Jump to content
Ménemszól.hu

Bendi

Moderators
 • Tartalom számláló

  2.539
 • Csatlakozott

 • Utolsó bejelentkezés

 • Days Won

  230
 • Ennyit fórumozott

  462d 1h 6m 49s

Bendi last won the day on December 2 2020

Bendi had the most liked content!

Megbízhatósága

1.147 Megbízható

2 követő

Bendi tagunkról:

 • Rang
  Generális

További Információ

 • Érdeklődési kör
  Zeneszerzés, hangszerelés

Kapcsolatfelvétel

 • Weboldalam
  http://soundcloud.com/bendi64

Legutóbb az adatlapod nézték:

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. A plugin alliance most 20$-os vouchert adott (nekem legalább is), és amúgy is nagy akció van, ezért pl. az Oberhausen potom 9.99$-ért megcsíphető. Alapvetően nagyon jó kis plug-in. https://www.plugin-alliance.com/en/products/bx_oberhausen.html
 2. Ja.És minden egyes trackhez le kell fényképezned a beállítást, ha el akarod menteni a projektet és kikapcsolni a gépet. És ha mondjuk van 15-20 projekted 10-10 sávval, akkor nyitsz egy fiókot, benne 15-20 dossziéval, amiben benne vannak a beállításról készült képek... És ha módosítasz valamin, akkor újabb fénykép, vagy "retusálsz"... Hááát ... csak tessék
 3. Azért azt látni kell, hogy a Model D-ből egyet kapsz ennyiért, plug-inből meg annyit tolsz be a DAW-ba, amennyit az erőforrások engednek. Másrészt a Model 37-nek a Modular kompatibilitása igencsak jó funkció.
 4. A Softube frissítette ezt is, meg a teljes Modular csomagot is, most már - gyakorlatilag - kompatibilis a BigSurral, és az új Logickal is. (A korábbi verzióknál Logic-BigSur környezetben "összevissza" működtek a kontrollerek "egerészéskor". Ez - is - most megjavult.) Ja, és igen, NAGYON jó ez a Model 37, és a Modular is.
 5. Bendi

