Jump to content
Ménemszól.hu

wolf

Regisztrált tag
 • Tartalom számláló

  417
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Days Won

  10

Hozzászólások wolf részéről

 1. A fül (és az agy) lassan, de megszokja az új felállást. Ha visszakapcsolsz a "régire" (bypass), akkor az tűnik pár nap után hirtelen szokatlannak. De nem gyengébb, mint előtte.

  Második lehetőség lehet még az, hogy túl van tolva a sub. Egyben a rendszer nem sugározza ugyanazt a frekit, a sub csupán az alsó tartományt egészítiti ki. Ez könnyen ellenőrizhető egy mérőmikrofonnal (sweep).

 2. A fázishibát (is) tisztán lehet hallani... ha a sub nagyjából hasonló távolságra van tőled, mint a hangfalak, ne forgasd. Hifisek dilije, hogy a sub-ot őrült helyekre teszik, mint például sarokba, na ott jobban számít(hat).

  A HPF egy ki-bekapcsolható ficsőr, kíméli a szatelit hangszóróidat... mért szenvedjenek azok 40-80 Hz-en, ha ott a sub? A bypass persze hogy hatástalanítja, furcsa is lenne ha a falaid önmagukban csak 80 Hz felett szólnának.

  Minden számodra fontos információ benne van a kézikönyvben, a 4. és 12. oldalon.

 3. Phase: mivel a sub tartományban tekintélyes méretű hanghullámokról van szó, az elhelyezés függvényében szerencsésebb lehet a fázist megfordítani. Alkalmazása környezetfüggő, a sub-ot forgatja.

  High Pass Filter: ha be van kapcsolva, a hangfalaid 80Hz alatt nem kapnak jelet. Ez esetben a Low Pass-t 80Hz környékére állítanám. (Bypass pedál kiiktatja a HPF-t.)

  Ground Lift: ez a kapcsoló hangkártyákon is előfordulhat, hasznos lehet esetlegesen fellépő földhurkok esetén. Ha nincs probléma, kapcsold ki.

  Sub Bypass: na erre való a pedál. Nagyon hasznos, hogy a mixet meg lehet hallgatni Sub-al is, és nélküle is. Nem mindenki használ sub-ot, miattuk is illik ellenőrizni művünket.

 4. Dícséretes a kreatívitás. Igen, akusztikailag bármi más megoldás jobb annál, ha a hangfal az asztalon, szekrényen, polcon vagy bármilyen lakberendezési elemmel közvetlen(!) kapcsolatban van. (A falra szerelt hangfal esete eltér ettől, de ott más probléma van.) A rétegelt lemez jó ötlet, a pozdorja kerülendő. (Hangfalépítésekből tudjuk.) Legnagyobb előnye a megoldásodnak akkor jön elő igazán, ha az állványoknak lesz egy kis "mozgástere", azaz ha a tologatásokra is esetleg jut egy kis hely.

  A lógatásos módszeren anno én is gondolkodtam (damillal a plafonra), de lustaság miatt nem valósult meg.

  • Like 1
 5. /OFF

  Abletonban ez rém egyszerű, mert van egy utility nevű gyári plugin, ami nem (csak) erre való, de konkrétan erre is lehet használni. Büntetlenül csavargatható a sávokon a gain anélkül, hogy belenyúlna a nagy nehezen megírt automatizációba. Csak azért szóltam, hátha valaki hasonló problémába ütközik, a topic címe általános...

  /ON

  A group jó ötlet.

  • Like 1
 6. Én kettéválasztanám a problémát, mert hát ugye csak az egyikre lenne keret: vagy szintlépés a hangkártya terén, vagy az énekfelvétel korrekt megoldása. Kérdés, melyik a fontosabb, és később ki lehet egészíteni a másikkal. Itt talán első lépésben a hangkártya a nyerő, mert a másik ligában azért a preamp is jobb, és ha lesz rá keret, azt még utólag javíthatja az ISA.

 7. Focusrite Clarett 2Pre: Ezek közül én ezt venném. Jó ár/érték, remek konverterek. De nincs mix gomb...

  MOTU M4: Passz, erről majd más...

  Audient iD22: Jó cucc, bőséges ki/bemenet, jó konverterek, ha elég a 96kHz... halk preamp, csutkára csavarni nem szerencsés.

  Steinberg UR 44C: Most szintet lépünk vagy sem?

  Arturia AudioFuse: Drága. Ennyiért már kapok egy RME Babyface Pro FS-t... na az már szintlépés.

  Énekfelvétel: ha van egy Focusrite ISA One, bármelyikbe bedugod, jobb lesz...

  Csak vélemény volt, ne hallgass rám.

