Jump to content
Ménemszól.hu

psymon

Regisztrált tag
 • Tartalom számláló

  35
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Days Won

  1
 • Ennyit fórumozott

  24855d 3h 14m 7s

psymon összes megnyilvánulása

 1. psymon

  Felrobbant az Internet!!!!

  Vagy veszel mellé ugyan ennyiért egy Moog Werkstadt-ot és összepatcheled őket... 😛
 2. psymon

  Felrobbant az Internet!!!!

  Bocsi, nem tudtam kihagyni. Most látom csak, hogy a Minilogue XD alatt már említve volt. De talán a netes mémgyárakat elnézve, ez megérdemel egy külön témát.
 3. psymon

  Felrobbant az Internet!!!!

  Itt a Korg Volca Modular!!!
 4. psymon

  Behringer MS-101

  Még idénre ígérik és a Behringertől megszokott megfizethető áron kínálják. Szerintem, a Model D-ből lehet kiindulni, úgyhogy kb. 100K HUF körül kell, hogy legyen majd az ára.
 5. psymon

  Behringer MS-101

  Újabb Roland klón, némi változtatással, "versenyképes" árazással.
 6. Ez eddig mind elég lájtos volt... Akit a Noise, mint műfaj létezése meglep és létjogosultságát kétségbe vonja, annak erősen ajánlom a 'This Exists' sorozatot, különösképp az alábbi epizódot.
 7. psymon

  DASZ Multitrack Music Production System

  Végre egy rendszer, ami tökéletesen ötvözi egy digitál multitrack és egy groovebox tulajdonságait. Felvétel, maszterelés, live act... minden egyben. Vagy ha úgy tetszik, egy dedikált hardveres DAW beépített audio és MIDI interface-szel, saját plug-in hangszerekkel és effektekkel. Mindez egy laptop áráért. És ráadásul egy teljesen logikusan fejleszthető rendszer (plusz modul = plusz kontroll és bemenetek), ami full DSP alapú, így a szoftveres része önmagában is bármikor fejleszthető. Várós. NAMM 2018 Dasz Alex Multitrack Music Production System http://www.dasz.com/
 8. psymon

  Mérföld Robi elment...

  R.I.P Én ezzel emlékezem:
 9. Plusz integrált Neve touch felülettel és még egy granulár szinti modult is kapott. És mindez szabadon kombinálható mod mátrix-szal variálható... Az eddigi specik alapján, nekem a Waldorf Q-nál sokkal innovatívabbnak tűnik és szerintem nem is ugyan az az engine van benne (max. részeiben, amennyire minden Waldorf szinti a Q-ra meg a Wave-re épül). De kategóriáját tekintve igen, egy valódi 'no compromise' flag ship szinti-nek tűnik, mint anno a Q+ volt. Meglátjuk milyen lesz.
 10. psymon

  Behringer MiniMoog...

  Az tényleg mindenkit totál hidegen hagyott, hogy a DM12 (tudtommal) az első beépített augmented reality interface-szel rendelkező szinti (ever)? #innováció?
 11. psymon

  Elektron Analog 1.22 OS

  Octatrack-re nem akarját megcsinálni a trig condition update-et? Vagy ott van már valami hasonló? Elég jó lenne, ha mintákkal is meg lehetne ugyan ezt csinálni.
 12. psymon

