Jump to content
Ménemszól.hu

oldbrian

Regisztrált tag
 • Tartalom számláló

  182
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Days Won

  13

oldbrian összes megnyilvánulása

 1. Junkie XL néhány éve átvonult a filmzene világába (persze már kirándult oda korábban is, még jól felismerhető kézlenyomattal, de a Mad Max-nél már talán kevesebben jöttek rá, hogy ott van ő is) és közel két éve belekezdett egy szakmázósabb videósorozatba youtube-on. ez kapta a keresztségben a Studio Time nevet és immáron a második évadot tapossa, rengeteg praktikus dologgal fűszerezve, amikből megismerheted a munkájának elemeit, a template-jében lévő hangkönyvtárak listáját, vagy akár blockbusterek soundtrack-jének a DAW-beli verzióját. első évad második évad
 2. az akár a script miatt is lehet (sőt, valószínűbb, hogy amiatt van), rengeteg dologhoz várakozni kell néhány ms-t, amit általában nem látsz az interfészen, max a manual-ban. inkább rakj be egy szinuszos hangmintát és azzal mérj. már csak azért is, mert a "minta" alatt te Kontakt patch-cset értesz, ami az adott esetben több gigás is lehet (az MK I épp nincs fent, de az MM Bass 60Kb-s DFD-vel 176 MB foglalást csinál (=ezt látod), de lejátszáshoz 3 GB-nyi hangmintát használ). szóval azért erősen más kaliber a kettő. ha nagyon kell az alacsony latency és a Kontakt-os dolgok leterhelik a gépedet, akkor próbáld emelni a DFD pufferek méretét (File/Options/Memory), talán segít egy kicsit.
 3. akkor meg is van a probléma az rettenetesen kevés ezekhez a hangkönyvtárakhoz, legalább négyszerezd meg szerintem és onnan finomhangold tovább.
 4. milyen pufferméretekkel próbálkozol? ezeket a hangkönyvtárakat elsősorban zeneszerzésre és mockup készítésre találták ki, ennek megfelelő a méret és a scriptelés is. ha megnézed például az EW is 512-es puffereket ajánl a Play alapú hangszereihez, de ez a Kontakt alapú hangkönyvátraknál is jó kezdeti érték. az alatt egyre nehezebben boldogul a géped.
 5. oldbrian

  Mitől jó Macen dolgozni?

