Jump to content
Ménemszól.hu

10 éves a MINIMOOG VOYAGER!


A/D

Recommended Posts

Egyszer volt, hol nem volt...

Az első teljesen funkcionális Voyager prototípust Bob Moog eredeti oszcillátor és filter fejlesztéséből építették, összekombinálva a Moogerfoogerekben felhasznált áramkörökkel, mint pl. az LFO.

A Voyager eredetileg független áramkörök belső összekapcsolásának vízióján alapult. Sajnos kiderült, hogy ez a fajta hardver architektúra korlátozná a képességét a gyártásba kerülő Voyagereknek. A probléma megoldása az lett végül, hogy kisebb modulokat kombináltak össze nagy áramköri lapra, ami a végső termékben jelentősen lecsökkentette a szükséges vezetékezést.

Az eredeti prototípusnak nem voltak fehér feliratai és nem működött még az érintőpanele. Utóbbi csak a gyártásba került hangszerekben működött. Az első darabokat Bob Moog még kézzel készítette, otthon a saját sütőjében (!) temperálta.

2002. Augusztus 31-én gördült le a szalagról az első Voyager, és új üzenetett hozott: a Moog visszatért, és az analóg szintetizátorok új kora vette kezdetét. A Voyager teszi rá a koronát egy évszázad legnagyszerűbb elméinek vívmányaira, egyben emléket állítva Dr. Robert Moognak, és álmának, hogy "énekelni tanítsa az elektronikát".

Most, 10 évvel később, majdnem a 20,000. darab után ünneplik a tízéves jubileumát ennek az ikonikus hangszernek, melyet a mai napig kézzel szerelnek össze nagy szeretettel és törődéssel. Ez azért is döbbenetes, mert a most kapható digitális hangszerekhez képest itt pokoli mennyiségű alkatrész van, ráadásul az egészet a gyárban be kell hangolni, kalibrálni.

post-1-0-06235700-1348214025_thumb.jpg

A cég a honlapján egy idővonalat készített el a hangszerről, ebből mazsoláznék most:

2002. augusztus 31.

Elkészül az első öt MiniMoog Voyager, mely képes az eredeti Minimoog Model D szintetizátor funkcióinak megvalósítására. A Voyager ezen az ismert sémán alapszik, mégis egy teljesen új hangszer. A klasszikus egy funkció per egy gomb felülethez preset memóriát és rendkívül stabil eszközt kaptunk. Az első 600 darabot Bob Moog személyesen dedikálta. (Signature series)

"Bármilyen élő előadáshoz olyan hangszerre van szükséged, amihez nagyon szoros viszony fűz. Egy olyan hangszer kell legyen, ami megfelelő módokon tud a mozdulataidra reagálni. Ez egy forrás. Elkötelezettség, hogy mestere leszel, hogy gyakorolás és figyelmes hallgatás révén elsajátíthasd a technikát, mely képessé tesz majd a hangzás révén pontosan kifejezni az érzelmeidet, a zenei elképzelésed."

-Bob Moog

post-1-0-54047300-1348214046_thumb.jpg

2003. Január 25.

A Moog Voyager TEC Awardot kap.

post-1-0-39131300-1348214065_thumb.jpg

A hangszer szíve az analóg áramköri lap. Klasszikus módszerrel, lyukba forrasztott alkatrészekkel készül. EZ 900 ALKATRÉSZT JELENT, ez felel a rendkívül gazdag, meleg hangzásért. Az analóg áramkör 13 volt / mikroszekundum mértékű jelváltozásra képes, ami azt jelenti, hogy akár egy 100kHz-es moduláció megvalósítása sem jelent neki kihívást. Ez olyan sávszélességet és hangzáshűséget biztosít a Voyagernek, amely az összes emulációs próbálkozást azonnal halálra ítéli. Mindez máshol is visszaköszön: elektromos hangszerben ilyen precíz, zenei burkológörbéket mi még nem hallottunk, beleértve más Moog hangszereket sem. Rendkívül feszes, stabil, érthető, fókuszált, erős, de mégsem tolakodó a hangja a mixben.

post-1-0-43159500-1348214123_thumb.jpgpost-1-0-07796100-1348214135_thumb.jpg

2003. Június 24.

Nemsokkal a MiniMoog Voyager bemutatása után Herbie Hancock ellátogatott az Asheville-be, hogy koncertet adjon. Ottjártakor persze beugrott a Moog gyárba. Mivel maga is Minimoog Model D tulajdonos volt, izgatottan próbálta a Voyagert, és kérte, hogy kivihesse magával színpadra. Később, a koncerten aztán az előadást megállította kb. a felénél, és bejelentette, hogy szeretné kipróbálni az új hangszerét, amit pont Asheville-ben készült. Kihozták a Voyagert, rárakták a zongora tetejére, és játszott egy kicsit a közönségnek.

