Jump to content
Ménemszól.hu

wolf

Regisztrált tag
 • Tartalom számláló

  417
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Days Won

  10

wolf összes megnyilvánulása

 1. Megoldódott az eredeti problémád, kiterjesztetted a BX-ek alsó tartományát.
 2. Csak tipp volt... ha nincs mikrofon, akkor találjuk fel magunkat. A sub szól 100-ig, a BX-ek lemennek kb 40-ig. Ebben az átfedésben, azaz kb 60-70 Hz-en nyomjunk egy mono sinus-t, és kapcsolgassuk a bypass-t. Vagy a sub adja ezt a "hangot", vagy a BX-ek. Ha egyforma hangerőt "mér" a füled, készen is vagy.
 3. A fül (és az agy) lassan, de megszokja az új felállást. Ha visszakapcsolsz a "régire" (bypass), akkor az tűnik pár nap után hirtelen szokatlannak. De nem gyengébb, mint előtte. Második lehetőség lehet még az, hogy túl van tolva a sub. Egyben a rendszer nem sugározza ugyanazt a frekit, a sub csupán az alsó tartományt egészítiti ki. Ez könnyen ellenőrizhető egy mérőmikrofonnal (sweep).
 4. A szobák és körülmények egyediek. Kísérletezz!
 5. A fázishibát (is) tisztán lehet hallani... ha a sub nagyjából hasonló távolságra van tőled, mint a hangfalak, ne forgasd. Hifisek dilije, hogy a sub-ot őrült helyekre teszik, mint például sarokba, na ott jobban számít(hat). A HPF egy ki-bekapcsolható ficsőr, kíméli a szatelit hangszóróidat... mért szenvedjenek azok 40-80 Hz-en, ha ott a sub? A bypass persze hogy hatástalanítja, furcsa is lenne ha a falaid önmagukban csak 80 Hz felett szólnának. Minden számodra fontos információ benne van a kézikönyvben, a 4. és 12. oldalon.
 6. Phase: mivel a sub tartományban tekintélyes méretű hanghullámokról van szó, az elhelyezés függvényében szerencsésebb lehet a fázist megfordítani. Alkalmazása környezetfüggő, a sub-ot forgatja. High Pass Filter: ha be van kapcsolva, a hangfalaid 80Hz alatt nem kapnak jelet. Ez esetben a Low Pass-t 80Hz környékére állítanám. (Bypass pedál kiiktatja a HPF-t.) Ground Lift: ez a kapcsoló hangkártyákon is előfordulhat, hasznos lehet esetlegesen fellépő földhurkok esetén. Ha nincs probléma, kapcsold ki. Sub Bypass: na erre való a pedál. Nagyon hasznos, hogy a mixet meg lehet hallgatni
 7. Sírköveket itt találsz, de én maradnék az állványnál. Itt pedig beirod a szoba méretét cm-ben, és megmondja neked, hol lenne minden a legideálisabb.
 8. Dícséretes a kreatívitás. Igen, akusztikailag bármi más megoldás jobb annál, ha a hangfal az asztalon, szekrényen, polcon vagy bármilyen lakberendezési elemmel közvetlen(!) kapcsolatban van. (A falra szerelt hangfal esete eltér ettől, de ott más probléma van.) A rétegelt lemez jó ötlet, a pozdorja kerülendő. (Hangfalépítésekből tudjuk.) Legnagyobb előnye a megoldásodnak akkor jön elő igazán, ha az állványoknak lesz egy kis "mozgástere", azaz ha a tologatásokra is esetleg jut egy kis hely. A lógatásos módszeren anno én is gondolkodtam (damillal a plafonra), de lustaság miatt nem valósult m
 9. /OFF Abletonban ez rém egyszerű, mert van egy utility nevű gyári plugin, ami nem (csak) erre való, de konkrétan erre is lehet használni. Büntetlenül csavargatható a sávokon a gain anélkül, hogy belenyúlna a nagy nehezen megírt automatizációba. Csak azért szóltam, hátha valaki hasonló problémába ütközik, a topic címe általános... /ON A group jó ötlet.
 10. Felveszel egy csúszómászót... a sub-ot a földre helyezed, és tologatás, állítgatás, mérés... (mérés a hallgatás helyén), állítgatás, mérés... tologatás, mérés... kerüld az oldalsó pozíciókat, lehetőleg a szoba hossztengelyén legyen, azaz valahol előtted.
