Jump to content
Ménemszól.hu

Avid Pro Tools|HD Native Thunderbolt


A/D

Recommended Posts

Hölgyeim, Uraim: az AVID is bejelentette Thunderbolt csatlakozású hangkártyáját. A "világ első Thunderbolt hangkártyája" címért tehát gyakorlatilag holtverseny alakult ki ez, és az között, már ami a piaci kaphatóságukat illeti (mindkettő október elejétől kerül a polcokra). Rendkívül fontos mérföldkő ez.

Aki tehát nagy sebességű, alacsony késéssel rendelkező Pro Tools HD megoldást szeretne (jelenleg DSP képesség nélkül), az biztos nagyon örülni fog ennek a hírnek. Az eszköz előnye a piac többi szereplőjéhez képest jelenleg a nagyon nagyszámú kibejárat használatának a lehetősége. (És ez addig fog tartani, míg az Apogee a Symphony Thunderbolt opciója nem lesz kapható).

A HD|Native rendszerek tehát most már két konfigurációban is elérhetők: PCIe az asztali gépekhez, és a Thunderbolt változat.

Az utóbbi audiofílnek mondott fejhallgató kimenettel is rendelkezik, de ehhez képest használatához teljesen érthetetlen módon meg kell vennünk valamelyik külső, méregdrága interfészt hozzá. Nem tudjuk még azt sem eldönteni, hogy miért csak egy darab Thunderbolt csatlakozót raktak rá, amikor ennek a szabványnak pont az a lényege, hogy az ilyen képességű eszközök sorba is rakhatók gond nélkül (daisy chaining). Pl. monitorok, külső tárolók, ésatöbbi. (Ezt az Apogee még korrigálhatja a Symphony 64|Thunderbolt esetében, ahol ezt a bakot szintén készülnek lelőni, az Universal Audio mérnökei viszont , ami többször is visszaköszönt már az Apollo tervezésében).

Szintén tervezési apróság, mert a HD|Native Thunderboltnak nem szükséges külső táp a működéséhez, viszont a kötelezően beszerzendő interfészt mindenképp be kell dugnunk a hálózatba.

Ha valaki egy ilyen rendszerben gondolkozik, akkor a várható árak (fontból átszámolva, magyar 27% áfával):

Pro Tools|HD Native + HD I/O 16x16 Analog System 2.08M

Pro Tools|HD Native + HD MADI System 1.85M

Pro Tools|HD Native + HD I/O 8x8x8 System 1.68M

Pro Tools|HD Native + HD OMNI System 1.46M

A HD Native Thunderbolt elvileg önállóan is kapható lesz, arra egy 1995 dolláros árat láttam, ez kb 450.000.- + Áfa értéket jelent (a meglevő Pro Tools interfészekhez lehet megvenni, és valószínűleg tartalmaz egy PT HD 10 liszenszet, ami azért érdekes, mert a HD 10 könnyfakasztóan drága szoftver, önmagában is valami ekörüli összeg). Ez így tehát jó árnak tűnik.

Ha valaki viszont a nulláról akar egy ilyen rendszert építeni, ott már izgalmasabb a helyzet! (ld. a fenti árak). Pl. A Pro Tools HD 10 szoftver összekombinálva egy Apogee Symphony lényegesen olcsóbban fog kijönni. Mit nem mondot még el az AVID, amit tudni kellene erről?

post-1-0-64211700-1347621966_thumb.jpeg

post-1-0-15706500-1347621977_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...