Jump to content
Ménemszól.hu

Kevin

Regisztrált tag
 • Tartalom számláló

  7
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Ennyit fórumozott

  1d 9h 29m 51s

Megbízhatósága

-1 Nem megbízható

Kevin tagunkról:

 • Rang
  Talpas
 1. Ja igen, a hangszínek. Zenekarban játszom, ahol különböző akusztikus hangszerekre (pl. zongora, vonós hangszerek, esetleg harangjáték, hárfa, kórus, stb.) lenne szükség, az elektronikus (pl. leadek, padek) hangszínek mellett. Ami fontos lenne, hogy lehessen egyszerre használni elektronikus és akusztikus hangszíneket is, mondjuk két külön billentyűzeten. De lehessen használni mondjuk két különböző akusztikus hangszert is egy billentyűzeten, splitelve. Esetleg bizonyos hangszíneket layerezni. Loopokkal eddig nem igazán foglalkoztam, de ha lenne egy ilyen set up, akkor valószínűleg kipróbálgatnám a dolognak azt a részét is. A késésről annyit, hogy a latency nem aszerint változik, hogy milyen a hangkártya, illetve a port, amivel csatlakozik? Tehát egy jó FireWire hangkártyát érdemes beszerezni, és a késés lehet akár 1-2 ms is? Ami nyilván kis érték, de attól még késés marad, csak kérdés, hogy ez mennyire érzékelhető. Mert ha nem annyira, akkor tulajdonképpen nem is akkora probléma.
 2. Kevin

  Élő zenélés MacBook-kal és MIDI billentyűzettel?

  Sziasztok! Ezt a topikot azért nyitottam, mert mostanában egyre komolyabban elkezdett érdekelni, hogy mi lenne, ha az általam használt szintetizátorokat, egy számítógép-központú set up váltaná fel. Eddig csak szintetizátorokkal volt dolgom, még nem próbálkoztam ilyesmivel. Nagyrészt otthoni zeneszerzésre, kisebb felvételek készítésére, és persze élő zenélésre használtam a korábbi hangszereimet. A különböző "vasak" használata során, mindig volt valami olyasmi érzésem, hogy jó ez a hangszer meg minden, de valami nem tökéletes. Volt amelyik hangminőségben nem nyújtotta azt amire vártam, volt amelyik emellett még több számomra felesleges funkcióval is rendelkezett. Ezért gondoltam arra, hogy számomra olyan környezetet kellene kialakítani, ahol tényleg csak olyan dolgok, hangszínek, szoftverszintetizátorok vannak kéz alatt, amiket használok, és kedvemre alakíthatom őket. Így jött az ötlet, hogy utánanézzek ennek a MacBook-os dolognak. :-) Szóval az első kérdésem arra irányulna, hogy mennyire megbízható egy ilyen rendszer, illetve érdemes időt, pénzt, energiát áldozni magára a számítógépre, illetve a rajta futó programokra, és a megfelelő zenei környezet kialakítására? A következő dolog az lenne, ha rászánom magam egy ilyen beruházásra, akkor milyen teljesítményű gépre lenne szükség? Gondolom a kis MacBook Air kevés erre a feladatra, de javítsatok ki, ha tévedek. Sejtéseim szerint egy Pro kellene, legalább 8GB RAM-mal, SSD-vel, és legalább i5-ös processzorral. Gondolom minél nagyobb a teljesítmény annál jobb, de azért anyagi korlátai is vannak a dolognak, 300-400 ezer forint között szeretnék találni valamit, valószínűleg használtan nagyobb esélyem lenne jobb teljesítményű gépet szerezni. A másik kérdés ami megfordult a fejemben, hogy esetleg egy hibrid módszerrel (a gép mellé elhelyezni egy virtuál analóg szintetizátort, a Mac-ről pedig az akusztikus hangszereket vezérelni) le lehetne venni valamennyi terhet a számítógép válláról, hogy ne kelljen az elektronikus és az akusztikus hangszínekért felelős programokat is egy gépről futtatni? Így (gondolom én) elég lenne szerényebb specifikációval megáldott Mac-et vásárolni. Természetesen a hangkártyát sem felejtettem ki a sorból, és tudom, ez nem az a topik, de ha nem probléma, akkor azzal kapcsolatban is szeretnék kérni némi segítséget! Tehát otthoni és színpadi használatra is kellene, és az a kérdés, hogy milyen szempontokat kellene figyelembe vennem? Minél nagyobb mintavételezési frekvencia? Két MIDI billentyűzet használata esetén több MIDI csatorna? USB 2.0 vagy FireWire? Focusrite? Steinberg? Apogee? Vagy mi? :-) Nem igazán vagyok profi hozzáértő, úgyhogy minden személyes pozitív-negatív tapasztalatot, jó tanácsot és javaslatot kíváncsian várok a témával kapcsolatban, mert tudom, hogy ezen a fórumon sok nagy tudású, tapasztalt szakértő ember jár! Válaszaitokat előre is köszönöm szépen! Üdv! :-)
 3. Ezt egy fórumban találtam: "For those that want to use the PERFORMANCE as mega Performances (where you are splitting and layering multiple sounds, as many as all 16 across the keyboard) you simply need to download the free MX PERFORMANCE Editor - created for Yamaha by VYZOR http://vycromx.com This free EDITOR will allow you to create PERFORMANCES where you can change the MIDI channel as you may require. Create mega PERFORMANCES and then STORE them in the internal memory of your MX. Launch the EDITOR > when you select the MIDI tab you can freely assign the MIDI channels of each PART as you require. The concept is when operating the front panel you have QUICK ACCESS programming, when working with the Editor you can build in depth PERFORMANCES that include as many as 16 sounds being triggered on a single MIDI channel, if you wish. You can STORE you newly created PERFORMANCE in the MX." Tehát ha jól értem, itt arról van szó, amit az előbb Csaba is említett. Csak le kell tölteni hozzá a performance editort, hogy úgynevezett mega performance-eket lehessen létrehozni, majd elmenteni a memóriába.
 4. Kevin

