Jump to content
Ménemszól.hu

oldbrian

Regisztrált tag
 • Tartalom számláló

  182
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Days Won

  13
 • Ennyit fórumozott

  244d 9h 21m 11s

oldbrian összes megnyilvánulása

 1. Junkie XL néhány éve átvonult a filmzene világába (persze már kirándult oda korábban is, még jól felismerhető kézlenyomattal, de a Mad Max-nél már talán kevesebben jöttek rá, hogy ott van ő is) és közel két éve belekezdett egy szakmázósabb videósorozatba youtube-on. ez kapta a keresztségben a Studio Time nevet és immáron a második évadot tapossa, rengeteg praktikus dologgal fűszerezve, amikből megismerheted a munkájának elemeit, a template-jében lévő hangkönyvtárak listáját, vagy akár blockbusterek soundtrack-jének a DAW-beli verzióját. első évad második évad
 2. oldbrian

  Steinberg UR22 MKII Latency

  az akár a script miatt is lehet (sőt, valószínűbb, hogy amiatt van), rengeteg dologhoz várakozni kell néhány ms-t, amit általában nem látsz az interfészen, max a manual-ban. inkább rakj be egy szinuszos hangmintát és azzal mérj. már csak azért is, mert a "minta" alatt te Kontakt patch-cset értesz, ami az adott esetben több gigás is lehet (az MK I épp nincs fent, de az MM Bass 60Kb-s DFD-vel 176 MB foglalást csinál (=ezt látod), de lejátszáshoz 3 GB-nyi hangmintát használ). szóval azért erősen más kaliber a kettő. ha nagyon kell az alacsony latency és a Kontakt-os dolgok leterhelik a gépedet, akkor próbáld emelni a DFD pufferek méretét (File/Options/Memory), talán segít egy kicsit.
 3. ezzel kapcsolatban azért hozzátenném, hogy a felhasznált virtuális hangszerek befolyásolhatják, hogy az SSD-t végül hová érdemes helyezni a láncban. ha 30-40 gigás hangkönyvtárakkal zenél, akkor mindenképp azokat kell az SSD-re rakni és az OS-t sima HDD-re, mert sokkal fontosabb, hogy a hangminták gyorsan streameljenek, mintsem hogy az OS egy perccel korábban felálljon (aztán negyed-fél óráig nézze, ahogy betölt az összes hangminta). plusz egyes szoftverek esetén (pl. Kontakt) a RAM-ba betöltött hangminta-részletek nagysága is csökkenthető SSD-ről streamelésnél.
 4. akkor meg is van a probléma az rettenetesen kevés ezekhez a hangkönyvtárakhoz, legalább négyszerezd meg szerintem és onnan finomhangold tovább.
 5. milyen pufferméretekkel próbálkozol? ezeket a hangkönyvtárakat elsősorban zeneszerzésre és mockup készítésre találták ki, ennek megfelelő a méret és a scriptelés is. ha megnézed például az EW is 512-es puffereket ajánl a Play alapú hangszereihez, de ez a Kontakt alapú hangkönyvátraknál is jó kezdeti érték. az alatt egyre nehezebben boldogul a géped.
 6. de még mennyire, hogy magyar, szinte gyerekkorunk óta ismerjük egymást a fejlesztőjével! sok épületvetítést is csinált régebben, szóval tényleg belső igények megoldására születtek a programjai.
 7. milyen platformon vagy? mert a Vezér erre megoldás lehet, de csak OSX-est: http://imimot.com/vezer/
 8. str linkjén található doksi nagyon jó, de készülj fel rá, hogy az mind a KSP alapjairól szól - sajnos amit te szeretnél pont nem lesz benne. egy zanzásított verzió Nils oldaláról érhető el: http://www.nilsliberg.se/ksp/scripts/tutorial/ talán ezek a videók segítenek: https://www.youtube.com/playlist?list=PLA_TJzbrY7otBAjf279ijHUQk4qWeJk20
 9. bárhol, ahol az oprendszeredben be kell állítani a fájl-jogosultságokat
 10. nézd meg, hogy nincs-e valamelyik mappa - vagy pont az az nki - read-only módra állítva. általában ilyen szokta okozni ezt a hibaüzenetet.
 11. oldbrian

  Ménemszól 4.1

  erre írtam, hogy kattintani kell ("What's New @ KVR Audio" alatt jobbról a 3. - de régebben pl. ott csak négy ikon volt, azelőtt meg alapból az volt a jobboldalon), de utána úgy is marad. mi azt csináltuk céges fórumon, hogy sokkal kevesebb (~10) főtéma (kategória) van, amin belül már külön topic-okban teszik fel az emberek a kérdéseiket. az ittenihez hasonló (vagy inkább valamivel lassabb) frekvenciájú a postolás, szóval azért elég sokáig láthatóak maradnak az újabb témák a kategóriákon belül. így legalább szemre, egyetlen képernyőn is átlátja az ember, hogy milyen területen van új kérdés.
 12. oldbrian