  az egy dolog, hogy milyen minőségű az ipon cikk, de az adatok nem az újságírók fejéből, hanem a National Vulnerability Database-ből vannak ( http://nvd.nist.gov/ ),a táblázatokat pedig valószínűleg a GFI-ről emelték át az ipon-osok ( http://www.gfi.com/blog/most-vulnerable-operating-systems-and-applications-in-2014/ - itt régebbieket is meg lehet nézni, ott azért az MS ellentábor is megnyugtatóbb számokat láthat egyes években, hátha ez hozzásegíti őket a lelki békéjükhöz ). mindenesetre azok ott mind nagyon is valós számok, a tavalyi év tényleg így alakult felfedezett rendszerhibák tekintetében. nem támogatott OS-t teljesen értelmetlen lenne szerepeltetni, akár elterjedt, akár nem hiszen már nem fejlesztik és nem is patch-cselik. egyébként elsőre nekem is furcsa volt, hogy miért van az OSX összehúzva és a Windows szétválasztva, de a GFI-s cikkben olvashatod is erre a választ (a lényeg, hogy hogyan frissülnek a különböző OS-ek). ha az OSX-hez hasonlóan összevonják az összes Windowst, akkor az összes egyedi hiba száma 68 (nyilvánvaló, hogy közös kódrészeken osztoznak a rendszerek, vannak közös függőségek és így tovább).
 6. emiatt ne izgulj, ilyen szintű manipulációk már csak célzottan sound design könyvtárakban vannak, amik nagyon látványosan hirdetik is ezt a tényt, szóval nem fognak megtéveszteni. én csak azt tudom javasolni, hogy kezd el apránként megismerni a hangkönyvtárak világát, a fentebb ajánlott trysound például egy nagyszerű platform arra, hogy megnézd miképpen működnek a mai könyvtárak. egyébként az általad nevesített korszak a mainál kisebb zenekarokkal operált, ennek megfelelően a kisebb szekciókkal is rendelkező hangkönyvtárak háza táján nézz körbe. fülemlékeim alapján szárazabbak is voltak azok a soundtrack-ek, szóval érdemes átgondolni még egyszer, hogy mennyire wet könyvtárakat akarsz. első könyvtárnak lehet, hogy még a tutti libektől sem riadnék vissza a helyedben, például ProjetSAM Orchestral Essentials, vagy Spitfire Albion 1 (de utóbbi tényleg nagy térből származik). ezekkel is írhatsz úgy, mintha lenne külön-külön első- és másodhegedű szekció, brácsák stb. másik megoldás a VSL Special Edition lehet (úgyis éppen akciós 455 euróért a bundle), illetve egy EastWest Hollywood * Silver bundle - utóbbival várj nyugodtan még, elkerülhetetlenül lesz újabb sale EW-nél, amikor féláron lehet megszerezni őket. viszont ha megvan a Kontakt, akkor a hozzá adott factory libary-t ismerd meg mindenekelőtt - a profi hangkönyvtárak a minőség mellett a termelékenységet növelik meg, neked ez utóbbira még nem kell áldozni szerintem. persze mindennél fontosabb, hogy képezd magad. ehhez segítségül, a mai nappal indul a https://www.coursera.org/course/introclassicalmusic ingyenes kurzus (Yale University), de az NS-en is van egy nagyon jó, modernizált Rimszkij-Korszakov fordítás: http://www.northernsounds.com/forum/showthread.php/45270-Welcome-to-the-Garritan-Interactive-PRINCIPLES-OF-ORCHESTRATION-by-Rimsky-Korsakov
 7. igen, teljesen korrekt szolgáltatás és nyugtató madárcsicsergés van a háttérben talán a használhatóságot nem annyira, de a hangzást nagyon jól lehet tesztelni vele. elsősorban olyan termékeket próbálhatsz ki, amiknek a Best Service disztribútora, így azért lesz jó pár gyártó, aki kimarad, de nagyon jó kezdeményezés így is. zongilog: ha élő zenei felvétel a cél, akkor majdnem "felesleges" a jó hangkönyvtár, az egy másik világ. de azért arra készülj fel, hogy nagyon-nagyon keveseknek adatik meg, hogy felvegyék az anyagait és ha igen, az egy igencsak drága dolog, mostanában volt "akciósan" 15 fős zenekarral hanganyag felvétel Bulgáriában, ott óránként 500 dollárért ment a dolog, de az bődületesen olcsó volt (arról nem is beszélve, hogy kicsi zenekar volt), normál ár negyede. szóval ahogy str is mondja, először azt kell kitalálnod, hogy mit szeretnél. de ha klasszikus zene felé megy a cél, akkor nem győzöm propagálni, hogy milyen jó is ez: https://www.coursera.org/specialization/modernmusician/5?utm_medium=listingPage - meg a többi zeneszerzős ajánlat a Coursera-n