  Yamaha MX49 multitimbralitás vs. layerek?

  Sziasztok! :-) Nekem a 16 part multitimbralitással kapcsolatban lenne kérdésem. Eddig úgy tudtam, a multitibralitás egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy az adott hangszeren hány különböző hangszín szólalhat meg egyidejűleg. A Layer gomb láttán kicsit elbizonytalanodtam, mert annak segítségével csak két layer-es performance-eket tudunk létrehozni, nem? A Layer funkció csak a gyors hangszín-összeállítás miatt kapott külön gombot, és valahol van egy másik beállítási lehetőség, ahol kettőnél több layert is létre lehet hozni, vagy itt mást jelent a 16 multi? Nagyon tetszik a hangszer, megfelelőek a hangszínek, gondolom az effektek is kiválóak, könnyen hordozható, elég a 49 billentyű is, viszont szeretnék 2-nél több programból összeállított performance-eket is használni, a kérdésem csak az, hogy lehetséges-e. A segítséget előre is köszönöm, várom válaszotokat! :-)
 5. Sziasztok! Nem olyan régen vettem egy Korg M50-est, viszont nem volt lehetőségem kipróbálni, mert a hangszerboltokban nem volt már egy darab sem. Videókon, valamint fórumokon keresztül tudtam csak tájékozódni, így a használat során derült ki számomra, hogy ez sajnos nem az én hangszerem! Korábban is volt már Korg hangszerem, a menürendszer felépítésével meg vagyok elégedve. A hangszínszerkesztés is nagyon tetszik, rengeteg dolgot meg lehet valósítani hasonló elven, mint a korábbi modelleknél, de ezt itt gondolom nem kell magyarázni. Elsősorban a zongora hangmintáktól, valamint az elektronikus hangszínektől vártam volna többet, de nekem nem igazán jött be a hangzás. Röviden ennyi a történet idáig. Most megpróbálom eladni, és szeretnék venni egy másik hangszert. Otthon, és színpadon is használnám. Otthon zeneszerzéshez, színpadon pedig egy (kb.) progresszív metál zenekarban, tehát nagyon sokszínű hangzás előállítására alkalmas hangszert keresek. A lényeg, hogy jó hangzású programokkal rendelkezzen, valamint szerkesztésük könnyen megvalósítható legyen a megszokott paraméterek módosításával (oszcillátorok, burkológörbék, szűrők, meg ilyenek...) Szekvenszert egyáltalán nem használok, valamint arpeggiatorra, és dob patternekre sem igazán van szükségem. Fontos még, hogy kb.16 timbrés legyen, illetve a split zónák száma is ennek megfelelően álljon rendelkezésre. A billentyűk számát illetően 61 darab elég belőlük, elsősorban a szállítás miatt. A billentés csak másodlagos szempont, de zongoristaként örülnék, ha valami masszívabb mechanikával felszerelt hangszer lenne. Körülbelül 300 ezer forintot tudok rászánni, nagyjából megnéztem már, hogy miből válogathatok, csak éppen alkalmam nem volt még kipróbálni mindet. A Korg Krome nagyon bejött, főleg a zongoramintái azok, amik elképesztőek, no meg a színes érintőképernyővel nagyon kényelmessé válik a kezelhetőség. Csak ugye fel van szerelve szekvenszerrel, drum trackkel, arpeggiatorral, amiknek nem igazán venném hasznát. Na mindegy... A válaszaitokat várom, és előre is köszönöm szépen! Biztos vagyok benne, hogy sokan több tapasztalattal rendelkeztek nálam, így tudtok újat mondani!
×