  Ménemszól 4.1

  Ezt érdemes lett volna korábban is írnod, mikor arról írtam, hogy én egy ilyet se ismerek. Szóval link pls! ezt szerintem a korábbi verziónál is mondtuk néhányan, hogy nagyon "kényelmetlen" az oldal használata nyitóképernyős új postok nélkül, ahol a "kényelmetlent" úgy értem, hogy nem ehhez szoktunk máshol. ha példa kell, akkor ott a KVR (igen, van hogy ott rá kell kattintani), a VI-control, vagy a már lassan egy évtizede magára hagyott CTGMusic (csak hogy legyen egy őskori példa is ). ha pedig ellenpélda, akkor ott a gearslutz, de finoman szólva sem tartanám őket a követendő példának. a fórumtémák átböngészésével az a baj, hogy iszonyatosan fragmentált a fórum, közel 50 kategóriát kell átgörgetni a főoldalról (ugyanúgy, ahogy a gs-nél, csak a kis betűméret miatt nem tűnik fel). ez csak akkor járható, hogyha sokkal kevesebb kategória van - úgysem pörögnek annyira a témák, hogy azonnal letolják az új postokat a fórumozók, szóval akár ez is járható út lehet. ezt leszámítva egyébként szerintem nagyon jó az új motor, a hirdetések kiszűrésével ez az új "múltidéző" is jól használható, szóval részemről még így is megérte a váltás!
 13. oldbrian

