Jump to content
Ménemszól.hu

LP-filter

Regisztrált tag
 • Tartalom számláló

  608
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Days Won

  24

LP-filter összes megnyilvánulása

 1. Én úgy hallottam, pl. a Berkleen végzett legjobb jazz-dobosokból lesznek a legkeményebben zúzó hardcore metal dobosok, persze eléggé elképesztő műfaji elfajulás útján. (Amúgy elég szépen elkanyarodott a téma a Roland F20 belejentéstől.)
 2. Ez az ún. minimál zene. Itthoni nagy művelője egy időben Binder Károly volt. Az más kérdés hogy az olyan "zenét" én sem szeretem, amiben magyarázni kell hogy mi szép benne az előadó szerint. Ha nem hat üdítően valami a lélekre, megette a fene. Persze van hogy érni is kell a dologhoz fejben. Pl. Chick Corea zenéjét sokáig elvont, hallgathatatlan kalimpálásnak tartottam.
 3. A Nord Pianotól konkrétan fele annyiért egy Fatar Numa Concert még meggyőzőbb 128 hangi polival ráadásul a 40 helyett, de persze mindenkinek az ízlése szerint. Ami Szentpéteri Csillát illeti, én sem őt hallgatom azért Peterson helyett, de tisztelhető a művészete. Az meg bevett magyar szokás, hogy aki tehetséges és népszerű is mellé, azt helyből utáljuk. A szakma pl. ugyan így van Illényi Katicával is, pusztán a "dögöljön meg a szomszéd tehene" elv alapján...
 4. Nem semmi pár év után 50-60-ért egy anno 5-600ezres gép! Akkor az értékvesztés itt is érvényes ilyen mértékben, nem csak a pcknél vagy samplereknél. Egyenlőre csak tapogatózom a témában mert már az iPadekre is mondják hogy teljesítményben meglépik ezeket a 10 éves almákat. Viszont először azt hittem vmi sumákság van, mivelhogy a Mac biztos tartja az árát... Nahát!
 5. Apróban van 35ért Power Book G4 hirdetve. Fogalmam nincs mikori évjárat ez és egyáltalán power-PC vagy már Intel platformos. De nem is ez a lényeg. Hozzáértők szerint lehet a vénebb Macikkel ma még valamit kezdeni az iPad korában? Mivel se bővíthetőség, se OS frissítés nem játszhat tudtommal ilyeneken már. Érdekelnének érvek - ellen érvek, mert a Hackintosh úgy néz ki nem fog menni nálunk.
 6. Gamda, annyiban vitatnám amit leírtál, hogy a komolyzenészek között, zeneszerzők között is voltak improvizatív egyéniségek (Bach, Liszt, Mozart stb.) és voltak / vannak, akiket teljesen beszűkítettek, falak közzé szorítottak rossz pedagógusok vagy pedagógiai elvek. Ma egyre többet hallani, hogy a komolyzenei oktatásban is jobb helyeken kezdik elővenni a jazz mintájára az improvizációs készség fejlesztését, ami nagy mértékben kihat a növendék esetleges későbbi művészi életére! És tévedés hogy nem lehet ismert klasszikus műveket másképp eljátszani. Remek példa erre Szentpéteri Csilla, vagy a német Klazz Brothers (Tobias és Kilian Forster). A Chopin szintű improvizációra, most volt a napokban György Ádám a Fábry show vendége (ismételt műsoron), csak pár ellenpélda végett. Hihetetlen mit csinált a játszott ismert darabból. Az Abbát játszani meg megint olyan hogy oda is kell rutin, de pl. ha megnézed Keith Emersont, ő is játszott poppot rendesen, aztán érd utól a technikáját ha mered.
 7. Nem tudom, de mi felénk mindenkinek a fejében van a kotta iPad helyett meg amúgy is. Az mekkora ciki már ha vki nem tud eljátszani vmit mert otthon maradt a kotta. Sajnos ezt a hülye szokást verik Magyarországon bele az összes komolyzenészbe. A popposok meg a jazzisták pont ezért tudnak önfeledten szabadon kreatívan játszani, rögtönözni, még sok klasszista egy C-dúr alap hármasra nem tud semmit elképzelni szabadon, ha nincs leírva. Nagyon sok ilyen "zenész" van sajnos. (Besenyő Pista után szabadon inkább "bio-robot") Szerintem és tanár ismerőseim szerint is viszont egy pianínó sokkal jobb gyakorlásra és tanulásra mint bármelyik digitális hangszer. Az iPad-es számítógépes oktató programoknak inkább meg az lehet az előnyük, hogy önellenörzés lehetősége és a tanulási eredményesség mérése statisztikusan adott velük. Így maga láthatja a tanuló vagy a szülő hogy nem csak a tanár vesszőparipája hogy nem gyakorol esetleg eleget a nebuló ha a leckék pontozásai is elmaradnak a várttól.
 8. LP-filter

