Jump to content
Ménemszól.hu
  • 1

Házi stúdio (szoba berendezése)


Davidson

Kérdés

Sziasztok szukségem lenne a segítségetekre. Most ujíttom fel a szobám és megszeretném oldanni a szoba akusztikáját. Két féle képpen rendeztem be a szobámat.

Szerintetek melyik verzió lenne az okosabb megoldás :-)

1.

http://www45.zippyshare.com/v/55386111/file.html

2.

http://www35.zippyshare.com/v/22222944/file.html

A szoba méretei

Hossz: 4,2 m

Szélesség: 2,1 m

Magasság: 2,4 m

Elore is koszonom a segítséget :-)

Link to comment
Share on other sites

Recommended Posts

sziasztok! a korabbi hozzaszolasok nagy szakertelem tartalma meggyozott arrol hogy erdemes lesz itt tudakolodni. Egy sztudio tanyat tervezek epiteni es ha ugye aza frappans megoldas jutott eszembe hogy a valyog tegalbol egesz egyszeru lenne a diffuzor feluletet kialakitani mint ahogyaza profi studiokban is lenni szokott. a kerdes hogy van e valakinek tapasztalata az anyag hangzo tulajdonsagaival kapcsolatban, lehet-e belole mefelelo akkusztikai teret kialakitani. esetleg tudnatok segiteni a gulak haromszogek mereteinek a kimereseben, illetve hogy milyen mintazban erdemes >> valami ilyesmire gondoltam mint ennek a szobanak a kialakitasa:

Link to comment
Share on other sites

Kedves Space51!

Látom sikerült némileg átgondolni a kérdésed lényegi részének egy kis részét! Ha a képen látható ház a kérdéses, akkor a nyílászáró nincs a helyiséged adott falának a szélességi tengelyében. (nem falközépen van az ablak) Ebből a tényből nem következtethető sem a belső akusztika teljes egésze, sem az akusztikai szivacsok nagyrészének elhelyezése, sem a pulikutya reggelije. Viszont a kompromisszum adott!

Az átlagos beltéri ajtók is bizonyos szempontból kifogásolhatóak akusztikailag. A tény belátható, hogy ajtó azért kell, alkalmanként kétszer. Ebből kiindulva át lehet értékelni az ajtó szerepét. VISZONT.... Ha a képen látható háznak ezen a homlokzatán két egyforma szobának az ablaka látható, akkor úgy hiszem, hogy az ajtó az ablakkal szemközt van. Ez bizony szokványos malőr. A szoba két rövidebbik végében van a két nyílászáró. (ajtó és ablak) Ezeket a felületeket macerásabb ellátni a megfelelő belső akusztika kialakításáért felelős burkolatokkal. A másik szokványos malőr, hogy ezeket ritkábban helyezik el az adott falszakasz tengelyében.

Ezek a tények azonban nem zárják ki lehallgató helyiség kialakítását. Ugyanakkor legvégső esetben (az ajtóval ellentétben) az ablaktól el lehet szépen búcsúzni, habár én nem ajánlanám. Másképpen fogalmazva: elég sok mindent meg lehet oldani, és ezek csak ráfordított pénz és energia kérdése. Egy bizonyos pontig, azután már a fizikát sem megvesztegetni, sem megerőszakolni nem lehet.

Az átlagon felüli belmagasságodnak örülj! Könnyebben, tudsz belőle alacsonyabbat csinálni, mint a meglévő belmagasságnál nagyobbat.

A kérdésedre a válasz az IGEN. Vagy a NEM. Illetve mi volt a kérdés pontosan?

Link to comment
Share on other sites

Ez egészen úttörő megoldás. Wáháháhááááá!

Nézd meg az általad küldött helyiséget. Azok a cuccok minimum 50 centi mélységgel bírnak....

Kicsit olvasgass még a témában mielőtt beállnál vályogvetőnek: http://en.wikipedia.org/wiki/Anechoic_chamber

Javaslom továbbá az abszorpció és diffúzió fogalmának megértését.