 8. nincs különösebben jelző rá, minél nagyobb térben vették fel, annál inkább "wet" jelzővel hivatkoznak rá szóban, minél kisebben, annál inkább "dry". szerencsére ez a sejtés nem igaz, pontosabban nem ettől függ, hanem attól, hogy a gyártó mennyire hisz az előrecsomagolt post-process-ben. egy extrém példa ezen a téren az 8dio ütős könyvtárai, amik rendkívül agresszíven előfeldolgozottak, de ez gyártói döntés, független attól, hogy mekkora térben vették fel a hanganyagot. és attól még ugyanúgy hallhatod minden harmadik trailerben őket, szóval még ha ilyen mesterséges is egy könyvtár, az nem jelenti azt, hogy kerülendő lenne. aranyszabály a számítógépes mockupokban: azt csináld, ami jól hangzik. mindegy, hogy a valóságban olyan nem lehet. a CineSamples is biztosít általában egy mixet, aminek a végére vas Lexicon zengetőt raktak, mert egy speciális hangzás után mentek, viszont az összes többi forrás az csak a normál utófeldolgozáson ment át. nem ismerem közelebbről, de gondolom alapból egy száraz, közeli hang. nyilván utófeldolgozás nélkül nehezen képzelhető el, hogy jól üljön a mixben, nézd meg a valóságban hol kellene, hogy legyen a zongora: http://bp2.blogger.com/_quNQWGkAJ7o/RntFnzeeJWI/AAAAAAAAAKk/afy0v8YBP3U/s1600-h/orchestra.jpg ha be tudod oda terezni és zengetni az ízlésednek megfelelően, akkor lesz jó, de megint igaz, hogy ha nem is sikerül, de jól szól, akkor senkit sem érdekel, hogy nem pont ott van. egy igazán teres könyvtárhoz illeszteni viszont azért egy izgalmasabb kihívás lesz (próbálj rájátszani néhány Spitfire Audio könyvtár demójára, hogy mennyire üt el - aztán hasonlítsd össze az ő concert grand könyvtárukkal, hogy hogy szól a tiéd).
 9. bocs, szakmai ártalom ha tudod, hogy mi a konvolúciós zengető, akkor arra a kevés dekonvolváló programra (pl. ez: http://www.voxengo.com/product/deconvolver/ ), ami közkézen forog, gondolhatsz úgy, mint az IR alapú zengetők fordítottjára: ha adott egy nagy térben felvett hang és ismered a "tér IR-jét", akkor megpróbálhatod visszaszámolni, hogy a tér akusztikája nélkül milyen lenne a megszólalt hang. nyilván ez még elméletben sem működik így, de azért néha normális eredmények érhetőek el. a többi idegen szóval meg idővel úgyis találkozni fogsz viszont röviden a válasz: igen, jól látod, sokkal könnyebb dolgod lenne, ha ugyanarról a helyről származnának a felvételek minden könyvtárnál. attól sem kell kétségbe esni, hogy ez nem jön össze, össze lehet illeszteni más könyvtárakat egymással - van aki tényleg csak annyit tesz, hogy az egész jel végére még rárak egy végső, összemosó reverb-öt.
 10. ez azért így, ebben a formában nagyon erősen barokkos a Symphobia 2008-ban minden profinál az instant buy kategória volt, nincs olyan napi szinten dolgozó zeneszerző akinek ne lenne meg. a korai CS dobos könyvtár hasonló. arról nem is beszélve, hogy messze nem csak az a 4 cég megy a legmagasabb szinten. tudod, hogy ebben például mi szól? ez. meglepődnél, hogy a kicsi gyártók mennyi dolga van nagyobb filmekben is.
 11. például az problémás, hogy kötve is vagy ahhoz a térhez, amiben felvették az anyagot, azt szűkíteni már nem tudod (a dekonvolúció pedig nem fog működni jól igazán még akkor sem, ha vannak IR-jeid az adott térről, ahol a hangkönyvtárat felvették - ami persze pl. a Spitfire-nél az Lyndhurst miatt eleve lehetetlen). ha meg van több nagy teres könyvtárad, amik különböző helyeken készültek, akkor azokat valahogyan közös nevezőre kellene hozni, hogy élvezhető legyen amikor együtt játszod le őket - aminek a vége általában az, hogy megint szöszölsz EQ-val, terezéssel és zengetéssel. továbbá probléma lehet a nem kezelt tereknél (például templom jellegű helyeken felvett anyagoknál) a helység természetes rezonanciája. a környezeti zajok is sokkal hangsúlyosabbak (a Symphobia-ban is vannak patch-csek, amiknek a hátterében telefoncsörgés van, van olyan prémium könyvtár, ahol hallani lehet a felvételi helységben ahogy a hőségtől pattog az ablak stb.). mondjuk ez utóbbi még a legkisebb, ilyenek mindenképpen lesznek, mindenki megtanulja, hogyan kerülje ki, hogy ezek megjelenjenek a zenéjében. post-process (például kicsi elhangolódások helyrerakása) szintén problémás nagy tereknél. a dynamics crossfade-re és legato-ra meg nem térek ki külön, nagy térben az mindig kompromisszum, ha valakit érdekelnek erről az öldöklő viták, keressen rá VI-control-on a dologra egyébként meg nem kell megijedni egyik úttól sem, el kell indulni, ígyis-úgyis jó fog kisülni belőle
 12. az az ingyenes minta jó volt, kár, hogy már nem érhető el, de ahhoz egy másik könyvtárból válogattak, a régi EWQL Symphonic Orchestra Silver-jéből (az volt az a hangkönyvtár, amit egy hatalmas teremben vettek fel, több mint 10 éve). most már az EW(QL) Hollywood Strings/Brass/Woodwinds sorozat Silver verzióit is árulják (amiket a Studio 1-ben vettek fel az elmúlt pár évben, Thomas Bergersennel kiegészült produkciós csapattal - csak hogy teljes legyen a stúdióban is a Two Steps From Hell ).
