már elég érdekes lesz a történet. Amúgy pl. XCode-os fejlesztésre bőségesen elegendő bármelyik új M1 mac 16GB RAM-mal. Sőt, alapvetően nem túl extrém audió projektekhez (50-100 track) szintén elég. Úgy sejtem, hogy elsősorban a komolyabb videóval kapcsolatos projektekhez kell majd tengernyi RAM. (pl. MotionVFX 3D-s grafikákhoz, mindenféle szofisztikált videó effektekhez, plug-inekhez...) (Az M1-nél ugye nincs külön Videó RAM, hanem osztozik az alap memórián minden, a videó is.) Szerintem amúgy aki csak netezésre használja, az nem fog macet venni. (Leszámítva a sznobokat, meg a kifelé "kényszermegfelelni" akarókat. Ismerek olyanokat, akik megvették a MacBook Airt, mert az olyan cool, aztán azzal a mozdulattal már ment is fel a BootCamppel a Windows. És csak azt használja.)
 3. Ez most csak találgatás, de általában 90%-ban mindenki netezni használ ma leginkább egy gépet. Arra 8g tökre elég lehet, viszont akkor értelmetlen a cpu izmosítás is. De nézzük azt, ha vki zenél, videot szerkeszt stb. Oda tényleg karcsú lehet 8g, na de, gondolom én, azok az emberek nem is minimál kiépítésben fognak Mekit venni. Viszont mondom, ez puszta találgatás részemről!
 4. En (ezek szerint csak) a minirol beszeltem. De amugy ja, a 8GB az 2020-ban azert sovanykanak tunik uj cuccnak, agyonoptimalizalt oprendszer ide vagy oda.
 5. Hobkins

  Low budget LEVELLER

  Sziasztok! Ki mit ajánl olcsóbb kategóriában levellernek az alábbiak közül (lehet olyan is, ami nincs felsorolva)? Akinek bármelyikkel van SZEMÉLYES tapasztalata, azt pláne szívesen olvasnám. A válaszokat előre is köszönöm! Klark Teknkik KT-2A Warm Audio WA-2A Summit Audio TLA-50 Stam Audio SA-2A
 6. Tegnap
 7. Az SSD már nagyon régóta forrasztva van az alaplapra, ez már a macbookokban - air, pro - és ha jól tudom, az alap(abb) iMacekben is így van. A RAM macbookokban szintén alaplapra forrasztva van, ezért kell meggondolni kétszer (háromszor), hogy milyen konfigban rendeli meg az ember, mert később nem lehet bővíteni. Ez alapvetően szopás, mert azért az tény, hogy 4-5 évig jól használható egy MacBook, de ha 2-3 évvel tovább szeretnénk gond nélkül(!!) használni, akkor - sajnos - előre ki kell fizetni ennek a gondtalanságnak az árát. (Csak egy példa: a legújabb ArchiCad már min. 16GB, de inkább 32GB RAM-ot igényel... Namármost ha valaki 2 éve vett egy MacBook Prot 8GB RAM-mal, az most "nehéz helyzetben" van. Persze, az is más kérdés, hogy komoly ArchiCad-es munkákat azért az ember inkább iMacen vagy MacPron végez, de alapvetően vannak, akik MacBookon "tolják".)
 8. 1. egyelore pletyka szintjen sincs ilyesmirol sajtoertesules 2. Nem valoszinu, de ezt kifejtem... Mar az elso teszteknel elhangzott, hogy a jatekokat (amik GPU-t igenyelnek) nem erdemes futtatni az M1-en, mert eleg gyengus, az 5600M 20-30%-at kepes kipreselni magabol fps tekinteteben. Ennek ellenere sziguruan BIZONYOS video kodolas/dekodolas, meg bizonyos szintetikus benchmarkokban az 5700XT (kulso) teljesitmenyevel vetekszik. Hat ez nekem nagyon nagy ellentmondas, es azt gyanitom, hogy azon BIZONYOS rutinokat nagyon megtamogattak hardveresen, minden mast meg hagytak a szarban. Pl a RED kamerak igen nepszeruek profi keretek kozott, de az o formatumuk nem tamogatott, es hihetetlen szarul is megy M1-en. Ugyhogy szerintem itt biztosan valami "trukk" van, hogy a reklamozni kivant dolgok, amiket a csillogoszemu almaboj is nyom ezerrel, hozzak a kivant eredmenyt, a tobbi meg le van szarva. Igazabol az M1-et ennek ellenere is nagy dobasnak erzem, nagy kar, hogy a RAM a csipre van integralva (ertem az elonyet, de latom a hatranyat is), az SSD forrasztva van, es nincs is lehetoseg boviteni... Remelem ezek csak elso generacios gyerekbetegsegek.
 9. Az biztos, hogy az Apple az M1-gyel nagyot gurított... Két dologra leszek nagyon kíváncsi: 1. Lesz-e erősebb GPU az M1 mellé - pl. RadeOn 5700XT? 2. Ha az M1-ben duplázzák, négyszerezik a GPU magok számát, eléri-e pl. az 5700XT teljesítéményét?
 10. Az Analog kimenete, valóban nagyon brutális a Virus Ti-knek, középszerű monitor hangfalon már nagyon kilehet hallani a külömbséget pl.: egy 100.000Ft körüli hangkártyához képest. Gondolom a dynamic range lehet benne nagyon nagy dB, de erről sehol nem találtam pontos számot, hogy beigazolódjon. A legjobb ha a virus-t használod usb-s hangkártya ként és így megkapod minden kimenő hangra azt az erős analog jelet.
 11. efa98