Viszont 20 és 50 Hz között működő vályogtégla diffúzort szívesen vásárolnék készpénzért azonnal.

Link to comment
Share on other sites

Ez egészen úttörő megoldás. Wáháháhááááá!

Nézd meg az általad küldött helyiséget. Azok a cuccok minimum 50 centi mélységgel bírnak....

Kicsit olvasgass még a témában mielőtt beállnál vályogvetőnek: http://en.wikipedia....nechoic_chamber

Javaslom továbbá az abszorpció és diffúzió fogalmának megértését.

Viszont 20 és 50 Hz között működő vályogtégla diffúzort szívesen vásárolnék készpénzért azonnal.

Már bocsánat de ez kezd egyre lesújtóbb lenni!

Az addig ok, hogy a 3-4 hsz-ből kiderül utána olvastál már a témának (lehet akár még szakértője is vagy) de amit művel (már) nem humoros. Még ha rendkívül "egyszerű kérdést is tett fel az illető, azt gondolom emberbaráti mivoltodból nem illene ilyen formában reagálni!

Bedobsz 2 szót a közösbe, a többi meg lejáratás. (Hogy kit, szerintem magadat...)

Ha ténylegesen szakember lennél és ilyen a stílusod, én biztos nem rendelnék tőled semmit..........

Kiléptem.

Link to comment
Share on other sites

A vicc, hogy még most se válaszolt a kérdésre csak körítés megy. Megy itt a showman-kedés de még most sem tudom h érdemes-e kiszivacsozni a falakat az ablakkal rendelkező szobámat vagy nem. Ennyire nehéz igennel vagy nemmel válaszolni? Számomra teljesen érdektelen ez a sok bla-bla.

A kérdésedre a válasz az IGEN. Vagy a NEM. Illetve mi volt a kérdés pontosan?

Hát csak azt kellett volna elolvasni és arra válaszolni nem leírni itt az Ars Poetica-dat. Kérlek studioacoustics kímélj meg a további hozzászólásodtól mert eddig nem segítettél vagy nem akartál ezután már nem is kérnék belőle.

Ez egy fórum elvileg azért van hogy segítsen.

Az avataros képem nem a mi házunk csak ezen mutattam meg, hogy így néz ki az én 3 részes ablakom is mint ez itt.

Link to comment
Share on other sites

Egy lakószoba akusztikai átalakítása nem receptszerű, hogy hova mit tegyek, akkor ez és ez lesz!!!!

Minden lakószoba tartalmaz visszaverő felületeket, amelyeket meg kell figyelni (füllel), ki kell mérni, és ki kell számolni a megfelelő csillapítást, egyénileg szerelni és akkor is sok új elnyelő felületet kell javításnak lepakolni. Ezenkívül nem volt még szó a hosszú lecsengésű/álló mély frekvenciás hullámok csillapításáról.

Tapasztalatom szerint:

1 lakószobában nem lehet normális lehallgatót csinálni

2 mindenki megpróbálja a legtöbbet kihozni a k@rva drága akusztikai szivacsokkal, amelyek 'tűzoltásnak' sem jók, mélyfrekis csillapításra abszolút nem jók

3 sokkal fontosabb, hogy hova teszed le a hangfalpárod a szobában, mint az mennyit költesz szivacsra

A legjobb házi hangcsillapítók, diffúzorok: monitorok köré könyvespolcok, szemközi falra és mikrofon mögé is konyvespolc

földre perzsaszőnyeg, plafonra mély frekvenciát elnyelő álmennyezet, oldalfalakra akusztikai szivacsok. (a mélyfrekis csillapítást felejtsd el akusztikai szivacsokkal és vályogtéglákkal, mert ahhoz tonnák kellenek, vagy rezonátorok) Ablakra fasza kis bambusz-reluxa, amellyel a visszaverést frankón a szőnyegféle (de te ne legyél benne a visszaverés útjában) lehet irányítani. HASZNÁLD a füled!