 13. sajnos olyat nem fogsz találni (és ez így is marad még jó pár évig biztosan), mert olyan kicsi footprint csak modellezéssel érhető el. fa- és rézfúvósokban a Wivi kifejezetten jó eredményeket tud adni ha érted a dolgod és jó minőségű zengetőid és terezőid vannak. ha erős géped van, akkor próbálkozhatsz a Sample Modelling fúvós kínálatával is, de kb. itt véget is ért a minőségi modellezett zenekari hangszerek sora (a Synful-t én nem sorolnám ide, de ha kíváncsi vagy rá, nézd meg). viszont ha nem értesz az adott hangszerek zenekari kontextusban történő alkalmazásához és a valódi hangszerek képességeihez, akkor ezeket felejtsd el, eléggé mély víz mindkettő. mindenesetre jelenleg a fúvósokon kívül még csak olyan másik szekció sincs, ahol lenne 1GB alatti könyvtár, amivel akár csak karcolni tudnád az EW Hollywood minőséget, nemhogy az egész zenekart viszont ha az EWH minőség kell, akkor miért nem abba ruházol be? a Silver bundle-ök kifejezetten olcsón szoktak menni amikor valami sale van (én anno Strings+WW+Brass bundle-t 150 euróért+VAT vettem).
 14. nem tudom, hogy mennyiben különbözik a kínálat a már említettektől, de esetleg a http://www.bigfishaudio.com/ és http://www.soundsondemand.com/ is megérhet egy próbát.
 15. Eduardo Tarilonte-nek is van egy harmonika gyűjteménye: http://www.bestservice.de/en/accordions.html
 16. ha van Kontakt 5-öd, akkor a lassú töltésen változtathatsz: batch resave-eld (Files/Batch resave) az összes patch-cset. ha bekapcsolva hagytad a background loading-ot a Kontaktban (File/Options/ Load&Import), akkor innentől kezdve az 8dio-s zongorák is háttérszálon fognak töltődni, hamarabb visszakapod a vezérlést (azaz attól még, hogy tölt, tudsz tovább dolgozni). ez igaz az összes Kontakt 5 előtti könyvtárra: batch resave után sokkal kezesebb lesz a töltési folyamat.
 17. azt senki sem vitatta, hogy ne lenne korrekt az Edirol Orchestral (én is kedveltem, mert teljesen okés kis szimfonikus könyvtár volt - sajnos inkább már csak múltidő, mert évek óta nem kapható és az utolsó update-je is valamikor a 2000-es évek elején volt), de most más kategóriáról van szó - és nem sznobizmusból/bántásból mondjuk ezt, hanem mert tényleg másról van szó hangban mérve ezt, az ilyen szintű munkához is alkalmas plugineket tárgyaltuk: http://www.thomasbergersen.com/Thomas_Bergersen-_-That%27s-A-Wrap.mp3 (egyenesen Thomas Bergersen-től, ez a szám tisztán (privát) hangkönyvtárakkal készült, 10 napos munkával). nyilván teljesen más is kielégíti a "szimfonikus" igényeket amikor "csak" a háttérben vannak a zenekari elemek, mint amikor izolálva szólnak és saját maguk kell elvigyék hangzásban a teljes zenét.
 18. messze nem idejétmúltak, sőt, fafúvósban még mindig nem tudnék náluk jobbat mondani. viszont ismét bejön az ízlések kérdésköre: az összes VSL termék nagyon szárazon lett felvéve, időt kell rászánni, hogy a szájízednek megfelelően terezd, zengesd, EQ-zd stb. őket. de legalább van erre is VSL-es szoftver, a MIR és a Vienne Suite - az előbbi szerintem jelenleg a legkomolyabb konvolúciós zengető rendszer a piacon. a száraz felvételek miatt rendkívül rugalmasak is a VSL könyvtárak (ha van időd), viszont vannak dolgok, amiket nagyon nehezen vagy leginkább sehogy sem tudsz visszaadni postprocessben. persze ugyanígy, ha nem száraz felvételek vannak, akkor nem tudsz sokat tenni annak érdekében, hogy eltüntesd a felvételi hely akusztikai részét a hangmintákból.
 19. itt szerintem az is sokat nyom a latba, hogy ki, mennyire igényli/szereti az elő-feldolgozást. a Tonehammer/8dio dobos cuccok nagyon keményen preprocesszált anyagok (abszolút trailer irányra kihegyezve, tökéletesen illenek az ilyenekbe), a HZ dobok vagy pont a True Strike egy-két szinttel kevesebbet kaptak preprocessből. egyébként személy szerint nekem a Spitfire Percussion a befutó még mindig széltében és mélységében is, amikor klasszikus ütősökről van szó. de ha már 8dio, a vonósaik és szinte az összes, legato alapú komolyabb könyvtáruk (a Requiem és Liberis kivételével) hasonló filozófia mentén épül fel, ami viszont sokaknak szokatlan lehet. náluk szerintem nagyon fontos, hogy kipróbálja az ember ezeket, mert más az ő legato hozzáállásuk mint a legtöbb könyvtárnak, inkább phrase alapú, nem pedig az ipari crossfade-es fő irányvonal menti - ennek vannak előnyei és hátrányai is.
 20. oldbrian