 11. Egy Topping E30-ban (50-ért) pontosan ugyanazt a DA chipet (AK4493) hallgatjuk, mint egy ADI 2 DAC FS-ben (350-ért), vagy egy ADI 2 Pro FS-ben (650-ért), asszimmetria ide vagy oda. Ez azért erősen elgondolkodtató.
 12. Én kettéválasztanám a problémát, mert hát ugye csak az egyikre lenne keret: vagy szintlépés a hangkártya terén, vagy az énekfelvétel korrekt megoldása. Kérdés, melyik a fontosabb, és később ki lehet egészíteni a másikkal. Itt talán első lépésben a hangkártya a nyerő, mert a másik ligában azért a preamp is jobb, és ha lesz rá keret, azt még utólag javíthatja az ISA.
 13. Focusrite Clarett 2Pre: Ezek közül én ezt venném. Jó ár/érték, remek konverterek. De nincs mix gomb... MOTU M4: Passz, erről majd más... Audient iD22: Jó cucc, bőséges ki/bemenet, jó konverterek, ha elég a 96kHz... halk preamp, csutkára csavarni nem szerencsés. Steinberg UR 44C: Most szintet lépünk vagy sem? Arturia AudioFuse: Drága. Ennyiért már kapok egy RME Babyface Pro FS-t... na az már szintlépés. Énekfelvétel: ha van egy Focusrite ISA One, bármelyikbe bedugod, jobb lesz... Csak vélemény volt, ne hallgass rám.
 14. Régebben: Voxengo SPAN, Spek, MusicScope. (Ma már Izotope RX mellett ezekre semmi szükség.)
 15. Rossz linket mutattál, figyelj oda! Ez TS kábel, nem TRS! (TRS = Balanced (Stereo jack), TS = Unbalanced (Mono jack)). Neked TRS kell. Egyszerű Klotz kábel megteszi, nem lesz vele baj. Itt válogass.
 16. Igen, van. Egy második T10-et. Ezt inkább Te, a körülmények (mire van szükség, lehetőség), és a pénztárca határozza meg. Egy termékről jobb nem kereskedőnél, hanem a gyártói oldalon tájékozódni. Például T10 Tech Spec, Manual.
 17. Tisztázzuk: "hangzásjavító" nem létezik, esetleg a prospektusokban. Ne dőlj be. Ez a program pedig arra hivatott, hogy az akusztikailag kezelt(!) szobában korrigálni lehessen a frekvenciamenetben található apróbb hibákat (ha vannak). Nem csodaszer, de bizonyos esetekben segíthet. Minden helyzet és szoba más és más. Akusztikailag kezeletlen helyiségben a használatának semmi értelme. Képzeljük el, hogy kicsi a szoba, és bizonyos ponton és frekvencián vannak állóhullámok, ami a frekvenciamenetben keskeny, de mély beszakadásként látható (kioltják egymást). Tehát ami nincs, azt nem lehet sem e
 18. Van olyan: Speaker Calibration for Accurate Monitoring. Megjegyzem, kipróbáltam füleshez régebben ezt a megoldást... csalódtam. Egy hibát nem lehet egy másik hibával kijavítani.
 19. A sub-okat a kisebbekhez találták ki, azoknak méretük miatt kevesebb a basszusuk, nem mennek olyan mélyre, mint a 8-asok. Ismerjük a BX8-asokat (nekem egy pár régebbi Karbon van a lomtárban, már nem kapható), ezek lemennek olyan 38-40 Hz-ig. Nem tudom van e értelme 30 Hz-et hallgatni, mikor 20-30 alatt eleve szűrünk, hogy kizárjuk a felesleges (és nem odavaló) sub energiákat. De a legnagyobb káoszt a szoba kicsi mérete okozza, egyszerűen nincs annyi hely, hogy az akusztika ezeken a frekvenciákon kezelhető legyen. (Az én szobám kisebb.) Persze a sub-nak szélsőséges esetben lehet értelme, de ott
 20. Ott a pont. Persze hogy nem kevés a mélye... de honnan tudjuk, hogy nem valami extra sub-os chill zene készül otthon? :-)
 21. Egy Presonus Temblor T10 ár/értékben jobb ajánlat. Felesleges többet költeni erre, ha a BX8-ak maradnak.
 22. Szendvicspanel falra, Katalógus. Találkozott már valaki ezzel a megoldással? Esetleg építkezett? Tapasztalatok?
×
×
 • Create New...