A hangfalat/monitort semmi esetben se rakd közel a falhoz, 1,5 méter jó lenne minden faltól, de a sub-frekvencia sugárzót tuti ne rakd a fal mellé és a sarokba. Ha téglalap alakú a szoba a hosszabb falvonallal párhuzamosan rendezd el a hangszórókat.

Amit a youtube-os demóban látsz az a teljesen csillapított szoba, olyanod nem lesz otthon és a nagy ék formájú csillapítók a középtartományban fognak a legjobban csillapítani, a mély frekvenciás tartomány a legnagyobb gondod: Olvass után álmennyezetes csillapítás készítésének, mielőtt ékformájú elemek vályogozásnak nekilátnál.

Link to comment
Share on other sites

Miket beszélsz Te itt össze vissza? Olvassak utána annak, amiket írsz? Hát nem! Én annál lustább vagyok! Írjad megfelé szépen a gondolataimban (amiket szépen kitalálsz) felmerülő kérdésekre a korrekt választ! Áhhhh... Paraszt azé' nem vagyok. Le is fényképezem a szomszédnéni fáskamráját, segítségképpen. És akkor írjál szépen helyettem a szivacsosnak, hogy hová rakjam azokat.

Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot, kedves tsoka, és megosztottál itt jópár részletet a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. Remélem, hogy alkalomadtán veszik a fáradtságot, és visszaolvasnak, hiszen elég sok kérdésre megválaszoltál jóelőre.

Kiegészítésképpen a hangfal elhelyezésekhez hozzáfűzném: Első kioltási frekvencia és Haas effektus.

Mert csak bedobok két szót. Mindenki azt kezd vele amit akar. Van akit felháborít, mások bővítik a tudásukat, mások meg teljesen mást csinálnak, esetleg semmit nem csinálnak.

Ez egy fórum. Lehet olvasni, ha tetszik, lehet írni, ha úgy tetszik. De mosmáasztán letörlöm a profilom, és aztán az egész fórumot letörlöm, azután a Windows-t is letörlöm mindenki gépéről. Elszaggatom az összes netkábelt, beperlem az Intelt, mert sértésnek veszem, hogy itt írogatnak NEKEM a saját számítógépemen mindenféle nemistudomkikőkvalójában.

Ciki utánaolvasni? Akkor: Rezonáns rendszerek energiaveszteségéből származó abszorpció. A panel-rezonátorok megépítése házi/barkács körülmények között sem nagy kihívás. Természetesen ezek a hangelnyelő panelok igen szűk frekvenciasávban hatékonyak, ez egyszerre előnyük is, meg hátrányuk is. Hátrány azért, mert 1 panel csak a alacsony-frekvenciás gondoknak 1 részét oldja meg. Előny a vékony szerkezeti vastagság, a többi basszuscsapda megoldással szemben, és olcsó anyagokból is meg lehet építeni. Hátrány, hogy ismerni kell a szobában felmerülő mélyfrekvenciás problémákat. (akik komolyan gondolják a helyiségükben a zenei tevékenységüket, azok ismerik is, és talán mérni is tudják, még ha "amatőr" módon is) Hátrány továbbá, hogy a felmerülő frekvenciákra alkalmazva a megfelelő képletben kilógrammpernégyzetméterben megadott testsűrűséggel kell számolnunk. Ezt az adatot nem minden gyártó írja le a termékükhöz kapcsolódva, ezért kis utánajárás szükségessé válhat. Másik hátránya, hogy a kívánt csillapítási mérték eléréséhez viszonylag nagyobb felületet kell lefednünk ezekkel a panelokkal. Általában mélyfrekvenciás hangelnyelőként szoktak alkalmazni panel-rezonátorokat. Megtalálhatjuk a millenáris parkban, a müpában, az MTV új székházának földszinti nagy konferenciatermében. És a nagy maszteringes ember tanítványánál: Vér Pistikénél, aki teknó zenét hegeszt a sufniban. Hiszen a nagymester megtanította őt, hogy a szobai zenélésről nem választható le a teremakusztika....

Link to comment
Share on other sites

No! Úgylátom kicsit elvesztünk a részletekben! Egy ilyen kis szobás otthonban eleve kár profi módon gondolkozni. Nem ezek a fontossági sorrendek

Dióhéjban!

