Jump to content
Ménemszól.hu

A/D

Recommended Posts

Négy új szintetizátort jelentett be 2012. márciusban a rendkívül jó névnek örvendő Studio Electronics cég. A BOOMSTAR elnevezésű hangszer a napjainkban rendkívül népszerű desktop szintetizátorok csatájában próbál magának méltó nevet szerezni.

A kategóriát gyakorlatilag a Doepfer cég igen nagysikerű Dark Energy nevű szintetizátora "teremtette", ennek nyomán sarjadtak olyan fejlesztések mint a Moog Minitaur, az Arturia Minibrute, Macbeth Micromac de ennek a sikeréből táplálkozik a hamarosan megjelenő Waldorf Pulse 2 is, úgyhogy mondhatni nagyon el vagyunk kényeztetve. Épp mielőtt a szoftverek beérni kezdenék a vasakat, az utóbbiak egy komolyat lépnek előre tudásban, hangban és ezúttal árban is. Az érintőképernyős eszközök kezdeti meglepetése ha lábbhagy, ismét fel lehet fedezni a valódi kapcsolók, tekerők, a fizikai kontaktus jelentette élményt. Nem nehéz megjósolni, hogy rendkívül virágzó új platform zenészek ezreit ihleti meg valóban sokszínű világával: egy analóg szintetizátornál nemhogy felmerül, hogy két hangszer tökugyanúgy szól mint a plugineknél, épp ellenkezőleg! Örülnek, ha két ugyanolyan tipusú szinti meg tud hasonlóan szólalni :)

De térjünk cikkünk főhőséhez. A Boomstar egy olyan cég gyermeke, akik eddig nem hibáztak, és mindig a legjobbak között tartották számon,

800 dolláros nettó USA ára (jelenleg 230 HUF = 1 USD) itthon kb 234.000.- forint + áfás hazai árat (és ezzel kb megegyező európai árat) fog eredményezni, és valószínűleg leginkább a butik cégeknél lesz kapható (Magyarországon pl. a Hit Space már rendelt). Ehhez fogjuk mérni a tudását.

Ezért a pénzért kompromisszummentes, borzasztó hangzást szeretnénk, ami mellé félmoduláris jellemzőket is kapunk. A hang jellegéről nem tudunk mit mondani, de a szintézis lehetőségei felülmúlják a konkurrencia által produkáltakat, ez tehát azok számára lehet ideális, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy minél többféle hangzást meg tudjanak valósítani egy hangszerrel

Két oszcillátorunk van, melyek hullámformái egyszerre is megjeleníthetők. Az oszcillátorok szinkronozhatók és krosszmodulálhatók (az OMEGA presetei rendszeresen élnek is ezzel az effekttel). Van egy zajgenerátor, 2 burkoló, az LFO mini szinkronozható, és ott az a sok édes csatlakozó, amivel vad, megjósolhatatlan összekapcsolásokat lehet létrehozni földönkívüli hangok létrehozására.

A filter 4 féle lehet, melyet előre kell kiválasztanunk, és ezét 4 szintetizátor a Boomstar. A 4075-ös típusjelzésű a klasszikus ARP 2600-as szűrőt kapja, valószínűleg ez lesz a legnépszerűbb az összes közül, főleg, hogy szinte minden cég Minimoog szűrőt majmol manapság (a Minibrute extravaganciája hasonló okokból jelentősen köszönhető a Steiner-Parker szűrőnek). De kérhetjük Oberheim SEM 12dB-s szűrővel (ez multimód, LP-HP mix arány funkcióval), TB 303 és természetesen Minimoog szűrővel, ha biztosra akarunk menni.

Kaphatósága 2012. október vége. (A Boomstar, ahogy a Micromac vagy a Minibrute is kipróbálható és megvásárolható lesz a Hit Space-ben az összes többi versenyzővel együtt :). Most már neked is kell legyen válaszod, "te minek örülsz?" kérdésekre!

post-1-0-06683100-1346511040_thumb.jpg

post-1-0-69917800-1346511051_thumb.jpg

post-1-0-15424400-1346511065_thumb.jpg

post-1-0-37817000-1346511074_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Csak azért nem jelentem be hogy a Boomstarok megjöttek, mert nincsenek még fent a webshopban (majd akkor megteszem), de ez a demó istencsászár, muszáj megosztani :) (igen, 1 darab Boomstarral készült, illetve ha jól értem egy .mid zongora is van benne a BS-ral processzálva :) ) 3:44-től mindenképp hallgatni.

 

 

Ja igen, eddig két kollegámmal vagyunk azon a véleményen, hogy a desktop kategóriában ez az egyik mindentvivő, valószínűleg nagy tetszésindexre számíthat :)

Link to comment
Share on other sites

Nope. Csak az ARP szűrős, a SEM-et meg lefoglalták. Úgy gondoljuk főleg az ARP szűrős változatát fogják vinni, és ezt most is tartom. Második helynek lehet a SEM.

 

Részint SEM, TB, MOOG, MS20 szűrő kopikkal Dunát lehet rekeszteni, ARP szűrőt (post lawsuit) szinte senki nem csinál rajtuk kívül, pedig nagyon izgalmas és sokoldalú. A másik, hogy a szintik közül ez az egyik létező legsokrétűbb, így picit koncepcióba ütközne pl. a 303-as szűrő, ami valamilyen szinten egysíkúvá tenné. (A 303-ba kb az összes értékelhető dolog ahogy ciripel meg torzít, ha ezzel nem élsz, elég uncsi hangja van, ergó minden hang jellemzően erre a két effektre gyúrna, de arra meg olcsóbb is gépet lehet venni, pl. XOXBOX, ami autentikusabb, és szintén lesz az üzletben). Moog szűrőből meg már van egy pár más szintikben, pl. a Moogokba :). Mivel az egyes változatok nagyon apró feature-ekben térnek el (pl. a SEM tudja morpholni a szűrőjet aminek ott van tekerője), ezért az ARP változatból ki lehet találni, hogy a többi kábé milyen. De biztos vagyok benne, hogy úgyis az ARP és a SEM-et vennék, főleg az előbbit.  Ha kell valakinek a többi változat, azt természetesen behozzuk nekije.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...