  Roland F20 - a kispénzűek zongorája

  A Roland is megerőltette magát most az iskolakezdésre és próbált leszállni az alsó árszegmensbe a digizongi piacon. Igaz, ahogy mondani szokás: "kicsit fennakadva landolt a fán", hisz a vetélytársak oldalán sok alternatíva említhető jóval kedvezőbb árfekvésben. Így pl. a Yamaha P105, Korg SP280 vagy SP170, jó 20-40%-al is olcsóbb lehet nála. Ha a 300 ezres határnál húzzuk meg az alsó kategória árszintjét, azért sok más is belefér még, úgy mint a szintén friss kiadású vagy akár egy Kurzweil ami utóbbi igaz nem mai csirke már, ennek ellenére a Roland jelen F20-as modellét a "belépő" szintnek tekinti érdekes módon, mint a 100-150 ezres Casiokat szokás (nem hiába lett említve az a fennakadva landolás!). Minden esetre, 10-20 éve tizede választék sem volt ezen a fronton és ez így lehet előny is. Hogy a minőség mennyit javult azóta a hangszereknél, nos azt döntse el ki-ki saját maga. Itt talán megemlíthető a SuperNatural zongorahangzás, mely a Roland felsőbb kategóriájából származik, nyilván jóval leegyszerűsítettebb lehetőségekkel. A kulcskérdés a másik szemszögből a játékfelület! Kérdés hogy a kiváltópontos Ivory Feel-G billentyűzet mennyivel jut zongoraérzetre a többi vetélytárs felé, ui. itt is a csekély súly / hordozhatóság van középpontba helyezve, mint az ma oly divatos. Annyi biztos, a hangszerhez opcionálisan választható stíl-állvány jócskán megdobja majd a hangszer árát a maga 31.000 Ft-jával! Önmagában az F20-ért jelenleg (2013.09.07.) br. 249.000 Ft-ot kell otthagyni a kereskedőnél. Bővebb leírás, specifikáció: http://www.rolandconnect.com/product.php?p=f-20
 9. CDxtract, Awave Studio és Chicken Translator progikkal lehet próbálkozni, ill Halion és Kontakt szoft.samplerekkel amelyek közvetlenül olvasnak/konvertálnak többekközött Kurzweil lemezeket is.
 10. LP-filter

