Jump to content
Ménemszól.hu

Új! Focusrite Forte hangkártya


madhead

Recommended Posts

A Focusrite-ot, mint az egyik vezető hangkártya gyártó céget valószínűleg nem kell senkinek bemutatni, aki az utóbbi években figyelemmel kísérte a hangkártyák gyorsan változó piacát. A FireWire illesztővel ellátott Saffire Pro széria után az USB-s Scarlett családdal törtek utat maguknak a folyamatosan élesedő versenyben, ahol a különböző gyártók elsősorban funkciókban, ki és bemenetek számában versenyeztek. Ezt követően a 2011-es NAMM keretében a RedNet vonallal egy új kategórát helyeztek hoztak létre, az Ethernet-re csatlakoztatható többcsatornás hangkártyáikkal.

Bár a RedNet csak ezután kerül forgalomba, a mögötte megbúvó tervezés a Focusrite legújabb hangkártyájában köszönhet ránk először a Forte személyében.

A Forte 2 bemenettel és 4 kimenettel rendelkező hordozható professzionális hangkártya mely Mac és PC számítógépekkel egyaránt kompatibilis. A kiváló mikrofonbemenetről a cég zászlóshajójába, a RedNet-be épített távvezérelhető előfok gondoskodik. A konvertereket tekintve sem lehet panaszunk, újratervezett csúcskategóriás AD/DA konverter biztosítja az akár 192kHz/24bit-es felbontást a lehető legjobb hangminőség elérése érdekében. A fejhallgató teljesen külön csatornán érhető el, függelten a fő kimenettől, így a fő kimenettől független monitor jelet tudunk hallgatni a fejhallgatón.

4998-1.jpg?rand=4778

A belső után a külsőre pillantva sem lehet panaszunk a hangkártyára, szemet gyönyörködtető alumínium burkolatban kapott helyett a színes OLED kijelző, a kényelmesen kezelhető nagy méretű kontroller gomb valamint a funkciók gyors elérését biztosító érintőgombok.

A kimeneti csatlakozók intergrálva lettek, viszont a bemenetek csatlakozói egy break-out kábelen kaptak helyet. Az USB2.0 csatlakozáson keresztül a tápellátása is megoldott, viszont fantomtáp használata esetén a hálózati adaptert is használnunk kell.

Nevéhez hűen természetesen a cég a Forte Console EQ és Midnight Compressor plugineket is mellékeli a dobozban.

A terméklapja itt található.

Link to comment
Share on other sites

Apogee, RME, Motu és most a Focusrite is kijött egy ilyen idétlen egybombos hangkarival. Mondjuk az Apogee meg most az Maudiot meg a Steinberget koppintotta le a Quartettel. Úgy látszik, az audiofileknek nehezen megy a vizuális tervezés. :) Amúgy nagyon kíváncsi vagyok, mit tud a belseje ennek a kis jószágnak. Jó volna valami cucc pc-re is, ami hasonló minőségű, mint a duet. Talán majd erre le is csapok, de előbb jöjjenek ki a tesztek.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Igen, itt elsősorban az lenne a kérdés, hogy hozza-e (vagy legalábbis közelíti-e) azt a szintet konverterek, előfokok terén, mint a DUET. Mert ha véletlen ez lenne a helyzet (sajnos erős kételyeim vannak), akkor óriási fegyvertény lenne a Win kompatibilitás. (BootCampesek, Hackintosh userek tekintetében mindenképp). Nem lenne kérdés melyiket kell választani a kettő közül (már csak ár szempontjából sem).

Amúgy az eltérő platformoknak (oprendszereknek) vannak specifikus jellemzői/korlátai hang reprodukálás tekintetében (azaz pl. a Forte másképp szólna Win alatt, mint OSX alatt) ?

Illetőleg, a shopot nézegetve érdekes lenne még pl. az árban a Fortéval megegyező Pro Tools Mbox3-mal is összevetni. Igaz ugyan, hogy utóbbi csak 1 pár kimenettel bír (viszont sokaknak ez is elég lehet), illetőleg nincs 192 kHz (sztereo projekteknél ez nem is szempont, ha jól tévedek), viszont cserébe hátha jobbak a konverterek/előfokok. Vagy például a skarláthoz képest hol helyezkedik el (pontosabban mondjuk Scarlett és DUET között egy 10-es skálán). Az előfokok gondolom elsősorban azoknál számítanak, akik éneket/gitárt is szoktak felvenni (elnézést, ha kihagytam valakit), többieket inkább a csak konverterek érdekelhetik. Külön-külön más más sorrend alakulhatna így ki a hangkártyák között, és mindenki a saját szempontjait mérlegelve kerülne közelebb a jó választáshoz.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...