  Ménemszól.hu

  erre egy +1, mert olyan mennyiségű al- és al-al fórum van, hogy én sem követem már a különböző thread-eket, ha kicsúsznak a legutóbbi 8-ból. ehhez kapcsolódik, hogy túlságosan szét lett aprózva az egész fórum. nem látom sok hasznát annak, hogy minden nagyobb szintetizátorgyártónak meg DAW-nak külön al-(al)-fóruma van, ehhez túl kicsi itt a fórumozók száma. a mostani fórummotornak már van olyan jó a keresője, hogy ne legyen baj abból, hogy ha nagyobb, összefoglalóbb al-fórumok lennének csak.
 21. oldbrian

  Dühöngő

  ebben semm összeesküvés nincs, EU-n belül Thomann-tól rendelésnél mindenki a saját országának megfelelő ÁFÁ-t fizeti a termékekre: http://www.thomann.de/gb/faq_2_195.html
 22. az IRCAM intézet egy jó ideje készít termékeket a szoftverpiacra is és most IRCAM Tools promóció van a dontcrack-en, a teljes IRCAM Tools Bundle 700USD, a Spat (akusztikai térszimuláció) 600USD, Verb Session 99USD (!), részletek: http://www.dontcrack.com/news/2012/06/ircam-tools-promotion/
 23. http://www.liquidsonics.com/software_reverberate_le.htm - LE ingyenes (inkább donation), a teljes Reverberate 50 font, 64bit VST és AU + ha NVIDIA videokártyád van, akkor GPU-val is tud számítani.
 24. ha tényleg csak 1 velocity range - 1 hangminta jellegű a dolog felépítése, akkor szerintem is elég lenne a DAW-od beépített samplere. ha nem akarsz semmi mást, csak playback-et akkor még azok a dobos pluginek is feleslegesek, amikkel importálhatsz hangmintákat és csinálhatsz velocity mappingot (pl. NI Battery).
 25. milyen plugin formátumot használsz, milyen céllal kell ez (zeneírás vagy élőzés), milyen DAW-val, mennyire akarod csak és kizárólag dobmintákra használni a kérdéses szoftvert?
×
×
 • Create New...