  OSx86 Project

  Kb. 2-3 hete győzögetnek engem is hogy hagyjam a faszba a Linuxot és inkább hackivel próbálkozzak. Egy srác Asus laptopján elég jól is megy. A kérdés, hogy sok mendemonda övezi az AMD platformot, hogy ott megy, nem megy, mégiscsak megy stb. Volt itt vki aki AMD-re tudott működő rendszert rakni? (Gigabyte lapom van amúgy abban a gépben amire raknám.)
 11. Akkor félreértettelek mikor azt írtad, hogy a legközelebbi példányt Szegeden akarod készíttetni, meg eloxálás stb... Asztem szériában akarod nyomni.
 12. 10 éve kb egy elektromérnök-zenész ismerősömmel és pár zenész haverral mi is gondolkodtunk egy sample player vas fejlesztésében ami igaz nem analóg így, de miután a béka segge alá zuhantak a sampler árak a használt piacon nem lett volna értelme pénzt beleinvesztálni a projektbe. Meg ugye most már van v-machine is azóta, az ipadről nem is beszélve. Azért a fent illusztrált egyedi analóg vas kb. milyen nagyságrendű összeget emészt fel prototipus és szériagyártás szintjén majd?
 13. vinnui Ki, hol és mennyiért vállal be ilyen lézergravíros cuccot egyedi kis tételszámra? Meg olyan is érdekel aki öntapadó fóliára tudna feliratozni, majd a gombok, ledek helyén pontosan kivágni.
 14. Igen, ugyanis az ár oldaláról nézve otthoni / irodai általános hétköznapi felhasználású, félprofi, profi és csúcsprofi termékkategóriákra is oszthatjuk, ahol legfelül már megadatik vaskos összegekért, hogy akár komponensenként megválogassuk hogy "ilyen" eszközhöz "olyan" A/D és "amolyan" D/A egység, előfok meg stb legyen választható, csakúgy mint a sokmilliós mixer pultoknál. A dolog hibája a szakterminológiát nézve természetesen a sokszor lefordíthatatlan, vagy mesterkéltnek hangzó magyarosítások, átfordítások nyomán születik több területen, nem csak az audio világban. Mellesleg egyszer hallottam a hangkártya helyett valami nagyon találó magyar megfogalmazást, de sajnos nem emlékszem rá, de ha eszembe jut megosztom! Sokszor webshopokban pl. DAW rövidítés is takarja az ilyen termékeket.
 15. LP-filter

  Ménemszól.hu

  Azaz ez ideiglenesen van kivonva vagy vmikor üzemben lesz még ki tudja mikor?
 16. Tony Monaco elsősorban mint ismert hammondos jazz-orgonista rémlik fel a fél világnak, de az alábbi oktatóanyagának snittjeként izgalmas bepillantást nyújt hogyan is lehet ill. kell split hangszínen billentyűzni, akarom mondani, bal kézben hamisítatlan stílusban basszusgitározni! Nézegessétek, hátha tanultok belőle vmit, akit a jazzesebb stílus érdekel!
 17. LP-filter

