Jump to content
Ménemszól.hu

Fiddler

Regisztrált tag
 • Tartalom számláló

  24
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Days Won

  1
 • Ennyit fórumozott

  54d 4h 37m 19s

Fiddler last won the day on April 4 2016

Fiddler had the most liked content!

Megbízhatósága

5 Semleges

Fiddler tagunkról:

 • Rang
  Talpas
 • Születésnap 1981-08-04

További Információ

 • Érdeklődési kör
  Periodical vibrations, Room Acoustics, Music Producing, Audio Engineering

Kapcsolatfelvétel

 • Weboldalam
  gabor.me

Legutóbb az adatlapod nézték:

1.434 profil megtekintő
 1. Fiddler

  Apogee Duet, Mackie BigKnob, Akai LPK 25

  Eladóak a linkeken látható kütyük. Apogee Duet for Mac and iPad hangkártya extra breakoutbox-al, kábelkorbáccsal, minden kiegészítőjével és dobozával újszerű állapotban. Ára: 149999.- https://www.jofogas.hu/budapest/Apogee_Duet_for_Mac_and_ipad_es_Breakout_box_91375541.htm Akai LPK 25 - Új/egyszer használt egy külföldi turné során. Ára 11999.- Német garancia https://www.jofogas.hu/budapest/Akai_Lpk_25___MIDI_billentyuzet___Egyszer_hasznalt___Uj_91375605.htm Mackie Big Knob - Újszerű, hibátlan állapotú monitor kontroller. Ára 54999.- https://www.jofogas.hu/budapest/Mackie_Big_Knob___Makulatlan_91375656.htm Telcs: +36704181006
 2. Idő közben sikerült feltenni a cloud-ot egyedül. Hamarosan jönnek a grafikonok, de már most lehet hallani hogy alakul a szoba.
 3. Szia, köszi a tippet, ez az anyag tényleg úgy tűnik, mint ami képes benntartani a kőzetgyapotot és átangedni a levegőt. Valami hasonló van a primacoustic panelekben is, lehet pont ez az.
 4. Először is elnézést kérek a késői válaszért, másodszor pedig jó választás volt a Genelec. 8030-asok? A rezonátoros panelednek szerintem is működnie kell. Az illesztéseket tömítetted szilikonnal vagy hasonlóval? Azt néztem, hogy a program szerint az „absorber 2” sokkal szélesebb tartományban csillapít és hatékonyabban is mint az „absorber 1”, igaz egy oktávval feljebb 100 Hz-nél, de lehet lenne hatása az 50 Hz körüli modusokra is. Ha van valami mérési eredményed azt szívesen megnézném!
 5. Elkészült a monstrum, belekerültek a kőzetgyapot panelek és kapott ledvilágítást is. Az egész 79.1 kilót nyom és fogalmam nincs hogyan fogom felrakni a plafonra.
 6. A nyolc darab broadband panelek elkészítése után következik a "cloud" panel, ami egy hatalmas egybefüggő szerkezet lesz, 9 (3x3) panel méretű (300x190) és a mennyezetre lesz majd rögzítve kb 5-10 cm légréssel. A panelben 10 cm 40kg/m3 (Airrock LD) kőzetgyapotot fogok használni, aminek a tetejére 5 cm (Airrock XD) kerül, remélhetőleg így az alacsonyabb frekvencia tartományban is csillapít majd. A képen a tervezgetés fázisa látható, a végleges design kicsit modosulni fog.
 7. Szia György, A munkavédelmi szövet szerintem is jó választás, kár hogy amikor kerestem textilt anyagokat nem futottam bele. Szerintem ha találsz valami vastagabbat az egy rétegben is elég lesz. Úgy gondolom, hogy ha nem mozgatjuk a paneleket, nem támaszkodsz neki, nem éri közvetlen légáramlat stb akkor nem porzik az ki magától. A Primacoustic paneljein sűrűszövéső vastag vásznat használnak olyasmint mint a bútorkárpit, vagy a zsákvászon, csak sokkal sűrűbben van szőve. De ezen kívül még be van vonva egy teljesen műanyag textilszerűséggel mintha préselt vatta lenne. Ezen felül a Primacoustic broadband panelekben üveggyapot van és a felületük valamivel kezelve lehet (ragasztva), mert nagyon merevek, szinte kopogósak, de mégis be tudod nyomni az ujjaddal. Ők ennyire biztonságosra építik meg a