-Egy ilyen kis szobában kár gondolkozni az állóhullámokkal, lessz és kész. Bepakolni elnyelőket ha fotelod van hátra esetleg és elfér. De ha közeltéri monitor hangfalakat használsz ez teljesen lényegtelen...Hallgatni meg lehet a mélyet így is csak max nem lesz pontos minden részén a szobának.

DE NEM EZ FOGJA MEGHATÁROZNI a ZENÉD! elébb fogja a eq a sávokon... ;)

-Minden elsődleges visszaverődést csillapítani, hogy ne hallj ha tapsolsz dupla tapsot...a hangfaltól meg a lehallgatástól kiméred a visszaverődést és odaraksz valamit ami elnyeli...szivacs..függ

-Viszont emellett ne legyen a szoba teljesen süket (dead) mert akkor túl teresre mixelheted a zenédet. Vagyis ne pakold tele mindennel. Legyen benne egy kis tér. Az jó,mert nem fogod túllőni a teret.

alul parketta linóleum, fent meg valami enyhébb csillapítás. vagy fent semmi alul szőnyeg itt ott.

Közeltéri hangfalaknak pont az a lényege, hogy ideális 1 méteren baromi pontos. Szóval arra koncentrálj. A többi lényegtelen. Ha nagyobb hangfalaid vannak akkor a fentieket próbáld ki.

-Hangfalat ne told be ha lehet a falhoz se hátul se oldalt. Pláne ha nincs neki bassreflex. Ha van akkor annyira nem baj.

comb filtert képi szinten egyszerű elképzelni. Elindulnak a hullámok és amikor visszaverődik az érkező hullámokkal keveredik, és egy részen felerősítés más részen kioltás történik. Ez a comb filter jellegű hang. Próbáld ki hogy beteszed a hangfalat egy 2-1,5 méter hosszú szobába....hallani fogod.

Mégvalami..ha gyengébb az akusztika, minél nagyobb a hangerő annál rosszabbul fog szólni. Vagyis..ne zenélj hangosan amikor hangzást állítassz.Ha mélyet akarsz beállítani néha felhangosítod..

Link to comment
Share on other sites

Üdv mindenkinek,

Kérdésemet elősorban expertekhez intézném. 

Adott két Mackie MR8-assal (MKI) ellátott házi stúdió. A falak szőnyegezettek. A szoba szimmetrikusan bútorozott. A melléklet gyorsvázlaton láthatóan a monitorok free-stand módszerrel állnak. 

Tételezzük fel hogy az elhelyezés fix és csak minimálisan változtatható. A kérdésem az hogy ebben az esetben milyen módszerekkel lehet kiküszöbölni a mélytartományok veszteségét?

Én logikusan valamiféle speciális paravánon gondolkodom ami a monitorok mögé lenne elhelyezve. Nagyon magyartalanul valamiféle egybefüggő  "ál-falon", ami akusztikai szivacsokkal lenne hivatott kiküszöbölni a visszaverődést. Van-e esély rá hogy ilyenmódon visszakapjam az free-standból következő veszteségeket? 

(Magas-középpel abszolút nincs baj, viszont a mélyek testetlenek, üresek)

 

gyors jelmagyarázat: 

- a piros a hallgató búrája 

- a vonalkázott négyzetek kárpitozott bútorok. 

- asló kép északi oldalán (szürkével) egybefüggő ablak. 

 

menemszol_MR8_freestand.jpg
 

Link to comment
Share on other sites

... A kérdésem az hogy ebben az esetben milyen módszerekkel lehet kiküszöbölni a mélytartományok veszteségét?

Én logikusan valamiféle speciális paravánon gondolkodom ami a monitorok mögé lenne elhelyezve. Nagyon magyartalanul valamiféle egybefüggő  "ál-falon", ami akusztikai szivacsokkal lenne hivatott kiküszöbölni a visszaverődést. Van-e esély rá hogy ilyenmódon visszakapjam az free-standból következő veszteségeket? 