  Ének processzor/ mixer próba

  Sziasztok! Nem régiben vettem egy Voicelive Touch mk1 énekprocesszort és egész jó hangokat lehet vele elérni az előző Boss pedálhoz képest, de néha túl erősnek érzem az effekteket és mivel főleg a reverb/delay, esetleg kórus effekteket használnám ki (a többi funkció nem feltétlenül szükséges), gondoltam rá, hogy külső FX-ként használhatnám-e egy mixerrel? Így egy előre beállított reverbet/delayt könnyen és finomabban tudnék lőni az énekhez? Illetve a preampot is elég zajosnak érzem, valamint könnyebben gerjed a mic->mixer szimpla megszólaláshoz (nincs mixerem sajnos, csak régen így is próbáltunk) képest ha a processzorba éneklek. Vagy lehet jobban járok, ha veszek egy Soundcraft Signature, vagy valami hasonló keverőt? Szeretnék egy sajátosabb hangzást kialakítani a próbák során, de inkább egy tisztább hangzás szimplán keverőből egy kis beépített effekttel, ha a Voicelive nem működik jól. Előre is elnézést, ha hülyeségeket kérdeztem! Köszönöm a válaszokat! Üdv!
 12. Múlt hét
 13. 1. Ja, ezert irtam, hogy a swappolas nem lehet megoldas (feltunes nelkul). 2. Az konvolucios reverb, rosszul tudom? Azoknak azert tobb RAM kell. 3. Igen, erdekes volna az is, mert... ... ... mert itt most valami van. En az apple elmult kb 15 evet fejcsovalva neztem vegig, de most nagyon bizakodo vagyok. Kulon orom, hogy RISC arkitektura lep oda az Intelnek, ahogy az mar kinezett a keso-80as es 90-es evekben. (ugye nem csak nekem volt "intel outside" matrica a gepemen anno?) En azert meg varok teszteket, mert egyelore van 1-2 nagyon ellentmondo eredmeny, de egyre optimistabb vagyok.
 14. Kilobeat