paneljeiket (és drágára). Valóban ha egy rugalmas, de mégis levegő által nem átjárható vevonat kerül közvetlen (ragasztva) a kőzetgyapotra akkor az hatékonyabban dolgozik a mélytartományban, viszont visszaveri a magasabb hangokat ezért érdemes valami szivacsot tenni elé. Az is a pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy nem csak szűk frekvencia tartományban működik csak hanem szélesen. Viszont ezt a megoldást nem sorolják a rezonátoros megoldások közé valamiért. Ezt a cikket a bevont vs bevonat nélküli kőzetgyapotokról ha még nem olvastad akkor ajánlom, mert nagyon jó: http://ethanwiner.com/density.html A 40 Hz-nél nem túl hatékony a passzív csillapítás, hacsak nem építesz 1/4 hullámhossz mélységű basszuscsapdát, ami 40 Hz-nél 2,15 méter lenne... Sokkal hatékonyabban működnek a rezonátor lapos u.n. "diaphragmatic absorber"-ek. Viszont nehéz őket behangolni, mert a rezonátor lap vastagsága (merevsége), tömege, a hozzá épített doboz mérete, a légrés a rezonátor lap és a kőzet gyapot között, valamint a kőzet gyapot sűrűsége is befojásolja, hogy melyik frekvencia tartományban hatékony. Mellesleg most készülök építeni egy hangolható "limp mass" basszuscsapdát, aminek a doboz ürtaltalmát változtatva elvileg változtatni tudom majd a frekvenciát ahol csillapít. Majd arról is posztolok. Egy szó mint száz, broadband paneleknél 40-50kg/m3 sűrűségű kőzetgyapot kell és az a legjobb ha minden irányból át tudja járni a levegő, valamint a faltól kell kb 5-10 centi légrést hagyni, mert a passzív panelek úgy működnek jól. Kiváncsi lennek a basstrap-ekre amiket építettél! Üdv, F
 8. Köszi, nem tudtam mi a Magyar megfelelője.
 9. Szia, haha "most másképp lett rossz" Nem veszem kötözködésnek a kérdéseket, örülök, hogy írtál. Alapvetően a szoba mérete messze van az ideális minimumtól, ezért sosem lesz "tökéletes" akusztikailag, ami leginkább a mélytartományra igaz, ezért kompromisszumokat kell kötnöm. Mivel a falületek relatíve közel vannak egymáshoz, ezért nagyon erős visszaverődések alakulnak ki (részben flutter echo is) amiket legjobban a párhuzamos felületekre helyezett broadband panelekkel lehet orvosolni. Ezek a panelek leginkább 200 Hz felett hatékonyak, de az alacsonyabb frekvenciákon is javítanak, és az a jó ha minél nagyobb falfelületet fednek le (kisméretű szobákban), de túl csillapítani sem kell. A grafikonokon elsődlegesen nem a frekvencia menet linearitását kell figyelni, hanem a "Z" tengelyen a lecsengési időket (ms). Az első grafikonon a 100 Hz körül kialakult "mode"-ok 300 ms elteltével még mindig 80 dB erővel rezonálnak, de miután bekerültek a panelek a szobába (második grafikon) ugyan ennél a pontnál 60 dB alá csökkent az erősségük. A rezonanciák csillapodása sokkal látványosabbak 200 Hz felett, és erre lettek tervezve a panelek. A stúdió tervezésénél figyelembe vettem, hogy egy szoba akusztikai tulajdonságai és a panelek csillapítása csak részben számíthatók ki pontosan (sokszor csak megközelítő értékeket kapunk), ezért a "trial and error" megközelítést kell alkalmazni. Másszóval ki kell próbálni különböző elrendezéseket amiket mérésekkel kell ellenőrizni. Elsőre az oldalsó broadband paneleket készítettem el, mert ezekre minden esetben szükség van (ezeknek a tesztjét látod itt). Ezt követően a mennyezet csillapítása jön amit a cloud panelekkel akarok orvosolni (szintén broadband). A cloud panelekbe 5cm 40kg/m3 kőzetgyapot és ennek a tetejére 5cm 90kg/m3 kőzetgyapot kerül. Miután bekerültek a helyükre a panelek egy mérést követően látható lesz mennyire működnek