  Launchpad Pro Open Firmware

  Az Electribe 2-n 16 MIDI csatorna van és szabadon tudsz hozzájuk hangszínt rendelni. Nincs dedikált dob sáv, mint a régieken, viszont ha jól emlékszem csak egy 'choke group' van, amit cinekre lehet használni és az fix csatornán van. Papíron, sőt még videók alapján is elég meggyőzőnek tűnt, de valahogy mégsem nőtt úgy a szívemhez, mint az EMX. Az egész workflow más rajta. Volt már a kezem alatt több Korg cucc, valahogy az az érzésem, hogy megpróbáltak több terméket egybegyúrni (Kaossilator, KaossPad, Volca, Electribe, PadKontrol, KingKorg). Az egyes elemek, viszont nem úgy állnak össze, mint ahogy szeretnéd. Egy-egy alap funkciójuk benne van, de valami mindig kimaradt, ami hirtelen hiányzik, ha már korábban megszoktad és ösztönösen nyúlnál érte. Pl. benne van a Kaossilator frázis készlete skálákkal, meg minden, de nem tudsz sima play order arpeggiokat nyomni, úgy mint az EMXen. Ha kiválasztasz egy arp-ot akkor a skálán kívül eső noteokat kivágja. Vagy pl. van rajta sync kimenet Volcákhoz, de csak egy stereo master kimeneted van (az EMXen volt Aux). Vagy pl. a active step funkció, ami zseniális a Volca és a Monotribe sequencerében. Ott csak kiválasztasz akárhány tetszőleges note-ot akár a seq. elejéről, vagy a végéről random és onnantól azt ismétli (instant poliritmia a Volca Bassen 3 sávon). Az E2-nél csak egy sávon tudod ezt megcsinálni és csak amíg nyomva tartod a note okat, ami eleve lekorlátoz 16-ra az amúgy is 'csak' 64 hosszú sequban (viszlát poliritmia ). Szóval kicsit úgy vagyok vele, mint a Mac iOS-szel. Szép, meg tud sokat, de 20 évnyi Windowsos kondícionálás után baromira frusztrál, hogy a ctrl+c/ ctrl+v máshogy van (az enyémen át is állítottam). És amikor 8 órányi Office nyomkodás után hazaesek, valahogy nem megy olyan könnyen az átkapcsolás Mac nyelvre. Ezek már 'kinetikus reflexek' amiket nezéz újra huzalozni, de akinek ez kell és rászánja az idejét, annak lehet megéri. És itt jön a kérdés: mi van, ha pár (ezer) sor kód vagy egy firmware update megoldja mindezt? Mivan, ha átkonfigolom a Macemet, hogy az összes megszokott Windowsos shortcutom működjön? Azon kívül, hogy minden más Mac használó megőrül tőle én meg az ő gépükön nem találom az @ karaktert, nagyjából semmi. Egyszeri idő befektetés, ami egy megszokott kezelési móddal egy újabb eszközt tesz kényelmessé és hasznosít több évnyi gyakorlatot. Kb. mintha szintit adnál egy zongoristának. Ezzel szemben egy tök új hagszer működésének az elsajátítása olyan, mintha szintit adnál... egy gitárosnak, vagy egy szaxofonosnak. Több év alatt kigyakorolt játék technika és alkotói workflow megy a levesbe és helyette tanulhat valami újat a zenész. De persze ez nem baj, csak kérdés, hogy mi a cél. Nem véletlen, hogy feltalálták a MIDI gitárt és a fúvós kontrollereket...
 13. psymon

  korg emx1

  Sorry, lassú voltam.
 14. psymon

  korg emx1

  Haha! Én meg pont tőled vettem az EMX-et. Kicsi a világ
 15. psymon

  korg emx1

  A pontos válaszhoz kéne még némi infó. Pontosan mit szeretnél állítani a ribon- on? Hangmagasságot, vagy hosszt (note lenght)? A fader mit csinál, ha a jelenlegi beállításoknál mozgatod? Melyik synth sávon, milyen hang patch-el és milyen note-ok lenyomásával próbáltad? Ha ezekre válaszolsz, akkor jó esélyel ki tudjuk okoskodni, hogy hol a gebasz. :)
 16. psymon

  Korg... "csak" a szokásos...

  5i, ne vedd magadra, nem érdemes.Ahogy írtad is, ízlések és pofonok. Van aki így szeret savazni, más meg mondjuk egy 303-al.
 17. psymon

  Korg... "csak" a szokásos...

