Jump to content
Ménemszól.hu

turorudi

Regisztrált tag
 • Tartalom számláló

  30
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Days Won

  3

turorudi last won the day on May 19

turorudi had the most liked content!

Megbízhatósága

12

turorudi tagunkról:

 • Rang
  Talpas

Legutóbb az adatlapod nézték:

751 profil megtekintő
 1. turorudi

  SCSI használat

  Win7-ig egyes Adaptec-ek működnek. De én is inkább összeraktam egy XP-s gépet, amiben PCI-port van a kártya számára, mert nem tudtam megfelelő Adaptec kártyát szerezni, ami meg volt, annak csak XP-ig van drivere. Pedig létezik még PCIe csatoló felületű kártya is. Viszont a modernebbek 68 pines külső csatlakozóval rendelkeznek, arra nehéz a samplerek 25 vagy 50 tűs csatolójával rácsatlakozni, mert kábel nem lesz hozzá. De biztos, hogy van, aki képes még Win10 alatt is használni, hiszen bizonyos hang editorokban (pl. Sound Forge) a mai napi ott van az scsi-n küldhető hangminta lehetősége. Soka
 2. turorudi

  Yamaha MODX

  Van factory reset. Szeretném megérteni, hogy a kontrollerek és a DAW viszonya hogy is van pontosan. Szerintem a Remote menüpont és a Midi I/O-ban a Single, Hybrid és Multi módok túl sok felületet jelentenek, egyszerűbben kellene ezt megoldani.
 3. turorudi

  Yamaha MODX

  Köszönöm, fontos visszajelzéseket adtatok. Könnyen lehet, hogy már annyira széttúrtam a beállításokat, hogy elállítottam. De ezek szerint ez működik.
 4. turorudi

  Yamaha MODX

  Közben érdekes, mert az alap 4x4-es mátrix (cutoff, resonance, pan, portamento...) az minden patcnek ugyanaz. Viszont ha a DAW miatt lekapcsolod a remote-ban a Local-t, akkor azok nem hogy nem rögzíthetők a DAW-ba, hanem nem is csinálnak semmit. Közben viszont nem tudod megállapítani mindegyikről, hogy melyik funkciót hanyas számú kontrollerrel tudnád vezérelni, ha egy külső kontrollerről vezéreled. Pl. az "arp/ms swing" mivel vezérelhető külső tekerővel? És a super knob hanyas kontrollerrel vezérelhető? Az egyik pedál vezérli, azzal is használom, de nem ad ki MIDI üzenetet az se.
 5. turorudi

  Yamaha MODX

  Úgy rögzíti, ha remote módban vst-re állítom és akkor egyesével be lehet állítani a tekergetni kívánt controller számát. Ez arra van, ha master keyboardnak használod mondjuk vsti-khez, de visszavezérli a Modx-t is. Viszont minden egyes patch váltásakor és bekapcsolás kor be kell állítani, tehát lényegében használhatatlan. Én azt szeretném vezérelni, ami alapból a tekerők funkciója. Úgy emlékszem, hogy egy külső kontrollerrel ez megy, csak azt is címezni kell, de az legalább úgy marad. Ja, és ugye a super knobot sem lehet praktikusan rögzíteni.
 6. turorudi

  Yamaha MODX

  Hogy lehet a 4 tekerővel MIDI controller üzeneteket kiküldeni? Rögzíteném DAW-val, ahogy a filtert, panorámát stb. tekergetem, aztán nem megy ki róla semmi.
 7. turorudi

  Yamaha MODX

  Egyébként nekem az FM a kísárletezés terepe, ami 4 gyerek mellett már nem nagyon van. Ha olyan hangot akarok, amit valahol hallottam és meg szeretném valósítani, akkor az egyik Arturia VST-vel, rendszerint a Moog Minivel gyorsan összedobom.
 8. turorudi

  Yamaha MODX

  Attól függ. Egy sima sípolás 2mp., egy komplex hang akár egy hét is lehet De van ez az arc, aki elég jól bemutatja, hogy kb. hogy áll össze egy hangszín, ha tapasztalt vagy. Sztem a John Melas editorral ennél kicsit gyorsabb (azt hiszem, más típusú hangokat is bemutat valahol)
 9. turorudi