  Ménemszól.hu

  Nemrég volt az absolute.hu cím ahonnan a régi siteot, hs-onlinet stb is el lehetett érni, mondván a régi siteon is rengeteg hasznos infó maradt fenn. Nos onnan kellett volna épp vmi, de a cimborák se találják guglival sem (nekem meg nincs most időm kajtatni), úgy mondták hogy írjak már be a professzor urakhoz akkor az ügyben... Nos? Volt nincs v mi a szitu ezzel?
 18. Nem is tudtam hogy itthon valaki bevállalt ZR76-ot! A sequencer üzemmódjairól nekem se voltak ismereteim, de ilyen formán ha tetszik, szerintem nyugodtan vágj bele! A torzítást elősször nem értettem, aztán rádöbbentem, ez valóban érdekes jelenség egy kontakthiba folytán. Ha gyakorlásnak is veszed, szerintem hasonló árban még el tudod később adni, bár nyilván itt megvannak a csábítások, hogy szinti révén elkalandozz a többi dolgokban is benne. A döntés innentől a tiéd, sikeres választást kívánok! (ha Ensoniq-od még nem volt akkor sok sikert hozzá, lehet hogy a K2500 szintű nagy kedvenced lesz belőle...) Amúgy egy cucc volt ott ami 88 billentyűs, a KT88. Codáék árulták anno.
 19. Ja, és amit a magneto tape pluginek sem tudnak máig!
 20. Ez az Ensoniq csak 76 billentyűs remélem tudod?! Azért elég magas árat szoktak az Ensoniqok tartani, főleg egy TS10 v TS12! A billentésük elég érdekes! Nem fogható egy mai kalapácsmechanikás cucchoz, de a ZR76 is jó drága volt sokáig, csodálkozom hogy P35 alatt kapható. A többit nem ismerem amit írsz, ill Yamaháknál 260 ezerig ua GHS alap mechanika kerül szerelésre mindbe az tuti. Rolandnál az ilyen alap mechanikák is 2x-3x annyiba kerülő cuccoknál vannak mint a P35 v 105. Én keresnék ebayen 80 körül v olcsóbban P85 v 95-öt. Új generációs zongi hang egyedül a P105-ben van most, de az 190 pénz... Amúgy nekem volt ilyen Perfect piano Rom (ZR expansion board) egy Emu Proteus 2000 modulban, de a zongin kívül semmi nem volt benne használható. Ez a ZR76 lelke is amúgy. Ráadásul ugye a P35-ben ott a hangszóró, még az Ensoniqot rá kéne dugni vmire, ha a 10 percre odaülök hirtelen dolog játszik. Betonon meg asztalon ne ütögessetek ujjakat, mert az ízületnek többet árt mint az izmoknak használ! Akkor inkább némán tréningezzetek kikapcsolt kalapácsos hangszeren,ott a mechanika tehetetlensége finoman fékezi az ujjak ütéseit, nem sokk hatásként hirtelen ütésként terheli az izületet. (azért van aki így is tud brutálkodni) Vagy, Dechatlonban tessék 200ft-ért szivacslabdát venni! Több színben van és nem a legnagyobb kell hanem ami 4-5cm-es. Azt lehet marokkal is gyúrni és tetszőleges párosítású ujjakkal is. Ez a mobil erősítő labdacs a legjobb! A régi bunyós gumikarika nem jó!!! A labdákban is eltér kissé a tömörség, nyomkodjatok meg többet is, ami kényelmes azt kell venni.
 21. Ezt nem hiszem el! Piaggerot javasolt??? A P35 akkor egy hangversenyzongora egyenesen. Esetleg érdemes nézni leárazott v használt P85, P95-öt is még...
 22. Szerintem gondolkodás nélkül a Yamaha, bár inkább hangban jobb amiért jobb, árban magasabb, polifóniában kevesebb mint a "készió". A GHS mechanika a Yamahákban olyan amilyen, az igazi mechanika egy Roland RD700...-ban kezdődik, ami nem fáraszt 20 perc után, hanem egyre élvezetesebb rajta a gyakorlás. De nyilván nálad ez ki van ejtve. És esetleg használtan vmi? pl. volt Korg Triton Extreme 88 is nemrég az Expresszen! Vagy vmi jobb Fatar a PC3LE-hez??? Tanárod mit javasol?
 23. Juteszembe Csabi! Ez is erről szól... Kerültek fel mostanában vaci új Kross demók is!!! https://soundcloud.com/korg/sets/kross-combi-demo https://soundcloud.com/korg/sets/kross-prog-demo https://soundcloud.com/korg/sets/kross_demo
 24. Érdekes a dolog mert először tényleg úgy tűnt, valami nyitott ajtót hagytak véletlenül a cuccon a Korgnál, nem is ecsetelték túlságosan a lehetőséget a speckóban sem. Mások már azt is mondták, hogy lehet ez meg is lesz szüntetve egy új OS frissítéssel, de pl. más kategóriájú új hangszereiknél meg már simán írkálnak pl. 96MB RAM-ot! Nagyon jól csinálják!
 25. A sample feltöltés annyira nincs így ahogy mondod, hogy pl Mac/PC alá van már a Kromatool progi is! sample feltöltésről az illusztris "eltávolított" videó: http://vimple.ru/9b4253ad495946e389e00fa13a7b53b0 Timbi! Feljaintottam a Yamaha MX demóit ide, ami ua nagyjából mint az MOX! (az oldalon lejjebb a lassú letöltés ingyenes!) http://data.hu/get/6745858/MX61_demo.rar
×
×
 • Create New...