hatékonyan és mik azok a frekvencia pontok/tartományok amiken még javítani kell. Tapasztalataim alapján a broadband panelek (megfelelő számban alkalmazva) megoldják a 150-200 Hz feletti problémákat. Terveim szerint a mélytartomány javítására u.n "superchunk" bass trap-et építenék, ami alapvetően annyi, hogy a padlótol a plafonig telerakom kőzetgyapottal a sarkokat. A hátsó falakra "limp mass" basszus csapdák kerülnek, amiket egy bizonyos frekvenciára be lehet majd hangolni. Remélhetőleg ezekkel megfelelően beállítva a fennmaradó elsődleges mode-okat és harmonikusaikat tudom majd csillapítani. Röviden (nem röviden) ez a koncepció, amit elég hosszú tervezés, kalkuláció és ötletes előzött meg. Több megoldáson is gondolkodtam már, de a legtöbbet anyagi megfontolásból vetettem el.
 10. Örömmel jelentem, hogy elkészült a nyolc darab broadband panel amiket véglegesen majd az oldalsó falakra szánok. Kíváncsiságból készítettem három tesztmérést, ahol: nem voltak benn a panelek a stúdióban. az oldalsó falakon az elsődleges visszaverődési pontra helyeztem őket. a szemközti sarkokba helyeztem állítva két-két panelt valamint az oldalsóra ismét az elsődleges visszaverődési pontra kettőt-kettőt. A mérések közben csak a panelek elhelyezése változott. A panelek nélküli mérésnél a hegyes csúcsok jól szemléltetik a szobában létrejövő rezonanciákat az adott frekvenciáknál. A második esetben jól látszik, hogy a broadband panelek mennyit csillapítanak a 80 Hz felett kialakuló rezonanciákon. Valamint ahogy haladunk magasabb frekvenciák felé egyre hatékonyabban működnek. A harmadik esetben a sarkokba helyezett panelek hatékonyan csillapítják a 85 Hz körül kialakult rezonanciákat ezért mind a két szemközti sarkokba basstrap-ekre lesz szükség. Jöjjön még pár érdekes összehasonlítás: Üres szoba (bordó) vs 3-as pozíció (kék): Üres szoba (bordó) vs 2-es pozíció (sárga): 2-es (sárga) vs 3-as pozíció (kék): Konklúzió: A broadband panelek hatékonyan csillapítanak, de önmagukban még kevesek. Szükség lesz csillapításra a sarkokban, a mennyezeten és a hátsó falakon is. A következő projekt a mennyezeti „cloud” panelek elkészítése lesz, addig is várom a kérdéseket és ötleteket.
 11. Szia György, igen úgy terveztem, hogy kőzetgyapot (Rockwool Airrock LD (40kg/m3)) kerülne a keretekbe. Pont ma lett meg a textil amit rendeltem, ez egy fekete, teljesen alap vászon anyag aminek az ára 900.-/fm (140x100). Egész vastag, sűrűszövésű, de azért jól átengedi a levegőt. Annyira nem aggódok a kiporzás miatt, ez a szövet biztosan benn tartja a szálakat és porszemeket. Készítettem már paneleket előzőleg, és volt olyan amit ágyhuzattal vontam be. Sajnos előfordult, hogy amikor áthelyeztem őket elmozdultak belül a kőzetgyapot panelek és kicsit kiporzott, de ennél a konstrukciónál nem tartok ettől.
 12. Sok idő telt el a stúdió akusztikai tervezésével és mérésével, de végre úgy tűnik kezd minden összeállni. A broadband panelek gyártása elkezdődött, és két keret már el is készült a nyolcból. A panelek építését és felszerelését mikrofonos mérések követik majd, aminek kiváncsian várom az eredményét. A mérést alapul véve tervezem majd meg a "cloud" panelt, ami majd a plafonról fog lelógni, valamint a hátsó falra tervezett rezonátor paneleket is.
 13. Készülőben 8 db broadband panel, amiből ma kettőnek elkészült a váza. Csináltam egy próba festést dió színű lazúrral. Az eredmény tetszik, de talán jobban nézne ki ha egy kis "patinát" hozzáadnék, mert bizonyos szögből nézve olyan mint a nyaralókban a lambéria.
×
×
 • Create New...