  Előre szólok, hogy elfogult vagyok, de szerintem baromi jó lesz az új Tribe! Ahogy olvastam végig a feature listát azon röhögtem, hogy kb. mindent belepakoltak, amit valaha szerettem volna egy Korg Grooveboxban. Az EMX nagyon a szívemhez nőtt, minden hibájával és korlátjával együtt. A klasszikus XOX programozás motion sequencer-rel és a gate arppal szerintem baromi jól el lett rajta találva és dallam iprovizációkhoz, ötletelésre kiválló. Komplett zenékhez már azért nehezkesebb, de megfelő környezetben jól tud működni akár Live kontrollerként is. A 2x8as trigger pad szerintem gyorsabb és praktikusabb lesz, bár a sequ csak 64 steppes lesz 128 helyett. Viszont véégre a Volca széria active step funkciója is belekerül, amivel jó kis poli-ritmikus variációkat lehet pillanatok alatt csinálni. A Volca Bass 3 partján egy faék egyszerű szintivel is jó móka volt, de ezen végre lesz 16 sáv! Plusz drag&drop és már is fel van töltve új mintával. Ééés... megy elemről!!
 18. psymon

  Kéne' ha vóna

  Mondjuk ha valaki egy live setupot megmutatna, ami vasakból áll és rögtönözne némi produktumot is, az szerintem sok embert érdekelne. Persze egy ilyen kapcsán mindig nagy "megmondások" is szoktak lenni, de szerintem egy havi rendszerességű "mini Hangfoglalás" önmagában nem annyira fenntartható, ha nincs folyamatos frissülés a bemutatott cucckban (esetleg néhány nyálcsorgatós vintage darab). Illetve a fenti problémát is úgy lehet orvosolni, ha hozzáértők mutatnak be szintiket az érdeklődőknek és nem csak ráeresztjük őket a sok potira, némi tekergetés után pedig mindenki megy a következő cucchoz (nem túl nagy közösségi élmény). Szóval szerintem go workshop, go szintiklub!
 19. _cutoff : Szerintem ezt így teljesen lekerekítettük. Ami még Guetta kapcsán és ezeket a régi felvételeket végignézve felvetődött benne, hogy igazából a mastering is sokak szerint egy fajta művészet. Ennek a kijelentsének szerintem az az alapja, hogy ugyan annak a felvételnek az átkeverése adott esetben egy teljesen új értelmezést ad az adott számnak. Talán a Guetta féle zenékkel pont az sokunknak a baja, hogy "túl van masterelve". Persze az is igaz, hogy ez egy ilyen műfaj. A számok többségében az a lényeg, ahogy a "mester" is mondja, hogy üssön a klubban. Ennek érdekében agyonheggesztik a sávokat a stúdióban. A Hardfloor féle megközelítés meg ha lehet ennek pont az ellentéte. Ők a hardverekre helyezik a hangsúlyt és gyakorlatilag élőben kevernek/ masterelnek egy live act során.
 20. Ez a két track abszolút zseniális!! Már ezért megérte végigolvasni a hozzászólásokat.
 21. Pont ezek a műfaji és megjelenésbeli különbségek teszik igazán érdekessé a kérdést és nehézzé a megítélést. Nyilván az ízlés és a benyomások alapján nem lehet két dolgot összehasonlítani, mert a művészi érték és az élmény nem igazán mérhető kvantitatívan. Pont ezért vagyunk hajlamosak a teljesítményt és a befektetett energiát alapul venni, amikor megítéljük a végterméket, de szerintem ez félrevisz. Ez ugyan az mint a tehetség és a szakmai tudás kérdése. Sokszor van, hogy valamelyiket előtérbe helyezik, mint "a siker zálogát", de igazán a kettő egyensúlya a szerencsés és az elérendő. Akármelyik kerül túlsúlyba, valamilyne téren csorbát fog szenvedni a produkció. Ugyan így van az előadásnál is. Vannak olyan producerek, akik remek zenéket írnak, de csapnivaló előadók és hiába állnak ki profi live acttel, nem tudnak kommunikálni a közönséggel. Viszont ismerek nagyon tehetséges dj-ket, akiket csodálok azért, hogy mennyire tudják a közönséget mozgatni. Nem