  • Like 3
 8. 10 órája írta raveride:

  Most akkor van trs kimenete vagy sem?

  Igen, van.

  10 órája írta raveride:

  a sub hátulján van még egy harmadik mindkét fajtábol: sub out (xlr), sub bypass (trs) ezek mik? ide is kell dugni vmit?

  Egy második T10-et.

  10 órája írta raveride:

  Vagy inkább ne vegyem, maradjak a presonusnál?

  Ezt inkább Te, a körülmények (mire van szükség, lehetőség), és a pénztárca határozza meg.

  Egy termékről jobb nem kereskedőnél, hanem a gyártói oldalon tájékozódni. Például T10 Tech SpecManual.

 9. Tisztázzuk: "hangzásjavító" nem létezik, esetleg a prospektusokban. Ne dőlj be.

  Ez a program pedig arra hivatott, hogy az akusztikailag kezelt(!) szobában korrigálni lehessen a frekvenciamenetben található apróbb hibákat (ha vannak). Nem csodaszer, de bizonyos esetekben segíthet. Minden helyzet és szoba más és más. Akusztikailag kezeletlen helyiségben a használatának semmi értelme. Képzeljük el, hogy kicsi a szoba, és bizonyos ponton és frekvencián vannak állóhullámok, ami a frekvenciamenetben keskeny, de mély beszakadásként látható (kioltják egymást). Tehát ami nincs, azt nem lehet sem erősíteni, sem korrigálni. Kezdőnek (aki nem tudja mit csinál) nem javasolt a használata.

  Mikrofon azért kell, mert hogyan méred meg másképp a program által kilőtt mérőjeleket? (Fejhallgatókhoz pedig előre kalibrált profilok vannak, elég sok típushoz.)

  Ne vedd meg, mert nálad más a probléma, amit ezzel a szoftverrel nem lehet orvosolni.

  • Like 1
 10. 21 perccel ezelőtt írta raveride:

  olyan megoldást várok, ami nem átrendezéses, hanem olyan, hogy valamit megveszek még a hangfalakhoz hogy jobban szóljon... (ár most nem számít) PLS csak legyen olyan!

  Van olyan: Speaker Calibration for Accurate Monitoring.

  Megjegyzem, kipróbáltam füleshez régebben ezt a megoldást... csalódtam. Egy hibát nem lehet egy másik hibával kijavítani.

 11. A sub-okat a kisebbekhez találták ki, azoknak méretük miatt kevesebb a basszusuk, nem mennek olyan mélyre, mint a 8-asok. Ismerjük a BX8-asokat (nekem egy pár régebbi Karbon van a lomtárban, már nem kapható), ezek lemennek olyan 38-40 Hz-ig. Nem tudom van e értelme 30 Hz-et hallgatni, mikor 20-30 alatt eleve szűrünk, hogy kizárjuk a felesleges (és nem odavaló) sub energiákat. De a legnagyobb káoszt a szoba kicsi mérete okozza, egyszerűen nincs annyi hely, hogy az akusztika ezeken a frekvenciákon kezelhető legyen. (Az én szobám kisebb.) Persze a sub-nak szélsőséges esetben lehet értelme, de ott mindenképpen nagyobb lehallgató helyiségre lenne szükség. A Te esetedben a kisérletezés segíthet, mozgatással, pozícionálással, persze amennyire ezt a lehetőségek megengedik. Nem mindegy hol vannak a hangfalak és hol hallgatod. Dübörgő basszus esetén segíthet a 38%-os szabály pozícióinak keresése, vagy lehúzni a BX-eket a falról, vagy talpat/állványt neki. Minden változtatás akár drasztikus különbségeket okozhat. Ha valaki csak a pl a plafont kezeli gyapottal, nagyon sokat tett az eredmény érdekében, a tükörpontokról nem is beszélve. Nem tudjuk, hogy most tényleg a subok fülelése a cél, vagy csak egyszerűen kevés a basszus. A BX nem erről híres, inkább más gyenge pontja van.

  A BX8-asok nem rosszak, szerintem pontosan annyit adnak, amennyibe kerülnek. Egy kezdő boldog lesz vele... egy ideig. Aztán megszokja a fül, a hallás finomodik, és egy idő után kezdjük hiányolni benne azt a részletességet, ami a drágábbakban megvan.

  Példa: képzeljünk el egy olcsó fényképezőgépet vagy mobilt (ez a BX), és egy profit kamerát (ez legyen mondjuk ATC). Lefotózunk mindkettővel egy-két méterről egy p*nát. Zoomoljunk az elkészült képre mindkettővel... az egyiken látszanak a szőrszálak, a másikon csak sejted hogy mi van, pixeles...

  • Thanks 1
×
×
 • Create New...