Ez volt az első alkalom, hogy az emberek koncerten hallották a Voyagert, és ahogy a hangok elhagyták a színpadot, az emberek felálltak a helyükön, és a sorok között elkezdtek táncolni. Az egész koncert hangulata megváltozott, ahogy Herbie Hancock bemutatta a világot a Voyagerének.

post-1-0-23913000-1348214165_thumb.jpg

2005. Szeptember 10.

Kapható az Electric Blue Voyager, mely külsőben is követi a hangszer exkluzív hangzását. A szintetizátor összes panelfelirata világít a sötétben. Egy ilyen hangszerre az ember egész életében büszke lesz!

post-1-0-68303600-1348214254_thumb.jpg

2005. Szeptember 12.

A Voyagernek kijön a rackes változata, az RME. Minden eredeti funkciójára képes a billentyűsnek, leszámítva a kontrollereket, viszont gyönyörűen 19"-es rackbe szerelhető, és világít. Ezenkívül több RME sorbakötésével polifón szintetizátor építhető.

post-1-0-10605800-1348214318_thumb.jpg

2006. December 1.

Megjelenik a Select Series, ahol a zenész megválaszthatta, hogy 8 faanyag és 6 háttérvilágításból mely kombinációt tartalmazza az ő hangszere. Láttam külföldön zöld színben juharral, hát… az elegáns extravagancia itt kezdődik :)

post-1-0-69508300-1348214224_thumb.jpg

2008. December 1.

"A gyári hangszínek lányoknak valók" (eredetileg "Presets are for the weak") - a Voyager Old School ezzel a szlogennel mutatkozott be a világnak. Képesek voltak kiadni egy olyan hangszert, mely az előnyként bemutatott digitális részét teljesen elhagyta a Voyagernek. Nincs semmilyen menübe rejtett paraméter, "az van amit látsz". Nincsenek beépített hangszínek, memória. Talán nem kell sokat magyarázni, hogy ezt nem a marketing team becsvágya ihlette, mint inkább a tervezők megszállottsága, és elkötelezettsége a több megszállottal szemben. A szerelem ilyen!

És kövezzenek meg érte, de nekem annyira tetszik, hogy egy hangszert végre nem rondít el egy kijelző és a touchpad! Olyan arányos az egész...

post-1-0-56662100-1348214364_thumb.jpg

2010. Július 9.

Ingyenes MOOG VOYAGER csengőhangok :) Én erről csak most értesültem, de tök jók. Felrakom ide:

2010. Szeptember 10.

Bemutatkozik a VOYAGER XL, mely az ekkor 40. születésnapját ünneplő Moog cég ajándéka. A Minimoog Model D oszcillátoraival indít, és kövér szűrőkkel éri el az összetéveszthetetlen hangzást. Egy rendkívül strapabíró házba csomagolja az intuitív kezelőfelületet azzal a temérdek paraméterrel. A Voyager XL-nek is 100%-os analóg jelútja van, stabil oszcillátorokkal, memóriával, érintő felülettel és bőséges MIDI vezérlő funkciókkal, ezúttal viszont 61 billentyűvel.

post-1-0-29555900-1348214476_thumb.jpg

2012. Augusztus 26.

Voyager képernyőhátterek letölthetők. Nagyon szép, beauty shotok a hangszerről.

2012. Szeptember 21.

A Voyager Select Series gyártása megszűnik. A Voyager alap változaza és az XL továbbra is kapható lesz, ám elveszik a háttérvilágítást és a faanyag sem lesz többé választható. Valószínűleg ezek különösen keresett darabok lesznek a jövőben. Árcsökkenés a készlet erejéig. (AZ AKCIÓS ÁR JELENLEG MÉG NEM LÁTHATÓ A WEBSHOPBAN, HAMAROSAN BEJELENTIK)

És a mai nap bejelentenek még egy különleges Voyagert, amiről hamarosan hírt adunk :)

Igazi Happy End

Tíz év után még mindig kapható a Minimoog Voyager :) Egy olyan világban mindez, ahol a legtöbb termék egy év után korszerűtlenné és használhatatlanná válik.

Utószó:

A Moog Voyagert persze be lehetett volna mutatni a hagyományos módon, hogy kik használják, de ez felesleges. Szinte minden híres zenésznek van, rendkívül nagy becsben tartják, és általában a legfontosabb zenei funkciókat bízzák rá, nem pedig csak mint egy kiegészítő hangszer van jelen.

Itt egy remek példa, a Muse új dala, a Madness. Sokáig ebben csak egyetlen hangszer van, ami az ének mellett szól. És mivel minden nagyon diszkrét, nagyon hallható, nagyon nem mindegy, hogy ez a hang milyen. Ebbe ugye bármilyen szintetizátort választhattak volna, de mégiscsak egy Voyager gyári presetet került be, és a Voyager szól a korábbi lemezeiken is. Szép kerek, meleg hang.

MUSE:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...