  KORG Minilogue XD

  Sinevibes Node: 4 operátoros FM oszillátor Prologue/XD/NTS1-re Szerintem zsír. basszus csavargatós videó
 15. Ja lgen a vst 3 is frissült! Már a 3.7-nél tart ami csak a cubase 11-nél van. Hogy az 5-től 11-ig, hogy frissült nemtom de volt 3.5 is pl. de nemtom hányszor frissült a 3-on belül? 😮
 16. Akkor nem tudom, de csak vst2-ige jelzi őket, ha jól emlékszem a plugin rendezőben... Viszont ez az új Roland vsti kiderült, hogy 3.6-ost futtató DAW-okat támogat ha jól értelmezem.
 17. Több dolgot tudok elképzelni, ami lehetővé teszi ezt a teljesítményt: 1. Valószínűleg az audio sávok nem egy-az-egyban vannak betöltve, hanem "stream"-elve vannak, megfelelő pufferrel, ami miatt bőven még sok is a 8GB RAM. 2. A Space Designernek nem RAM, hanem nyers processor erő kell, hogy "kiszámolja" a "Space"-nek a "design"-.ját. Tehát ott sem releváns, hogy mennyi a RAM. 3. Igazából az lenne az érdekes, ha mondjuk nem 1.000, de mondjuk 20 Kontakt Plug-in példány futna egyenként 16 "timbre"-vel, tehát kvázi 20 db 16 tagú "banda" zenélne egyidejűleg. Mert ugye ott már nem csak nyers proci erő, hanem bizony a mintáknak RAM is kell. Nekem EZ lenne nagyon érdekes. Megjegyzés: anno jópár éve készítettem egy - sajnos azóta is kísérleti fázisban maradó - multiroom audio lejátszót Mac-re, és bizony egy Mac mini egy két magos Core i3-as kb. 1.5 GHz-es procival 40-50 zenét játszott le mp3 formátumból ennyi darab Audio Unitban párhuzamosan úgy, hogy a CPU terhelés kb 15-20%-os volt.
 18. "Az a másik bajom, hogy a Cub 5.1.1 még csak vst2-ig kezelni a plugineket" Ez lehetetlen! A cubase 2008 óta és az 5.0 óta kezel vst3-at (azóta létezik)!
 19. Az a másik bajom, hogy a Cub 5.1.1 még csak vst2-ig kezelni a plugineket. Namost felraktam a windowsra is a Roland Zenology Freet, de se az Akai MPC Beats nem látta, letöltöttem egy Reapert az sem látja mint vst3 plugin, pedig az lett volna a cél, hogy összenézem a hasonló soundokat majd a hétvégén a Juno DS-el, erre kapufa. Annyira szivatnak engem ezek az ámítógépek, hogy az nem emberi! De mindig is mondtam: ha nincs elég gondunk, csak vegyünk elő egy computert!
 20. Én is úgy tudom, hogy egyszer kellett beállítani az audio drivert. Az Audio connection-nél (a 11-esnél) kell külön beállítani minden projecteknél a bemeneteket és kimeneteket stb. Azt meg el lehet menteni ott presetként, csak ki kell majd választani. Szerintem a projectel együtt menti ezeket a beállításokat, de ebben nem vagyok biztos, mert csináltam egy saját "Defaultot" és mindig azt hívom be ha újprojectbe kezdek. Meg kellene nézned a fájlokat ahová ment a beállításokat, hogy azokban mi van. https://steinberg.help/cubase_pro_artist/v9/en/cubase_nuendo/topics/customizing/where_are_the_settings_stored_c.html Szerk. Szerintem a port setup.xml lesz a te fájlod.. Nézd meg, hogy a beállítások után ebben van e változás. Melyik fájl mit tárol: https://helpcenter.steinberg.de/hc/en-us/articles/115000245510-Preferences-of-Cubase-and-Nuendo
 21. Access Virus TI, (2005.) szintén. Hangkártya is. Egy szál USB kábelen midi + akár 3 sztereo audio sáv... közben meg a Virus control-al is bizgerálod mint egy VST-plugint gond nélkül. Ez az USB audio dolog érdekes, mert a legendák szerint a Virusnál az analóg audio kimeneten, jóval ütősebb a sound. Én ezt egyáltalán nem érzékeltem. Ha ez igaz is, lehet, hogy ez interface illetve konverter függő és valamely prémiumkártyán ezt a lényeges különbséget meglehet hallani, de ez szerintem már nem a home liga. Ahogy Djuice is írta, logikus is az, hogy nem lehet (sokkal)rosszabb USB-n keresztül a minőség, mert nem kell konvertálgatni. Lehet ez lesz a jövő ami nem is lenne rossz, home szinten nem kellene sok bemenetes interfacere költeni, minden szintin lenne usb-audio kimenet. Elég lenne egy stereo kimenetes hangkari monitorvezérlőnek, esetleg még egy füleskimenet rá és kész.
 22. Ja, az király, nem tudtam, hogy egyben is megy már. Gitáros vagyok.
 23. Na, LTT teszt meg azota sincsen... gondolom Anthony probalja megfejteni, hogy hol van a trukk, es ismerve ot meg is fogja, mert van 1-2 tenyleg hajmereszto (es a fizikanak enyhen ellentmondo) dolog az M1-es macikkal kapcsolatban. Addig is itt egy zeneszeket erdekelheto video, hogy milyen teljesitmenyt nyujt(?) a kis ujonc Logic alatt. Eleg arcleejto. Es vegulis a 2014-es minihez kepest megvan a 3.5x sebesseg kulonbseg latszolag. A video szerint a projectben tobb mint 1000 plugin fut egy 8GB RAM-mal szerelt gepen, amibol majd' 300 space designer. Es itt nekem most nem is a prociero a feltuno, hanem a RAM, illetve annak hianya. Az SSD-k gyorsak, de annyira nem, hogy feltunes nelkul lehessen swappolni annyi mindent, plane mikozben csillio audio savot olvas a rendszer.
 24. Nézzd, ha még ilyen forrásokból CD minőség helyet nem egy Kossuth Rádió szól vissza középhullámon, recsegve ropogva, szerintem 2 bit eltérést nem fogsz észrevenni ha lenne is közöttük.
 25. Az a baj, hogy nem emlékszem már, pontosan mit írtak, hogy mi a baj vele (nagyjából sem). Pedig pár hete volt. Persze nem a kábelekről volt szó
 26. Semennyire! Eleve egy analóg kimeneten még plusz benne lesz egy 2x-es konverzió (D/A-A/D). USB-n meg teljesen a digitális anyag kerül át a számítógépbe. Ilyen fronton talán többet lehetne beszélni a szintik mintatömörítési algoritmusairól, ami inkább meghatározhat alapvető minőséget. De volt már itt is pár éve egy hittérítő az USB kábelek hangjával kapcsolatban...
 27. Nekem nem tűnt fel. Sőt, ha elkezdek a laptopra USB hangkártyát tenni az AUDIO felvételre, a hangszer USB csatijáról meg MIDI-zni, akkor kialakul egy hurok és kezd kialakulni a búgás. Szóval ez így nekem teljesen tiszta.
 1. További események betöltése
×
×
 • Create New...