  Megjelent az Arturia v8

  Az Emulator II V felcsigázta az érdeklődésemet, de még "érlelem" egy kicsit... A többi, ami bekerült, kevéssé izgat Bár a Juno egyes postok szerint partiban van a RolandCloud Junoval... Ja, és - szintén egyes postok alapján - a Jupiter V4 sokkal jobb lett, mint az előző - V3 - volt.
 6. Azért az orvosi diagnosztika meg az önvezető autó kicsit más tészta. Az önvezető autónál "döntési kompetenciája" volt az MI-nek. Az orvosi diagnosztikában - még - nincs. Ráadásul az önvezető autó alapvetően nem is MI, mert - ha jól raktam össze a dolgokat - az MI-nél van egyfajta tanulási képesség is. (Machine Learning.) Az önvezető autónál ez - azt hiszem - még nincs meg. És igen, sajnos még elég sok sebből véreznek az önvezető rendszerek.
 7. Azért azt se felejtsük el, hogy 30-40-50 évvel ezelőtt az akkori programok sokkal-sokkal-sokkal kevesebbet tudtak, és tényleg emberi szemmel, emberi aggyal áttekinthető volt egy komplett alkalmazás. Ma pl. a Java SDK-ban többezer osztály van, ami már önmagában elképesztő mennyiség, lehetetlen akár a tizedét is "fejben tartani", hogy mi mire jó. Pláne a pontos szintakszist, hogy hogyan kell használni ezeket. A hatalmas erőforrás és elképesztő számítási sebesség olyan fejlesztéseket tesz lehetővé, ami 15-20 éve még elképzelhetetlen volt. Gondoljunk csak a real-time 3D renderelésre. Ezt ma egy gépen egy (sokmagos) CPU-val és bikaerős GPU-val megoldják. Ma egyetlen gép real-time megcsinálja azt, amit 15-20 évvel ezelőtt még szerverfarmokon oldottak meg, és még akkor is több óra volt egy párperces számítógépes 3D-s animáció "renderelése". Vagy a játékok. Amikor 4K-ban számoltatja ki a szoftver a GPU-val azt, hogy a versenyautó tükrében megjelenő másik versenyautó burkolatán hogyan csillan meg egy harmadik autó tükörképe, mennyire lesz "torz" az eredeti alakhoz képest, hogy fedi el egy másik fényforrás becsillanása, plusz az út menti fa lombkoronája hogyan árnyékolja... És mindezt mondjuk 30 fps-szel... és ez csak grafika.
 8. Az a helyzet, hogy alapvetően ez már nem igaz. Elég sok olyan "hír, jel, információ" van az ügyben, hogy egy MI már sokkal "gondosabban" diagnosztizál, mert ő nem "felejt el" valamilyen aspektust, vagy "ellenőrzési pontot". Teljesen érthető az "ellenkezés, óvatosság", de nagyjából alaptalan. Annyiban árnyalnám, hogy persze, végül emberi kontroll mindenféleképpen kell, de lehet, hogy tényleg "észrevesz" valamit az MI, ami felett az ember elsiklik.
 9. Ehhez csak egy apróság: elég régóta (2013) foglalkozom hobbiból iOS-re fejlesztéssel. ('85 óta programozok, alapvetően banki, biztosítói, pénzügyi területen.) Nem állítom, hogy vérprofi vagyok iOS fejlesztésben, de "ragadt rám" valami. Namármost, amilyen problémákba belefutottam a saját appjaim kapcsán, és korrigálnom kellett, amilyen "tipikus jelenségekbe" beleütköztem, azok alapján azt mondom, hogy a "legelterjedtebb, legnépszerűbb" (bizonyos közösségi !!) appok a legszarabbul megírt appok közé tartoznak. Mahyon úgy tűnik, hogy szinte egyáltalán nem optimalizált, gyakorlatilag nincs átgondolva, mikor milyen adattömeget mozgasson érdemben... Szóval igen, általában ezek "összekattintgatott" appok, amik persze működgetnek, de igazi programozói munka nincs bennük. Ugyanakkor - sajnos - azt is látni kell, hogy mostanra ezek az appok annyira el lettek bonyolítva, olyan hatalmas a "kódbázisuk", hogy nincs ember, aki átlássa, nem lehet "szemmel veréssel" hibát keresni. A debugolás meg - gyakorlatilag - lehetetlen olyan szituban, amikor egy hiba 15-20 perc után, vagy esetleg 2-3 óra után jelentkezik, és az sem mindig, ezért szinte lehetetlen megfogni, hogy mi okozza ezt. Amikor tizedmásodpercek alatt több ezer sornyi kód "fut le" egy-egy klikkelsre akár, akkor hogyan "fogsz meg" egy ilyen hibát? Sehogy. Piszok nagy mázlival - gyakorlatilag mintha lottó ötösöd lenne. Ugyanolyan ez, mint az 50 évvel ezelőtti, meg a mai autók.