(Magas-középpel abszolút nincs baj, viszont a mélyek testetlenek, üresek)

...

Üdv,

Elsősorban azt kellene kideríteni, hogy miért hallod kevésnek a mélyeket. Ennek több oka lehet:

1. A hangsugárzók (számodra) nem mennek elég mélyre. A specifikáció szerint a -3dB-es pont 60Hz-en van ami egy 20centis mély-közép hangszóróval rendelkező bass-reflex hangsugárzótól nem kifejezetten világbajnok érték. Mindenesetre az említett testetlen, üres mélyekért nem feltétlen a picit magasabb f3-as pont lehet a felelős (inkább a 60-100Hz-es tartománnyal lehet valami gond). Sajnos a specifikáció nem közöl mérési eredményeket (átviteli diagrammokat), a szöveges specifikáció ellentmondásos, így arra nem lehet támaszkodni, nem lehet megítélni mit tud valójában ez a monitor. Próbáld meg a mélyeket kiemelni a monitoron. Ha így sem lesz elegendő a mélyátvitel akkor elképzelhető, hogy rossz az elhelyezés (2. pont)

2. A hallgatási pozíció és/vagy a hangsugárzók pozíciója nem szerencsés mert a hallgatási pozícióban az állóhullámok miatt egy adott frekin (és annak szűk sávjában) kioltás keletkezik (feltehetően az előbb említett 60-100Hz-es tartományban). Ha nagyon szerencsétlenek a szoba méretei az is elképzelhető, hogy több rezonancia is nagyon közel esik egymáshoz és nem csak egy szűk sávban lesz kioltás.

Annak ellenére, hogy azt írtad az elhelyezés fix, én mindenképp azt ajánlanám, hogy próbálkozz más elhelyezéssel. Ha sok más elhelyezés esetén is kevés a mély, akkor az 1. pont lehet az érvényes. Ha más elhelyezéssel megjönnek a kívánt mélyek akkor viszont a 2. pont lehet az érvényes. Ez utóbbi esetben (sajnos) más elrendezést kellene választanod. Az általad említett szivacsos paravánok biztos nem nyújtanak kielégítő megoldást.

Link to comment
Share on other sites

 "Elsősorban azt kellene kideríteni, hogy miért hallod kevésnek a mélyeket. Ennek több oka lehet." 

:) Kicsit félreértettél. Az okát tudom, a megoldást keresem. Az ok mint említettem; a free-stand. A bassreflex kialakítás köztudottan igényli a sarkokat és falakat. 

 

"a szöveges specifikáció ellentmondásos, így arra nem lehet támaszkodni, nem lehet megítélni mit tud valójában ez a monitor.

Minden tisztelettel; gyakorlatias lévén engem a fülem vezet. Sem a gyári specifikációk, sem a Hz-ek nem nagyon tudnak lekenyerezni. Dolgoztam korábban MR5 és MR8-as monitorokkall különböző stúdiókban és helységekben is, tisztában vagyok a képességeikkel, és tudom azt is hogyan illik megszólalniuk.  

 

"Próbáld meg a mélyeket kiemelni a monitoron." 

Ezt a verziót hanyagolnám.

 

"Elképzelhető, hogy rossz az elhelyezés"

Szinte biztos. :) Ez volt a témaindító kérdés. A kérdés az hogy az átrendezést kihagyva hogyan lehetne kiküszöbölni.

 

"Az általad említett szivacsos paravánok biztos nem nyújtanak kielégítő megoldást."

Na ezt a részt kérném bővebben kifejteni, hogy miért is nem?      

Link to comment
Share on other sites

Az ok mint említettem; a free-stand. A bassreflex kialakítás köztudottan igényli a sarkokat és falakat.

