Jump to content
Ménemszól.hu

MenuetOS - modern oprendszer egy floppy lemezen


Isten Nyila

Recommended Posts

Újabb alternatív hobbi-oprendszer a láthatáron a modern (64-bites, multiprocesszoros) PC-kre. A MenuetOS különlegessége, hogy a legvégsőkig optimalizálva, kizárólag Assembly-ben készül (és az alkalmazásfejlesztéseknél is ezt preferálja elsődlegesen). Ebből kifolyólag pedig rendkívül tömör: akár egyetlen floppy lemezen is elfér.

Egyelőre béta, nincs még 1.0 verzió sem belőle. De már most is lehet vele mondjuk tévét nézni, netezni, vagy játszani (pl. Quake). Webkamerákat, nyomtatókat, USB eszközöket támogat, DVD- és mp3-lejátszást tud stb. Máris vannak benne átlátszó ablakok és drag'n'drop, meg multitaszk, meg minden.

Érdemes lesz ránézni majd pár év múlva, hová fejlődik... A honlapja:

http://menuetos.net/

Itt pedig egy elég régi (három évvel ezelőtti) interjú a készítőivel:

http://egalizer.hu/i...lt/menuetos.htm

post-120-0-18413500-1347743406_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Ez már nagyon régóta ismert opr. Én kb. 2006-7 környékén már találkoztam vele, akkor is alfa verziós volt és bár szép bravúr fejlesztésileg, kérdés mire alkalmas, mert zenélésre biztos hogy nem. Kicsit olyan demo scene versenyek hangulatába illik ez. Arra jó lehet hogy a programozójára felfigyeljenek nagyobb cégek, bár tudjuk a Microsoft is úgy kezdte, hogy Gates bácsi azt mondta: "32kB mindenre elég kell legyen!". :D

Link to comment
Share on other sites

Igen, azt hiszem, hogy 2000 óta fejlesztik. Mint írtam fentebb, hobbi projekt - profi stábbal nyilván nem tartana ennyi ideig. Mostanra már úgy látszik, hogy közel(ebb) került az 1.0-hoz (voltaképp a valós hírértéke akkor lenne, hogyha elérné); viszont dicséretes, hogy addig nem hajlandók késznek nyilvánítani, míg úgy nem érzik, minden fontos elem benne van és hibátlan. Persze nagyon sokminden még hiányzik, drivereket kell rá írni... stb. Kiválóan demonstrálja, hogy a mai fejlesztési módszereink milyen erőforrás-pazarlók és felületesek.

Link to comment
Share on other sites

Oké A/D, nem is azért írtam hogy leszóljam, csak én már rég hallottam róla. Akkor még úgy tűnt nem sokan dolgoznak rajta, de itt a cikkben jó pár munkatárs nyilatkozik is. Elég elvetemültek hogy képesek Assemblyben nyomni, de valahol profizmus is. Sajna én kissé borúlátó vagyok a jövőjét illetően, mert nézzük csak meg a Linuxot pl. ami mellett-mögött nem kis fejlesztői közösségek vannak, attól eltekintve hogy Torvalds állítólag egymaga írja most az új kernelt is, de valahogy zenére az sem bír jó lenni és én ilyen szemszögből nézem, bár lehet ilyen fel sem merült még a programozókban. Persze lehet hogy itt a Menuet esetén páran majd elfabrikálnak vmit saját hangkártyájuk alá is ha pl a Quake mánia oldaláról is nézzük, de még home audio felhasználás szintjén sem lenne ez jelentős, mint akárcsak anno az SB-livera a KX driver.

Az viszont tényleg díjazandó hogy ekkora méretekben működő és látványos dolgok is megvalósíthatók. Sajnos ma minden szoftver mérhetetlen hízásnak indult a Linuxtól a Windowsig vagy egy egyszerű PDF olvasóig, aminek a tárkapacitás és CPU teljesítmény soha nem látott méretei adnak zöld utat, de ezzel szemben ügyes fintornak érzek pl. egy pendriveról telepítés nélkül futtatható és működő! alig 150 megás Cubase moddot is! :)

OS szinten amúgy szerintem ma a QNX a legstabilabb és legfejlettebb, problémamentesebb dolog, nem hiába az USA légierő, NASA, légiirányítás ezt használja, nem win95-öt. :D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...