 10. 1. Nem járok Starbucksba, meg más "menő" helyekre. 2. Nem vágyok ismeretlen "senkik" elismerésére, nyilvánosan SOHA nem veszem elő a Macet. Dolgozom rajta, nem vagizom. 3. Napi szinten dolgozom Windowson IS. SEMMI rosszat nem mondtam a Windowsra. 4. A postod tökéletes példája annak, hogy mennyire egybitesen, sztereotip módon, hogy ne írjam, ostobán ítélsz meg mindenkit, aki - mindegy, milyen okból - Macet, iPhone-t használ.
 11. Ez mindig érdekes kérdés, hogy ténylegesen mennyivel drágább. Legfontosabb: nézzük meg, hogy az USÁban mennyibe kerül a legolcsóbb brand notebook - HP, Lenovo, Microsoft ... - és ahhoz hasonlítsuk, ne a "dzsunka notebook"-okhoz. A legolcsóbb Air 999USD, egy alap Microsoft Surface gyakorlatilag ugyanennyi Amazon.com-on éppen most 850USD. 8GB RAM, 128GB SSD. Tehát nem 2-3-szor annyi, de még csak nem is másfélszer. A Lenovo legolcsóbbja 660USD. Itt mondjuk éppen elcsíptük a másfélszeres árat. Továbbá: Egyrészről vegyük azt, hogy ingyenes az Op.Rendszer - igen, a Windows is ingyen jár ezekhet a brand notebookokhoz, valóban - de itt "örök életére" ingyenes lesz minden frissítés *-, és "alapkiépítésben" olyan appokat kap az ember, amik TÉNYLEG alkalmasak a felhasználók 95%-ánál érdemi "munkára". A NotePad-Pages-Numbers kombó és a GarageBand plusz iMovie tényleg használható appok, nem agyonkorlátozott, semmire nem jó "shareware-ek, malware"-ek Másrészt ha azt nézzük, hogy a Logic Pro X és a Final Cut Pro X harmada negyede annyiba kerül, mint a "független fejlesztők" hasonló appjai - és a megjelenésük óta ingyen jön mindkettőhöz minden frissítés (!) -, akkor már itt is van egy nagy árnyereség. (És hát persze, tudom, sokan mondják, hogy a Final Cut Pro X az sehol nincs a többiekhez képest, de ettől még ez nem igaz. Lehet keresgélni a neten. Tény, hogy a megjelenésekor sokan átkozták. De azóta visszakapaszkodott a megfelelő helyre / polcra. A Logic Pro X pedig - szerencsére - alapvetően mindig megőrizte, és a mai napig őrzi a renoméját.) De alapvetően ha feljebb megyünk a kategóriákban, akkor tovább csökken ez a különbség. A HP EliteBookok bizony 2-3ezer USD-be kerülnek, a Lenovo hasonló kaliberű gépei is ennyi körül játszanak. Tehát mondhatjuk, hogy a MacBook Pro alapvetően partiban van brand hasonló kategóriájú gépekkel. Persze, biztosan lehet Tescoban venni noname asztali PC-t, aminek a paraméterei versenyben vannak mondjuk a legolcsóbb MacBook Pro paramétereivel. És az is igaz - minden irónia nélkül!! - hogy az átlag alap felhasználónak tökéletesen elég az. (Komolyan nem ironizálok! Nagyon sok embernek tökéletes választás a Dacia Lobby, és tényleg nincs vele semmi baj. Még is van kereslet az Audir A1-re, Mazda 3-asra, BMW-180-ra, Toyota Yarisra ... ) De valahogy még is mindig előjön ez, hogy "Hú, de mennyivel drágább a mac!". * - De Facto a Windows 10 ingyenes azoknak, akiknek van érvényes Windows 7 vagy Windows 8 kulcsa. Ez nem publikált feature, de így működik. Ráadásul nem is kell fenn lennie a 7-esnek, vagy a 8-asnak. Elég a friss telepítéskor az eredeti kulcsot megadni, ezzel aktiválható a Win10. De alapvetően ez nem hivatalos, tehát jelenleg az a hiivatalos felállás, hogy a Windows 10 fizetős szoftver. Ezzel együtt nagyon úgy néz ki, hogy a Microsoft ingyenessé teszi a Windowst, és az azon futó alkalmazásokkal fog pénzt keresni.