A free-stand biztos, hogy nem lehet a kevés mély oka ugyanis egy valamirevaló stúdió monitort úgy terveznek meg, hogy a teljes, 6dB-es baffle step kompenzációt alkalmazzák (ha egyébként ez nincs benne a hangszóróban vagy a konstrukció kialakításában). Magyarul az átvitel biztosan egyenes (egyenletes) lesz egy reflexiómentes környezetben (süketszobában vagy szabad térben). Az viszont simán elképzelhető, hogy az ember megszokja a fal közeli elhelyezést (ami jól rá tud emelni a mélyekre így színezve a hangképet) és más pozícióban (a falaktól távolabb) kevésnek tűnik a mély. Sajnos nem tudjuk, hogy nálad mi a helyzet, mert a Te szubjektív benyomásod kevés infó. Méréssel lehetne kideríteni, hogy valójában mi történik a szobádban.

Egyébként a doboz kialakításnak (zárt, b-reflex, TL, stb.) nincs köze ahhoz, hogy igényli-e a közeli falakat/sarkokat vagy sem. Az adott konstrukcióban alkalmazott baffle step kompenzációnak van köze hozzá illetve annak, hogy az egész dobozt hogy tervezték, milyen helyiségbe, milyen feladatra szánták.

 

Minden tisztelettel; gyakorlatias lévén engem a fülem vezet. Sem a gyári specifikációk, sem a Hz-ek nem nagyon tudnak lekenyerezni.

Nem is lekenyerezésről van szó hanem arról (az egyébként gyakorlatias tényről), hogy a jó specifikáció alapján lehet tudni mit fog nyújtani az adott hangsugárzó. Viszont pont a mélytartomány az aminél kissé kilóg a lóláb, mert azt alapvetően a szoba fogja meghatározni illetve a hangsugárzó + hallgató elhelyezkedés.

 

A kérdés az hogy az átrendezést kihagyva hogyan lehetne kiküszöbölni.

Ha az átrendezés nem játszik, akkor esetleg 1-2 subbal lehetne még próbálkozni, de ez már komolyabb feladat, mérések nélkül nagyon esetleges eredményt lehet elérni (ha nem jól csinálja az ember akkor többet lehet velük rontani mint javítani).

 

Na ezt a részt kérném bővebben kifejteni, hogy miért is nem?

Ahhoz, hogy egy hangvisszaverő paraván effektíven működni tudjon mélyhangokon, egyrészt nagyon nagynak kellene lennie, a méretének összemérhetőnek kell lennie a hang hullámhosszával (a 100Hz-es hang hullámhossza 3,44m). Másrészt tömör és viszonylag nehéz anyagból kell felépülnie, hogy a mélyeket nagyobb részben visszaverje. Szerintem úgy tudna működni a dolog, hogy pl. egy belső falat kellene a monitorok mögé építeni ami ketté osztaná a szobát. Ekkor azonban már a kis méretek miatt valószínűleg túl sok lenne a mély a közeli fal és a kabin hatás miatt. De talán ez még a jobbik eset, mert elvenni a mélyekből könnyebb mint hozzá adni.

Mindenesetre én mérésekkel kezdeném a dolgot, amikkel ki lehetne deríteni, hogy szubjektív oka van-e a mélyhiánynak vagy szobarezonancia okoz gondot. Ez számomra nem tiszta ugyanis ahogy korábban írtam a free-stand elhelyezés nem ok arra, hogy kevés legyen a mély csak abban az esetben ha valaki megszokta a mélyben dúskáló, színezett hangképet. Ez utóbbi esetben viszont nem kell tenni semmit, csak megszokni az egyébként helyes hangképet.

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok!

Itthon zenélgettem mindig és eddig egész szerencsés kis lukakban, amik jól meg voltak tömve...
Most viszont egy jó nagy szobám lett, ami imád csettegni...

Nálam tapasztaltabbak tanácsát kérném, hogy hova és milyen elemeket helyezzek fel? Túl sokat nem szeretnék rá költeni, mert nem tudom mikor pattanok egy következő albérletbe.