egyszer láttam, hogy egy amúgy lapos bulit hogyan pörgetnek fel és visznek el teljesen más irányba. és hogy ezt elérjék, a tehetség és a jó fül mellé még rengeteget gyakorolnak is. Folyamatosan kutatják az új zenéket, válogatnak, kísérleteznek kombinációkkal, kicsit úgy, mint ahogy más a zongorán kísérletzik az akkordokkal. Ezt talán van aki aránytalan összehasonlításnak érzi, de tény, hogy aki jó akar lenni, annak ebben a műfajban is gyakorolnia kell és bár a zenében elméletileg (!) a hangok végtelen számú kombinációja lehetséges, valamiért mégis csak véges számú kellemes a fülünknek és ezért főleg ezeket variáljuk. Nyilván nem véletlen, hogy a diszkósoknak is van létjogosultsága. Hiszen van közönségük, az emberek valamiért szeretik ezt a fajta szórakozást, de nem hinném, hogy azért, mert nem ismernek mást. Kellett hozzá kb. 2-3 évtized, hogy a mostani szinten "konkuráljanak" a dj-k a "hagyományos" zenészekkel, de igazából nem ugyan azon a tortán osztoznak. Más céllal, más társasággal megy el az ember egy koncertre, mint egy klubba és nem hinném, hogy a kettő között teljes az átjárás, még ha van is valamennyi. Ahogy kevés megrögzött rocker teszi be szivesen a lábát egy diszkóba, úgy fordítva is megvan ez az ellenérzés, mert a két közönség másfajta kommunikációból ért, más dolgokra rezonál. És ahogy vannak béna rockzenekarok, úgy vannak béna dj-k is. Csak mindkettőnél más az emberek elvárása. És nem, nem gondolom hogy, jobb zenész-előadó lenne, vagy akár több művészi érték lenne abban, amit csinál valaki, azért mert 16 évesen 2 év alatt megtanult lefogni 4 akkordot és ebből el tud játszani 10 számot, vagy mert a karaoke tudását egy ének tanárral sikerült kicsiszolnia és felkarolta egy tehetségkutató. Szerintem nem ördögtől való kijelentés, hogy a maga közegén belül a dj is ugyan azt a célt/ közönség igényt szolgálja ki és adott esetben ugyan annyit is küzd, gyakorol és kísérletezik, hogy elérje a kívánt hatást. Így nézve egyik fél sem több vagy jobb a másiknál. Ezért a dj-ket sem akarom felmagasztalni, de a magam részéről azt gondolom, van miért tisztelni a profi, képzett és tehetséges dj-ket. Persze erre az a tipikus válsz, hogy "de a diszkós mégsem hoz létre újat, csak rögzített anyagot játszik". És vajon ugyan annak az akkordmenetnek a 20 milliomodik eljátszása egy kicsit máshogy torzított gitáron mennyire nevezhető újításnak? Ezek a kérdések leginkább az alkotás és az eredetiség kérdését feszegetik, illetve megintcsak a befektetett energia mérhetőségére és a végtermékek összehasonlítására épülő megítéléshez vezetnek. De szerintem ezek nem a művészet egyértelmű ismérvei. Lásd még Andy Warhol. Az igazi művészet szerintem az emberre gyakorolt hatásban észlelhető, de ez a hatás nem csak a mély elgondolkodtatás, az öröm vagy a szomorúság újszerű megközelítése, átadása. Ezek eszközök, célok, megjelenési formák lehetnek, de szerintem a lényeg a hatás. Az hogy az ember nem tud elmenni mellette reakció nélkül. Ilyen értelemben pedig egy jól "megkomponált" DJ set is lehet ilyen, mint ahogy a Campbell leves is lehet műtárgy. Egyesek extázisban táncolnak át egy bulit (cuccal vagy anélkül) és olyan élményként élik meg, amit máshol nem tapasztaltak. Ezt tudatosan kiváltani valakiből, sőt akár egyszerre több emberből, annak ellenére, hogy az a tömeg gyakorlatilag annyi féle képpen reagálhatna a dj ténykedésére, ahány emberből áll... nos ebben szerintem van egy picike művészet. De legalább is van benne valami olyasmi, amit kevés más módon lehet elérni.
×
×
 • Create New...