 12. Ez is igaz, persze, de ha átlagos felhasználásra gondolunk - net, office, tartalom fogyasztás, esetleg valamiféle fejlesztői munka -, akkor azért pl. ma egy 5-6 évvel ezelőtti CSÚCS pc simán "elviszi a boltot". A gamer az egy teljesen más kategória, oda sajnos szinte félévente a legütősebb cuccot kell betolni... Óriási veszteségekkel. Pont amiatt, hogy ennyire gyorsan avul el "erkölcsileg" a vas.
 13. Na igen, ez egy érdekes kérdés. Valószínűleg aki most vesz inteles macet, annak úgy kell kalkulálnia, hogy használja, amíg "mozog", esetleg amíg van rá frissítés (vagy még utána 1-2 évig, amíg még a szoftverek támogatják a platformot), vagy csak nagyon nyomott áron fogja tudni eladni 4-5 év múlva. Elvileg még 2 évig lesz újabb inteles Mac verzió, és azután még 3-4 évig kapnak frissítést. A mostani "vintage"-esítés alapján az jósolható, hogy kb 6-7 évig lesz támogatás / OS frissítés a 2020-as Macekre, tehát legalább 2026-is nem fognak "elavulni". Azért egy idén megvett i9-es 10magos, 128GB-os, 5700XT GPU-s, 1TB SSD-s iMac elég sokáig "frankó" gép lesz, ráadásul ha esetleg végleg nem kap már MacOS frissítést, és a szoftverek is "kikopnak" róla - mondjuk úgy 8-9- év múlva -, akkor még mindig lehet Linuxot, vagy - horribile dictu - Windowst telepíteni rá. Bár ha azt nézem, hogy egy 2011 végi iMac - 4 magos Core i5 proci, 32GB RAM, 512GB SSD + 512GB HDD -, a mai napig teljesen rendben működik, "csak" annyi kellemetlenség van vele, hogy a - ha jól rémlik - 10.13-as volt az utolsó rendszer, amit megkapott, ezért az újabb szoftverek már nem futnak rajta, de a legutolsó konfig a mai napig tökéletesen üzemel, akkor mondhatjuk, hogy nagyjából 10-12 évig nem lesz nagy gond - 8-9 évig meg semmilyen - a legutolsó inteles Macekkel. Csak nem "beruházási" céllal kell venni. (Vagy ha így gondol rá valaki, akkor le kell jegelni 50-60 évre, és akkor egy árverésen lehet, hogy millió dollárt lehet kérni egy hibátlan, működő példányért :D)
 14. Igazából az az érdekes kérdés, hogy az M1-nek jelen formában a korlátja, hogy max 16GB RAM-ot támogat, vagy egyéb ok van mögötte? Ha meg tudják oldani, hogy akár 64GB-ot is támogasson, akkor azért már elég érdekes lesz a történet. Amúgy pl. XCode-os fejlesztésre bőségesen elegendő bármelyik új M1 mac 16GB RAM-mal. Sőt, alapvetően nem túl extrém audió projektekhez (50-100 track) szintén elég. Úgy sejtem, hogy elsősorban a komolyabb videóval kapcsolatos projektekhez kell majd tengernyi RAM. (pl. MotionVFX 3D-s grafikákhoz, mindenféle szofisztikált videó effektekhez, plug-inekhez...) (Az M1-nél ugye nincs külön Videó RAM, hanem osztozik az alap memórián minden, a videó is.) Szerintem amúgy aki csak netezésre használja, az nem fog macet venni. (Leszámítva a sznobokat, meg a kifelé "kényszermegfelelni" akarókat. Ismerek olyanokat, akik megvették a MacBook Airt, mert az olyan cool, aztán azzal a mozdulattal már ment is fel a BootCamppel a Windows. És csak azt használja.)
 15. Az SSD már nagyon régóta forrasztva van az alaplapra, ez már a macbookokban - air, pro - és ha jól tudom, az alap(abb) iMacekben is így van. A RAM macbookokban szintén alaplapra forrasztva van, ezért kell meggondolni kétszer (háromszor), hogy milyen konfigban rendeli meg az ember, mert később nem lehet bővíteni. Ez alapvetően szopás, mert azért az tény, hogy 4-5 évig jól használható egy MacBook, de ha 2-3 évvel tovább szeretnénk gond nélkül(!!) használni, akkor - sajnos - előre ki kell fizetni ennek a gondtalanságnak az árát. (Csak egy példa: a legújabb ArchiCad már min. 16GB, de inkább 32GB RAM-ot igényel... Namármost ha valaki 2 éve vett egy MacBook Prot 8GB RAM-mal, az most "nehéz helyzetben" van. Persze, az is más kérdés, hogy komoly ArchiCad-es munkákat azért az ember inkább iMacen vagy MacPron végez, de alapvetően vannak, akik MacBookon "tolják".)
×
×
 • Create New...