Durván 5*3 m az alapja és 2,5 m magas ez a helyiség.
A rövid oldalakon van egy ablak, mellette festménnyel alatta kisasztallal, a másikon az ajtó, mellette egy akusztikai szivaccsal és egy derítős miksiállvánnyal...
Az egyik 5 m-es fal közepén van az asztalom ami mellett vannak a monitorhangfalaim, egymástól kb 120 cm2-re... ennek az asztalnak a rendezői balján van mégegy íróasztal számítógéppel és hifi hangfalakkal... A falon itt szintén 2 olajfestmény van.
Ezzel a fallal szemben van egy kanapé aminek az egyik oldalán a már említett kisasztal a másikén egy kisasztal nyomtatóval, a falakon pedig 2 akusztikai szivacska.

Drága Mesterek!
Segítsenek!
Önök az utolsó reményeim!

Üdv!

Link to comment
Share on other sites

Sziasztok!

Itthon zenélgettem mindig és eddig egész szerencsés kis lukakban, amik jól meg voltak tömve...
Most viszont egy jó nagy szobám lett, ami imád csettegni...

Nálam tapasztaltabbak tanácsát kérném, hogy hova és milyen elemeket helyezzek fel? Túl sokat nem szeretnék rá költeni, mert nem tudom mikor pattanok egy következő albérletbe.


Durván 5*3 m az alapja és 2,5 m magas ez a helyiség.
A rövid oldalakon van egy ablak, mellette festménnyel alatta kisasztallal, a másikon az ajtó, mellette egy akusztikai szivaccsal és egy derítős miksiállvánnyal...
Az egyik 5 m-es fal közepén van az asztalom ami mellett vannak a monitorhangfalaim, egymástól kb 120 cm2-re... ennek az asztalnak a rendezői balján van mégegy íróasztal számítógéppel és hifi hangfalakkal... A falon itt szintén 2 olajfestmény van.
Ezzel a fallal szemben van egy kanapé aminek az egyik oldalán a már említett kisasztal a másikén egy kisasztal nyomtatóval, a falakon pedig 2 akusztikai szivacska.

Drága Mesterek!
Segítsenek!
Önök az utolsó reményeim!

Üdv!

Link to comment
Share on other sites

Vagy nem... :) Ez azért függ a szőnyeg anyagától.

Rosszul fogalmaztam, mert valóban lógnia kell a fal előtt, jelen esetben akkor távolságra mint az ablaktól.

Ahhoz mérni kell, hogy tudja egyáltalán, hogy milyen frekit kell csillapítani. Aztán az ablak tök más frekiket ver vissza mint a fal, ráadásul membránként is viselkedik, hogy milyen frekin és milyen mértékben, az szintén függ az üveg vastagságától, méretétől stb. Szóval annyi mindenre kéne odafigyelni, hogy otthoni lehallgatás kialakításánál szerintem nem biztos, hogy ebbe bele kell menni.

Ilyet úgy sem tudsz otthonra, meg talán sehova sem :)

http://www.boprecord....za/studio1.htm

Itt, ha jól emlékszem durván 20-20khz-ig lineáris a szoba. Az akusztikai tervezésének és a Kinoshitáknak az árából, szerintem többen elég rendes stúdiót össze tudnánk rakni :)

elvileg ilyenek az ideális arányok az állóhullámok szempontjából:

Golden%20Trapagon.JPG

Link to comment
Share on other sites

2. a jobb, de a hátad mögötti szekrénnyel lesz egy kis gubanc... én azt eltenném onnan :)

Hátad mögött baloldalról reflexiókat fog generálni, míg a mellette lévő anyag meg vagy elnyeli, vagy szétszórja a hangot (nem tudom mi lesz ott, a rajzból nem derül ki). Tehát vagy középre rakod a szekrényt, vagy kirakod az előszobába :)

Aztán abba is bele lehetne kötni, hogy a baloldalon az ablaküveg visszaver, a jobb oldalon, meg megint elnyel, vagy szétszór... de egy hálószobából nem lehet jó lehallgatót csinálni.

Még hosszában megpróbálnám elrendezni, figyelve arra, hogy a jobb- és a baloldal, egy képzeletbeli középső tengelyen tükrözhető legyen... ez nagyon fontos, akármelyik falra teszed a hangfalakt.

De nem vagyok akusztikus, az egy másik szakma :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...