  Next iOS

  vagy egyszerűen arról van szó, hogy szerverekre kihegyezett termékről van szó és ezen a területen az OSX ritka választás (weblapoknál például 0.1% alatt van a részesedése: http://w3techs.com/technologies/overview/operating_system/all ).
 14. tudom, hogy tiltások, meg minden hasonló miatt lehet okafogyott lesz a válasz (habár úgy látszik visszatértél), de azért: igazából nincs a piacon ebben az árkategóriában olyan termék, ahol nem valódi hangminta lenne az átmenet. azt jelenti a "real legato", hogy felvették a zenészekkel azt, ahogyan váltanak a különböző hangok között, a LASS sem kivétel ez alól. felvételiidőben egyébként valóban hatalmasat nyernének ha ezt nem kellene megtenni, de a hangszerek felépítése miatt járhatatlan út a pitch-cselés. ugyanígy, a Spitfire hangminták közelében sem járt tape slide. ez van, ezért drága ilyen könyvtárakat csinálni (és még csak a nyers hangfelvételnél járunk, azután jön a fejlesztés). viszont érdekes, hogy külföldi fórumokon is milyen heves (és hamar unalmassá váló...) védelmi reakciókat vált ki bármilyen, SA-t érintő kritika, noha ők maguk is azt írják minden dokumentációjukban (és idézem): "If you are wanting perfectly tuned, normalised or 'dry' samples you have probably come to the wrong place. For here you may find the odd string squeek, a 'fruity' trumpet note, and lots and lots of 'room' but put the whole package together, write some beautiful music and suddenly this library and our approach will make perfect sense". de míg tényleg előfordulnak ilyen kisebb hibák, amiket javítanak is (ha a fenti filozófiával nem megy szembe), abban szinte biztos vagyok, hogy 440-re vannak hangolva. mondjuk ettől függetlenül is megértem, hogy pop-ban nehezebben talál neki helyet az ember, már csak a nagy felvételi tér miatt is.
 15. ez valóban létezhet, sőt, a legtöbb, összetettebb scripteket futtató Kontakt könyvtárnál jó eséllyel azt fogod tapasztalni, hogy nem csak a kezelőfelületen nem tudod a burkolókat állítani, hanem még ha te magad kézzel bele is mászol a patch-be és beraksz újabb envelope-okat, tönkreteszed az egészet néhány görbeparaméter átállításával. már ha egyáltalán megnyithatod a mélyét a patch-nek, mert ma már egyre többen lezáratják azt is az NI-vel. szerencsére ez nem jelent problémát a gyakorlatban. mert miért is kellene állítanod az ADSR-en? ha egyszerűen arról van szó, hogy crescendo-t vagy decrescendo-t akarsz játszani, akkor játszd azt, azaz rajzold be simán a dinamikagörbét a DAW-odba (a CC1 = modwheel-t automatizálva, vagy játszd föl azt mozgatva a dolgokat). decay ugyanígy, egyszerűen játszd/rajzold be és kész.
 16. mire gondolsz "sampleres hajlítás" alatt? csak mert a legato, portamento és glissando minták mind igazi felvételek, semmiféle szoftveres hangmagasság-hajlítás nincs. a stúdió (LASS, "új" EWQL, Berlin stb.) és nagyterű (Spitfire és társai, de ebben a Spitfire tényleg extrém) hangkönyvtárak két különböző filozófiát jelentenek - mindkettőnek vannak a másikhoz képest szinte behozhatatlan előnyei.
 17. nem a hangminta elejét hallod, hanem az újravonást, vagyis azt, amikor a vonó a húr végére ér és megfordítják a vonásirányt ( ). nagytestű hangszereknél ezt elfedni sokkal nehezebb, így cselló és nagybőgő mintáknál jobban észrevehető. LASS esetén használj egyszerre több divisi-t ha ez nagyon zavaró szinten jelentkezik, így a divisik kisegítik egymást, amíg valamelyik újravon.
 18. viszont nem dolgoztál szimfonikus hangkönyvtárakkal és - az autós hasonlatodat kifejtve - most azt hiszed, hogy minden négykerekű autó bmw és nem érted miért gyártanak még egy újabb bmw-ét. aki meg ebben dolgozik az azt látja, hogy éppen megpróbálsz összehasonlítani egy hibridet és egy terepjárót és azt ismételgeted, hogy minek hibrid, amikor már 70 éve vannak terepjárók. hiába ismétled huszadszor is, akkor sincs értelme és ezt próbáljuk elmondani attól még hogy mindkettő vonós hangokat ad ki, teljesen más célt szolgálnak, tetejébe más árkategóriában és ártól függetlenül, másban hatékonyabbak. próbáltál már például összefüggő futamokat összerakni VSL-lel aztán mondjuk egy OSR-rel? próbáltál már zengetni és terezni egy VSL-t és dolgoztál már ahhoz képest mondjuk egy Spitfire hangkönyvtárral? egyébként persze, hogy az élő zenekar lenne az ideális, hiszen, a szokásos példával, ha előtted ül egy 60 fős zenekar, az már önmagában 1200 emberévnyi zenei tapasztalat, ilyennel semelyik szoftver sem versenyezhet - de akkor hozd ki egy néhány száz dollár/perc-es budget-ből az élőzést valószínűleg azért sem látod ennek a könyvtárnak az értelmét mert egy idealizált világból nézel be a valóság igényeit kielégíteni próbáló eszközök világába. itt nem arról van szó, hogy vajon mindent reprodukálni tud-e egy midi zenekészítő a könyvtáraival amit egy igazi hangszer le tud játszani, hanem arról, hogy időre, adott anyagi keretek között leszállítsa a zenét, amit elfogad a megrendelő.
 19. az írásaid alapján abszolút nem dolgozol vonós könyvtárakkal, így nem ismerheted sem a korlátaikat a mindennapi munkában, sem azt, hogy mik azok a dolgok, amiket ha meg is lehet velük csinálni, mégis egyszerűen túl sok energiát igényelnek (ami egyúttal rengeteg időt is jelent, amiből nincs sok, ha határidőre kell dolgozni). hogy ne is kelljen elmerülnöd egy teljesen ismeretlen területen: a gyors legatok, a futamok, az ostinatok mind-mind ilyen dolgok. ha még így sem érted ezt a könyvtár létezését, akkor inkább hagyd ezt a témát, mert amíg nem dolgozol komolyan a standard könyvtárakkal, addig nem tudod megtapasztalni, hogy mire jók az ilyen típusú megoldások, mint az ES.
 20. teljesen mások, majd' egy évtized telt el a kettő elkészítése között - ez minden szinten jelentkezik a két termékben, nem csak magukban a felvételekben (EWQL Orchestra hatalmas tér VS Hollywood stúdió), a virtuális hangszerek hatalmas fejlődésen estek át ebben az időszakban.
 21. oldbrian