  Yamaha MODX

  Így van, a smart morph (amin azért van még dolgoznivaló) hasonló, bár sztem egy fizikai X-Y joystick vagy tapipad jobb hozzá, mint a képernyőn húzgálni az ujjunkat. Viszont az sem igaz, hogy nem fejlesztettek az FM-en a DX-sorozat megjelenése után. Az SY-ban kifejezetten nagy truváj volt az RCM, vagyis amikor egy mintát az algoritmus operátoraként lehetett használni. Továbbá a burkológörbék loopolhatósága is egy egészen más dimenzió a DX-ekhez képest. A free form algorithm meg semmi másban nincsen meg.
 10. turorudi

  Yamaha MODX

  Láttam egy dokfilmet Elton Johnról. Ül a zongoránál, eszébe jutnak motívumok, klimpírozik, próbálgat rá dallamokat. Ott ül vele egy jogász és egy zenei szakértő. Ha sikerül valami jót kitalálni, a jogász rögtön le is védi, a zenei szakértő pedig finomít rajta és az ideális hangnembe helyezi, majd lekottázza.
 11. turorudi

  Yamaha MODX

  Szerintem azért, mert esetleg bonyolult egy szintézis, nem biztos, hogy nem lesz népszerű vagy nem praktikus olyanoknak, akik nem akarnak piszmogni a paraméterekkel. Szerintem a világon a legtöbb patch FM-ből létezik, a MODX a legtöbbet eszi, és nagyon könnyű többet egymás mellé rakni, effektezni, használni. Ha megnézünk egy analóg szintit, egyikkel sem lehet annyi különféle hangot létrehozni, mint egy FM hangszerrel. Szerintem ez előny, ráadásul tényleg sok minden hozzáférhető, sőt, a MODX gyári hangkészlete is irgalmatlan nagy.
 12. turorudi

  Yamaha MODX

  Az EX5-ben van AN (egyfajta VA), VL (modellezés), FDSP (organikus dsp), sampling és az AN-en belül egy egyszerűbb FM, és ezeket lehet egyszerre használni. Bizonyos szempontból ezt a gazdagságot nem überelte a Yamaha (bár az ES-ig a Motifokba lehetett plugin boardokat pakolni ilyen szintézisekkel). FM-ből viszont a Montage/MODX überkirály, az FM-t emuláló VSTi-k sem tudják felülmúlni, habár a NI-nél az FM8 ugyanúgy 8 operátort használ. Egy-két olyan funkció nincs benne az FM-ből, ami az SY77/99-ben megvan, azok is szuperek FM-re Nekem 12 vagy 13 éves koromban lett DX7. Kaptam hozzá egy jó 100
 13. turorudi

  Yamaha MODX

  A Yamaha már az SY77-tel rálépett erre az útra 1989-ben. FM azóta sok szintijükben volt és van folyamatosan, általában a PCM-szintézissel társítva. Nem tudom, van-e editorod a MODX-hez, azzal elég jól lehet FM hangokat bizgerálni. Vagy van ez a random DX patch generátor, ami tud nagyon érdekes eredményeket produkálni (ugye az eredmény könnyen betölthető a MODX-be): https://www.thisdx7cartdoesnotexist.com/
 14. turorudi

  Yamaha MODX

  Szerintem pedig ez volna a legalapabb. Ezzel is megoldható, átnyomom egy single hangra, de azért elég bosszantó, hogy megszólal egy billentyű lenyomására ugyanaz az 5 hang a hangmodulból, ha egyáltalán bírja a polifóniája. Nekem még az aftertouch hiánya is fájó, meg ezek a pille billentyűk (Modx 6-7). Elég nyomi érzés egy normális szinti mellett ezen játszani.
 15. turorudi

  Yamaha MODX

  Triton VSTi-ben elég sok minden benne van, azt hiszem csak a Z1 kártya nincs benne. Ami a MODX-t illeti: az SY-okon szocializálódtam, és még az EX5-ben is megvan a Voice vs Multi felosztás, igaz, az EX-ben már van hasonló, mint a Modx-ben a kbd ctrl, és több hangszínt (voice-t) lehet layerelni a Multi módban. A Modx-ben megbékéltem azzal, hogy a Multi mode-ot úgy tudom praktikusan elérni, ha a single part hangokat használom. Ha nagyon akarok multi layer hangszíneket, akkor a MIDI I/o-nál hybridre kapcsolok, de az már túl sok kapcsolgatás. Az elképesztően zavaró nekem, hogy a sok partos hango
×
×
 • Create New...