  DAW-ok 2015

  ezt most komolyan? lehet, hogy gyorsan olvastad a dolgokat és átszaladtál afölött a hozzászólás fölött, amit cutoff idézett, ezért idézném itt még egyszer: itt nem arról van szó, hogy ne lehetne felhozni fájó pontokat a kedvenc (vagy épp gyűlölt) DAW-jaidban, hanem arról, hogy az a stílus, ahogyan ezt teszed, milyen. amit cutoff ír mindössze annyi, hogy ilyen magas lóról osztani talán csak akkor lenne ildomos, hogyha az illető legalább a szakmai múltjával alá tudná támasztani állításait, ha már indoklásra nem vette a fáradtságot. (mondjuk szerintem meg még ekkor sem. persze csak ha komolyan vennénk ezt a fórumot de szerintem hotelsinus sem vette komolyan ezt a megjegyzést, viszont attól még teljesen érthető, hogy cutoff miről beszél) a profik ("tehetségesek") meg úgy kerülnek ide, hogy ők egyszerűen nem sírják tele a fórumokat indoklás nélküli lehúzásokkal, hanem használják az adott termékeket arra, amire tudják. megértem, hogy hobbistáknak fájóbb egy-egy hiba/ergonómiai megbicsaklás a kedvenc programjaikban, elvégre mégiscsak a szabadidejüket szeretnék vele eltölteni, nem pedig a munkaóráikat, de attól mégiscsak az lenne az igazi, ha megtartanánk egy színvonalat a kommunikációban, nem? komolyan ennyire érthetetlen, hogy valaki ezen kiakad? a "tele tehetségekkel az ország blablabla" érvelés meg súlytalan, mert a világ minden országa tele van tehetségekkel. lehet indulni a globális porondon. lehet indulni egy szakmaibb globális porondon is, ha valaki azt szeretné (DeMarco hoz is példát arra, ahol magyarok az utóbbiakban értek el sikereket). ettől függetlenül is elmondhatod a véleményed bármiről, de csak azért, mert valakinek vannak tehetséges állampolgártársai, egy fikarcnyit sem érnek többet a vagdalkozásai. persze ez tényleg egy kicsi, családias fórum, nem kell minden megnyilvánulást ennyire centivel mérni, meg eleve azért merült fel a téma, hogy mindenki elmondhassa a véleményét. ebbe viszont az is beletartozik, akinek nem tetszik, hogy valaki csak sárdobál. szerintem cutoff ezt tisztán leírta, nem értem, hogyan lehetett ennyire félreérteni azt, amit írt, de lehet csak arról van szó, hogy ahogyan hotelsinus rosszkor/rosszul fogalmazott valamit cutoff szemszögéből, ő ugyanezt tette a tiédből. mondjuk azért arra kíváncsi lennék, hogy ebben a felsorolásban szereplő összes ember az egy szál kaval sviri-vel szemben kimutatható ismeretséggel rendelkezik-e
 22. a névelírás miatt ne izgulj, van aki 15 év ismeretség után is oldbrain-nek írja D a pitch-re kell rárakni a modulációt. megpróbálhatsz egy sokkal finomabbat a dinamikára is, de a pitch a fontosabb. és persze mindent csak mértékkel!
 23. a modulálhatósággal kapcsolatban: ezek a könyvtárak már rég túl vannak a "csak lejátszok egy mintát" bonyolultságon, nincs általános recept, hogy miképpen lehet saját envelope-okat és hasonlókat rájuk rakni. szóval a hiba nem benned vagy a Kontakt tudásoddal van, csak a könyvtárak túl összetettek már az ilyenekhez. maga a vibrato sosem statikus, mert az a hangmagasság idő függvényében történő apró, periodikus változása. amit az Embertone csinált az az, hogy kőegyenesen feljátszatta a hangokat, mindenféle ráhúzás és remegtetés nélkül, hogy egy szinte tökéletes - most valóban statikus - kitartott hangot kapjon. utána rárakott egy LFO-t és ennek az LFO-nak tudod a görbéjét módosítani a CC vezérlőkkel (adott esetben az XY paddal). ennél többet viszont nem mondanék, maradjon nekik is titkuk
 24. ha van Kontakt-od, akkor ezt is érdemes kipróbálni: http://willbedfordmusic.co.uk/granulate.html videó:
 25. oldbrian

  Mitől jó Macen dolgozni?

  az egy dolog, hogy milyen minőségű az ipon cikk, de az adatok nem az újságírók fejéből, hanem a National Vulnerability Database-ből vannak ( http://nvd.nist.gov/ ),a táblázatokat pedig valószínűleg a GFI-ről emelték át az ipon-osok ( http://www.gfi.com/blog/most-vulnerable-operating-systems-and-applications-in-2014/ - itt régebbieket is meg lehet nézni, ott azért az MS ellentábor is megnyugtatóbb számokat láthat egyes években, hátha ez hozzásegíti őket a lelki békéjükhöz ). mindenesetre azok ott mind nagyon is valós számok, a tavalyi év tényleg így alakult felfedezett rendszerhibák tekintetében. nem támogatott OS-t teljesen értelmetlen lenne szerepeltetni, akár elterjedt, akár nem hiszen már nem fejlesztik és nem is patch-cselik. egyébként elsőre nekem is furcsa volt, hogy miért van az OSX összehúzva és a Windows szétválasztva, de a GFI-s cikkben olvashatod is erre a választ (a lényeg, hogy hogyan frissülnek a különböző OS-ek). ha az OSX-hez hasonlóan összevonják az összes Windowst, akkor az összes egyedi hiba száma 68 (nyilvánvaló, hogy közös kódrészeken osztoznak a rendszerek, vannak közös függőségek és így tovább).
×
×
 • Create New...